pewno przepyszny :) Głównym bohaterem w tym deserze jest niewątpliwie nasz faworyt krem limonkowy (Lime curd), na którzy przepis pojawił się na początku kwietnia, ale można też użyć kremu cytrynowego, np.: z nutą pomarańczy (Lemon Curd with orange note) czy każdego innego albo po prostu bitej śmietany, ale to już nie to samo :). Niektórzy pytali o zastosowania takich kremów , więc przy(...)okazji przypominamy nasze wcześniejsze propozycje: Tęczowy deser z konfiturą porzeczkową, bitą śmietaną i Lemon Curd Tort bezowy z kremem cytrynowym (Lemon Cream Meringue Cake) Składniki:330 g kremówki 30%,1 łyżka cukru pudru,6 łyżek kremu limonkowego, 100 g ciasteczek czekoladowo-owsianych,2 banany,1/2 soku z cytryny,otarta skórka z jednej cytryny,Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy
Delicious Titbitskostki masła 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 żółtka 2 łyżki śmietany Krem krówka: 1 puszka masy krówkowej kakaowej, 1 kostka masła Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: polewa czekoladowa, wiórki truskawkowe do dekoracji, wiśnie w syropie, herbata(...)Ciasto kruche: masło siekamy z mąką, dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto, przekładamy na formę, pieczemy w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto nasączamy herbatą. Krem cytrynowy: 1/4 szkl. mleka odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. W 1/4 szkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz
słodki bratekPrzepis na muffinki znalazłam w książce "Czekolada"Jacqueline Bellefontaine . Pięknie się prezentują na wiosennych spotkaniach plenerowych :) Są niezwykle puszyste, czekoladowe z delikatnym cytrynowym kremem. Bardzo polecam! Wypróbujcie :) Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 15-20 minut Składniki: 125g miękkiej margaryny 125 g cukru 150g mąki pszennej 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżka kakao 25 g stopionej(...)nalewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180C przez ok. 15 -20 minut do czasu aż ciasto będzie się uginać pod wpływem dotknięcia palcem. Wyjmujemy muffinki do wystygnięcia. Krem cytrynowy: W misce ucieramy masło,aż będzie puszyste. Stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Wsypujemy skórkę cytrynową, sok z cytryny i dalej miksujemy. Gdy babeczki wystygną ,odkrajamy wierzch babeczki
Różne smaki w kuchniPrzepis na muffinki znalazłam w książce "Czekolada"Jacqueline Bellefontaine . Pięknie się prezentują na wiosennych spotkaniach plenerowych :) Są niezwykle puszyste, czekoladowe z delikatnym cytrynowym kremem. Bardzo polecam! Wypróbujcie :) Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 15-20 minut Składniki: 125g miękkiej margaryny 125 g cukru 150g mąki pszennej 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżka kakao 25 g stopionej(...)nalewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180C przez ok. 15 -20 minut do czasu aż ciasto będzie się uginać pod wpływem dotknięcia palcem. Wyjmujemy muffinki do wystygnięcia. Krem cytrynowy: W misce ucieramy masło,aż będzie puszyste. Stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Wsypujemy skórkę cytrynową, sok z cytryny i dalej miksujemy. Gdy babeczki wystygną ,odkrajamy wierzch babeczki
Różne smaki w kuchniKrucha i dostojna słodka beza w połączeniu z orzeźwiającym kremem cytrynowym i galaretką ze świeżo wyciskanego soku z grejpfruta, całość smakuje wspaniale orzeźwiająco i choć sama beza jest jak dla mnie przeraźliwie słodka, to cały deser wcale taki nie jest, jedna z najlepszych bez którą udało mi się upiec, najlepszy deser na lato. Bezę najlepiej upiec dzień przed złożeniem(...)idealny na wszelkie letnie uroczystości. Składniki: Beza o średnicy 22 cm: 4 białka 1 czubata szklanka cukru Królewskiego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Szczypta soli Cytrynowy krem: 200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 150 ml wody 100 g cukru pudru Królewskiego 1 budyń śmietankowy 20 dag masła Galaretka z grejpfruta: 250 ml świeżo wyciskanego soku
Wanilia i Kardamonłyżka oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny 2/3 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 2 cytryn Poncz: woda z sokiem z cytryny Krem cytrynowy: 100 g śmietany kremówki 36% 200 g serka mascarpone 150 g Lemon curdu z tego przepisu 1-2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1/4 tabliczki białej czekolady do dekoracji Przygotowanie(...)piekarnika, odwrócić papierem do góry, ściągnąć go i zastąpić ściereczką. Razem z nią zwinąć jeszcze gorący biszkopt w roladę wzdłuż krótszego boku. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. 2. Krem cytrynowy: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Serek mascarpone wymieszać z Lemon Curd i dodać do śmietany, krótko zmiksować. 3. Ostudzoną roladę ostrożnie rozwinąć, ściągnąć ściereczkę. Biszkopt nasączyć
Nastoletnie Wypiekanieprzyjęcie z okazji Dnia Dziecka. Na co dzień nie używam barwników ale przy takiej okazji musiało być kolorowo. Dziewczyny były zachwycone, tort choć prosty był bardzo smaczny. Krem cytrynowy zrobił robotę:) *Tortownica 18 cm Składniki: na biszkopty: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zimnej wody(...)powstały grudki aż masa się zetnie i będzie gładka jak budyń. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozmieszać w kilku łyżkach wrzątku. Do ubitej śmietany dodać krem cytrynowy i żelatynę. zmiksować. Podzielić na 5 części. Każdy blat ciasta nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Przekładać je kremem i układać w kolejności jak kolory tęczy. Tort wyjdzie dość wysoki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianasze cytrynki - w moim przypadku były to wspaniałe Cytrynki w rumie Ogródek Dziadunia (klik) . Dodatkowo na dnie każdej kokilki należy ułożyć po jednej cytrynce (razem 12 sztuk). Cytrynowy krem do muffin widoczny na zdjęciach powstał na bazie mascarpone, śmietany kremówki oraz galaretki cytrynowej: 250 gramów serka mascarpone 150 gramów śmietany kremówki 36 % 1/2 opakowania galaretki cytrynowej (można dodać
Garniec MagalieTrochę zepsuło to estetykę, ale smak pozostał :) Potrzebne nam: - upieczony z tego przepisu biszkopt (jeśli macie jakiś sprawdzony przepis, użyjcie swojego, dla mnie ten jest rewelacyjny) *krem: - gotowy krem cytrynowy w proszku - 200 ml mleka - 2 łyżki miękkiego masła *masa śmietanowa: - 200 ml śmietany 30% - 2 łyżeczki żelatyny - 50 ml gorącej wody - 2-3 łyżeczki cukru pudru - krem maślany(...)truskawkowy - woda z cytryną lub słaba herbata do nasączenia biszkoptu Przygotowanie: Ostudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty. Każdy z nich nasączamy wodą z cytryną lub słabą herbatą. Przygotowujemy krem cytrynowy zgodnie z instrukcją z opakowania i dzielimy go na dwie części. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Pierwszy blat smarujemy cienką warstwą kremu i układamy
W poszukiwaniu inspiracjicoś dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków. Słodycz bezy przełamana jest dość kwaśnym cytrynowym kremem. Całość rozpływa się w ustach. Ciasto doskonałe na małe przyjęcia, ale należy pamiętać, aby nie przełożyć blatów kremem zbyt wcześnie, aby nie zmiękły. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem. średnica 25 cm: na bezę: 8 białek 400 g drobnego cukru półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej półtorej łyżeczki(...)jeszcze około 90 minut. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Przelać do rondelka, dodać cukier, żółtka, jajka, mąkę ziemniaczaną i olej, Gotować powoli, mieszając aż zgęstnieje, ostudzić. Zmiksować krem cytrynowy z mascarpone, a następnie dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać. Krążki bezowe przekładać kremem a na wierzchu położyć borówki.Tort można także udekorować plasterkami cytryny
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPaweł! 🙂 16th Birthday cake for a friend. Best wishes Paweł! 🙂 Składniki: PROSTOKĄTNY BISZKOPT z tego przepisu -> KLIK WANILIOWY KREM MAŚLANY z tego przepisu -> KLIK LEMON CURD – KREM CYTRYNOWY z tego przepisu -> KLIK truskawki „coś” do ozdobienia wierzchu tortu* wyrównaj [...] Artykuł TORT Z KREMEM CYTRYNOWYM I TRUSKAWKAMI pochodzi z serwisu sandrafrej.com
SandraFrej.comBabeczki cytrynowe z kremem czekoladowym i udekorowane kolorowymi jajeczkami czekoladowymi, to moja słodka i kolorowa propozycja na Wielkanoc :). Aby wzmocnić smak babeczek dodałam startą skórkę z cytryny, a po upieczeniu nasączyłam każdą babeczkę syropem cytrynowym. Jeśli ktoś szuka przepysznych, mięciutkich i mocno cytrynowych babeczek, to właśnie je znalazł! Jeżeli zastanawiacie się(...)Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Artykuł Babeczki cytrynowe z kremem czekoladowym pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki PomysłCiasto kruche na tartaletki 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Krem cytrynowy 2 jajka 2 cytryny (sok i skórka) 2 łyżki drobnego cukru 70 g masła Do dekoracji: Bita śmietana, listki mięty lub melisy W misce lub na stolnicy zarobić kruche ciasto na mini tarty. Do miski
KorniszonkiWersję w czerwonej kolorystyce z granatem i rozmarynem znajdziecie tutaj , to jeden z chętniej odwiedzanych przepisów na blogu. W tym roku postanowiłam przygotować również wianek bezowy, dobrałam do niego krem cytrynowy i ozdobne owoce miechunki, które wspaniale zdobią wianek. Składniki: 200g białek (5 białek) 300g cukru pudru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki octu krem 2 jajka 2 żółtka(...)może się przypalić. Gotowanie trwa około 5 minut. Kremówkę ubijamy na sztywno - nie słodzimy, beza nada wystarczającej słodyczy. Wystudzony wieniec układamy na paterze, nakładamy warstwę bitej śmietany, krem cytrynowy i dekorujemy miechunką oraz żurawiną. Obsypujemy delikatnie cukrem pudrem
Gotowanie i blogowanieniebo w gębie. Jeśli obawiasz się, że będzie za dużo kwaśnego (a wcale nie będzie, tak gwarantowała autorka przepisu i tak w rzeczywistości było, ale jeśli się obawiasz...) zamiast kremu cytrynowego zrób waniliowy, tarta też będzie wyśmienita! 'tarta malinowo-cytrynowa z białą czekoladą' Składniki (na tartę 22-23cm): * ciasto: - 1 1/4 szklanki mąki - 1/3 szklanki cukru pudru - szczypta soli(...)100g miękkiego masła - 1 żółtko - 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo cukru z prawdziwą wanilią) * krem cytrynowy: - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - 75ml (1/3 szklanki) soku z cytryny - 1/2 szklanki śmietany 36% * polewa malinowa: - 500g malin - 2 płaskie łyżki żel-fixu "3 w 1" Ciasto: Żółtko utrzeć z masłem i ekstraktem. Dodać mąkę i ugnieść jednolite ciasto. Ciastem wyłożyć formę
CookYourself