Zwykle robiłam to ciasto z kremem cytrynowym. Tym razem chciałam zastosować pomarańczki. I uznaję, że ciacho jest równie pyszne :) Najbardziej je lubię za to, że jest bardzo wilgotne. Do tego przepisu będziemy potrzebować 3 pomarańcze.Składniki na ciasto:35 dag mąki tortowej1 kostka margaryny (20 dag)35 dag cukru6 jajek1 cukier waniliowy1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta(...)pomarańczy + sok z 1/4 pomarańczySkładniki na krem:1/2 l mleka1 cukier waniliowy1 szklanka cukrusok z 1 pomarańczy1 kostka margaryny (20 dag)1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.Składniki na lukier:2 łyżki cukru pudru2 łyżki soku z pomarańczyskórka otarta z połowy pomarańczyDodatkowo:sok z połowy pomarańczy do nasączenia biszkoptu.Ciasto: Margarynę roztapiamy i przestudzamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy
Bon Appetit Małgorzatyroku. Zapraszam na wiosenny mazurek, bo skoro w sprzedaży pojawiły się już truskawki (chociaż to nie te co latem) to można je wykorzystać na tę Wielkanoc. Z kremem cytrynowym będzie to idealne połączenie. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDelikatna, miękka rolada bezowa z chrupiącą posypką pralinową, kremem cytrynowym z mascarpone i truskawkami, bardzo lekka, idealna na lato. Wręcz rozpływa się w ustach. Na pewno zasmakuje Waszym gościom. Przygotowanie : 30 min. Chłodzenie : 2 godz. Pieczenie: 20 min. Składniki dla 6 osób : Składniki na posypkę pralinową: ● 100 g cukru ● 100 g obranych orzechów laskowych(...)wody Składniki na roladę bezową: ● 230 g cukru ● 4 białka ● 1 łyżeczka Maizeny ● ½ łyżki octu jabłkowego ● sól Składniki na krem: ● 50 g cukru ● 2 cytryny (organiczne) ● 250 g mascarpone ● 300 g truskawek Do dekoracji: ● 150 ml śmietany kremówki 36% ● 15 g cukru (lub cukru pudru) ● listki mięty do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie : Przygotowanie posypki pralinowej: Zacznij od przygotowania posypki pralinowej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskajestem czy Wy pieczecie mazurki na święta, a jeśli tak to jakie. Prócz mazurków robię też inne ciasta, które możecie zobaczyć tutaj A teraz zapraszam na kruche ciasto z cytrynowym kremem. Ciasto 1 i 1/4 szklanki mąki 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 żółtko Wszystkie połączyć i zagnieść ciasto. Owinąć ciasto w folię i odstawić(...)rozwałkować placek o grubości 1 cm. Wyciąć jajko, a następnie brzegi ciasta podwyższyć na 2 cm. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec w 200 stopniach C około 15 minut. Masa cytrynowa 200 g śmietany kremówki 2 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 100 g masła sok z dwóch cytryn 2 płaskie łyżeczki żelatyny Jajka z cukrem ubić na parze . Masło utrzeć
O kuchni z uczuciemskładniki: spód: 150 g ciastek maślanych 75 g masła masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 1 szkl cukru 5 jaj 1/3 szkl suchego maku 2 łyżki ekstraktu cytrynowego 1 budyń śmietankowy polewa: 3 łyżki lemon curd 400 ml jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru Trzeba zacząć od przygotowania jogurtu: durszlak dwukrotnie wyłożyć gazą, wylać jogurt, całość postawić na większą(...)lodówki. Następnego dnia: serek zdjąć z gazy, dodać cukier puder i ok 3 łyżki lemon curd (do smaku). Wymieszać dokładnie. Krem wyłożyć na wierzch sernika. Udekorować jeszcze kremem cytrynowym. Schłodzić
6niebourodziny uroczego czterolatka Przemka, stąd ta niecodzienna dekoracja ;) Ekstremalnie cytrynowy, ale lekki i orzeźwiający. Ze sporą ilością masła, ale nie czuć go zupełnie, gwarantuję ;) Przełożony malinami... Pyszności! Sama masa cytrynowa jest po prostu zachwycająca ;) Polecam! PS drexpol.com.pl - podłogi do każdego wnętrze - drewniane i korkowe. Piękne, estetyczne i trwałe wykonanie. Firma z tradycjami, produkty w atrakcyjnych cenach :) Jeżeli przygotowałaś(...)Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto upuścić na podłogę z wysokości około 30 cm. Przestudzić. Przekroić na 3 blaty. Krem cytrynowy: 750 ml mleka 250 ml soku z cytryny skórka otarta z 4 cytryn 6 łyżek mąki pszennej 7 łyżek mąki ziemniaczanej 6 jajek 1,5 szklanki cukru
Domowa cukiernia EwySmaczne, ciekawe ciasto z marchewką, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier). Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej2(...)Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Krem:4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 5. Na ciasto
Mała Cukierenkaformy. Ponakłuwać i obciążyć fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać w temperaturze 200 stopni 15 minut po czym zsypać fasolę i piec jeszcze 10 minut. Spód przestudzić. Krem cytrynowy z mascarpone i miętą : 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 5 łyżek cukru purdu 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru bądź aromatu waniliowego 400 g truskawek otarta skórka(...)cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę. Dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i miętę i szybko wymieszać. Powoli dodawać serek mascarpone i delikatnie, łyżką wymieszać z ubitą śmietanką. Krem delikatnie wyłożyć na ciasto i całość wstawić na parę godzin do lodówki. Przed podaniem posypać pokrojonymi truskawkami. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!uzyskać biszkopt czekoladowy. Najlepiej upiec go dzień wcześniej by dobrze się kroił. Ja upiekłam biszkopt w małej tortownicy, a resztę ciasta w małej blaszce by zrobić jeszcze ciasto z kremem cytrynowym, ale o nim przy okazji. Biszkopt kroimy na trzy równe plastry i każdą z nich nasączamy sokiem z kilkoma kroplami esencji rumowej. Ja użyłam soku domowej produkcji z kompotu(...)względu na planowane spożycie również przez dzieci zrobiłam to po abstynencku... a właściwie to nasączaniem zajął się Mąż. Nasączone warstwy smarujemy kisielem wiśniowym z owocami. Na kisiel rozprowadzamy równomiernie krem. Krem przygotowujemy w następujący sposób : schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i waniliowy do smaku. Na koniec dodajemy stopniowo serek mascarpone. Ubijamy jeszcze chwilę na wolnych obrotach
Kuchnia po mojemuszczególnie dla tych co kochają szarlotki i wszelkiego rodzaju jabłeczniki. ok 300 g herbatników kakaowych WARSTWA JABŁKOWA: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanka wody 1 galaretka cytrynowa KREM BUDYNIOWY: 200 g masy kajmakowej 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 budyń śmietankowy 400 g śmietanki kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody POLEWA ORZECHOWA
https:KKuchniaMniamJednak trochę przesadziłam, dlatego za drugim razem zdecydowanie zmniejszyłam jej ilość. Krem jest bardzo pyszny. Tworzy idealny duet z kremem z białymi michałkami oraz z kremem cytrynowym. Polecam Składniki: 180 ml śmietany kremówki 30/36% 130 g mlecznej czekolady, połamanej 20 g gorzkiej czekolady, połamanej (opcjonalnie) 80 g serka mascarpone, schłodzonego 45 g podpieczonych i drobno(...)jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min 6 godz.). Następnego dnia umieszczamy w misce krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolne obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki, orzeszki ziemne. Rózgą kuchenną lub szpatułką krótko
Słodki Pomysłprzyjemność ale konieczność... Gdy ktoś ma więcej energii od Ciebie musisz jakoś za nim nadążyć... :P Ciasto, którego smak znam od dzieciństwa. Biszkopt, kwaskowata masa jabłkowa, krem i słodka polewa. Bardzo dobrze uzupełniające się ze sobą smaki. Dlaczego akurat ciasto Krysi? Nie pamiętam dokładnie ale chyba pod taką nazwą widniało w Poradniku Domowym, z którego mama czerpała inspiracje. Ciasto wbrew(...)jajka 3 łyżki wody szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 900 g musu jabłkowego 2 galaretki cytrynowe Krem: 2 budynie waniliowe 600 ml mleka 2 łyżki cukru 250 g masła 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 1/3 kostki masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao
My simple kitchenDziś mam dla Was najlepsze połączenie smaków, jakie ostatnio miałam okazję kosztować. Delikatny, lekki jak piórko, lekko cytrynowy krem na bazie ricotty, cudownie słodkie figi, które pod wpływem temperatury delikatnie się karmelizują, chrupiące i aromatyczne płatki migdałowe, a to wszystko otulone kruchym, maślanym ciastem. Ta tarta smakuje genialnie zawsze i wszędzie, zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu. Polecam! Składniki(...)wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi, fasolą lub ryżem. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, wstawić ciasto i piec 15 min. W czasie podpiekania spodu przygotować krem. Krem 1 cytryna, wyszorowana 2 jajka szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią opakowanie (250 g) ricotty 1 łyżka mąki ziemniaczanej 10-12 fig płatki migdałowe
Słodkie inspiracjeczas nagrzania piekarnika do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez około 25 minut. Można zastosować obciążenie z fasoli. W tym czasie możemy wykonać krem cytrynowy. Należy wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy i przecedzić przez sitko. Wlać do garnka, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Wymieszać i zagotować (masa powinna zgęstnieć). Odstawić(...)miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając. Ubijać białka jeszcze przez kilka minut. Pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną. Na kruchym spodzie wyłożyć krem, a następnie wyłożyć pianę z białek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. SMACZNEGO
KuukBuukcukru trzcinowego 100 g masła (rozpuszczonego) 120 ml jogurtu naturalnego, waniliowego lub śmietany 100 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżka ekstraktu waniliowego 80 g cukrowego groszku wielokolorowego Krem cytrynowy : 1 serek "Mój ulubiony" lub "Philadelphia" lub inny kremowy mielony twarożek ( potrzeba ok. 150-200 g serka(...)miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z jednej cytryny sok z połówki cytryny 3-4 krople olejku cytrynowego (opcjonalnie) 1. Piekarnik nagrzewamy do 170°C, formę wykładamy papierem do pieczenia. 2. Ciasto - w jednej misce krótko łączymy składniki suche (oprócz kolorowego groszku), w drugiej mokre. Do mokrych przesypujemy suche, mieszamy do połączenia składników, dosypujemy cukrowy groszek
Kuchnia Prezydentowej