pysznymi przepisami.Znajdziecie również na końcu książki przepisy dodatkowe, na kremy, masy i rozczyny do ciast. Dorota Świątkowska to blogerka kulinarna, prowadzi bloga: Moje wypieki jest autorką wielu książek. Tak jak wcześnie pisałam książka podzielona jest na rozdziały pory roku. W przepisach na wiosnę znajdziecie między innymi: Babeczki z cytrynową bezą, sernik z musem waniliowym,tort mimoza,tort naleśnikowy
Sama słodycz i szczypta chiliSzczawik zajęczy stosuje się do zakwaszania, ma przyjemny lekko cytrynowy posmak, zawiera mniej kwasu szczawiowego niż szczaw łąkowy, jednak nie jest zalecany przy chorobach nerek. Szukajcie szczawiku w zacienionych miejscach, w skrajnych przypadkach można go nawet spotkać zimą pod śniegiem. Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 60 min Krem szparagowy 2 pęczki białych szparagów 1 l bulionu warzywnego
Słodki KompromisNiedawno robiłam ciepłe lody cytrynowe. Nie byłabym sobą, gdybym nie skorzystała z okazji i nie wypróbowała przepisu jeszcze w inny sposób. Moja kuchnia zawsze jest pełna eksperymentów i ciekawych pomysłów. Część bezy, z której zrobiłam ciepłe lody… upiekłam i zrobiam włoskie bezy z kremem kiwi. Pomysł na sam krem zaczerpnęłam od Sandry z bloga Ooomnomnomnom! Wykonanie – z moimi
mojewypiekiinietylkopozostawiając jedynie dno i boki ( na ok. 1-1,5 cm ) Wydrążony środek drobno kruszymy i pozostawiamy w oczekiwaniu Przygotowanie kremu: 1. Czekoladę siekamy w drobną kostkę 2. Schłodzoną śmietanę(...)masy dodajemy posiekaną na super drobno czekoladę i mieszamy 4. Obrane banany kroimy wzdłuż na pół, kropimy je sokiem cytrynowym, by nie ście- mniały. Na dnie wcześniej wydrążonego ciasta układamy połówki bananów, nakładamy
Proste Potrawynikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę zrobić sernik cytrynowy na zimno:) Ale, ale sezon na truskawki trwa, więc musi być akcent truskawkowy, tak powstała pianka truskawkowo-cytrynowa. Deserek jest pyszny, lekki, piankowy, całkiem słodki, jak na nasze kubki smakowe, a do tego ma fajny spód, a’la blok czekoladowy. Koniecznie spróbujcie. Pomysł na piankę mój autorski(...)umieścić śmietanę, ubić na sztywny krem, dodawać po jednej łyżce jogurtu, cały czas ubijając na małych obrotach miksera. Napęczniałą żelatynę bardzo delikatnie podgrzać, tylko tak aby się rozpuściła, do żelatyny dodać kilka łyżek ubitej masy, wymieszać i bardzo powoli wlewać do ubitej masy, cały czas miksując, dodać cukier puder zmiksować. Składniki na piankę cytrynową: 3/4 masy jogurtowo-śmietankowej
moj przepis naJabłkowa zupa-krem z chrzanem Zakwas na biały barszcz Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną
Kulinarne przygody Gatitykiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną
Kulinarne przygody Gatityidealnie gorące ( wspaniałe na jesień ). Marchewkowa delikatniejsza, natomiast krem z pomidorów zdecydowanie bardziej ostra. DANIA GŁÓWNE: Dhall Tadka – wegańskie curry na bazie grochu, czerwonych suszonych papryczek chilli oraz liście curry i Rendang – wołowe curry długo gotowane na wywarze z kości, z czarnym i zielonym kardamonem, gałką muszkatołową, trawą cytrynową i prażonym kokosem. Obydwa dania pyszne! Naprawdę pyszne
Ostra na Słodkoczasu do czasu 4. Dodać sok z cytryny, kwasek cytrynowy oraz miętę. 5. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu gdy dżem uzyska gładką, gęstą konsystencję. Uważaj by nie przypalić dżemu. Smacznego :) Polecam na śniadanko : Chleb żytni bądź pełnoziarnisty z ziarnami słonecznika i dyni z kremem z mleka kokosowego i dżemem ogórkowym
KreatywnePinyNiezwykle aromatyczna, słodko-ostra i mocno rozgrzewająca zupa na bazie soczystego kurczaka, świeżych warzyw, pachnącego imbiru, słodkiego kokosowego mleka, pikantnej papryczki i trawy cytrynowej to świetna
Szalona Kuchnia Ewelinydrugą bezą i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i ułożyć na nim podpieczone połówki fig. Tort posypać odrobiną startej skórki pomarańczowej. Do naczynia żaroodpornego, w którym były figi, wlać 2 łyżki soku z cytryny i mieszać, aż miód/syrop się rozpuści w soku. Tort bezowy można polać gotowym cytrynowo – miodowym sosem lub pokrojone kawałki tortu bezowego polać
Mała Cukierenkaktórego głównymi składnikami jest śmietanka 30% razem z kremem mascarpone. Takie połączenie dodaje odrobiny słodkości, dlatego sprawdzi się też do innych zapiekanek makaronowych. Przepis na zapiekankę z łososiem i makaronem Składniki: 250g. makaronu farfalle (kokardki) łosoś por 200g. śmietanki 30% 125g. mascarpone ser tarty do posypania Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, pietruszka, opcjonalnie: przyprawa do ryb Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente
Rozdomowionaserową przygotowywałam z 1,5 porcji, przy mniejszej blaszce wystarczy ilość pojedyncza. Moja blacha ma wymiary: 37,5x 24,5cm Składniki: Spód: - 300g sucharków - słoik ok.400g nutelli (lub innego kremu orzechowego) Sucharki zmielić lub rozdrobnić (ja swoje rozdrabniałam w worku tłuczkiem...) i wymieszać dokładnie z nutellą, wyłożyć masą dno blaszki, ugnieść (ja wyrównywałam dłońmi maczanymi w wodzie). Odstawić. Masa serowa(...)kremówki 30% - 2 galaretki cytrynowe +1-1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 0,5l gorącej wody - 1 opakowanie małych ciepłych lodów Kremówkę ubić, dodać do niej
Smaczne Zdroweskórki natychmiast ciemnieje, więc trzeba ją skropić sokiem cytrynowym. Aha, normalnie to użyłabym gęstego mleka kokosowego, ale oczywiście mi się skończyło, a przy stole czekały już moje sępy, więc użyłam zwykłego mleka sojowego. ps. Przy okazji pokażę Wam jam można zbajerować taką zupę, bo nie oszukujmy się, taka zupa krem potrafi wyglądać jak breja, ale trochę „papiru
greenscarfKaszę" z Andrzejem Polanem i od razu się zakochałam. Krem z kaszy manny wbrew pozorom jest niezwykle lekki i puszysty niczym chmurka. Dobrze schłodzony smakuje jak lody waniliowe z dodatkiem białej czekolady. Idealnym dodatkiem są tu lekko kwaskowe truskawki. Dzięki "marynacie" z syropu z czarnego bzu, mięty, bazylii i skórki cytrynowej nabierają ciekawego, bardzo orzeźwiającego smaku. Jest to najlepszy deser
Zawsze głodna!