wymieszać. Smażyć na małym ogniu do ze złocenia kokosu. Ostudzić. Pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Biszkopt nasączyć syropem ponczem cytrynowym. Nasączony biszkopt posmarować frużeliną lub dżemem. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać powierzchnię i przykryć pozostałym blatem biszkoptu. Również nasączyć, posmarować resztą kremu i posypać prażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce
RAROSSAciast, to możecie zmniejszyć ilość cukru w kremie lub spodzie ciasta. Ciasto brzoskwiniowe z kremem – Składniki: Spód ciasta: 2 szklanki mąki pszennej tortowej pół szklanki oleju 4 duże jajka 1 szklanka cukru 16g cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5ml olejku cytrynowego 1 puszka brzoskwiń (480g owoców po odsączeniu) Masa kremowa: 250g serka mascarpone 4-5 łyżek(...)Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń (480g owoców po odsączeniu) 2 galaretki brzoskwiniowe lub morelowe Ciasto brzoskwiniowe z kremem – Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie wlać cienkim strumieniem olej i olejek cytrynowy, wsypać proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Powoli, partiami dodać przesianą mąkę. Całość dokładnie wymieszać mikserem aż do uzyskania jednolitej masy. Brzoskwinie
Kulinarne Przebojeszkl mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru KREM I 400 ml śmietana kremówka 36% 1 opak galaretka kiwi 1 szkl gotowanej wody KREM II 400 ml śmietany kremówki 1 opak galaretki cytrynowej 1 szkl gotowanej wody PONCZ 0,5 l wody gotowanej 1 kieliszek spirytusu 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT(...)dodawać mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.30 minut. KREM I Galaretkę kiwi rozmieszać w wodzie,odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do śmietany dodawać po łyżce galaretki,dalej ubijać. KREM II Przygotować
Kuchnia Danusikremem z białą czekoladą :) SKŁADNIKI Mi z tych proporcji wyszło 10 deserów w szklankach 200ml -3 różne galaretki u mnie cytrynowa, wiśniowa i owoce leśne -200g truskawek -1 duży banan -1 nektarynka lub brzoskwinia KREM -500ml śmietany 36% -2 tabliczki białej czekolady (dobrej jakości) DODATKOWO -1 batonik Kinder chocolate Galaretki przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuBISZKOPT BUDYNIOWY: * budyń śmietankowy – 5 op * cukier – 1 szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „Danio” – 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * male biszkopty do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Białka ubijamy na sztywno partiami dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy
Ostra na Słodkooczywiście przerobiłam recepturę całkowicie po swojemu i wymieniłam większość produktów na inne, ale głównym składnikiem są tu mimo wszystko bataty. Orzeźwiający akcent wprowadzają truskawki. Dodałam kawałki owoców do kremu i dodatkowo ozdobiłam nimi wierzch ciasta, do tego świeża figa, puder z liofilizowanej żelatyny i torcik gotowy. W sam raz do poczęstowania kolejnych gości urodzinowych ;) Składniki: 5 łyżek mąki(...)się już dokładnie rozpuści mieszamy ją starannie z masą z batatów i daktyli. Biszkopt przecinamy w połowie i obie części skrapiamy pozostałym sokiem cytrynowym i likierem amaretto. Na spodnią część biszkoptu nakładamy krem (zostawiamy dwie łyżki kremu do dekoracji) wciskamy w niego plastry truskawek (2 -3 duże sztuki), wyrównujemy i przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu. Na środek nakładamy pozostałe dwie
Quinoa Raz!pigwy (połowa przygotowanej ilości), a na nią wyłożyć krem kajmakowy, wyrównać go i przykryć drugim blatem. Odstawić do lodówki. Przygotowanie kremu śmietankowego (wszystkie składniki dobrze schłodzone): Śmietanę i cukier puder ubić mikserem. Dodać mascarpone i sok cytrynowy i miksować aż składniki dobrze się połączą. Górny blat ciasta posmarować cienko pozostałą marmoladą i wyłożyć na nią krem śmietankowy. Na wierzch zetrzeć
Trzeci talerzzaneczenie. Polecam:) Biszkopt makowo-kokosowy: 150 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g mielonych migdałów 100 g cukru 8 białek 4 żółtka Krem: 2 budynie śmietankowe 350 ml mleka UHT 180-200 ml soku cytrynowego 4 żółtka 200 g cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: 100-200 g białej czekolady 2-3 łyżki oleju Białka umieszczamy w misie miksera(...)intensywnie mieszając, gotujemy przez kilka minut, do wyraźnego zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na jasną masę. Do utartego dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy do połączenia. Przygotowany krem wykładamy na jeden blat makowy, rozprowadzamy. Przykrywamy pozostałym blatem. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody, stawiamy na palniku. Na garnek z wodą wkładamy drugi, pamiętając by dno nie stykało się
Smaki Na Talerzucukru pudru Masa bananowa: 1L soku bananowego (użyłam nektar bananowy) 150g masła 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 5 bananów sok z 1/2 cytryny Krem śmietankowy: 1 galaretka o smaku bananowym (lub agrestowym, cytrynowym, brzoskwiniowym) 200ml gorącej wody 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 2 łyżeczki cukru z prawdziwą(...)FILM . 8. Budyń bananowy wymieszać i około 1/4 wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać banany i wylać pozostały budyń bananowy, wyrównać. Ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem śmietankowy: 9. Galaretkę wsypać do miseczki, wlać gorącą wodę i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostudzenia. 10. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Mała CukierenkaBlaty: 1/2 kg mąki 2 jajka 2 łyżki miodu 1 kostka masła lub margaryny 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka sody Krem: 5 łyżek cukru 1/2 litra mleka 5 łyżek kaszy manny 1 kostka margaryny lub masła 1 zapach cytrynowy Polewa: 1/2 kostki masła 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru 2 łyżki wody 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy(...)mnie na odwróconych blaszkach 25x36). Pieczemy około 5-7 minut (do zrumienienia na złoty kolor) w rozgrzanym piekarniku. Krem: Kaszę mannę gotujemy z cukrem na mleku. Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy mikserem na puch, dodajemy stopniowo kaszę mannę i zapach cytrynowy. Ostudzone placki przekładamy masą. Polać polewą. Można posypać wiórkami lub posypką cukrową. Polewa: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, doprowadzamy
Kolorowy Przepisownikpiec jeszcze przez chwilę do zarumienienia się ciasta (ok.5min.). Masa cytrynowa: Wszystkie składniki na masę cytrynową zmiksować. Gdy spód jest już lekko zarumieniony zmniejszyć temperaturę do ok.180stopni. Wylać masę cytrynową na ciasto - ale ostrożnie by masa nie wyciekła ( nie wylewać całej masy jeżeli widać, że będzie ona wyciekać bokiem pod ciasto). Piec ok.30min. W trakcie pieczenia zaglądać czy boki ciasta(...)tartę ostudzić, posypać cukrem pudrem. Jeżeli zostanie śmietana kremówka i nie ma do czego jej zużyć można ją ubić i podawać razem z tartą ( krem nakładać bezpośrednio przed podaniem ciasta). Mi zostało troszkę masy cytrynowej, ponieważ z jednej strony ukruszyło mi się ciasto i nie mogłam jej całej wlać do środka. Zastanawiałam się co mogę z nią zrobić by została
W kuchni u Monikizwiązków pod wpływem wysokiej temperatury jarmuż jest niskokalorycznym warzywem o znikomej zawartości tłuszczu - zawiera około 50 kcal w 100 g Przepisy z jarmużem 1) ZUPA KREM Z JARMUŻU Z JAJKIEM I CHIPSAMI 2) SOK CYTRYNOWY DETOKS
Kuchnia MagdaLenyzwiązków pod wpływem wysokiej temperatury jarmuż jest niskokalorycznym warzywem o znikomej zawartości tłuszczu - zawiera około 50 kcal w 100 g Przepisy z jarmużem 1) ZUPA KREM Z JARMUŻU Z JAJKIEM I CHIPSAMI 2) SOK CYTRYNOWY DETOKS
Kuchnia MagdaLenyCiasto brzoskwiniowe z toffi Ciasto truskawkowa fantazja Ciasto brzoskwiniowe z kremem i galaretką Ciasto wiśniowe wariacje Ciasto ajerkoniakowe Rolada cytrynowa z masą śliwkowo-orzechową Fale Dunaju Ciasto mleczna kanapka z jagodami Ciasto
Passions hobbies lifebardzo smaczny chłodnik z przyjemnym, dodatkiem orzechów włoskich oraz szynką parmeńską. Idealny na upalny dzień – a właśnie za oknem był skwar Kwiat cukinii, ricotta, vinagrette cytrynowy. Idealnie usmażone kwiaty cukinii z delikatnym nadzieniem z kremem z ricotty. Jagnięcina, bakłażan, puree z czosnku. Mielona jagnięcina zapieczona na połówce bakłażana. Tak jak nie przepadam za bakłażanem, tak ten był przygotowany genialnie
królestwo garówgalaretkę do lodówki. Na wierzch jagielnika wyłożyć galaretkę. Włożyć jagielnik do lodówki dla stężenia. Podawać np. jako wyspa na morzu z syropu klonowego. ----- Podobne: Jagielnik cytrynowy bez pieczenia Jaglana szarlotka bez pieczenia Ciastka z kremem piña colada
Weekendy w domu i ogrodzieCzas na nowe dzieło z truskawkami :). Zapraszam na smaczny, jogurtowy tort z truskawkami i bananami. Lekko cytrynowy, waniliowy, nie za słodki. Smak jogurtu dodaje lekkości, krem nie jest za mdły. Tort jest duży, wysoki, ponieważ kremu w torcie jest dosyć sporo, więc do przepisu można również użyć blaszki o średnicy 24cm. Bardzo polecam… (przepis moja inwencja twórcza). document.createElement
Mała Cukierenkacoś słodkiego :) Składniki: ciasto - 4 szklanki mąki pszennej - 4 żółtka - 250 g margaryny - 4 łyżki miodu - 1 łyżeczka sody - 1 szklanka cukru krem - 2 budynie waniliowe - 1/2 litra mleka - 1 galaretka cytrynowa - 200 g masła oraz - 1 puszka masy krówkowej - orzechy włoskie Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Pieczemy w 180 C przez około
Zainspirowana w kuchnijabłek 4 galaretki cytrynowe Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka przesmażamy do momentu wyparowania płynu. Dodajemy galaretki cytrynowe i mieszamy aż się rozpuszczą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Krem: 400 g margaryny 2 szklanki śmietany 18 % 12 łyżek cukru Margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo po jednej łyżce dodajemy śmietanę. Ciasto orzechowe przekrajamy
Pyszności Słodkościciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 80 g mielonych migdałów w skórce, skórka cytrynowa, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki rumu, sól, krem: 200g miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, 250 g czekolady deserowej, 4 żółtka, 3 łyżki brandy, Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i trzykrotnie
królestwo garówjabłek 4 galaretki cytrynowe Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka przesmażamy do momentu wyparowania płynu.Dodajemy galaretki cytrynowe i mieszamy aż się rozpuszczą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Krem: 400 g margaryny 2 szklanki śmietany 18 % 12 łyżek cukru Margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo po jednej łyżce dodajemy śmietanę. Ciasto orzechowe przekrajamy na pół. Ciasto
Salonik smakówbulionem, gotować na małym ogniu do miękkości batatów (ok. 10 minut, im drobniej są posiekane warzywa, tym czas gotowania jest krótszy). Usunąć długą część trawy cytrynowej, dodać pozostałe mleko i zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu. Ponownie zagotować, dodać krewetki, gotować 2-3 minuty. Doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z cytryny i pieprzem
SzczyptaSmaQ