krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:35/134)

Babeczki cytrynowe w Walentynkowym klimacie 168

ostatnie dni karnawału -  jeszcze coś kolorowego :) Babeczki cytrynowe z kremem mascarpone.Szybkie do przygotowania i kojące oko - swymi kolorami. Składniki: 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 115 g masła 2 jajka 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 2 cytryn  1 łyżka soku z cytryny pół szklanki kefiru Składniki na krem : 200 g mascarpone

dlaSmaQ
59. Tarta na spodzie orzechowym z cytrynowym kremem z serków Bieluch 271

których termin ważności zbliżał się końca, więc trzeba było coś z nich wykombinować. Tarta jest płaska, nie rośnie, ale jest znakomita w smaku. Bardzo orzechowy spód łagodzi kwaskowaty, cytrynowy posmak kremu. Jest wyśmienita, choć banalna w wykonaniu. Forma o średnicy 25cm. Można również użyć o wiele mniejszej formy, automatycznie wydłużając czas pieczenia do "suchego patyczka". Wychodzi ok. 10 porcji, jedna

Be Fit Be Strong
Tarta z owocami leśnymi, cytrynowym mascarpone i bezikami. 179

Jedno z najlepszych ciast, jakie miałam okazję przygotować. Spód jest idealnie kruchy i intensywnie kakaowy, wspaniale komponuje się z cytrynowo- śmietankowym kremem. Całość doskonale zwieńczają kwaśne owoce leśne i słodkie beziki. Tego po prostu trzeba spróbować! SKŁADNIKI: kruchy spód 100 g masła 1/3 szklanka brązowego cukur 2/3 szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao szczypta soli 1 jajko krem

DefinicjaSmaku
LEMON CURD / KREM CYTRYNOWY 180

Słodko-kwaśne, intensywne, kremowe i gładkie słońce w słoiczku, pachnące latem, optymistycznie żółte i napawające radością. A to tylko krem cytrynowo-jajeczny. Lemon curd uwielbiam! W każdej wersji, w każdym wydaniu, choć najbardziej ot tak, prosto ze słoiczka. Jest banalnie łatwy, efektowny, a do tego wszechstronny. Nadaje się do naleśników, placków, kanapek, a nawet jako nadzienie do tarty cytrynowej

W kuchni Karmel-itki
Konfederacka 4. Uwielbiam ... 182

papryką i pomidorami) – autor: Bartek Płócienniak Jagnięciną nowozelandzką z morelowo-pikatnym chutneyem, kaszą gryczaną i sosem z koziego sera z miętą – autor: Bartek Płócienniak Makaronikami z kremem cytrynowo-bazyliowym, truskawkami i białą czekoladą – autor: Fabrice Boulahouache      * Całkiem możliwe, że jedno albo i wiecęj zamieszczonych tu zdjęć nie jest mojego autorstwa - po zgraniu w jedno miejsce

KUCHARNIA
Szachownica mandarynkowa 383

czekoladowe.Wnętrze wypełniają 2 orzeźwiające masy – pomarańczowa i śmietankowa , podtrzymywane przez puszysty biszkopt.Ciasto delikatne … lekkie … orzeźwiające … i śmiało może konkurować z naszym ulubionym CIASTEM CYTRYNOWYM Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ.Tak więc do dzieła!Szykujcie składniki i projekt Szachownica mandarynkowa zaczynamy! SKŁADNIKI:( blacha 22 – 26 cm )BISZKOPT :* jajko – 4 szt* cukier – 8 łyżek

Ostra na Słodko
Jabłecznik z galaretką i kremem 204

szkl mąka pszenna - 0,5 szkl cukier - 0,5 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Masa jabłkowa : jabłka - 1,3 kg cukier - 3 łyżki galaretka cytrynowa - 1,5 opak woda - 1/4 szkl Krem śmietanowy śmietana kremówka - 300 ml śmietan -fix - 2 opak cukier puder - 3 łyżki Wierzch ciasta: galaretki cytrynowe - 2 opak woda gotowana - 700 ml Sposób przygotowania: Biszkopt(...)Jabłka obrać wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do rondla, podlać wodą, przesmażyć z cukrem na ogniu.  Zdjąć z ognia wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać, już nie gotować.  Krem śmietanowy :  Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.  Do ubitej śmietany dodać śmietan- fix, dalej ubijać.  Galaretki :  Galaretki cytrynowe rozpuścić w gotowanej

Kuchnia Danusi
Ciasto malinowo-różane z waniliowym kremem 158

wymieszać. Przestudzić do temperatury pokojowej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać do przestudzonego jajecznego kremu i delikatnie wymieszać. Składniki na glazurę: 60 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny; 2 łyżki wody; 2 łyżki cukru; 1 łyżeczka żelatyny (rozrobiona w 2 łyżeczkach wody); Wykonanie: Sok cytrynowy, wodę(...)cukier zagotować. Do gorącego soku dodać żelatynę, dobrze wymieszać. Przestudzić. Przełożenie ciasta: jeden blat biszkoptu; 1/2 masy malinowej; 1/2 kremu jajecznego; drugi blat biszkopta; 1/2 masy malinowej; 1/2 kremu jajecznego; glazura cytrynowa. Wierzch udekorować malinami. Ciasto dobrze schłodzić w lodówce. Uwagi: Ciasto trzeba składać dosyć szybko, bo poszczególne warstwy szybko tężeją. Podczas przygotowywania krem lubi się zwarzyć. Ja wówczas podgrzałam

In my kitchen
#MINI TORTY# CYTRYNOWE BABECZKI Z ANANASOWYM NADZIENIEM I ŚMIETANOWO - ANANASOWYM KREMEM 177

Zapraszam na mocno cytrynowe babeczki, które dla przeciwwagi wypełniłam słodkim, ananasowym kremem. Krem wykonałam na wzór cudownego, cytrynowego Lemon Curdu , jego bazą jest masło. jajka i zblendowany ananas. Wierzch babeczek ozdobiłam bitą śmietaną, której smak podkręciłam dodając mojego ananasowego kremu. Jest to idealna propozycja na wszelakie rodzinne uroczystości, a przecież zbliża się okres Komunii Świętych, takie babeczki będą piękną

Upiecz sobie babeczkę
Tort śmietankowy z frużeliną truskawkową 532

Wilgotne biszkoptowe blaty nasączone ponczem cytrynowym, przełożone klasycznym kremem śmietankowym, smaku dodaje słodko-kwaśna frużelina truskawkowa, cały urok tkwi w jego prostocie. Nie jest trudny do wykonania ani czasochłonny. Idealny tort urodzinowy. Składniki: Tortownica 23 cm: Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 660 ml śmietany

Wanilia i Kardamon
Jabłka pieczone pod kremem waniliowym i cytrynową chmurką. 187

pieczone jabłka, ale w wersji na bogato ;) Wypełnione dżemem truskawkowo-różanym, przykryte waniliowym kremem, zapieczone pod delikatną pianką... pyszne!!! Najlepsze na ciepło. Polecam!!! Składniki na jabłka pieczone pod kremem waniliowym i cytrynową chmurką na 4 porcje: 4 jabłka 1 łyżka cukru 1 l wody 4 łyżki dżemu truskawkowo-różanego lub innego NA WANILIOWY KREM: 250 ml mleka ziarenka(...)cytrynowej      Wodę zagotowujemy z cukrem. Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i wkładamy do gorącego syropu. Gotujemy około 2-3 minuty na małym ogniu (jabłka nie mogą się rozpaść), wyjmujemy je, odsączamy i wkładamy do żaroodpornego naczynia (u mnie tortownica o śr. 20 cm), do środka każdego jabłka wkładamy po łyżce dżemu, odkładamy.      Krem

Rozpustne gotowanie
Biszkopotowa rolada cytrynowa - puszek 174

które nigdy nie zawodzą. Nie trzeba wielu produktów, a możesz wyczarować pyszne ciacho. Biszkopt choć upieczony z mąki orkiszowej jest niezwykle delikatny, po prostu rozpływa się w ustach. Krem o delikatnym, cytrynowym smaku wypełnia puszystą roladę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak zrobić lemon curd 309

Król wśród kremów z cytrusów. Zabójczo cytrynowy i słodki. Do czego używać: - krem do bez i tortów bezowych - dodatek do deserów pucharkowych z owocami - do  naleśników i pancaków - do serników - do wyjadania ze słoika łyżeczką :-) Czas przygotowywania:  5 minut + gotowanie do 20 minut Ilość: 350-380 ml kremu

AniaGotuje.pl
Lekka tarta brzoskwiniowo-budyniowa 245

Pozostaję w temacie letnich i lekkich ciast. Dziś bardzo orzeźwiająca tarta z kremem sokowo-budyniowym i bitą śmietaną. Ja użyłam soku gruszkowo-cytrynowego, więc mój krem miał przyjemnie orzeźwiający posmak. Wy możecie użyć waszego ulubionego, choć jak dla mnie to kolorystycznie pasuje tu coś bardziej czerwonego… Przepis z tej  strony.Bardzo polecam, bo schłodzona w lodówce smakuje pysznie

Mia Cucina Sofieta

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję