krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:13/134)

tęczowy cytrynowy dinotort 163

przyjęcie z okazji Dnia Dziecka.  Na co dzień nie używam barwników ale przy takiej okazji musiało być kolorowo.  Dziewczyny były zachwycone, tort choć prosty był bardzo smaczny. Krem cytrynowy zrobił robotę:) *Tortownica 18 cm Składniki: na biszkopty: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zimnej wody(...)powstały grudki aż masa się zetnie i będzie gładka jak budyń. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozmieszać w kilku łyżkach wrzątku. Do ubitej śmietany dodać krem cytrynowy i żelatynę. zmiksować. Podzielić na 5 części. Każdy blat ciasta nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Przekładać je kremem i układać w kolejności jak kolory tęczy. Tort wyjdzie dość wysoki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Żeglarskie muffiny 177

nasze cytrynki - w moim przypadku były to wspaniałe Cytrynki w rumie Ogródek Dziadunia (klik) .  Dodatkowo na dnie każdej kokilki należy ułożyć po jednej cytrynce (razem 12 sztuk).  Cytrynowy krem do muffin widoczny na zdjęciach powstał na bazie mascarpone, śmietany kremówki oraz galaretki cytrynowej: 250 gramów serka mascarpone 150 gramów śmietany kremówki 36 % 1/2 opakowania galaretki cytrynowej (można dodać

Garniec Magalie
Tort cytrynowo-śmietanowy z kiwi 204

Trochę zepsuło to estetykę, ale smak pozostał :) Potrzebne nam: - upieczony z tego przepisu  biszkopt (jeśli macie jakiś sprawdzony przepis, użyjcie swojego, dla mnie ten jest rewelacyjny) *krem: - gotowy krem cytrynowy w proszku - 200 ml mleka - 2 łyżki miękkiego masła *masa śmietanowa: - 200 ml śmietany 30% - 2 łyżeczki żelatyny - 50 ml gorącej wody - 2-3 łyżeczki cukru pudru - krem maślany(...)truskawkowy - woda z cytryną lub słaba herbata do nasączenia biszkoptu Przygotowanie:  Ostudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty. Każdy z nich nasączamy wodą z cytryną lub słabą herbatą. Przygotowujemy krem cytrynowy zgodnie z instrukcją z opakowania i dzielimy go na dwie części. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Pierwszy blat smarujemy cienką warstwą kremu i układamy

W poszukiwaniu inspiracji
tort bezowo-cytrynowy 141

coś dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków. Słodycz bezy przełamana jest dość kwaśnym cytrynowym kremem. Całość rozpływa się w ustach. Ciasto doskonałe na małe przyjęcia, ale należy pamiętać, aby nie przełożyć blatów kremem zbyt wcześnie, aby nie zmiękły. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem. średnica 25 cm: na bezę: 8 białek 400 g drobnego cukru półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej półtorej łyżeczki(...)jeszcze około 90 minut. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Przelać do rondelka, dodać cukier, żółtka, jajka, mąkę ziemniaczaną i olej, Gotować powoli, mieszając aż zgęstnieje, ostudzić. Zmiksować krem cytrynowy z mascarpone, a następnie dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać. Krążki bezowe przekładać kremem a na wierzchu położyć borówki.Tort można także udekorować plasterkami cytryny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
TORT Z KREMEM CYTRYNOWYM I TRUSKAWKAMI 134

Paweł! 🙂 16th Birthday cake for a friend. Best wishes Paweł! 🙂 Składniki: PROSTOKĄTNY BISZKOPT z tego przepisu -> KLIK WANILIOWY KREM MAŚLANY z tego przepisu -> KLIK LEMON CURD – KREM CYTRYNOWY z tego przepisu -> KLIK truskawki „coś” do ozdobienia wierzchu tortu* wyrównaj [...] Artykuł TORT Z KREMEM CYTRYNOWYM I TRUSKAWKAMI pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
Babeczki cytrynowe z kremem czekoladowym 174

Babeczki cytrynowekremem czekoladowym i udekorowane kolorowymi jajeczkami czekoladowymi, to moja słodka i kolorowa propozycja na Wielkanoc :). Aby wzmocnić smak babeczek dodałam startą skórkę z cytryny, a po upieczeniu nasączyłam każdą babeczkę syropem cytrynowym. Jeśli ktoś szuka przepysznych, mięciutkich i mocno cytrynowych babeczek, to właśnie je znalazł! Jeżeli zastanawiacie się(...)Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Artykuł Babeczki cytrynowe z kremem czekoladowym pochodzi z serwisu Słodki Pomysł

Słodki Pomysł
Mini tarty cytrynowe 176

Ciasto kruche na tartaletki 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Krem cytrynowy 2 jajka 2 cytryny (sok i skórka) 2 łyżki drobnego cukru 70 g masła Do dekoracji: Bita śmietana, listki mięty lub melisy W misce lub na stolnicy zarobić kruche ciasto na mini tarty. Do miski

Korniszonki
Świąteczny wianek bezowy cytrynowy z miechunką 160

Wersję w czerwonej kolorystyce z granatem i rozmarynem znajdziecie tutaj , to jeden z chętniej odwiedzanych przepisów na blogu. W tym roku postanowiłam przygotować również wianek bezowy, dobrałam do niego krem cytrynowy i ozdobne owoce miechunki, które wspaniale zdobią wianek. Składniki: 200g białek (5 białek) 300g cukru pudru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki octu krem 2 jajka 2 żółtka(...)może się przypalić. Gotowanie trwa około 5 minut.   Kremówkę ubijamy na sztywno - nie słodzimy, beza nada wystarczającej słodyczy.   Wystudzony wieniec układamy na paterze, nakładamy warstwę bitej śmietany, krem cytrynowy i dekorujemy miechunką oraz żurawiną. Obsypujemy delikatnie cukrem pudrem

Gotowanie i blogowanie
Tarta malinwo-cytrynowa z białą czekoladą 112

niebo w gębie. Jeśli obawiasz się, że będzie za dużo kwaśnego (a wcale nie będzie, tak gwarantowała autorka przepisu i tak w rzeczywistości było, ale jeśli się obawiasz...) zamiast kremu cytrynowego zrób waniliowy, tarta też będzie wyśmienita! 'tarta malinowo-cytrynowa z białą czekoladą' Składniki (na tartę 22-23cm): * ciasto: - 1 1/4 szklanki mąki - 1/3 szklanki cukru pudru - szczypta soli(...)100g miękkiego masła - 1 żółtko - 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo cukru z prawdziwą wanilią) * krem cytrynowy: - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - 75ml (1/3 szklanki) soku z cytryny - 1/2 szklanki śmietany 36% * polewa malinowa: - 500g malin - 2 płaskie łyżki żel-fixu "3 w 1" Ciasto: Żółtko utrzeć z masłem i ekstraktem. Dodać mąkę i ugnieść jednolite ciasto. Ciastem wyłożyć formę

CookYourself
Cytrynowe muffinki z lemon curd 125

Muffiki na cieście biszkoptowym nadziewane lemon curd, z cytrynowym kremem -lekkie, orzeźwiające w smaku i po prostu pyszne : ) Lemon curd: 3 jaja sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn (lub 3 małych) skórka otarta z 2 cytryny 150 g cukru 70 g masła składniki włożyć go garnuszka i zagotować cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia. Jeśli pojawią się grudki(...)łyżeczce lemon curd, przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 st C, piec ok 20 min. Pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować krem  Krem cytrynowy: 300 ml śmietany kremówki 36 % 125 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru  1 łyżka lemon curd Serek mascarpone rozmieszać, śmietanę upić z cukrem pudrem, dodać mascarpone i lemon

Z Marcepanem
#34 Wegańskie, bezglutenowe, RAW ciasto bananowo-karmelowe z kremem cytrynowym 136

pół roku nie gotowaliśmy. Do wczoraj - znajomi inspirują. Bo co dobrego można zrobić dla weganina na bezglutenie? Znacie przesłodkie, angielskie Banoffee pie? - tutaj ulepszona wersja ;) Ciasto bananowo-karmelowe z kremem cytrynowym [wegańskie, bezglutenowe, RAW] [Proporcje na pojemnik o rozmiarach 20x15 cm] Spód: ☆ 1 /4 szklanki namoczonych w wodzie przez kilka godzin daktyli ☆ 1  szklanka dowolnych orzechów i pestek(...)gładkiego, miękkiego kremu (jak kajmak w puszce), w razie potrzeby dodając wody z moczenia daktyli. Krem wykładamy na schłodzony spód. Na krem wykładamy  ☆ 2 banany pokrojone w plasterki. Krem cytrynowy: ☆  Puszka mleka kokosowego (mocno schłodzona co najmniej kilka godzin w lodówce) ☆  Skórka z cytryny ☆  Sok z połowy cytryny ☆  1-2 łyżeczki Królewskiego cukru pudru (Südzucker

Kuchnia w szuwarach
Ciasteczka z lemon curd 69

raczej nie pieczemy ciastek. Natomiast, gdy nadchodzą chłodne dni lubimy mieć w puszce małe co nieco do kawy lub herbaty. Na przykład moje ulubione kruche maślane ciasteczka z najlepszym kremem cytrynowym :) ciastka: 260 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 120 g masła 2 łyżki śmietany 2 żółtka starta skórka z całej pomarańczy opcjonalnie puder szpinakowy do posypania ciasteczek lemon(...)ucierając dodajemy śmietanę i żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz startą skórkę z pomarańczy. Zagniatamy na gładkie ciasto i odkładamy na 40 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy krem cytrynowy. Do metalowej miski, którą możemy umieścić na garnku wbijamy jajko, żółtko i dokładnie ucieramy z cukrem. W garnku zagotowujemy wodę, ustawiamy na niej miskę tak aby ogrzewała się parą

Mienta blog
Lemon curd - klasyczny krem cytrynowy 154

Lemon curd to krem cytrynowy, pyszny, aromatyczny, kremowy właśnie. Idealnie nadaje się do wszelakich wypieków, tortów, ciastek ale idealny jest też do kanapek czy zajadania łyżeczką wprost z miseczki. Zróbcie koniecznie a będzie to Wasz numer jeden wśród kremów. Lemon curd - klasyczny krem cytrynowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
CIASTO CYTRYNOWE - CYTRYNOWIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ 299

następnie przekroić na pół.  Poncz: -sok z 1/2 cytryny -1 łyżeczka ksylitolu -1/2-3/4 szklanki wody(ja użyłam 1/2) Do wody dodać ksylitol, sok z cytryny i zmieszać. Krem cytrynowy: -2 szklanki wody -2 cytryny -6 łyżek ksylitolu(lub cukru trzcinowego) -2 budynie śmietankowe -300g masła -1 galaretka cytrynowa(najlepiej bez cukru)+ ksylitol do galaretki(dałam 75g) Jedną(...)sztywno.  Ponadto: -gorzka lub mleczna czekolada-ja starłam na tarce 2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie ciasta: Przekrojoną jedną część biszkoptu nasączyć 1/2 przygotowanego ponczu. Na to wyłożyć cały krem cytrynowy, wyrównać. Przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć. Skropić resztą ponczu. Na to wyłożyć przygotowaną ubitą śmietanę. Wyrównać. Można widelcem wyrysować wzorek. Na to zetrzeć na tarce czekoladę. Ja użyłam

Smaczne Zdrowe
Tort cytrynowo- miętowy 90

ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 3 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem. Poncz:  cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka kropel zapachu cytrynowego. Krem cytrynowy : Żelatynę zalewamy wodą. Odstawiamy do napęcznienia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem. Żelatynę wstawiamy do mikrofali na 15 sekund, gdy będzie roztopiona dodajemy sok z cytryny

Słodki Zakątek

Proponowane wyszukiwania