krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:18/134)

Szarlotka z kremem budyniowym 2140

Pieczone szarlotki na dwukolorowym, kruchym cieście przełożone cytrynowym kremem budyniowym. Składa się z kilku warstw, ale jest to proste i w miarę szybkie ciasto. Bardzo smaczne, niezbyt słodkie, owocowe ciasto w sam raz dla wielbicieli szarlotek :) 1 1/2 kg słodkich jabłek (waga po obraniu) 50 g masła 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków(...)szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru drobnego 250 g masła 3 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki kakao KREM BUDYNIOWY: 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 200 g śmietanki kremówki 30% Ciasto kruche . Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać

https:KKuchniaMniam
Słodkie środy - Wielkanocna babka z kremem 192

ramach cotygodniowego cyklu "Słodkie środy" zapraszamy na pyszną, pachnącą cytryną babkę przełożoną cytrynowym kremem. Babka ta jest trzy razy cytrynowa i w trzecim wariancie babka kryje cytrynowy lukier z cytrynową skórką, którą otrzymałyśmy od firmy HELIO .  Babka ta jest wilgotna i aromatyczna, idealnie nadaje się na zbliżające Wielkanocne Święta. Przygotowanie jej jest bardzo proste i nie wymaga(...)miksujemy z masłem dodając cukier puder.  Babkę przekrawamy na pół - przekładamy kremem. Wstawiamy babkę do lodówki.  Przygotowujemy lukier. Sok z cytryny przelewamy do miski, dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy przez kilka minut do uzyskania gęstej konsystencji lukru.  Lukier nakładamy na babkę, dekorujemy skórką cytrynową.  Babkę wkładamy na godzinę do lodówki. Do dekoracji świątecznej babki użyłam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bananowiec na herbatnikach kakaowych 188

sobie są bardzo smaczne, a jak się je zrobi z kremem, bananami i galaretką , to są pyszne, polecam :) Składniki: herbatniki kakaowe Petit Beurre Cukry Nyskie krem 3 banany galaretka cytrynowa Krem: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 200 gram masła Odlewamy pół szklanki mleka i zagotowujemy

Kuchnia u Bietki
Babeczki cytrynowe z kremem cytrynowym i morelami 143

Jeszcze przed świętami upiekłam duże cytrynowe babeczki. Udekorowałam je kremem cytrynowym na bazie mascarpone i połówkami moreli. Babeczki ułożyłam na łące z żelków obsypanych cukrem i kwiatków ułożonych z czekoladowych drażetek. Składniki na 5-6 dużych muffin lub 10-12 małych: 100 g masła 200 g mąki 80 g płatków jaglanych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g drobnego cukru

Czerwień i błękit
30 słodkości na Wielkanoc (30 ricette di dolci per Pasqua) 142

czekoladą (Crostata con cioccolato e caramello salato) Pastiera Napoletana - włoskie ciasto wielkanocne Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale di pasta lievitata) Cytrynowa babka z mascarpone (Ciambellone al limone e mascarpone) Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia)   Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) Puszysta babka z borówkami i jogurtem greckim (Ciambella(...)białej czekolady z malinami  Bezglutenowe mini serniczki z jogurtem greckim (Mini cheesecake con yogurt greco, senza glutine) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limone e limoncello) Tarta z kremem cytrynowym (Crostata alla crema di limoni) Cytrynowy sernik na zimno (Cheesecake al limone) Sernik z ricotty i kremu pasticcera (Crostata di ricotta e crema pasticcera) Mazurek amaretto (Crostata con crema

La grande e la piccola cuoca
30 przepisów na świąteczne słodkości (30 ricette per dolci natalizi) 251

tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema di mascarpone) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limoncello) Tarta z kremem cytrynowym (Crostata alla crema di limoni) Czekoladowe ciasto z pomarańczą (Ciambellone al cioccolato fondente e arancia) Pomarańczowe ciasto z czekoladą i płatkami owsianymi (Plumcake all'arancia con cioccolato e fiocchi

La grande e la piccola cuoca
Lemon curd 163

Klasyczny krem cytrynowy lemon curd, sprawdza się jako dodatek lub baza do wielu ciast i deserów. Moje ulubione połączenie to sernik cytrynowy z lemon curd. Lemon curd w połączeniu z serkiem mascarpone tworzy wyśmienity krem do kruchych babeczek, muffinek lub bezy. Na jego bazie stworzycie wyśmienite desery oraz ciasta na zimno lub pieczone. Doskonale smakuje wyjadany samodzielnie wprost ze słiczka(...)gotować lemon curd, aż zacznie gęstnieć. Gotowy lemon curd przelać do słoiczka. Używać do polewania ciast ( serników ), wypełniania kruchych korpusów tart lub babeczek, jako baza do kremów lub zajadać wprost ze słoiczka. SERNIK CYTRYNOWY Z LEMION CURD - przepis             Smacznego

kolorowotorcikowo
Tort Red Velvet 195

Tort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w środku został wzbogacony delikatną nutą cytrynową. Delikatny, puszysty biszkopt, przełożony lekko cytrynowym kremem na bazie serków i kremówki ? Idealnie Tort ozdobić możecie według własnych upodobań, ja z racji tego, iż był przewożony w bardzo wysokich temperaturach, użyłam do ozdoby jedynie orzeszków Składniki na tort: Biszkopt(...)pokojowej 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru odrobina czerwonego barwnika Krem: 500ml śmietanki 36% 375g mascarpone 375g serka ” Twój Smak ” lub ” Philadelphia „ 1 szklanka cukru pudru skórka otarta z połowy cytryny pół łyżeczki ekstraktu cytrynowego Pozostałe: około 300g posiekanych orzechów arachidowych Przygotowanie tortu: Biszkopt: Spód tortownicy ( 24cm ) wykładamy papierem do pieczenia

NiePieprz.pl
Lemon curd 153

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com     Lemom curd to słodko-kwaśny krem cytrynowy. Spotkałam się też z określeniem - masło cytrynowe.  Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Można go wykorzystać jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez.   Idealny zamiennik konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa.  Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów(...)jajka, żółtka i cukier (najlepiej trzepaczką). Całość podgrzać (na małym ogniu) i mieszając dodać masło i sok z cytryn. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy. Krem przetrzeć przez sitko i wymieszać ze skórką cytrynową. Przelać do słoiczka i zamknąć. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni

Di gotuje
Lemon curd (krem cytrynowy)- praktyczne porady 178

Lemon curd czyli angielski krem cytrynowy jest jednym z popularniejszych kremów tego typu na świecie. W smaku łączy zarówno kwasowość cytryny , jak i słodycz cukru. Lemon curd można dodawać do naleśników, tart, tartaletek. Nie wątpliwą zaleta jest to, że można przechowywać go nawet do tygodnia w lodówce. Jeśli, ktoś nie lubi zbyt kwaśnego smaku, kremu lemon curd to oczywiście można

Ciasta z tradycjami
Tarta cytrynowa - prosta i baaardzo smaczna 165

polecam pyszną tartę: Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: spód: 50 g mielonych migdałów 120 g masła 55 g cukru 1 jajko 170 g mąki łyżeczka sody oczyszczonej krem cytrynowy: sok z 3 cytryn i skórka starta 125 ml wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 70 g cukru 100 g masła 3 żółtka beza: 4 białka 200 g cukru(...)resztę składników. Wszystkie dokładnie zagniatam tak aby stworzyły jednolite ciasto. Gotowe wykładamy na okrągłą blaszkę nie zapominając o wyłożeniu ciasta również na ściankach tak aby nasz krem nie wypłynął podczas pieczenia. masa cytrynowa: Cytryny dokładnie parzymy w wrzątku a następnie na tarce na małych oczkach ścieramy skórkę. Następnie wyciskamy sok z cytryn przez sitko. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, wszystko

ciastkarnia na kruchym spodzie
Cytrynowe babeczki i kilka słów o formach do pieczenia 155

ochotę na coś nieskomplikowanego i bardzo prostego robię mięciutkie, wilgotne i puszyste babeczki cytrynowe, uwielbiane przez dzieci i nie tylko  J Przepis który nie sprawia żadnych trudności i cieszy się niesłabnącym powodzeniem  wśród znajomych , doskonale smakują zarówno z kremem jak i bez.  Do pieczenia jak zauważyliście już z pewnością używam zawsze produktów Dr.Oetkera   są niezawodne(...)mleka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka soku z cytryny Skórka otarta z jednej cytryny Krem cytrynowy: 1 szklanka śmietany kremówki 25 dag mascarpone 2 łyżki kremu  lemon curd Sposób przygotowania: Wszystkie składniki do przygotowania babeczek muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem

Wanilia i Kardamon
Tarta cytrynowa 109

Hej! Witam serdecznie! Czy jedliście kiedyś tartę cytrynową? Odkąd spróbowałam jej, zagościła u mnie na stałe. Jest delikatnie cytrynowa i fantastycznie puszysta. Po prostu rozkosz dla

Tylko pysznie
Mój tort urodzinowy. I tortowa refleksja 218

ważnymi uroczystościami. Urodziny, imieniny, przyjęcia, okrągłe rocznice, wesela, chrzciny i mnóstwo innych. Tort to ciasto wyjątkowe, luksusowe, niecodzienne. Z dzieciństwa pamiętam przytłaczające słodyczą torty, z ciężkim kremem maślanym, gdzie po zjedzeniu niewielkiego kawałka człowiek nie miał siły nawet na dopicie kawy (dzieci, w tym ja - łasuch nad łasuchami - zawsze zadowalały się małym kawałkiem, który nie mógł zaburzyć mnóstwa energii, której(...)serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych cudów. Nie wyglądał jak z cukierni, za to smakował wszystkim gościom, a mnie duma rozpierała.Od tego czasu zrobiłam sporo różnych tortów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłkowy przekładaniec 201

Dziś proponuje pyszne ciasto z jabłkami. Trochę podobne do szarlotki, ale wzbogacone lekkim cytrynowym krem. Ciasto pięknie wygląda, ale i w smaku jest pyszne. Przepis znalazłam na tym  blogu . Masa jabłkowa: 1 1/2 kg obranych jabłek 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki cynamonu  Ciasto kruche: 3 szklanki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/2 szklanki cukru 250 g margaryny 4 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki kakao Krem budyniowo-śmietanowy 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki gorącej wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 200 g śmietanki kremówki Ciasto kruche: mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimną

Ewusiowe Smaki

Proponowane wyszukiwania