krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:33/134)

Tarta z ananasem i kremem jogurtowo – cytrynowym 366

Pyszna, lekka tarta z ananasem i kremem jogurtowo – cytrynowym. Wygląda wspaniale i fantastycznie smakuje. Kruchy, waniliowy spód, delikatny krem i krążki aromatycznego ananasa w galaretce stanowią udane połączenie. Tarta zniknęłam u mnie błyskawicznie:). Bardzo polecam…     Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g masła szczypta soli 60g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 żółtko Krem: 5 łyżeczek

Mała Cukierenka
Tarta cytrynowa 325

Tarta cytrynowa to połączenie ciasta kruchego, zapiekanej masy cytrynowej i kremu powstałego z połączenia śmietanki i białej czekolady. Całość nie jest przesłodzona, a smak cytryny jest mocno wyczuwalny. Można ją przygotować w formie o średnicy 21cm . Tarta cytrynowa Składniki: CIASTO KRUCHE 180g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody skórka otarta z jednej cytryny MASA CYTRYNOWA(...)200g mascarpone 200g śmietany 18% 40g cukru pudru 40-50ml soku z cytryny skórka otarta z dwóch cytryn 2 żółtka 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 150ml śmietanki 30% 75g białej czekolady płatki migdałów do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być z lodówki - mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekane na mniejsze

Smakołyki Bereniki
Lemon curd 157

Cytrynowa rozkosz.... Obłędny krem ze świeżych cytryn, w którym zakochałam sie od pierwszej łyżeczki... Cudownie cytrynowy, z maślaną nutką, wspaniały jako dodatek do ciasteczek, ciast czy serników. Jego zastosowań jest wiele, a najlepiej smakuje wyjadany wprost ze słoika malutką łyżeczką:) Mmmm... Pycha! SKŁADNIKI na 1 słoiczek: 100 g masła180 g cukru 3 żółtka2 jaja sok wyciśnięty z 2 cytryn(...)widelca lub rózgi kuchennej. Lekko podgrzej do rozpuszczenia się cukru.Wlej sok z cytryny, dosyp otartą skórkę i dodaj masło.Dokładnie zamieszaj.Teraz na małej mocy palnika mieszaj tak długo, aż krem zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu. Uważaj, aby go nie przypalić!Gotowy krem zdejmij z ognia i przelej do czystego słoiczka. Możesz krem przechowywać w lodówce nawet 2-3 tygodnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Ja: zrobię dacquoise. Mąż na to: że co?!? 155

mieszamy. Odstawiamy.  Żółtka łączymy z cukrem i NA PARZE ubijamy do stopienia cukru. Dodajemy wówczas sok z cytryny i wciąż na parze ubijamy do uzyskania lekkiego kremu, takiego cytrynowego kogla-mogla. Zdejmujemy z pary i i do gęstniejącego kremu dodajemy żelatynę energicznie mieszając, potem odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie ubijamy na najwyższych obrotach mocno schłodzoną śmietankę, kiedy jest

I tu będę miała takie te
Cytrynowa chmurka 4271

Ciasto idealne, od początku do końca wyszło dziś perfect. Polecam, nawet dziadek, który z zasady nic nie lubi powiedział, że dobre. Nie tylko na święta, ale

CoolinarniePL
Sałatka z rukolą i marchewką 192

Sałatka z rukolą i marchewką to idealna propozycja dla wszystkich osób będących na diecie. Przygotowanie zajmuje nam dosłownie kilka minut. Danie to możecie również przygotować na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
TORCIK KAWOWO - CYTRYNOWY 129

przekroić na 2 blaty. Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm włożyć 1 część biszkoptu i nasączyć według uznania esencją kawową. Następnie wyłożyć połowę masy cytrynowej. Następnie na krem wyłożyć delikatnie drugi blat biszkopta, nasączyć i posmarować pozostałym kremem. Wyrównać. Wstawić do lodówki na chwilę by masa stężała. Po lekkim schłodzeniu kremu zalać tężejącą galaretką cytrynową. Wstawić

Ciastka - domowe słodkości
Tort piernikowy – prezent na 33 urodziny :) 184

Tort piernikowy to był jeden z kilku prezentów Madzi na moje 33 urodziny :) Ale warto było na niego czekać, był delikatny w smaku, bardzo kremowy i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KARNAWAŁOWE RAVIOLI Z NUTELLĄ (RAVIOLI DI CARNEVALE ALLA NUTELLA) - HIT NA TŁUSTY CZWARTEK 151

słów, a wszystko za sprawą dodatku dużej ilości skórki cytrynowej do niewielkiej ilości ciasta. W oryginale nie ma jej tyle, ale chciałam spróbować połączenia orzechowego kremu z cytrynową nutą, poza tym byłam w dzikim szale pracy od samego rana i dlatego, niewiele się zastanawiając, hojnie starłam całą, dorodną cytrynę. Do tego nie przesiałam

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto Kilimandżaro 173

tych nieskomplikowanych, ale dosyć pracochłonnych. Jest jednak bardzo smaczne, a pracę przy niemu spokojnie można sobie rozłożyć na dwa a nawet trzy dni :) Kakaowy biszkopt, masa jabłkowa z cytrynową galaretką, krem budyniowy i czekoladowa polewa, to musi smakować pysznie! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1,5 łyżki masła Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuścić, dodać starte jabłka, smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy jabłka zmiękną, wsypać galaretki, wymieszać, gotować jeszcze kilka minut. Wystudzić. Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej

Domowa cukiernia Ewy
Orzechowe makaroniki dla niespodziewanych gości 137

tego, ni z owego, sadzamy ich w salonie, wstawiamy wodę na kawę (lub uruchamiamy ekspres, w zależności od stopnia zaawansowania), w tym czasie przekładamy nasze maleństwa dowolnym, nawet najprostszym kremem, i podajemy na tacy z gotowym napojem bogów. Czy wywołamy efekt łał...? Ja nie mam co do tego najmniejszych wątpliwości! Makaroniki za każdym razem wzbudzają podziw, bo są niewiarygodnie urocze(...)smaku, takie trochę jesiennie. Do przełożenia przygotowałam curd z marchewki, który jest moją najnowszą wielką miłością. Ma piękny, intensywny kolor, smakuje cytrynowo z lekką nutą rozgrzewającego imbiru w tle. Ciasteczka można przełożyć samym curdem, ja jednak przygotowałam prosty krem z mascarpone, a tylko w środku schowałam odrobinę czystego curdu. Dzięki temu makaroniki nie są przesadnie słodkie, a wyglądają zniewalająco

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta cytrynowa z chia wegańska, bez cukru, bez glutenu 181

się podoba ta kategoria? Dzisiaj zapraszam na pyszną tartę cytrynową z chia, wegańską, bez cukru, bez glutenu. Same zdrowe i pyszne składniki. Deser jest sycący, mocno cytrynowy i krem rozpływa się w ustach. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, do ozdoby możemy użyć dowolnych świeżych, miękkich owoców, bardzo polecam… (inspiracja ze strony bojongourmet.com ). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej(...)Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta cytrynowa z chia wegańska, bez cukru, bez glutenu Składniki: Spód: 200g migdałów 50g wiórków kokosowych szczypta soli 2-3 łyżki syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego Nadzienie: 230g orzechów nerkowca 2 łyżki nasion chia 140ml syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego skórka starta z 3 cytryn 130-140ml świeżo

Mała Cukierenka
Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną 86

wszystko zależy od zaangażowania . Ułożone owoce pozostaje skropić sokiem z cytryny i ciasto gotowe. Więcej przepisów na wilgotne ciasta: Wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami i kruszonką Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką Ciasto jogurtowe z owocami Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym Artykuł Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie

Słodkie Gotowanie
Mazurek bardzo cytrynowy 221

też jest słodki, ale dzięki cytrynie ta słodycz jest mocno przełamana i kwaskowa. Mój mazurek jest bardzo, bardzo cytrynowy. Pachnąca skórka cytrynowa jest w bardzo kruchym cieście, krem zrobiłam na bazie soku cytrynowego, a na wierzchu ułożyłam cytryny kandyzowane. Dzięki temu mazurek pachnie, smakuje i wygląda niezwykle cytrynowo. Z kruchego ciasta, tego samego które wykorzystuję na spód mazurka, można zrobić(...)białkiem i posypuję cukrem gruba rafinada. Podczas przygotowywania mazurka też zrobiłam kilka takich ciasteczek, przydadzą się do dekoracji. Zobacz jak zrobić wesołe ciasteczka owieczki Mazurek cytrynowy jest przepyszny! Kruche ciasto ze słodko kwaśnym kremem, kandyzowanymi cytrynami i chrupiącymi bezami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Wielkanocny mazurek cytrynowy 167

zagotować z cukrem pudrem. Do gotującego się soku dodać masło, rozpuścić. Jajko i żółtko dokładnie roztrzepać widelcem lub rózgą ( nie ubijać ! ). Do rozmąconych jajek wolnym strumieniem wlewać gorący syrop cytrynowy- cały czas mieszać. Następnie całość przelać ponownie do rondla i gotować, mieszając, aż curd zacznie gęstnieć. Pozostawić do ostygnięcia.  3 . Białą czekoladę drobno pokroić, przełożyć do niedużego pojemnika ( miski(...)białej czekolady. Mieszać bardzo dokładnie, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Powstały ganach odstawić na kilka minut. Lekko tężejący ganach  z białej czekolady przelać do lemon curd - wymieszać. Powstały krem cytrynowo-czekoladowy wyłożyć na kruchy spód. Wierzch mazurka dowolnie udekorować. Mój mazurek udekorowałam płatkami migdałowymi, drażetkami czekoladowymi i posypką cukrową. Smacznego

kolorowotorcikowo