krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:55/134)

Ciasto cytrynowo-kokosowe 159

Kiedy dzień jest upalny, nachodzi ochota na coś orzeźwiającego, chłodnego. I takie jest też to ciasto! Krem nie za słodki, nie zapychający i nie mdlący, a za to bardzo rześki i przyjemnie kokosowy z kwaskową, cytrynową nutką. Przepyszny, puchaty i dobrze nasączony biszkopt wspaniale dopełnia całości. POLECAM!   Składniki:   BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki maki ziemniaczanej(...)miksować. Na koniec wsypać przesiane obie mąki i lekko wymieszać z całością łyżką. Piec około 30 minut w 170 st. KREM:   200 g wiórków kokosowych 1 duży (400ml) jogurt grecki 0,5 litra śmietany kremówki 30 % 2 galaretki cytrynowe 6 łyżek cukru pudru  PONCZ: 1/2 szklanki wrzątku sok z 1 dużej cytryny 3 łyżki cukru Przygotowanie: Wiórki zalać

Cakes By Kejt
Delikatny krem z kalafiora 220

kwasowości -  nuta jogurtu naturalnego. Zobacz również inne przepisy na ----> zupy kremy Delikatny krem z kalafiora - przepis: Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1 pietruszka 1 marchewka ćwiartka selera kawałek białej części pora sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy do smaku przyprawa typu Vegeta - do smaku 2-3 łyżki tartego twardego sera typu parmezan 1-2 łyżki oliwy(...)oliwą z oliwek i oprószyć pieprzami: ziołowym i cytrynowym. Wstawić do piekarnika i piec około 30 min. w 180'C.  Kiedy warzywa się podpieką, przełożyć je do garnka, zalać 4-5 szklankami gorącej wody, gotować kilkanaście minut, aż będą całkowicie miękkie. Odstawić do ostudzenia, po czym zblendować na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, wg uznania lekko rozrzedzić

Moje Qulinaria
Ciasto przekładane kremem waniliowym i czekoladowym z wiśniami. 260

budynie waniliowe 600 ml mleka 6 łyżek cukru 250 g masła   Krem czekoladowy:   120 ml mleka 100 g gorzkiej czekolady 200 g masła 150 g cukru pudru   Piana z białek na wierzch:   6 białek 1 kisiel cytrynowy 150 g cukru pudru   Wszystkie składniki ciasta zagniataj, aż powstanie zwarta gładka kulka.   Ciasto podziel(...)Upieczone placki ciasta przekładaj kremem raz jasnym raz ciemnym i układaj jeden na drugim. Na krem czekoladowy układaj wiśnie.   Na wierzch ciasta możesz ułożyć upieczoną z pozostałych białek bezę. Białka ubijasz z kisielem cytrynowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wykładasz na papier do pieczenia na kształt

kuron.com.pl
Pomarańczowe "ciasto z odzysku" 139

szklanki cukru, a resztą "dosładzajcie" już na koniec, aż uzyskacie zadowalającą Was słodycz. Wystudzone ciasto przekroiłam na pół i przełożyłam "mniejszą połową" kremu. Resztę zużyłam do obłożenia go od góry i po bokach. Udekorowałam kandyzowaną skórką cytrynową i suszoną żurawiną. Ciasto powinno być mocno wilgotne (zawdzięcza to właśnie miąższowi z pomarańczy), aromatycznie pachnące ze zniewalającym kremem. Zaliczam je na poczet

Karczma Honorietty
KREM: JARMUŻ + GRUSZKA 218

koniec maja, ale całkowicie o nim zapomniałam (ach, ta skleroza!). Niemniej zupa wyszła na tyle ciekawa, że postanowiłam podzielić się z Wami recepturą.      Jak to zupy krem, wystarczy wrzystko ugotować i zmiksować. Haha, gdyby to było takie proste! W tego typu zupach jest na tyle trudno, gdyż trzeba umieć odpowiednio je doprawić. W jaki sposób? Aby wydobyć(...)wysublimowaną gałkę muszkatołową wraz z mieloną, pachnącą słońcem i cyrtusami kolendrą. Melisa także się sprawdzi, ale trzeba ją zrównoważyć inną, mocniejszą przyprawą. Może odrobina pieprzu cytrynowego? Tak,myślę, że to by się udało. ZUPA KREM JARMUŻ + GRUSZKA /własny;/ 4 porcje 2 gruszki "klapsy" 4 szklanki posiekanego jarmużu 1 duża cebula 3 szklanki bulionu warzywnego 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

W kuchni Karmel-itki
Tort truskawkowo- śmietankowy z serkiem mascarpone 144

gorącej wody, mieszamy z masą truskawkową i odstawiamy do wystygnięcia i stężenia. Krem śmietankowy - 330 ml śmietanki 30 % - 1 serek mascarpone Śmietankę miksujemy na sztywno, powoli dodajemy serek mascarpone cały czas miksując i odstawiamy. Poncz – proporcja wg. uznania - woda - sok z cytryny - cukier Dodatkowo: - 1 galaretka cytrynowa - owoce (najlepiej gdyby jedne z nich były borówkami amerykańskimi) Ciasto po wystygnięciu odwracamy(...)tortownicy i nasączamy przygotowanym ponczem. Wykładamy na górę przygotowaną masę truskawkową. Kładziemy środkową część biszkoptu, nasączamy i smarujemy przygotowanym kremem, zostawiając część na boki tortu.  Kładziemy ostatnią część biszkoptu i delikatnie nasączamy. W między czasie przygotowujemy galaretkę cytrynową w 400 ml wody. Borówki układamy na około tortu i w dwóch liniach po środku, bo po przecięciu środek będzie bokiem

Kulinarne życie
Zielony krem w stylu tajskim i chrupiąca ciecierzyca 113

siąpiący raz po raz deszcz przenika prawie do samych kości.  Dlatego dzisiaj przedłużam weekend miseczką przepysznej zupy krem w kolorze nadziei i wiosny. Smaki oparte o podstawowe smaki kuchni tajskiej, jakimi są imbir z chili i trawa cytrynowa z mleczkiem kokosowym rozgrzewają przyjemnie wyziębione i potargane wiatrem wnętrze.  Do tego potrójna zieleń!  Brokuł, jarmuż i szpinak fantastycznie(...)Halo, halo….czy ktoś jeszcze pamięta o tej szarudze na zewnątrz? :D Krem z brokułów i jarmużu ze szpinakiem i pieczoną ciecierzycą Potrzebujesz: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2,5cm świeżego imbiru 1/2 papryki chili 1/3 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej (opcjonalnie) skórka otarta z 1/2 cytryny 1 litr bulionu warzywnego 500 g brokułów 2 szklanki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
torcik cappuccino na Dzień Babci i Dziadka 161

łyżki kawy rozpuszczalnej ok. 200 ml gorącej wody opcjonalnie: alkohol do smaku wykonanie: Kawy rozpuszczamy w wodzie, studzimy. Dodajemy alkohol, mieszamy. składniki na krem do przełożenia: 375 ml śmietany kremówki 30% 1/2 galaretki cytrynowej ok. 60 ml gorącej wody 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) 1 łyżka kawy cappuccino wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka kocie języczki 111

cytryny, aromat cytrynowy (kilka kropel), 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, papier do pieczenia. Wykonanie: Masło utrzeć na krem i ucierając dodawać po jednym jajku, po łyżce cukru i na koniec kilka kropli aromatu cytrynowego i mąkę. Gdy ciasto będzie zupełnie gładkie kłaść  łyżką na przygotowaną wyłożoną papierem do pieczenia formę podłużne ciasteczka. Na każdym ułożyć paseczek skórki

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto pianka cytrynowa 546

Składniki ciasto: 7 jajek 1 szklanka drobnego cukru 2 budynie waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki krupczatki 1 łyżeczka kakao Krem: 1 puszka brzoskwiń 2 budynie śmietankowe 0,75 g 2 galaretki cytrynowe 200 g masła lub margaryny starta czekolada do ozdobienia   Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodajemy po jednym żółtko(...)Dodajemy do reszty, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Do tzw."suchego patyczka". Po wyjęciu studzimy i kroimy na pół. Krem: Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w kosteczkę, do soku z brzoskwiń dodajemy wodę (ma razem z sokiem być litr) i gotujemy na nim budynie. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy do ugotowanego

kruche babeczki
Złoty tort pomarańczowo-cytrynowy 70

Tort pomarańczowo-cytrynowy Biszkopt pomarańczowy (mała tortownica) 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej (może być tortowa) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru łyżka skórki otartej z pomarańczy łyżeczka skórki otartej z cytryny łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy szczypta soli, cukier waniliowy Krem pomarańczowy (orange curd) 2 jajka 2 żółtka 2 nieduże pomarańcze (sok i skórka) łyżeczka skórki

Gotujemy i jemy
Złoty tort pomarańczowo-cytrynowy 187

Tort pomarańczowo-cytrynowy Biszkopt pomarańczowy (mała tortownica) 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej (może być tortowa) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru łyżka skórki otartej z pomarańczy łyżeczka skórki otartej z cytryny łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy szczypta soli, cukier waniliowy Krem pomarańczowy (orange curd) 2 jajka 2 żółtka 2 nieduże pomarańcze (sok i skórka) łyżeczka skórki

Korniszonki
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 232

wykorzystać właściwości pokarmów. Nie bez powodu za jednego z lepszych kucharzy Świata uważa się Gastóna Acurio (promującego kuchnię peruwiańską), laureata prestiżowej Global Gastronomy Award.Przygotowując Krem Batatowy w Limie, gdzie miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, sięgnęłabym po fioletowo-czarną galaretkę z chicha morady, pisco i tamtejsze zioła. Jednak jesteśmy w Polsce, kraju z równie bogatą(...)podkreślenia niezwykłego koloru, smaku i właściwości batatów użyłam blanszowanego szpinaku i dzikiego krwawnika w żywych zielonych kolorach, aromatycznej pigwy, jabłkowych nut polskiego cydru, cytrynowej macierzanki i intensywnie pomarańczowych płatków nagietka. Elegancki i prosty w wykonaniu Krem Batatowy to znakomita przystawka. Tworzy wyjątkowy duet z polską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy

SzczyptaSmaQ
Tajska zupa dyniowa 120

gęsty krem z dyni na spokój tajski - z kokosem i limonką, delikatnie ostry - jednym słowem raj dla podniebienia! Gorąco polecam! 1 mała dynia (1kg po obraniu i usunięciu pestek) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2cm świeżego korzenia imbiru 2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 500ml bulionu warzywnego 2 gałązki trawy cytrynowej

Codzienne Gotowanie
Tarta z figami, rozmarynem i serkiem mascarpone 96

Wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Wykonanie kremu i owocowego wierzchu: Gdy ciasto się wystudzi ucieramy serek mascarpone wraz ze śmietaną, cukrem, skórką cytrynową i solą. W małym garnuszku rozgrzewamy miód - by stał się płynny, a następnie go studzimy. Ciasto smarujemy kremem i układamy

Mania Wypiekania

Proponowane wyszukiwania