kilka chwil przywołać smaki Maroka, Tajlandii i Południa USA. Ciekawe jest to, że mieszanki znamy w wersji mokrej jako pikante pasty, a tu mamy przyprawy w proszku. Będzie zupa krem z batatów i gulasz z warzyw podawany z szaszłykami z salsą z mango Mieszanka Cajun Knorr do drobiu, ryb i owoców morz ma przywołać smak Południa Stanów przez połączenie papryki(...)kolendry, mięty i cynamonu, która wzbogaci smak zup i gulaszu z warzyw. Czerwone Curry kojarzy się ze smakiem Tajlandii. Jest to mieszanka papryki, imbiru, galangalu, kolendry, cayenne i trawy cytrynowej. Krem z batatów Składniki: 4 bataty opakowanie przyprawy sypkiej Harissa Knorr 2 pory 300 g liści szpinaku puszka pomidorów pelati 3 łyżki masła orzechowego 3 ząbki czosnku cytryna łyżka mąki
Ugotowane pozamiatanezamówiłam między innymi właśnie takie foremki na ciasteczka w kształcie bałwana. Synek nie dawał mi spokoju, musiałam więc w końcu je upiec. Upiekłam pyszne kruche ciasteczka z makiem, przełożone cytrynowym kremem. Naprawdę pyszne!! Inspiracja Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 230g masła, jajko, szklanka cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
Z miłości do słodkościwymieszany razem sok z cytryny, wodę, cukier i budyń. Wlewając mieszamy, przez chwilę zagotowujemy na małym ogniu i wyłączamy. Do gorącej masy dodajemy margarynę i żółtka. Całość miksujemy. Kiedy cytrynowy krem będzie gotowy gorący wykładamy na nasz upieczony wcześniej biszkopt i zostawiamy do ostygnięcia. Pianka : żelatynę należy rozpuścić i dobrze wymieszać w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia. Śmietankę
W Moim Magicznym Domujest… mocne espresso. Tak idealnie wzmacnia czekoladowy smak, że nie zapomnijcie o nim, a dodatek orzechów włoskich nadaje tradycyjny świąteczny smak. Ciasto przełożone musem z persymony i pokryte cytrynowym kremem z mascarpone. Spróbujcie, bo wygląda i smakuje bajecznie. 2. Ciasteczka korzenne z karmelem Nie mogło zabraknąć w tym zestawieniu oczywiście pięknych chrupiących ciasteczek korzennych z karmelem. Dla mnie karmel(...)Sernik Nowojorski I czas na klasyk! Sernik, u mnie nowojorski. Rozbroił całe święta, jedno obejście stołu z kawałkami tego ciasta i talerz był pusty. Jest bardzo kremowy, lekko cytrynowy i nie zauważysz, jak zjesz swój trzeci kawałek. 6. Ciasto Zebra na maśle Zebra na maśle jest klasyczna, podstawowa i ozdobna. Znowu smak czekoladowy wzmocniony mocnym espresso, przez co masa kakaowa
Słodkie Gotowanieproszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 llitrowe słoiki jabłek na szarlotkę 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki cukru cynamon do smaku 2 galaretki cytrynowe Krem orzechowy: 300 g mielonych orzechów włoskich 250 ml mleka 1 kostka masła lub margaryny 1 kieliszek wódki 4 łyżki cukru pudru Polewa: pół kostki margaryny 4 łyżki cukru
My simple kitchentakiej mocy by je zatrzymać, nie mam też kasy by wyjechać tam, gdzie Słońce świeci niemal cały rok, więc pozostało mi osłodzić sobie życie słonecznymi tartaletkami (babeczkami) z pysznym kremem cytrynowym i owocami. Zdaję sobie sprawę z tego, że przy takich wypiekach tyłek sam stanie się jak Słońce ogromny, ale uwierzcie, że bez nich jesień i zima byłyby
Kuchnia w czekoladzieZwykle robiłam to ciasto z kremem cytrynowym. Tym razem chciałam zastosować pomarańczki. I uznaję, że ciacho jest równie pyszne :) Najbardziej je lubię za to, że jest bardzo wilgotne. Do tego przepisu będziemy potrzebować 3 pomarańcze.Składniki na ciasto:35 dag mąki tortowej1 kostka margaryny (20 dag)35 dag cukru6 jajek1 cukier waniliowy1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta(...)pomarańczy + sok z 1/4 pomarańczySkładniki na krem:1/2 l mleka1 cukier waniliowy1 szklanka cukrusok z 1 pomarańczy1 kostka margaryny (20 dag)1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.Składniki na lukier:2 łyżki cukru pudru2 łyżki soku z pomarańczyskórka otarta z połowy pomarańczyDodatkowo:sok z połowy pomarańczy do nasączenia biszkoptu.Ciasto: Margarynę roztapiamy i przestudzamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy
Bon Appetit Małgorzatyroku. Zapraszam na wiosenny mazurek, bo skoro w sprzedaży pojawiły się już truskawki (chociaż to nie te co latem) to można je wykorzystać na tę Wielkanoc. Z kremem cytrynowym będzie to idealne połączenie. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDelikatna, miękka rolada bezowa z chrupiącą posypką pralinową, kremem cytrynowym z mascarpone i truskawkami, bardzo lekka, idealna na lato. Wręcz rozpływa się w ustach. Na pewno zasmakuje Waszym gościom. Przygotowanie : 30 min. Chłodzenie : 2 godz. Pieczenie: 20 min. Składniki dla 6 osób : Składniki na posypkę pralinową: ● 100 g cukru ● 100 g obranych orzechów laskowych(...)wody Składniki na roladę bezową: ● 230 g cukru ● 4 białka ● 1 łyżeczka Maizeny ● ½ łyżki octu jabłkowego ● sól Składniki na krem: ● 50 g cukru ● 2 cytryny (organiczne) ● 250 g mascarpone ● 300 g truskawek Do dekoracji: ● 150 ml śmietany kremówki 36% ● 15 g cukru (lub cukru pudru) ● listki mięty do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie : Przygotowanie posypki pralinowej: Zacznij od przygotowania posypki pralinowej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskajestem czy Wy pieczecie mazurki na święta, a jeśli tak to jakie. Prócz mazurków robię też inne ciasta, które możecie zobaczyć tutaj A teraz zapraszam na kruche ciasto z cytrynowym kremem. Ciasto 1 i 1/4 szklanki mąki 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 żółtko Wszystkie połączyć i zagnieść ciasto. Owinąć ciasto w folię i odstawić(...)rozwałkować placek o grubości 1 cm. Wyciąć jajko, a następnie brzegi ciasta podwyższyć na 2 cm. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec w 200 stopniach C około 15 minut. Masa cytrynowa 200 g śmietany kremówki 2 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 100 g masła sok z dwóch cytryn 2 płaskie łyżeczki żelatyny Jajka z cukrem ubić na parze . Masło utrzeć
O kuchni z uczuciemskładniki: spód: 150 g ciastek maślanych 75 g masła masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 1 szkl cukru 5 jaj 1/3 szkl suchego maku 2 łyżki ekstraktu cytrynowego 1 budyń śmietankowy polewa: 3 łyżki lemon curd 400 ml jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru Trzeba zacząć od przygotowania jogurtu: durszlak dwukrotnie wyłożyć gazą, wylać jogurt, całość postawić na większą(...)lodówki. Następnego dnia: serek zdjąć z gazy, dodać cukier puder i ok 3 łyżki lemon curd (do smaku). Wymieszać dokładnie. Krem wyłożyć na wierzch sernika. Udekorować jeszcze kremem cytrynowym. Schłodzić
6niebourodziny uroczego czterolatka Przemka, stąd ta niecodzienna dekoracja ;) Ekstremalnie cytrynowy, ale lekki i orzeźwiający. Ze sporą ilością masła, ale nie czuć go zupełnie, gwarantuję ;) Przełożony malinami... Pyszności! Sama masa cytrynowa jest po prostu zachwycająca ;) Polecam! PS drexpol.com.pl - podłogi do każdego wnętrze - drewniane i korkowe. Piękne, estetyczne i trwałe wykonanie. Firma z tradycjami, produkty w atrakcyjnych cenach :) Jeżeli przygotowałaś(...)Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto upuścić na podłogę z wysokości około 30 cm. Przestudzić. Przekroić na 3 blaty. Krem cytrynowy: 750 ml mleka 250 ml soku z cytryny skórka otarta z 4 cytryn 6 łyżek mąki pszennej 7 łyżek mąki ziemniaczanej 6 jajek 1,5 szklanki cukru
Domowa cukiernia EwySmaczne, ciekawe ciasto z marchewką, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier). Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej2(...)Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Krem:4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 5. Na ciasto
Mała Cukierenkaformy. Ponakłuwać i obciążyć fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać w temperaturze 200 stopni 15 minut po czym zsypać fasolę i piec jeszcze 10 minut. Spód przestudzić. Krem cytrynowy z mascarpone i miętą : 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 5 łyżek cukru purdu 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru bądź aromatu waniliowego 400 g truskawek otarta skórka(...)cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę. Dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i miętę i szybko wymieszać. Powoli dodawać serek mascarpone i delikatnie, łyżką wymieszać z ubitą śmietanką. Krem delikatnie wyłożyć na ciasto i całość wstawić na parę godzin do lodówki. Przed podaniem posypać pokrojonymi truskawkami. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!uzyskać biszkopt czekoladowy. Najlepiej upiec go dzień wcześniej by dobrze się kroił. Ja upiekłam biszkopt w małej tortownicy, a resztę ciasta w małej blaszce by zrobić jeszcze ciasto z kremem cytrynowym, ale o nim przy okazji. Biszkopt kroimy na trzy równe plastry i każdą z nich nasączamy sokiem z kilkoma kroplami esencji rumowej. Ja użyłam soku domowej produkcji z kompotu(...)względu na planowane spożycie również przez dzieci zrobiłam to po abstynencku... a właściwie to nasączaniem zajął się Mąż. Nasączone warstwy smarujemy kisielem wiśniowym z owocami. Na kisiel rozprowadzamy równomiernie krem. Krem przygotowujemy w następujący sposób : schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i waniliowy do smaku. Na koniec dodajemy stopniowo serek mascarpone. Ubijamy jeszcze chwilę na wolnych obrotach
Kuchnia po mojemu