krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:20/134)

KOSTKA MAFIJNA 154

chrupiące, więc nie nadają się do jedzenia łyżeczką, dopiero na 3 dzień robią się wilgotne od kremu, ale zazwyczaj do tego dnia już nie doczekają....... Polecam :) SKŁADNIKI : 3 opakowania maślanych herbatników po 250 g (u mnie Bonitki z Biedronki) MASA CYTRYNOWA : 2 jajka 11 dag cukru 2 cytryny 7 dag masła MASA WANILIOWA : 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru(...)być warstwa herbatników. Ciasto szczelnie owijamy i chowamy do lodówki na ok. 4-6 godzin. Po tym czasie ciastka łatwo się kroją, ale nadal są chrupiące. Smacznego :) MAŁA RADA : Krem cytrynowy jak i budyń możemy sobie przygotować dzień wcześniej. Możemy również wykorzystać mniejsze herbatniki, nasza kostka będzie wtedy ,,zgrabniejsza''. Zapraszam również po przepisy na inne ciasta bez pieczenia  klik

Pani na deser
Ciasto cytrynowe 2539

Dzisiaj coś słodkiego i zarazem orzeźwiającego. Króluje smak cytrynowy. Krem jest puszysty, delikatny i orzeźwiający. W środku cytrynowa galaretka i zwieńczony pianką na bazie śmietany i galaretki. Ciasto robiłam dla gości i zrobiło duże wrażenie zarówno smakowe jak i wizualne. Składniki: Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki maki pszennej 1 łyżeczka proszku Masa budyniowo - cytrynowa 2 budynie śmietankowe

Ala piecze i gotuje
CZEKOLADOWA PIERZYNKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z CYTRYNOWO-WANILIOWĄ PIANKĄ 183

przepis na pyszne czekoladowe ciasto przypominające klasyczną WZetkę, ale WZetką absolutnie nie jest! Lekki, puszysty, czekoladowy biszkopt upieczony z budyniu ( tak, z budyniu! ) połączony z orzeźwiającym, lekko cytrynowym kremem jest fantastycznym pomysłem do kawki. Ciasto robi się bardzo szybko, a kto raz spróbuje zrobić biszkopt z budyniu, ten już na stale wprowadzi go do swoich kulinarnych poczynań. Pyszne ciasto! Spróbujcie(...)cukru ) * cukier – 1 szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „homo” waniliowy- 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka cytrynowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Białka ubijamy na sztywno partiami dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy budyń przesiany z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Przelewamy

Ostra na Słodko
Limoncello - włoski likier cytrynowy 126

wieczorów i serwowane jest na zakończenie obfitych kolacji. Ale jego zasoby są nieskończone. Limoncello używane jest również do przygotowywania przepysznych deserów, ciast i kremów. Jakiś czas temu na blogu pojawił si ę  przepis na  cytrynowy tort z limoncello , kremowy, delikatny, wprost rozpływający si ę  w ustach. Zapraszam Was do przeczytania przepisu(...)przygotowania jednego z najbardziej znanych włoskich likierów. * Do przygotowania likieru wykorzystujemy jedynie skórkę cytrynow ą . Jeżeli nie macie pomysłu na wykorzystanie cytryn, chciałabym zaproponować Wam przygotowanie tarty z kremem cytrynowym lub cytrynowego sernika na zimno . **** Il Limoncello, tipico della Campania, ma diffuso ormai in tutta Italia, è un liquore dolce, ottenuto dalla macerazione in alcol delle scorze del limone

La grande e la piccola cuoca
LEMON CURD NA MIODZIE - SZYBKI I PROSTY 133

Cudowny,  maślany, orzeźwiający, cytrynowy krem, skradł moje serce i kubki smakowe. Idealny do ozdabiania babeczek, przełożenie ciasta, czy jako dodatek do  gofrów , lub, zwyczajnie wyjadania prosto ze słoiczka. Składa on się tylko z czterech składników - cytryn, masła (koniecznie dobrej jakości), jajek i -w mojej wersji- miodu. Krem gotuję w kąpieli wodnej, wrzucam wszystko do miski i czekam - mieszając

Upiecz sobie babeczkę
Pucharki truskawkowe z porto i kruszonką 157

Zapraszam na pachnący słońcem, pyszny deser z truskawkami oraz porto. Owoce zanurzone są w lekkiej, aromatycznej galaretce, przykryte puszystym, delikatnie cytrynowym kremem. Wspaniałym akcentem jest migdałowa, maślana kruszonka. Deser jest przepyszny, lekko waniliowy, pełen smaku i aromatu. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Apetyt”).     Składniki na 5-6 porcji: 750g umytych, obranych truskawek 130g cukru 250ml porto(...)piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Serek wymieszać z sokiem z cytryny, aromatem i skórką cytrynową. Następnie serek dodać do ubitej śmietany i wymieszać. 7. Krem rozłożyć równomiernie w pucharkach i posypać ostygniętą kruszonką. Smacznego

Mała Cukierenka
CYTRYNOWE CUPCAKE Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY POD ŚMIETANOWĄ CHMURKĄ 111

cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 jajko 200 ml jogurtu naturalnego 1/3 szkl. oleju 1/3 szklanki mleka sok z połowy cytryny kandyzowana skórka cytrynowa kila kropel aromatu cytrynowego krem czekoladowy 200 ml śmietanki 30 % 2 tabliczki białej czekolady chmurka z bitej śmietany 200 ml śmietanki 30 % 125 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix 2 łyżki(...)fixem i cukrem pudrem. Dodać mascarpone i sok z cytryny i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Zagłębienie w każdym ciastku, wypełnić kremem czekoladowym, a na wierzchu przy pomocy rękawa cukierniczego utworzyć śmietanową chmurkę. Z wierzchu posypać odrobiną kandyzowanej skórki cytrynowej. Tak się upiekły :)   Tak wyglądają :) A tak smakują

Kuchnia w opałach
Tarta cytrynowa z bezą 265

Pozostając w cytrynowym klimacie zapraszam Was na bardzo proste i ciekawe połączenie smaków. Kruche ciasto, kwaśny krem (aż szczypie w język!;) i chrupiąca(...)słodka beza. Koło takiego ciasta nie można przejść obojętnie! ;) Składniki: Spód: 180g mąki pszennej 100g masła  żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli 2 łyżki cukru pudru  Krem cytrynowy: 125ml soku wyciśniętego z cytryny ( z około 2 sztuk) 60ml soku z pomarańczy (lub z cytryny) 70g cukru 125ml wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100g masła 3 żółtka

Czerwona Porzeczka
Tarta cytrynowa 102

mało klimatu charakterystycznego dla Jakuba Małeckiego, który urzekał mnie w poprzednich powieściach. Tarta cytrynowa jest bohaterem jednego z rozdziałów, pięknego i wzruszającego. Przekonajcie się sami, z kawałkiem tarty cytrynowej przy boku Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki 140 g masła 1 czubata łyżka cukru pudru 2 żółtka (z białek możecie zrobić bezy migdałowe ) Skórka otarta z cytryny 1 szczypta(...)stopni. Blaszkę przekładam bezpośrednio z zamrażarki do piekarnika i piekę 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Ciasto odstawiam do wystygnięcia. Międzyczasie przygotowuję krem do tarty. Składniki na krem cytrynowy: ¾ szklanki cukru 150 g masła 2 cytryny (sok i skórka) 3 jajka 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalewam niewielką ilości zimnej wody i odstawiam, żeby napęczniała. Cukier, masło sok i skórkę

Słodki sentyment
Tarta cytrynowa 97

mało klimatu charakterystycznego dla Jakuba Małeckiego, który urzekał mnie w poprzednich powieściach. Tarta cytrynowa jest bohaterem jednego z rozdziałów, pięknego i wzruszającego. Przekonajcie się sami, z kawałkiem tarty cytrynowej przy boku Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki 140 g masła 1 czubata łyżka cukru pudru 2 żółtka (z białek możecie zrobić bezy migdałowe ) Skórka otarta z cytryny 1 szczypta(...)stopni. Blaszkę przekładam bezpośrednio z zamrażarki do piekarnika i piekę 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Ciasto odstawiam do wystygnięcia. Międzyczasie przygotowuję krem do tarty. Składniki na krem cytrynowy: ¾ szklanki cukru 150 g masła 2 cytryny (sok i otarta skórka) 3 jajka 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalewam niewielką ilości zimnej wody i odstawiam, żeby napęczniała. Cukier, masło

Słodki sentyment
Orzechowe ciasteczka z lemon curd 184

wiaderka i to on króluje na stole. Ale dziś postanowiłam pobawić się w pieczenie ciasteczek i to właśnie ciasteczka zagościły na stole jako deser. Kruche z brazylijskimi orzechami przełożone kremem cytrynowym lemon curd to świetna propozycja do kawy czy herbaty. Krem możecie nabyć w Kuchnie Świata , znajdziecie tam mnóstwo ciekawych produktów do dań wytrawnych jak i słodkich deserów. Polecam. Rozwiń

Ewa w kuchni
Tort zwijany ( rolada) 155

cytryny. Tak samo przygotowuję drugą masę, na końcu dodając cukier waniliowy. Obie masy odstawiam do lodówki.  Zwinięty biszkopt rozwijam, smaruję cienką warstwą dżemu, a na to kładę warstwę kremu cytrynowego. Układam pasy ciasta jeden przy drugim , smaruję najpierw dżemem, potem kremem. Wszystko po kolei zwijam jak roladę, ustawiam w pionie i odstawiam do lodówki na ok 2 godziny

Ciasteczkowy Potwór
Bakaliowy mazurek 159

jajek, bez glutenu, a za to w 100% na wartościowych bakaliach. W zależności od Waszych upodobań zależeć będzie jaki charakter nabierze ten mazurek, czy będzie orzeźwiający ( np. z kremem cytrynowym- lemon curd ), a może wersja pomarańczowa ( np. z wegańskim pomarańczowym kremem- orange curd - wybaczcie za zdjęcia, których jeszcze nie aktualizowałam, a przydałoby się, oj przydało!) czy na słodko

Kraina Miodem Płynąca
Delikatne lody śmietankowo-cytrynowe (bez maszyny) 152

macie lemon curd to trzeba zrobić albo kupić w Tesco :) Na specjalnej półce (takie produkty "fajniejsze" z czarną etykietą - gorzkie czekolady, dżemy, dobre musli) można doszukać się właśnie kremu cytrynowego prosto z Anglii. Niestety, jest dość drogi, niewielki słoiczek (ok. 300 g, a więc mniej więcej tyle ile potrzeba do lodów) kosztuje 12 zł. Dla porównania koszt wytworzenia własnego(...)szpatułką. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy lemon curd i delikatnie łączymy. Do pojemnika nakładamy naprzemiennie trochę warstwy śmietankowej, trochę cytrynowej (np. po 2-3 łyżki). Na wierzch wykładamy za pomocą łyżeczki wąskie strużki pozostałego kremu lemon curd . Całość lekko mieszamy łyżką.  Wstawiamy do zamrażarki na kilkanaście godzin. Przed podaniem pojemnik wyciągamy i odstawiamy

bistro mama
Lemon curd - idealny krem cytrynowy 200

obaw o przypalenie. Odstawiony z ognia krem można przetrzeć przez sitko, jeśli ma zbyt dużo grudek. Ja użyłam blendera, gdyż nie chciałam pozbywać się drobinek skórki cytrynowej. Do zmiksowanego kremu, jeszcze ciepłego, dodać masło i miksować do połączenia składników. I co, trudne? :)  Lemon curd najbardziej mi smakuje w połączeniu z kruchym ciastem. Można

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania