krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:85/134)

Słodko na Walentynki 98

jogurtowca zależy od tego co dodam do jogurtowej masy. Uwielbiam cytrynowy smak, więc dzisiejszego deseru dodałam lemoncurd. Lemoncurd najlepiej ugotować samemu. Smakuje o wiele lepiej niż kupny. Ja mam zawsze jakiś lemoncurd domowej roboty. Przygotowuję go wcześniej i na zapas. Jak znalazł do deseru, na naleśniki czy do kremu. Niedługo będę piekła torty koleżance na urodziny, więc się powoli przygotowuję

codojedzenia
Ciasto z truskawkami bez miksera 139

dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy, – w wersji cytrynowej, – z przyprawą do piernika i tartymi orzechami, – ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, – z owocami z puszki: ananasem, brzoskwiniami, – z mrożonymi owocami: malinami, czereśniami, wiśniami, porzeczkami, borówkami, – z suszonymi owocami, bakaliami, żurawiną, rodzynkami, – przełożone kremem, konfiturą, dżemem. Ciasto truskawkowe bez miksera podaję posypane wiórkami, tartymi orzechami

Zasmakuj Kuchni
Restaurant Week Wrocław – Degustacja w restauracji PATIO 142

każdego jest podany ten sam smaczny deser. Na przystawkę podano krem z młodego szpinaku na mleczku kokosowym z szyjkami rakowymi, diablotkę z czarnuszką i kiełki czerwonej rzodkiewki. Lekka, smaczna przystawka. Przy obu menu przystawka jest taka sama. Jednym z głównych dań jest łosoś sous-vide aromatyzowany trawą cytrynową, podany z puree z kalafiora oraz czarne risotto na białym winie

Mała Cukierenka
Włoski biszkopt z owocami 141

też różnych kremów. Polecam:)!Włoski biszkopt z malinami- składniki:40g masła (niesłonego) plus extra do wytłuszczenia blachy4 duże jajka125g cukru125g przesianej mąki1 łyżeczka olejku waniliowegootarta skórka z 1 cytrynyNa krem:450 ml śmietany 30-36%350g malin1 łyżeczka cukru pudruMasło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do wystygnięcia. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i natłuszczam foremkę o średnicy 20 cm, którą(...)cytrynową i przestudzone rozpuszczone masło.Przekładam masę do foremki i piekę ok. 30 min, przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone (patyczek powinien wyjść z ciasta suchy).Po wystudzeniu ciasto kroję na trzy części.W misce ubijam śmietanę i dodaję lekko rozgniecione z cukrem maliny.Połowę masy wykładam na jeden krążek ciasta i przykrywam drugim na który wykładam resztę kremu

UgotujmyTo.pl
Tort Ambasador 433

pieczenia szczypta soli Krem: 4 żółtka 1/2l mleka 300g cukru kryształu 2 łyżki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 500g masła lub margaryny 2 łyżeczki żelatyny 2 kieliszki spirytusu Dodatkowo: 100g płatków migdałów 100g orzechów włoskich (posiekanych) 100g rodzynek np sułtańskich 1/2 szklanki kakao 1 puszka brzoskwiń 1 cytryna 1 opakowanie biszkoptów okrągłych (ok 180g) 2 galaretki cytrynowe Sposób przygotowania(...)łyżkami zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Masło (lub margarynę) ucieramy dodając po odrobinie przestudzonego budyniu, a następnie rozpuszczoną żelatynę i spirytus. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy sok z cytryny oraz pokrojone owoce brzoskwiń. Drugi krem przygotowujemy dodając do niego kakao oraz bakalie. 3. Przełożenie: Pierwszy blat biszkoptu- 2/3 masy owocowej

Kuchnia w czekoladzie
Moje wypieki, pysznie i słodko przez cały rok Dorota Świątkowska 129

pysznymi przepisami.Znajdziecie również na końcu książki przepisy dodatkowe, na kremy, masy i rozczyny do ciast. Dorota Świątkowska to blogerka kulinarna,  prowadzi bloga: Moje wypieki jest autorką wielu książek.  Tak jak wcześnie pisałam książka podzielona jest na rozdziały pory roku. W przepisach na wiosnę znajdziecie między innymi: Babeczki z cytrynową bezą, sernik z musem waniliowym,tort mimoza,tort naleśnikowy

Sama słodycz i szczypta chili
Krem z białych szparagów z tortellini z kozim serem i oliwą ze szczawiku zajęczego 166

Szczawik zajęczy stosuje się do zakwaszania, ma przyjemny lekko cytrynowy posmak, zawiera mniej kwasu szczawiowego niż szczaw łąkowy, jednak nie jest zalecany przy chorobach nerek. Szukajcie szczawiku w zacienionych miejscach, w skrajnych przypadkach można go nawet spotkać zimą pod śniegiem.  Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 60 min Krem szparagowy 2 pęczki białych szparagów 1 l bulionu warzywnego

Słodki Kompromis
Włoskie bezy z kremem kiwi 154

Niedawno robiłam ciepłe lody cytrynowe. Nie byłabym sobą, gdybym nie skorzystała z okazji i nie wypróbowała przepisu jeszcze w inny sposób.  Moja kuchnia zawsze jest pełna eksperymentów i ciekawych pomysłów. Część bezy, z której zrobiłam ciepłe lody… upiekłam i zrobiam włoskie bezy z kremem kiwi. Pomysł na sam krem zaczerpnęłam od Sandry z bloga Ooomnomnomnom! Wykonanie – z moimi

mojewypiekiinietylko
Kopiec kreta 164

pozostawiając jedynie dno i boki ( na ok. 1-1,5 cm )      Wydrążony środek drobno kruszymy i pozostawiamy w oczekiwaniu            Przygotowanie kremu:                            1. Czekoladę siekamy w drobną kostkę               2. Schłodzoną śmietanę(...)masy dodajemy posiekaną na super drobno czekoladę i mieszamy               4. Obrane banany kroimy wzdłuż na pół, kropimy je sokiem cytrynowym, by nie ście-                    mniały.                    Na dnie wcześniej wydrążonego ciasta układamy połówki bananów, nakładamy

Proste Potrawy
Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym 183

nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę zrobić sernik cytrynowy na zimno:) Ale, ale sezon na truskawki trwa, więc musi być akcent truskawkowy, tak powstała pianka truskawkowo-cytrynowa. Deserek jest pyszny, lekki, piankowy, całkiem słodki, jak na nasze kubki smakowe, a do tego ma fajny spód, a’la blok czekoladowy. Koniecznie spróbujcie. Pomysł na piankę mój autorski(...)umieścić śmietanę, ubić na sztywny krem, dodawać po jednej łyżce jogurtu, cały czas ubijając na małych obrotach miksera. Napęczniałą żelatynę bardzo delikatnie podgrzać, tylko tak aby się rozpuściła, do żelatyny dodać kilka łyżek ubitej masy, wymieszać i bardzo powoli wlewać do ubitej masy, cały czas miksując, dodać cukier puder zmiksować. Składniki na piankę cytrynową: 3/4 masy jogurtowo-śmietankowej

moj przepis na
Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 151

Jabłkowa zupa-krem z chrzanem Zakwas na biały barszcz Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną

Kulinarne przygody Gatity
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 325

kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną

Kulinarne przygody Gatity
HURRY CURRY W RESTAURANT WEEK – #instamix 182

idealnie gorące ( wspaniałe na jesień ). Marchewkowa delikatniejsza, natomiast krem z pomidorów zdecydowanie bardziej ostra. DANIA GŁÓWNE: Dhall Tadka – wegańskie curry na bazie grochu, czerwonych suszonych papryczek chilli oraz liście curry i Rendang – wołowe curry długo gotowane na wywarze z kości, z czarnym i zielonym kardamonem, gałką muszkatołową, trawą cytrynową i prażonym kokosem. Obydwa dania pyszne! Naprawdę pyszne

Ostra na Słodko
Dżem ogórkowy 169

czasu do czasu 4. Dodać sok z cytryny, kwasek cytrynowy oraz miętę. 5. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu gdy dżem uzyska gładką, gęstą konsystencję. Uważaj by nie przypalić dżemu. Smacznego :) Polecam na śniadanko : Chleb żytni bądź pełnoziarnisty z ziarnami słonecznika i dyni z kremem z mleka kokosowego    i dżemem ogórkowym

KreatywnePiny
Ostra zupa z kurczakiem i mango 99

Niezwykle aromatyczna, słodko-ostra i mocno rozgrzewająca zupa na bazie soczystego kurczaka, świeżych warzyw, pachnącego imbiru, słodkiego kokosowego mleka, pikantnej papryczki i trawy cytrynowej to świetna

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania