szklanki cukru, a resztą "dosładzajcie" już na koniec, aż uzyskacie zadowalającą Was słodycz. Wystudzone ciasto przekroiłam na pół i przełożyłam "mniejszą połową" kremu. Resztę zużyłam do obłożenia go od góry i po bokach. Udekorowałam kandyzowaną skórką cytrynową i suszoną żurawiną. Ciasto powinno być mocno wilgotne (zawdzięcza to właśnie miąższowi z pomarańczy), aromatycznie pachnące ze zniewalającym kremem. Zaliczam je na poczet
Karczma Honoriettykoniec maja, ale całkowicie o nim zapomniałam (ach, ta skleroza!). Niemniej zupa wyszła na tyle ciekawa, że postanowiłam podzielić się z Wami recepturą. Jak to zupy krem, wystarczy wrzystko ugotować i zmiksować. Haha, gdyby to było takie proste! W tego typu zupach jest na tyle trudno, gdyż trzeba umieć odpowiednio je doprawić. W jaki sposób? Aby wydobyć(...)wysublimowaną gałkę muszkatołową wraz z mieloną, pachnącą słońcem i cyrtusami kolendrą. Melisa także się sprawdzi, ale trzeba ją zrównoważyć inną, mocniejszą przyprawą. Może odrobina pieprzu cytrynowego? Tak,myślę, że to by się udało. ZUPA KREM JARMUŻ + GRUSZKA /własny;/ 4 porcje 2 gruszki "klapsy" 4 szklanki posiekanego jarmużu 1 duża cebula 3 szklanki bulionu warzywnego 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
W kuchni Karmel-itkigorącej wody, mieszamy z masą truskawkową i odstawiamy do wystygnięcia i stężenia. Krem śmietankowy - 330 ml śmietanki 30 % - 1 serek mascarpone Śmietankę miksujemy na sztywno, powoli dodajemy serek mascarpone cały czas miksując i odstawiamy. Poncz – proporcja wg. uznania - woda - sok z cytryny - cukier Dodatkowo: - 1 galaretka cytrynowa - owoce (najlepiej gdyby jedne z nich były borówkami amerykańskimi) Ciasto po wystygnięciu odwracamy(...)tortownicy i nasączamy przygotowanym ponczem. Wykładamy na górę przygotowaną masę truskawkową. Kładziemy środkową część biszkoptu, nasączamy i smarujemy przygotowanym kremem, zostawiając część na boki tortu. Kładziemy ostatnią część biszkoptu i delikatnie nasączamy. W między czasie przygotowujemy galaretkę cytrynową w 400 ml wody. Borówki układamy na około tortu i w dwóch liniach po środku, bo po przecięciu środek będzie bokiem
Kulinarne życiesiąpiący raz po raz deszcz przenika prawie do samych kości. Dlatego dzisiaj przedłużam weekend miseczką przepysznej zupy krem w kolorze nadziei i wiosny. Smaki oparte o podstawowe smaki kuchni tajskiej, jakimi są imbir z chili i trawa cytrynowa z mleczkiem kokosowym rozgrzewają przyjemnie wyziębione i potargane wiatrem wnętrze. Do tego potrójna zieleń! Brokuł, jarmuż i szpinak fantastycznie(...)Halo, halo….czy ktoś jeszcze pamięta o tej szarudze na zewnątrz? :D Krem z brokułów i jarmużu ze szpinakiem i pieczoną ciecierzycą Potrzebujesz: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2,5cm świeżego imbiru 1/2 papryki chili 1/3 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej (opcjonalnie) skórka otarta z 1/2 cytryny 1 litr bulionu warzywnego 500 g brokułów 2 szklanki
Kuchnia w Słońcu Skąpanałyżki kawy rozpuszczalnej ok. 200 ml gorącej wody opcjonalnie: alkohol do smaku wykonanie: Kawy rozpuszczamy w wodzie, studzimy. Dodajemy alkohol, mieszamy. składniki na krem do przełożenia: 375 ml śmietany kremówki 30% 1/2 galaretki cytrynowej ok. 60 ml gorącej wody 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) 1 łyżka kawy cappuccino wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno
Domowy Smak Jedzeniacytryny, aromat cytrynowy (kilka kropel), 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, papier do pieczenia. Wykonanie: Masło utrzeć na krem i ucierając dodawać po jednym jajku, po łyżce cukru i na koniec kilka kropli aromatu cytrynowego i mąkę. Gdy ciasto będzie zupełnie gładkie kłaść łyżką na przygotowaną wyłożoną papierem do pieczenia formę podłużne ciasteczka. Na każdym ułożyć paseczek skórki
Tradycyjna KuchniaSkładniki ciasto: 7 jajek 1 szklanka drobnego cukru 2 budynie waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki krupczatki 1 łyżeczka kakao Krem: 1 puszka brzoskwiń 2 budynie śmietankowe 0,75 g 2 galaretki cytrynowe 200 g masła lub margaryny starta czekolada do ozdobienia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodajemy po jednym żółtko(...)Dodajemy do reszty, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Do tzw."suchego patyczka". Po wyjęciu studzimy i kroimy na pół. Krem: Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w kosteczkę, do soku z brzoskwiń dodajemy wodę (ma razem z sokiem być litr) i gotujemy na nim budynie. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy do ugotowanego
kruche babeczkiTort pomarańczowo-cytrynowy Biszkopt pomarańczowy (mała tortownica) 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej (może być tortowa) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru łyżka skórki otartej z pomarańczy łyżeczka skórki otartej z cytryny łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy szczypta soli, cukier waniliowy Krem pomarańczowy (orange curd) 2 jajka 2 żółtka 2 nieduże pomarańcze (sok i skórka) łyżeczka skórki
Gotujemy i jemyTort pomarańczowo-cytrynowy Biszkopt pomarańczowy (mała tortownica) 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej (może być tortowa) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru łyżka skórki otartej z pomarańczy łyżeczka skórki otartej z cytryny łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy szczypta soli, cukier waniliowy Krem pomarańczowy (orange curd) 2 jajka 2 żółtka 2 nieduże pomarańcze (sok i skórka) łyżeczka skórki
Korniszonkiwykorzystać właściwości pokarmów. Nie bez powodu za jednego z lepszych kucharzy Świata uważa się Gastóna Acurio (promującego kuchnię peruwiańską), laureata prestiżowej Global Gastronomy Award.Przygotowując Krem Batatowy w Limie, gdzie miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, sięgnęłabym po fioletowo-czarną galaretkę z chicha morady, pisco i tamtejsze zioła. Jednak jesteśmy w Polsce, kraju z równie bogatą(...)podkreślenia niezwykłego koloru, smaku i właściwości batatów użyłam blanszowanego szpinaku i dzikiego krwawnika w żywych zielonych kolorach, aromatycznej pigwy, jabłkowych nut polskiego cydru, cytrynowej macierzanki i intensywnie pomarańczowych płatków nagietka. Elegancki i prosty w wykonaniu Krem Batatowy to znakomita przystawka. Tworzy wyjątkowy duet z polską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy
SzczyptaSmaQgęsty krem z dyni na spokój tajski - z kokosem i limonką, delikatnie ostry - jednym słowem raj dla podniebienia! Gorąco polecam! 1 mała dynia (1kg po obraniu i usunięciu pestek) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2cm świeżego korzenia imbiru 2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 500ml bulionu warzywnego 2 gałązki trawy cytrynowej
Codzienne GotowanieWkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Wykonanie kremu i owocowego wierzchu: Gdy ciasto się wystudzi ucieramy serek mascarpone wraz ze śmietaną, cukrem, skórką cytrynową i solą. W małym garnuszku rozgrzewamy miód - by stał się płynny, a następnie go studzimy. Ciasto smarujemy kremem i układamy
Mania Wypiekaniawymieszać. Smażyć na małym ogniu do ze złocenia kokosu. Ostudzić. Pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Biszkopt nasączyć syropem ponczem cytrynowym. Nasączony biszkopt posmarować frużeliną lub dżemem. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać powierzchnię i przykryć pozostałym blatem biszkoptu. Również nasączyć, posmarować resztą kremu i posypać prażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce
RAROSSAciast, to możecie zmniejszyć ilość cukru w kremie lub spodzie ciasta. Ciasto brzoskwiniowe z kremem – Składniki: Spód ciasta: 2 szklanki mąki pszennej tortowej pół szklanki oleju 4 duże jajka 1 szklanka cukru 16g cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5ml olejku cytrynowego 1 puszka brzoskwiń (480g owoców po odsączeniu) Masa kremowa: 250g serka mascarpone 4-5 łyżek(...)Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń (480g owoców po odsączeniu) 2 galaretki brzoskwiniowe lub morelowe Ciasto brzoskwiniowe z kremem – Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie wlać cienkim strumieniem olej i olejek cytrynowy, wsypać proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Powoli, partiami dodać przesianą mąkę. Całość dokładnie wymieszać mikserem aż do uzyskania jednolitej masy. Brzoskwinie
Kulinarne Przebojeszkl mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru KREM I 400 ml śmietana kremówka 36% 1 opak galaretka kiwi 1 szkl gotowanej wody KREM II 400 ml śmietany kremówki 1 opak galaretki cytrynowej 1 szkl gotowanej wody PONCZ 0,5 l wody gotowanej 1 kieliszek spirytusu 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT(...)dodawać mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.30 minut. KREM I Galaretkę kiwi rozmieszać w wodzie,odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do śmietany dodawać po łyżce galaretki,dalej ubijać. KREM II Przygotować
Kuchnia Danusi