krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:11/134)

Makowa panienka 203

Pyszne połączenie makowego ciasta i kremu cytrynowego. Dodatkowo całość przełamana dżemem z czarnej porzeczki. Nawet biała czekolada, za którą nie przepadam, dobrze tu pasuje. Krem jest mocno cytrynowy i wymaga użycia mleka UHT (z kartonu). Przy mleku jedynie pasteryzowanym (takim prosto od krowy lub kupowanym z lodówki) jest duże prawdopodobieństwo, że całość się zwarzy. Polecam wszystkim, wielbicielom maku oraz(...)Formę 30x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec 15-20 minut w 170C beaz termoobiegu. Wyjąć odłożyć do ostudzenia. W ten sam sposób przygotować drugie ciasto. Krem cytrynowy 450 ml mleka z kartonu (musi być UHT) sok i skórka z 1 dużej cytryny (ok.80-100 ml soku) 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka

Pełny talerz
Kakaowa tarta z cytrynowym kremem lemon curd 179

przepis na kruche ciasto, dobry krem i gotowa pyszna tarta. Najchętniej przygotowuję ją wiosną i latem, z dodatkiem musów owocowych, czasami z bezą. Kakaowa, słodkawa tarta z dodatkiem kwaskowatego cytrynowego kremu to połączenie idealne. Do tego filiżanka dobrej, mocnej herbaty. Kto spróbuje, ten się zauroczy :) Składniki: ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 100 g zimnego masła 1/3 szklanki drobnego cukru szczypta(...)użyłam blendera, gdyż nie chciałam pozbywać się drobinek skórki cytrynowej. Do zmiksowanego kremu, jeszcze ciepłego, dodać masło i zmiksować do uzyskania aksamitnego kremu. Na upieczone ciasto wyłożyć ciepły jeszcze krem cytrynowy. Tartę podawać dobrze schłodzoną w lodówce. Lubicie tarty? Może spróbujecie także kokosowej tarty z bitą śmietaną i bezami ? A może waniliowej tarty z gruszkami lub kakaowej tarty z musem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ekspresowy tort bezowy z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami 163

temu na swoje urodziny. Nie miałam za dużo czasu, a poza tym zaplanowałam też inne ciasta, więc w tym przypadku idealnie sprawdziły się gotowe krążki bezowe. Słodycz bezy przełamałam kremem cytrynowym, co również stanowiło idealne połączenie z truskawkami. Tort zniknął ekspresowo i nie było szans, aby jakiś mały kawałek schować na później, ale miło, że wszystkim smakował. Polecam, ponieważ jego(...)truskawek Krem: 250g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30-36% 3 łyżki cukru pudru (płaskie) sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny żółty barwnik (opcjonalnie) Moja dekoracja: beziki cytrynowe krem czekoladowy truskawki, kawałki cytryny cytrynowe wiórki czekoladowe ozdoby cukrowe Przygotować krem.  Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym ze skórką

Di gotuje
Tartaletki 108

kosteczkę jajko  Na krem waniliowy: 1 litr mleka waniliowego ( Alpro ) 1 laska wanilii ( u mnie Kamis) 150 g cukru 6 żółtek 100 g przesianej mąki pszennej Na krem cytrynowy: 150ml soku z cytryny skórka z otartej cytryny 3 jaja 200g cukru 100g masła 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej Sposób przygotowania: Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)mleka i dobrze wymieszać. Przelać całość do rondelka z resztą mleka i powoli doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Zdjąć z ognia gdy mieszanina zgęstnieje i wyłożyć krem na tartaletki. Krem cytrynowy: Rozpuścić masło w soku z cytryny.Garnek stawić na małym ogniu i dodawać po kolei resztę składników,ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje,wystudzić i wyłożyć go na krem waniliowy. Tarty

Wielki apetyt
Tarta cytrynowa z czekoladą 304

stopniach, po czym wyciągamy ciasto z piekarnika, ściągamy papier do pieczenia z obciążeniem i pieczemy jeszcze 7-8 minut zmniejszając piekarnik do 200 stopni. Odkładamy do ostudzenia. Krem cytrynowy ( lemon curd ) , około 450 g: – sok i skórka otarta z 3 małych cytryn ( nie woskowanych i umytych) – 3/4 szklanki cukru (ilość można zmieniać w zależności od upodobań) – 2 jajka – 2 żółtka(...)zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki i tam je przechowujemy. Z foremki wykroiłam 10 dużych porcji. Jedna to około 650 kcal Ciasto kruche z kremem cytrynowym Pyszna tarta na każda okazję Czekolada i cytryna: pyszne słodko-kwaśne połączenie Ciasto kruche w towarzystwie lemon curd, mascarpone i czekolady Smacznego!!! Justyna Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Relaxtime
Makowa panienka 417

czasu do czasu pojawiają, szczególnie w okresie świątecznym, w którym pozwalam sobie na odrobinę łakoci. Ciasto, które Wam dziś przedstawiam nie jest za słodkie, wręcz lekko orzeźwiające, dzięki cytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy(...)masy jajecznej dodawać stopniowo suche składniki, mleko i olej. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny. Krem cytrynowy (możecie również biszkopt przełożyć kremem budyniowym bez soku z cytryn): sok z 3-4 cytryn lub ¾ szklanki cytrynki (zaprawa cytrynowa) – dałam 2 opcje – ilość w zależności jak kwaśny

Fabryka pomysłów
Sernik potrójnie cytrynowy - najlepszy! 222

bardzo mocno potraktowałam blenderem) 500 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru 4 duże jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej sok wyciśnięty z 3 cytryn skórka starta z 1,5 cytyn Krem cytrynowy - tzw. lemon curd, z przepisu Marthy Stewart 3 duże jaja 100 g cukru 100 g zimnego masła sok z 4 cytryn skórka starta z 1,5 cytryny(...)bardzo napowietrzać - tylko tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Ser przelewamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 100 stopni przez 3 godziny. Studzimy przy uchyonych drzwiczkach piekarnika. Krem cytrynowy, lemon curd (kremu wyszło mi sporo, do sernika zużyłam ok. 1/3 - resztę przechowuję w szczelnym pojemniku w lodówce) Rondelek umieszczamy na większym garnku z gotującą się wodą. Do rondelka wbijamy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Cytrynowe ciasto z mascarpone 180

odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje, wstawić pojemnik z żelatyną we wrzątek i rozpuścić. Zimny budyń cytrynowy zmiksować na wysokich obrotach, aż zmieni się w jasny krem. Do ubitego kremu cytrynowego dodać masło- ponownie zmiksujcie. Na koniec dodać rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Ciągle ubijają, zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce serka mascarpone. Gotowy krem wylać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do lodówki. Mango(...)wysokiego naczynia, dodać sok z cytryny i rozdrobnić blenderem. Do tak przygotowanego musu z mango, dodać rozpuszczoną ( przygotować identycznie jak w przypadku kremu ) żelatynę. Wymieszać. Mus wyłożyć na cytrynowy krem. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Ja swoje przygotowałam wieczorem i chłodziłam całą noc. Smacznego

kolorowotorcikowo
KOSTKA CYTRYNOWO-KRÓWKOWA 149

cytryny i słonych krakersów.  SKŁADNIKI  Biszkopt: blaszka o wym 24x38 cm: 5 jajek, 6 łyżek cukru, 8 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Krem toffi: 1/2 puszki masy krówkowej, 200 ml śmietany 30%, 2 śmietan(...)białek. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na końcu olej. Wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Krem cytrynowy: 1/4 szkl. mleka odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. W 1/4 szkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz

słodki bratek
Orzeźwiająca tarta cytrynowa 186

Orzeźwiająca tarta cytrynowa Mam pustkę w głowie, nie wiem co by tu napisać o tej tarcie...Może tak po prostu...maślany kruchy spód, cytrynowy, orzeźwiający, bardzo kwaskowaty krem cytrynowy i słodka puchowa beza, pychota. Dłużej reklamować nie będę.  Składniki: ciasto: 250 g mąki 125 g masła 70 g cukru 2 żółtka szczypta soli krem cytrynowy: 4-5 średniej wielkości(...)wymieszać cukier z sokiem i mąką i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. W osobnej miseczce roztrzepać jajka i wlać do ciepłego soku, ciągle mieszając i czekając aż zgęstnieje. Krem zestawić z ognia, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałeczki i dokładnie wymieszać. Ciepły krem wyłożyć na podpieczony maślany spód. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier

na moim stole...
Lekki tort orkiszowy z karobem i kremem cytrynowym (bez cukru) 193

Dzisiaj trochę kwiatów i wiosny na słodko. Tort powstał w prezencie z okazji urodzin, jak zwykle w zdrowszej, odchudzonej wersji. Zamiast tradycyjnej, maślanej masy zrobiłam lekki krem cytrynowy, a jedna z warstw to konfitura bez dodatku cukru. Bazą jest biszkopt orkiszowy z karobem, który wygląda jak czekoladowy. Zupełnie odmieniona wersja biszkoptowego ciasta ;) To taki mój pomysł na lekki, fit tort(...)zielona i ładnie komponuje się z ozdobnymi kwiatkami. Mam nadzieję, że tym przepisem wprowadziłam odrobinę wiosny i zachęciłam was do spróbowania takiego ciasta :) Lekki tort orkiszowy z karobem i kremem cytrynowym (bez cukru) 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki ksylitolu 1/4 szklanki erytrolu 2 łyżki karobu Krem

FitKot
Kruche babeczki z kremem cytrynowym 247

słodkie małe babeczki nie tylko urzekną Was pięknym wyglądem, ale ujmą także swoim smakiem. Delikatny, puszysty mus cytrynowy to idealne wypełnienie chrupiących, ciasteczkowych skorupek. Do tego świeże owoce, takie jakie lubicie najbardziej, bo wszystkie będą pyszne i wzmocnione smakiem kremu. Na letni deser idealne, dodatkowo łatwe do zrobienia w dużej ilości, a będą znikać tak szybko, że warto się zastanowić(...)możemy przetrzeć przez nylonowe sitko, ja lubię zostawić kawałki skórki. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ostudzony do temperatury pokojowej, wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.   Gdy kruche babeczki i krem cytrynowy już są dobrze schłodzone, składamy gotowe ciastka. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną kremówkę i ubijamy na półsztywno. Do kremówki dodajemy schłodzony krem cytrynowy i mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Gotowy

Smaczna Strona
Tort mega cytrynowy 206

Tort dla amatorów słodko-kwaśnych smaków. Puszysty słodki biszkopt i orzeźwiający krem cytrynowy to duet który musi się udać. Kto lubi cytrynowe smaki będzie zachwycony, w ten sam sposób można zrobić   również pomarańczowy. Mistrzynią w dekoracji tortów nigdy nie będę i zdaję sobie z tego sprawę, ale czasem smak ma lepsze znaczenie.  Rozpływa się u ustach(...)Urodzinowy wypiek. Polecam! Tortownica 24 cm Biszkopt: 6 jaj ¾ szklanki drobnego cukru 1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową ¾ szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem cytrynowy: 2 cytryny (małe) 15 dag cukru 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 25 dag serka mascarpone ½ litra śmietany kremówki 30%  Poncz: ¾ szklanki przegotowanej wody 1 czubata łyżka cukru pudru

Wanilia i Kardamon
Mini serniczki z kremem cytrynowym 165

cukru 3 jajka 60 g masła (w temp. pokojowej) 1 łyżeczka budyniu śmietankowego 2 łyżeczki mąki pszennej 1 cytryna (sok   i skórka) 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Składniki na krem: 250 g serka mascarpone (prosto z lodówki) 150 ml śmietanki kremówki 36 % (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru pudru 40 g galaretki cytrynowej w proszku Wykonanie: Najpierw   upiekłam mini(...)zrobienie kremu. Do misy miksera przełożyłam serek, śmietankę, ubiłam na małych obrotach miksera. Kiedy śmietana zaczęła lekko gęstnieć wsypałam galaretkę i cukier puder. Teraz trzeba delikatnie, krótko zmiksować. Krem cytrynowy gotowy. Wystudzone serniczki włożyłam do nowych papilotek (w sumie były w podwójnych papilotkach) i ułożyłam na paterze. Krem przełożyłam do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskałam

Kuchnia u Krysi
Świąteczny piernikowy tort z cytrynowym kremem i wisienkami 200

Dziś polecam Wam mój świąteczny piernikowy tort z cytrynowym kremem i wisienkami. Idealny by uświetnić każdą okazję. Prosty w przygotowaniu, nie za słodki, doskonały na święta, jak i na spotkania z przyjaciółmi. Wierzch możecie dowolnie ozdobić. Polecam, spróbujcie. Składniki: (na tortownicę 24 cm) Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej do nabycia w Smak Market niepełna szklanka cukru trzcinowego(...)blaty. Dolną część smarujemy kremem (zostawiamy niewielką ilość do dekoracji), na wierzch wykładamy podchmielone wisienki. Nakładamy drugi blat. Wierzch zdobimy lukrem i kremem. Świąteczny piernikowy tort z cytrynowym kremem i wisienkami Smacznego

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania