krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:32/134)

babka frankfurcka 201

chyba najbardziej elegancka i najbardziej "wypasiona" babka, jaką upiekłam, jaką jadłam! Przypomina nieco tort: aromatyczne, wilgotne ciasto o lekko cytrynowym aromacie; przełożone delikatnym kremem budyniowym, zwieńczone posypką z karmelizowanych migdałów i czekoladowych kamyczków Delecty. Taka babka sprawdzi się nie tylko w okresie Wielkanocy, będzie idealna wówczas, kiedy zechcesz powiedzieć: dziękuję, że jesteś... Upiekłam ją wg wytycznych Córci, specjalnie dla Babci(...)podobała. składniki: ciasto: 200 g masła 3/4 szkl cukru 6 jajek 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 8 łyżek mleka 2 duże łyżki ekstraktu cytrynowego (mój domowy ) krem: 750 ml mleka 3 żółtka 2 budynie śmietankowe cukier wanilinowy Delecta 3/4 szkl cukru migdałowy krokant: 100 g migdałów łżka masła łyżka cukru ponadto: kamyczki czekoladowe Delecta tłuszcz

6niebo
CYGAŃSKIE ŚCIEŻKI 264

łyżka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżki suchego maku 0,5 opakowania kisielu wiśniowego  KREM: 400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym galaretka cytrynowa galaretka czerwona, zielona, niebieska (do pokrojenia w kostkę) DEKORACJA: maliny WYKONANIE: Każdą z trzech galaretek osobno rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do stężenia. CIASTO: Białka ubijamy(...)przemieszać. Pieczemy w 170 st. C ok. 35 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrawamy w poprzek na pół. Grubszą część umieszczamy z powrotem w blaszce.  KREM: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody, odstawiamy do ostudzenia. Trzy zastygnięte galaretki kroimy w drobną kostkę i ze sobą mieszamy. Niewielką ilość odkładamy do dekoracji. Serek ubijamy, dodajemy zimną cytrynową galaretkę

Pani na deser
Cytrynowiec 1111

Powstałą mieszankę wlewamy na gotującą się wodę. Cały czas mieszając, podgrzewamy do ponownego zagotowania i zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i po łyżce dodajemy cytrynowy budyń. Gotowy krem wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt. Obie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody, odkładamy do przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy mascarpone, chwilę miksujemy, a następnie(...)małym strumieniem wlewamy zimną (lecz wciąż płynną) galaretkę. Od razu wykładamy na krem budyniowy, wyrównujemy. Na piance cytrynowej układamy obok siebie herbatniki, które polewamy polewą (ja pominęłam): w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Po połączeniu odkładamy do wystudzenia i polewamy z wierzchu herbatniki. Źródło

Smaki Na Talerzu
Tort śmietankowo - śliwkowy 197

Jasny tort śmietankowy o orzeźwiającym cytrynowym smaku przełożony kremem i powidłami śliwkowymi. Idealne połączenie słodko-kwaśne, dla tych którzy uwielbiają bezy i powidła śliwkowe. Tort był nie tylko wyjątkowy ze względu na smak, również dla wyjątkowych gości - mojej rodziny. Tak zwieńczyliśmy nasze leniwe niedzielne spotkanie! Składniki na tort śmietankowy z powidłami śliwkowymi Składniki na biszkopt do tortownicy(...)formie) na podłogę. Odstawić na blat do wystudzenia. Przekroić na 3 blaty biszkoptowe. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony. Krem śmietankowy z nutą cytrynową: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z połowy cytryny Serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w misie

Zasmakuj Kuchni
Lemon curd 179

zarazem szybki krem. Idealny do różnego rodzaju ciasteczek, ciast, słodkości czy deserów. Krem w przeciwieństwie do większości kremów jest przyjemnie kwaśny, zatem bardzo fajnie przełamuje słodkość ciasteczek;)  Konsystencją przypomina budyń, w sumie można powiedzieć że to taki domowy, cytrynowy budyń. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu.  Inspiracja przepisem Moje Wypieki .  Serdecznie polecam;)   Składniki: 3 cytryny(...)podgrzewać do czasu, aż masa stanie się jednolita i gęsta. Garnuszek zdjąć z ognia dodać łyżkę oliwy dokładnie wymieszać i pogotować jeszcze całość przez około 2 minuty.  Gotowy krem można przechowywać w lodówce przez okres około tygodnia. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Ciasta na Komunię 171

ciasta na Komunię Świętą. Dlatego też postanowiłam zrobić zestawienie tych moim zdaniem najlepszych. Może coś przypadnie Wam do…podniebienia Ciasta na Komunię – przepisy Ciasta z kremem Rolada cytrynowa z kiwi Malinowa chmurka Pani Walewska Ciasto marchewkowe z kremem Ciasto szpinakowe z cukierkami Leśny mech Karpatka Ciasto miętusek Tort Rafaello Wuzetka Ciasto Kubuś Ciasto karmelowe ze śmietaną Serniki Sernik

Arbuziaki
Tarta z ananasem i kremem jogurtowo – cytrynowym 230

Pyszna, lekka tarta z ananasem i kremem jogurtowo – cytrynowym. Wygląda wspaniale i fantastycznie smakuje. Kruchy, waniliowy spód, delikatny krem i krążki aromatycznego ananasa w galaretce stanowią udane połączenie. Tarta zniknęłam u mnie błyskawicznie:). Bardzo polecam…     Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g masła szczypta soli 60g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 żółtko Krem: 5 łyżeczek

Mała Cukierenka
Tarta z ananasem i kremem jogurtowo – cytrynowym 379

Pyszna, lekka tarta z ananasem i kremem jogurtowo – cytrynowym. Wygląda wspaniale i fantastycznie smakuje. Kruchy, waniliowy spód, delikatny krem i krążki aromatycznego ananasa w galaretce stanowią udane połączenie. Tarta zniknęłam u mnie błyskawicznie:). Bardzo polecam…     Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g masła szczypta soli 60g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 żółtko Krem: 5 łyżeczek

Mała Cukierenka
Tarta cytrynowa 336

Tarta cytrynowa to połączenie ciasta kruchego, zapiekanej masy cytrynowej i kremu powstałego z połączenia śmietanki i białej czekolady. Całość nie jest przesłodzona, a smak cytryny jest mocno wyczuwalny. Można ją przygotować w formie o średnicy 21cm . Tarta cytrynowa Składniki: CIASTO KRUCHE 180g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody skórka otarta z jednej cytryny MASA CYTRYNOWA(...)200g mascarpone 200g śmietany 18% 40g cukru pudru 40-50ml soku z cytryny skórka otarta z dwóch cytryn 2 żółtka 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 150ml śmietanki 30% 75g białej czekolady płatki migdałów do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być z lodówki - mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekane na mniejsze

Smakołyki Bereniki
Lemon curd 165

Cytrynowa rozkosz.... Obłędny krem ze świeżych cytryn, w którym zakochałam sie od pierwszej łyżeczki... Cudownie cytrynowy, z maślaną nutką, wspaniały jako dodatek do ciasteczek, ciast czy serników. Jego zastosowań jest wiele, a najlepiej smakuje wyjadany wprost ze słoika malutką łyżeczką:) Mmmm... Pycha! SKŁADNIKI na 1 słoiczek: 100 g masła180 g cukru 3 żółtka2 jaja sok wyciśnięty z 2 cytryn(...)widelca lub rózgi kuchennej. Lekko podgrzej do rozpuszczenia się cukru.Wlej sok z cytryny, dosyp otartą skórkę i dodaj masło.Dokładnie zamieszaj.Teraz na małej mocy palnika mieszaj tak długo, aż krem zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu. Uważaj, aby go nie przypalić!Gotowy krem zdejmij z ognia i przelej do czystego słoiczka. Możesz krem przechowywać w lodówce nawet 2-3 tygodnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Ja: zrobię dacquoise. Mąż na to: że co?!? 162

mieszamy. Odstawiamy.  Żółtka łączymy z cukrem i NA PARZE ubijamy do stopienia cukru. Dodajemy wówczas sok z cytryny i wciąż na parze ubijamy do uzyskania lekkiego kremu, takiego cytrynowego kogla-mogla. Zdejmujemy z pary i i do gęstniejącego kremu dodajemy żelatynę energicznie mieszając, potem odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie ubijamy na najwyższych obrotach mocno schłodzoną śmietankę, kiedy jest

I tu będę miała takie te
Cytrynowa chmurka 4281

Ciasto idealne, od początku do końca wyszło dziś perfect. Polecam, nawet dziadek, który z zasady nic nie lubi powiedział, że dobre. Nie tylko na święta, ale

CoolinarniePL
Sałatka z rukolą i marchewką 203

Sałatka z rukolą i marchewką to idealna propozycja dla wszystkich osób będących na diecie. Przygotowanie zajmuje nam dosłownie kilka minut. Danie to możecie również przygotować na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
TORCIK KAWOWO - CYTRYNOWY 134

przekroić na 2 blaty. Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm włożyć 1 część biszkoptu i nasączyć według uznania esencją kawową. Następnie wyłożyć połowę masy cytrynowej. Następnie na krem wyłożyć delikatnie drugi blat biszkopta, nasączyć i posmarować pozostałym kremem. Wyrównać. Wstawić do lodówki na chwilę by masa stężała. Po lekkim schłodzeniu kremu zalać tężejącą galaretką cytrynową. Wstawić

Ciastka - domowe słodkości
Tort piernikowy – prezent na 33 urodziny :) 194

Tort piernikowy to był jeden z kilku prezentów Madzi na moje 33 urodziny :) Ale warto było na niego czekać, był delikatny w smaku, bardzo kremowy i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania