krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:31/134)

lemon curd – krem cytrynowy (przepis klasyczny) 188

Nigdy nie przepadałam za mocno cytrynowym smakiem… Do czasu! Ten krem jest obłędny i rozkochał nas w sobie na dobre. Aksamitny, delikatny i mocno cytrynowy… Smak na 100%! Poniżej przepis na najbardziej klasyczną wersję. SKŁADNIKI 2 cytryny 2 jajka 2 żółtka 3/4 szkl. cukru 70 g masła PRZYGOTOWANIE Cytryny dokładnie umyć, sparzyć i otrzeć skórkę. Sok z cytryn(...)jest na parze (W garnku zagotować wodę. Ma on mieć taką wielkość, by postawiona na nim miska nie dotykała dna garnka, ale spierała się na nim.), można również zagotować krem klasycznie w garnku, na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Dodać masło i sok z cytryny. Mieszać do momentu, aż krem się zagotuje i zgęstnieje. Całość przetrzeć przez sito, dodać skórkę

zabawa smakiem
Rolada biszkoptowa z jabłkami 219

ekspresowych ciast polecamy dzisiaj piękną roladę z nadzieniem jabłkowym. Delikatny biszkopt nadziany masą jabłkowo-cytrynową i otulony puszystym kremem śmietankowo-cynamonowym na pewno nie ujdzie Waszej uwadze. Polecamy! Rolada biszkoptowa z jabłkami Składniki: Na biszkopt: 4 jajka 100g drobnego cukru(...)wypieków 100g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Na masę jabłkową: 6 jabłek 2-3 łyżki cukru łyżeczka cynamonu opakowanie galaretki cytrynowej Na krem cynamonowy: 200ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 4 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru pół łyżeczki cynamonu Wykonanie: Biszkopt: b iałka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą

Smak mojej kuchni
bananowiec z kremem karpatkowym 897

biszkopt: 5 jajek 1 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę bananową: 5 dobrze dojrzałych bananów 100 g masła 2 galaretki cytrynowe na krem: 1 opakowanie kremu karpatka 100 g masła 500 ml mleka na wierzch: 3 banany 2 opakowania galaretki cytrynowej UWAGA- jeśli nie chcecie używać gotowego kremu karpatka, można ugotować zwykły(...)blaty.  Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 750 ml wrzątku. Wystudzić. Z galaretki odlać pół szklanki i płynną nasączyć dolny biszkopt.  Banany rozdrobnić blenderem na mus. Masło roztopić i wystudzić. Dodać do bananów, dodać także pozostałą (większą) część płynnej galaretki. Kiedy masa zacznie tężeć wyłożyć ją na ciasto i przykryć drugą częścią biszkopta.  Krem przygotować według przepisu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sorbet mocno cytrynowy 269

Babka cytrynowa Tarta cytrynowa z kremem czekoladowym i rabarbarem     Cytrynowe ciasto owsiane z makową bezą

KreatywnePiny
Cytrynowe babeczki z galaretką 244

jest - niektóre ciasta udają się tylko mamom (albo ewentualnie babciom). Całe szczęście bywają przepisy, które udają się zawsze. Z pewnością należy do nich ten, na babeczki cytrynowe. Muffinki z galaretką i delikatnym kremem będą świetną przekąską na ciepłe wiosenne popołudnie(...)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru (może być trzcinowy)2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekacytrynowa galaretka w cukrzeSkładniki na krem:1 galaretka cytrynowa (trzeba przygotować ją wcześniej, żeby stężała)100 g białego sera0,5 kostki masła3 łyżki cukru1 łyżeczka śmietanfixuaromat cytrynowy lub skórka z cytrynySuche składniki mieszamy razem w misce. Galaretkę

Ciastkozercy
Tarta cytrynowa z pianką bezową 133

Tarta cytrynowa to jedno z moich ulubionych ciast - pyszny i lekko kwaśny krem i cudowna ciągnąca pianka bezowa. Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 150 g masła 1 żółtko Krem: 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody 2 cytryny 3 żółtka 3 łyżki masła Piana: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru(...)nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy na złoto przez około 15 minut. Ścieramy skórkę z cytryn, wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wodę, sok cytrynowy, skórkę cytrynową, 3 żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Podgrzewamy krem ciągle mieszając, gdy zgęstnieje i będzie gorący ściągamy garnek z ognia. Dodajemy masło i mieszamy. Gotowym krem wylewamy na wystudzone ciasto. Białka miksujemy na sztywno, pod koniec

Gotowanie i blogowanie
Biszkopt z kremem malinowo-śmietanowym i kremem serowo-czekoladowym 139

cukrem i cukrem waniliowym na sztywno następnie wlewamy lekko tężejącą galaretkę i chwilkę mieszamy. Zimny biszkopt przecinamy na pół , spodnią część przekładamy do blaszki i wykładamy krem malinowy.Przykrywamy drugim plackiem. Cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml przegotowanej wody i odstawiamy do delikatnego stężenia. Ser przekładamy do blendera i miksujemy z 2 łyżkami cukru,nutellą i mlekiem, następnie wlewamy do galaretki(...)cytrynowej i energicznie mieszamy. Krem wykładamy na górną część biszkoptu i posypujemy wiórkami kokosowymi ale nie koniecznie jeśli ktoś nie lubi wiórek. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki najlepiej na noc. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Słodkie środy - Krem czekoladowo cytrynowy do babeczek 172

Szukacie sprawdzonego przepisu na pyszny jasny krem czekoladowy  do babeczek? Polecam wersję cytrynową na białej czekoladzie z dodatkiem śmietanki. Przepis ten dostałam od znajomej(...)pracy i po małej modyfikacji okazał się dla nas idealny. Gorącym kremem uzupełniamy kruche babeczki, dekorujemy mrożonymi malinami i odstawiamy do zastygnięcia. Całość posmakuje niejednemu krytykowi słodkości.  Krem czekoladowo cytrynowy do babeczek SKŁADNIKI : 250 g śmietany 30-36% 300 g białej czekolady  115 g masła sok z jednej cytryny otarta skórka z 1/4 cytryny  do podania

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bardzo kokosowe naleśniki z kokosowym twarożkiem z tofu (wegańskie) 150

pozostaje nam wtedy krem/śmietanka kokosowa, którą można wyzbierać za pomocą łyżki. Taką sytuację mieliśmy w następujących przepisach: ♥ orkiszowe placki z mascarpone z sosem bananowym ♥ cytrynowy twarogowiec z kremem kokosowo-cytrynowo-miętowym ♥ kokosowy tofurniczek - serniczek z tofu ♥ lody truskawkowe bez maszynki i śmietanki ♥ kawowy pudding chia z kaki i kokosową bitą śmietaną o smaku czarnego bzu ♥ fioletowy pudding chia

Be Fit Be Strong
Cytrynowe ciasto z kremem - Torta Nua 196

Doskonały deser dla wielbicieli  cytrynowych ciast  z kremem. Popularne włoskie ciasto  o nazwie "Torta NUA", to  proste ucierane ciasto ,  na które nakłada się  krem  i wraz z nim piecze. Składniki / tortownica o średnicy 24 cm/ ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g mąki  ziemniaczanej 4 jajka 150 g cukru(...)przelać do rondelka z grubym dnem. -Gotować  / dokładnie mieszając/ na małym ogniu do chwili otrzymania gęstego budyniu,odstawić. -Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, dodać aromat, sok  i skórkę cytrynową. -Ubijając   dodawać stopniowo olej, mleko ,a na koniec  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. -Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki. -Wierzch wyrównać i nałożyć

Zakamarki mojej kuchni
Półkula cytrynowa z bezą szwajcarską 152

Tym razem przepis na półkule cytrynowe z bezą szwajcarską! 😀 Masa cytrynowa jest niezwykle delikatna i rozpływająca się w ustach dzięki dużemu dodatkowi masła, a cały deser

AleTorcik
Półkula cytrynowa z bezą szwajcarską 174

Tym razem przepis na półkule cytrynowe z bezą szwajcarską! 😀 Masa cytrynowa jest niezwykle delikatna i rozpływająca się w ustach dzięki dużemu dodatkowi masła, a cały deser

AleTorcik
Ciasto cytrynowo-jagodowe 208

inspiracji na fajne ciasto. Na coś, co na pewno mu zasmakuje. Pamiętałem jak zajadał się babeczkami cytrynowymi, które kiedyś robiłem. Dlatego więc, to właśnie ciasto cytrynowe postanowiłem wziąć na bazę „tortu”. A krem… powstał z tego, co było pod ręką. Przypominam, iż po ponad 12 godzinach pracy w kuchni nie zrobiłem absolutnie żadnych zakupów. W zamrażarce znalazłem(...)mieszając. Gotową sztywną masę zdjąć z ognia i wystudzić. 100g masła zmiksować, aż będzie puszyste. Dodawać po łyżce masy jagodowej i ubijać na jednolitą masę. Gotowym kremem przełożyć wystudzone, przecięte na pół ciasto cytrynowe. Udekorować lukrem (można zabarwić go odrobiną soku z jagód), kilkoma jagodami, płatkami migdałów. Aby ciasto było bardziej wilgotne, można nasączyć je przed przełożeniem kremem ponczem zrobionym

Jacob Tastes
Ciasto Wawelskie 406

opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 5 łyżek cukru zwykłego 200 g masła (koniecznie w temperaturze pokojowej, miękkiego) szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub cytrynowego Składniki na krem – w wersji z domowym budyniem*: 2 szklanki mleka (500 ml) 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek cukru zwykłego 200 g masła (koniecznie(...)temperaturze pokojowej, miękkiego) 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, śmietankowego lub cytrynowego *należy wybrać jedną wersję kremu – z gotowymi budyniami lub domowym budyniem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto Wawelskie (ciasto Pychotka w wersji jesiennej): UWAGA: Najlepiej przygotować sobie dwie formy do ciasta o tych samych wymiarach – u mnie były to 2 blaszki o wymiarach

Kulinarne Przeboje
Torcik cytrynowy z kremem śmietanowo - mascarpone - cytrynowym. 150

Witajcie :) Dzisiaj dla mnie wyjątkowy dzień :) 21 rocznica ślubu :) Chciałam Was zaprosić na pyszny torcik o smaku cytrynowym z kremem śmietanowo-mascarpone. Do dekoracji tortu użyłam pięknych dekoracji od Sempre i cytrynek od firmy Eterno . Torcik wyszedł pyszny i co najważniejsze jest prosty w przygotowaniu. Zapraszam :)      Składniki na biszkopt : 4 jajka 3,4 szklanki  mąki tortowej(...)przeciąć na pół i nasączyć obydwa blaty ciasta wodą z sokiem z cytrynek. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać serek mascarpone , likier cytrynowy i sok z cytrynek, delikatnie wymieszać. Krem podzielić na 2 części, jedną połowę wyłożyć  na spodni blat biszkoptu i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch i boki posmarować resztą kremu, na górze tortu robiąc

Sama słodycz i szczypta chili