pokojowej) 100 g mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny 30 g kolorowej posypki cukrowej (użyłam takiej w kształcie kółeczek) Cytrynowy krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone (schłodzonego) 250 ml śmietany 30% (schłodzonej) 2 czubate łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny Wykonanie: Ciasto(...)patyczkiem). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez ok. 10 minut, następnie zdejmujemy obręcz i wyjmujemy blat. Dalej studzimy na kratce. Tak samo postępujemy przy pieczeniu pozostałych 2 blatów. Cytrynowy krem śmietankowy: Śmietankę oraz mascarpone umieszczamy w misce i miksujemy aż otrzymamy gęsty krem. Na koniec ubijania dodajemy cukier puder, sok z cytryny oraz skórkę i jeszcze chwileczkę miksujemy
MyCookBook.plwodę. Gotujemy 3-5 minut na wolnym ogniu. Studzimy. galaretka wiśniowa rozrobiona w 300 ml gorącej wody ( odstawiamy do „półstężenia” 100 g wiśni w cukrze WYKONANIE: blat biszkoptowy+½ nakropka cytrynowego+ krem czekoladowy blat biszkoptowy+ ½ nakropka cytrynowego+ krem wiśniowy biszkopciki wycięte z biszkopta wiśnie tężejąca galaretka Smacznego
Domowe ciastadokładnie wymieszać.Wierzch biszkoptu wyrównać (jeżeli jest taka potrzeba), odwrócić „do góry nogami ” i przekroić na trzy części. Za pomocą pędzelka nasączyć pierwszą warstwę biszkoptu i rozsmarować krem cytrynowy (troszkę zostawić do dekoracji). Przykryć drugą warstwą biszkoptu, nasączyć go i nałożyć krem kakaowy. Następnie kolejną warstwę biszkoptu, ponownie go nasączyć i rozsmarować na całym torcie krem kawowy. Udekorować(...)pozostawionym kremem cytrynowym. Schłodzić.Smacznego
Oryginalny smakjeść i nie ma się go dość, jest lekki i orzeźwiający – tak stwierdził. Tort cytrynowy jest szybki w wykonaniu o ile wcześniej upieczemy biszkopt i ugotujemy budyń. Krem cytrynowy nie jest trudny do wykonania, aby się udał temperatura masła oraz budyniu musi być taka sama. Najlepiej budyń ugotować wieczór wcześniej i pozostawić na blacie przez noc, masło też najlepiej(...)podłogę. Pozostawić w formie, do całkowitego wystudzenia. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Przekroić na 3 blaty o grubości około 2 cm, każdy. Krem cytrynowy: 3/4 szklanki soku z cytryny (u mnie z 3 cytryn) skórka otarta z 3 cytryn (najlepiej ekologiczne i niewoskowane) 2 szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki
moj przepis naTorcik z ulubioną bohaterką maluchów- Świnką Peppą. Miał być truskawkowy ale nie za słodki i orzeźwiający. Przełożyłam go więc dwoma rodzajami kremów na bazie bitej śmietany- truskawkowym i lekkim cytrynowym kremem na bazie lemon curdu. Do zrobienia nadzienia truskawkowego użyłam domowej własnej roboty konfitury z całymi truskawkami, a same truskawki zatopiłam w kremie cytrynowym dla przełamania smaków. Wierzch ozdobiłam masą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki krupczatki 150 g masła/margaryny 80 g cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skladniki na krem cytrynowy: 5 jajek Sok (ok 120 ml) i skórka z 2 cytryn ekologicznych 120 gr cukru 250 ml śmietany 36% 2 łyżeczki skrobi ziemnaczanej lub kukurydzianej Zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy(...)która obciąży ciasto. Podpiekamy spód ciasta 15 min w 200°C. Następnie papier usuwamy i pieczemy jeszcze 5 minut, aż spód lekko zbrązowieje. Na podpieczone ciasto wlewamy krem cytrynowy, który przygotowujemy w następujący sposób: ubijamy śmietanę( średna gęstość), w osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem, partiami dodajemy skrobię ( uważamy na grudki), sok, skórkę z cytryny i stopniowo uprzednio
Mia Cucina Sofietazakochała się w kremie z serków danio z TEGO przepisu. Ostatnio na weekend przygotowała kolejne ciasto z jego dodatkiem, a ja oczywiście podkradłam kilka kawałków do zdjęć! Tym razem krem cytrynowy stał się dodatkiem do tak lubianego przez Was ( i przeze mnie oczywiście! ) biszkoptu szpinakowego. Powstało ciasto lekkie, pyszne i łatwe! Jest świetnym pomysłem do niedzielnej kawki! Gwarantuję, że każdy(...)cukier – 150 g * olej np. rzepakowy – 150 ml * świeży szpinak ( liście ) – 120 g * mąka pszenna- 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „Danio” – 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka cytrynowa – 1 op BISZKOPT SZPINAKOWY: Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej! Szpinak i olej blendujemy na mus. Dodatkowo przecieramy przez sitko. Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier
Ostra na Słodkopiekarników tyle różnych sposobów i czasów pieczenia, bo bezę po prostu trzeba wyczuć. A jak już Wam się to uda, nie poprzestańcie na zwykłej bitej śmietanie ale zróbcie krem cytrynowy. Gra on z bezą tak doskonale, że lepiej się nie da. Genialne połączenie słodkiego z kwaśnym. Obłęd! Składniki: na bezę: 5 białek 250 g cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu(...)powstały grudki aż masa się zetnie i będzie gładka jak budyń. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozmieszać w kilku łyżkach wrzątku. Do ubitej śmietany dodać krem cytrynowy i żelatynę. zmiksować. Podzielić na 2 części. Blaty bezowe przełożyć kremem. Na wierzchu ułożyć owoce i polać sosem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKremowy i wilgotny serniczek z owocową nutą w formie delikatnego śmietankowo- cytrynowego kremu. Taki mój mały, słodki grzeszek na weekend;) Polecam, bo jest pyszny:) Składniki na tortownicę o śr. 30 cm: CIASTO: 35 dkg mąki pszennej 25 dkg masła lub margaryny 3 żółtka 10 dkg drobnego cukru łyżka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA(...)mielić) 6 żółtek 9 białek szklanka drobnego cukru 200 ml śmietany kremówki 30 % 200 ml mleka 3,2 % skórka otarta z jednej sparzonej cytryny 4 łyżki kopiate mąki ziemniaczanej KREM CYTRYNOWY: 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej 125 ml wody + 5 łyżek sok z 3 cytryn (powinno być ok.75 ml) 10 dkg cukru
Maślane ciasteczkopewno przepyszny :) Głównym bohaterem w tym deserze jest niewątpliwie nasz faworyt krem limonkowy (Lime curd), na którzy przepis pojawił się na początku kwietnia, ale można też użyć kremu cytrynowego, np.: z nutą pomarańczy (Lemon Curd with orange note) czy każdego innego albo po prostu bitej śmietany, ale to już nie to samo :). Niektórzy pytali o zastosowania takich kremów , więc przy(...)okazji przypominamy nasze wcześniejsze propozycje: Tęczowy deser z konfiturą porzeczkową, bitą śmietaną i Lemon Curd Tort bezowy z kremem cytrynowym (Lemon Cream Meringue Cake) Składniki:330 g kremówki 30%,1 łyżka cukru pudru,6 łyżek kremu limonkowego, 100 g ciasteczek czekoladowo-owsianych,2 banany,1/2 soku z cytryny,otarta skórka z jednej cytryny,Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy
Delicious Titbitskostki masła 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 żółtka 2 łyżki śmietany Krem krówka: 1 puszka masy krówkowej kakaowej, 1 kostka masła Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: polewa czekoladowa, wiórki truskawkowe do dekoracji, wiśnie w syropie, herbata(...)Ciasto kruche: masło siekamy z mąką, dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto, przekładamy na formę, pieczemy w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto nasączamy herbatą. Krem cytrynowy: 1/4 szkl. mleka odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. W 1/4 szkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz
słodki bratekPrzepis na muffinki znalazłam w książce "Czekolada"Jacqueline Bellefontaine . Pięknie się prezentują na wiosennych spotkaniach plenerowych :) Są niezwykle puszyste, czekoladowe z delikatnym cytrynowym kremem. Bardzo polecam! Wypróbujcie :) Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 15-20 minut Składniki: 125g miękkiej margaryny 125 g cukru 150g mąki pszennej 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżka kakao 25 g stopionej(...)nalewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180C przez ok. 15 -20 minut do czasu aż ciasto będzie się uginać pod wpływem dotknięcia palcem. Wyjmujemy muffinki do wystygnięcia. Krem cytrynowy: W misce ucieramy masło,aż będzie puszyste. Stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Wsypujemy skórkę cytrynową, sok z cytryny i dalej miksujemy. Gdy babeczki wystygną ,odkrajamy wierzch babeczki
Różne smaki w kuchniPrzepis na muffinki znalazłam w książce "Czekolada"Jacqueline Bellefontaine . Pięknie się prezentują na wiosennych spotkaniach plenerowych :) Są niezwykle puszyste, czekoladowe z delikatnym cytrynowym kremem. Bardzo polecam! Wypróbujcie :) Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 15-20 minut Składniki: 125g miękkiej margaryny 125 g cukru 150g mąki pszennej 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżka kakao 25 g stopionej(...)nalewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180C przez ok. 15 -20 minut do czasu aż ciasto będzie się uginać pod wpływem dotknięcia palcem. Wyjmujemy muffinki do wystygnięcia. Krem cytrynowy: W misce ucieramy masło,aż będzie puszyste. Stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Wsypujemy skórkę cytrynową, sok z cytryny i dalej miksujemy. Gdy babeczki wystygną ,odkrajamy wierzch babeczki
Różne smaki w kuchniKrucha i dostojna słodka beza w połączeniu z orzeźwiającym kremem cytrynowym i galaretką ze świeżo wyciskanego soku z grejpfruta, całość smakuje wspaniale orzeźwiająco i choć sama beza jest jak dla mnie przeraźliwie słodka, to cały deser wcale taki nie jest, jedna z najlepszych bez którą udało mi się upiec, najlepszy deser na lato. Bezę najlepiej upiec dzień przed złożeniem(...)idealny na wszelkie letnie uroczystości. Składniki: Beza o średnicy 22 cm: 4 białka 1 czubata szklanka cukru Królewskiego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Szczypta soli Cytrynowy krem: 200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 150 ml wody 100 g cukru pudru Królewskiego 1 budyń śmietankowy 20 dag masła Galaretka z grejpfruta: 250 ml świeżo wyciskanego soku
Wanilia i Kardamon