krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:21/134)

Ciasto cytrynowe Capri (bezglutenowe) 169

podczas wertowania książki Sophie Dahl i bardzo szybko doszło do realizacji - już na drugi dzień (zwykle przepisy leżakują dość długo w kolejce ;)). Ciasto jest smaczne, intensywnie cytrynowe i o dość zbitej, specyficznie ziarnistej strukturze, która to jest skutkiem sporej ilości migdałów użytych zamiast mąki. Dla mnie najlepsze na ciepło :) Składniki 150 g miękkiego masła + trochę do wysmarowania foremki(...)ziemniaczaną. Masło utrzeć z cukrem. Dodać wszystkie żółtka naraz i ucierać, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać sok i skórkę z cytryn i ubijać, aż powstanie jedwabisty krem cytrynowy. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ją do kremu i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mielone migdały i mąkę, delikatnie połączyć z resztą

Słodkie inspiracje
CIASTECZKA WIELKANOCNE JAJKA 189

tego niezłą frajdę, a przy okazji nie mogłyśmy się powstrzymać od wyjadania z garnuszka lemon curdu. No właśnie, bo lemon curd gra tu główną rolę - jeśli uwielbiacie ten cytrynowy krem tak jak ja, to po prostu przepadniecie ;P  Ciasteczka będą ślicznie wyglądały na Wielkanocnym stole, jak również możecie je sprezentować Waszym bliskim :) P.S. Nie martwcie się, jeśli nie macie

Słodko-Słony Świat Ilony
Bezglutenowy kokosowy pigwowiec z grysikiem 119

albo innymi orzechami mielonymi/ 4 jajka wielkość M 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru masa pigwowa: 1 i 1/2 kg pigwy 2 galaretki cytrynowe 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego krem grysikowy: 6 łyżek kaszki manny 2 łyżki cukru pudru 200 g masła 400 ml mleczka kokosowego 91 % posypka kokosowa: 50 g wiórek kokosowych Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki(...)obieram i pozbawiam nasion. Kroję w kostkę, przekładam do garnka, wlewam 125 ml wody, dodaję 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego i gotuję na wolnym ogniu aż pigwa będzie miękka. Na końcu wsypuję galaretki i mieszam aż się rozpuszczą. Odstawiam do przestygnięcia. Krem: Do garnka wlewam mleczko kokosowe, wodę i zagotowuję. Wsypuję stopniowo kaszkę i cały czas mieszam rózgą. Jak kaszka zgęstnieje

wesoła kuchnia
Ciasto kokosowo-cytrynowe 173

Puszysty biszkopt, lekki, orzeźwiający krem cytrynowy i biała czekolada – razem tworzą przepyszne połączenie. Nawet jeżeli nie jesteś fanem ciast kokosowych, ten przepis musisz koniecznie wypróbować! 🙂 Składniki na biszkopt: 5 jajek 140g cukru cukru 10g szklanki maki ziemniaczanej 140g szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami

AleTorcik
Mazurek cytrynowy z bezami 194

pomocą białka rant dookoła ciasta. Ciasto ponownie schłodzić przez 45-60 minut. Ponakłuwać gęsto widelcem. Piec 15-18 minut w 200°C aż ciasto będzie rumiane. Wystudzić na kratce. Krem cytrynowy 1 jajo 1 żółtko (białko zachowujemy na bezę) skórka otarta z 1 cytryny , najlepiej niepryskanej 4 łyżki soku z cytryny 90-100 g cukru 50 g schłodzonego masła , pokrojonego(...)garnku ustawić miskę z masą jajeczną (nie może dotykać dna). Podgrzewać w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Dodać sok cytrynowy. Po ok. 2-3 minutach kiedy masa będzie ciepła dodawać po kawałeczku masła. Pod koniec krem powinien wyraźnie gęstnieć. Po dodaniu ostatniego kawałka podgrzewać jeszcze 2-3 minuty mieszając. Gdyby w kremie pojawiły się grudki, przetrzeć przez sitko. Odstawić

Pełny talerz
Lemon curd - krem cytrynowy 173

Pyszny krem cytrynowy, który zaskoczył mnie smakiem Mega pozytywnie. Zachęcam do wypróbowania tym bardziej, że ten niepowtarzalny krem można zastosować do bardzo wielu wypieków i w każdym z nich będzie atrakcyjny dla podniebienia. Rewelacyjny pod każdym względem. Zapraszam...    Skala smaku 10/10 można go przechowywać w lodówce spokojnie do 2 tyg. najlepiej w zamkniętym słoiku. Składniki

Kubki smaku
Krem pomarańczowy 115

pory robiłam zawsze tak krem cytrynowy ale skoro Hortex ma takie pyszne soki 100% to postanowiłam zrobić tym razem pyszny krem pomarańczowy. Nadaje się do naleśników, gofrów, placków czy jako krem do wypełniania tart lub ciasteczek. Składniki: 3/4 szkl soku pomarańczowego 100% Hortex 4 żółtka 4 łyżki cukru 100 g masła Przygotowanie: Żółtka przekładamy do małego rondelka, dodajemy cukier

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Lemon curd 130

pewnością lemon curd kojarzyć się powinien z słynnym lemon meringue pie, czyli kruchym spodzie wypełnionym cytrynowym kremem i pokrytym śnieżną czapą bezową. Ciasto swoją popularność zawdzięcza filmowi " Tost . Historia chłopięcego głodu" , czyli opowieści o życiu Nigela Slatera. Film został nakręcony na podstawie książki, a sam autor powiedział o nim: „jest to najbardziej intymny pamiętnik jaki kiedykolwiek napisano o jedzeniu(...)małej mocy palnika, mieszając 3. Od razu można dodać masło, skórkę i sok z cytryny 4. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji 5. Można  przetrzeć przez sitko, jednak ja wolę te cząstki skórki cytrynowej w lemon curd 6. Przelać do wyparzonego słoiczka, schłodzić przez noc w lodówce, dopiero wtedy nabierze odpowiedniej konsystencji

Słodki Kompromis
30 marca – Światowy Dzień Muffinka. Zaskocz swoich bliskich pysznymi babeczkami! 171

też się liczy Muffinki od zawsze kojarzone są z zakręconą warstwą pysznego kremu, przyozdobioną kolorową posypką lub cukierkami. Chcąc zaskoczyć swoich bliskich warto rozważyć opcję dekoracji, ponieważ miętowy lub cytrynowy krem pełnił będzie jednocześnie dwie funkcje – pierwsza zapewni doskonały smak, który w połączeniu z ciastem stworzy wachlarz doznań dla kubków smakowych, a druga sprawi, że od muffinki nie będzie można

Drinkologia
Krem cytrynowy – lemon curd 203

Już od jakiegoś czasu chciałam spróbować zrobić angielski lemon curd – czyli gęsty krem cytrynowy z jajek, cukru i cytryn, inne składniki są opcjonalne, ale dodatek tłuszczu (najczęściej masła) sprawia, że krem ma delikatną, aksamitną konsystencję. Ja zdecydowałam się zrobić krem z nierafinowanym olejem kokosowym, który ma wyraźny zapach kokosu, jeśli zależy Wam na bezzapachowej wersji polecam rafinowany lub olej

Ciastkozercy
Warsztaty Tefal Cuisine Companion 183

serem kozim shot z ekologicznego jogurtu i nowalijek z kawiorem z łososia i świeżymi kiełkami pierś z kaczki z pate, owocami i chałką Grupa III – deserowa, pod okiem Ady: krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną sorbet malinowy z verbeną i mascarpone cygaretki z ciasta filo z kremem migdałowym i syropem różanym.   fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina

bistro mama
Tefal Cuisine Companion i warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim 373

Pierś kaczki z pate, owocami i chałką, Dania główne:  - Risotto z pęczakiem i młodymi warzywami, - Chicken lemon curry, - Wołowina z grzybami, parowanym pak choi i szparagami,  Desery: -Krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną, - Sorbet malinowy z verbeną i mascarpone, - Cygaretki z ciasta filo z kremem migdałowym i syropem różanym Byłem w grupie, której opiekunem był Grzegorz Łapanowski

Plate of Joy
Torcik cytrynowy 186

się komuś zachce tortu to nie ma opcji, żeby zaczekał do urodzin! Rzadko kiedy pieczemy je bez specjalnej okazji, co jest moim zdaniem ogromnym niedopatrzeniem. W wersji cytrynowej, z lekkim kremem na bazie mascarpone i lemon curdem w środku jest cudowną, orzeźwiającą propozycją deseru na jesień. Co ja mówię... na każdą porę roku! Biszkopt (mała blaszka): 2 jajka pół szklanki(...)Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 części: najlepiej naciąć nożem wzdłuż ciasta i przeciąć za pomocą krzyżowania nitki. Również przestudzony krem miksujemy, dzięki czemu nabierze łatwiejszej do nałożenia konsystencji. Smarujemy blaty 2/3 cytrynowej masy, natomiast pozostałą część ubijamy z mascarpone. Złożony torcik smarujemy ze wszystkich stron warstwą kremu, zostawiając odrobinę do dekoracji lub zjadając od tak - jest PYSZNY

sama złodycz
BUDYNIOWY BISZKOPT Z MALINOWĄ PIANKĄ 106

czasami, ze jeżeli jakieś ciasto bardzo Wam posmakuje to potem na bazie jego przygotowujecie inne?! Ja tak! Jakiś czas temu mama upiekła w domu budyniowy biszkopt z orzeźwiającym cytrynowym kremem i ciasto tak bardzo posmakowało wszystkim, ze postanowiliśmy na bazie tego samego budyniowego biszkoptu przygotować inną wersję – tym razem truskawkowa! Lekki budyniowy biszkopt z budyniu przykryty orzeźwiającą truskawkową pianką(...)wręcz takie „niebiańskie” bym nazwala! Gwarantuje ze zakochacie się zarówno w cytrynowej , jak i truskawkowej wersji. Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT BUDYNIOWY: * budyń śmietankowy – 5 op * cukier – 1 szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „homo” truskawkowy – 560 g * śmietana 30% słodka

Ostra na Słodko
BUDYNIOWY BISZKOPT Z MALINOWĄ PIANKĄ 345

czasami, ze jeżeli jakieś ciasto bardzo Wam posmakuje to potem na bazie jego przygotowujecie inne?! Ja tak! Jakiś czas temu mama upiekła w domu budyniowy biszkopt z orzeźwiającym cytrynowym kremem i ciasto tak bardzo posmakowało wszystkim, ze postanowiliśmy na bazie tego samego budyniowego biszkoptu przygotować inną wersję – tym razem truskawkowa! Lekki budyniowy biszkopt z budyniu przykryty orzeźwiającą truskawkową pianką(...)wręcz takie „niebiańskie” bym nazwala! Gwarantuje ze zakochacie się zarówno w cytrynowej , jak i truskawkowej wersji. Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT BUDYNIOWY: * budyń śmietankowy – 5 op * cukier – 1 szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „homo” truskawkowy – 560 g * śmietana 30% słodka

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania