krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:9/134)

Słodko-kwaśno. Piąte urodziny bloga 146

porcji robić się nie opłaca. Nie jest to klasyczny, warstwowy tort biszkoptowy, choć jest biszkopt; są i warstwy. Na spodzie mamy więc cieniutki blat biszkoptowy, a na nim nieziemsko cytrynowy krem od Doroty . Według mnie, smakuje dobrze, ale jeśli wolicie słodsze słodkości , polecam połowę soku z cytryny zastąpić wodą.  Na krem pokruszyłam chrupiące amaretti; jest to patent, który podpatrzyłam(...)namiękną, ale zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy.  Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor i bardzo ciekawy, również kwaśny smak. Torcik udekorowałam kandyzowanymi kumkwatami (przygotowałam je jak pomarańcze, ale pokroiłam na cieńsze plasterki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mazurek cytrynowy z bezami 144

roku będę miała dla Was przede wszystkim kilka mazurków. Uwielbiam maślane, kruche spody, które za pomocą dodatków można przekształcić w wykwintne ciasta. Dzisiejszy posmarowany jest lekko kwaśnym, orzeźwiającym, domowym kremem cytrynowym (lemon curd) i posypany chrupiącymi, słodkimi bezami, które przełamują smak cytryny. Wygląda pięknie i bardzo słonecznie, idealnie pasuje do pogody w ten weekend. Polecam :) Składniki Spód 250 g mąki(...)piekłam na największej mieszczącej się w piekarniku, tej płaskiej), nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec na złocisty kolor przez 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Ostudzić. Krem cytrynowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka sok z 6 cytryn 300 g miałkiego cukru Mąkę przesiać, dokładnie zmiksować mikserem z żółtkami, aby nie było grudek, wlać 1/3 soku, zmiksować

Słodkie inspiracje
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #15 Wilgotne ciasto cytrynowo-migdałowe 320

Wilgotne ciasto cytrynowo – migdałowe Wieści nie mam niestety za dobrych – zaczynam węszyć spisek. I to naprawdę na poważną skalę, no chyba, że dotyczy tylko mnie to wtedy na mniejszą skalę A tak poważnie, wiem, że najłatwiej szukać winnych wszędzie, a najciężej zacząć od własnej osoby. Dlatego najpierw ponarzekam na innych, a dopiero potem poszukam błędów u siebie. Strasznie(...)minutach próbowałam po raz kolejny. Patyczek już nie był oblepiony surowym ciastem, ale dla pewności pozostawiłam ciasto jeszcze na 5 minut w piekarniku. Po wystudzeniu ciasta przygotowała krem cytrynowy. Krem cytrynowy : – 3 łyżki mascarpone zmieszałam z 5 łyżeczkami przyszykowanego wcześniej lemon curd (przepis tutaj ). Tak jak pisałam wcześniej, jeżeli nie macie pod ręką lemon curd, przyszykujcie po prostu bitą

Relaxtime
DESER CYTRYNOWY z galaretką (wegański) 394

dzięki temu uzyskuję pyszne, świeże i bogate w witaminę C przepisy Jeśli również uwielbiasz smak cytryny, to ten deser na pewno przypadnie Ci do gustu. Połączyłam galaretkę i krem cytrynowy na bazie mleczka kokosowego. Zapraszam Cię do obejrzenia filmiku z przepisem //   Składniki (na 2 duże desery): twarda część z 1 puszki mleczka kokosowego 80% (około 230 g) 1/2 szklanki(...)kokosowego. Składniki te zagotuj. Następnie dodaj cukier lub inny słodzik, skrobię, kurkumę i olej kokosowy. Całość wymieszaj lub zblenduj na gładką masę i ponownie zagotuj, cały czas mieszając. Gotowy cytrynowy krem zostaw do lekkiego ostygnięcia. Teraz kremem cytrynowym wypełnij szklanki i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem ozdób bitą śmietaną i posyp startą skórką z cytryny. Via Gusto życzy

Via Gusto
Mazurek cytrynowo – czekoladowy i Wesołych Świąt :-) 165

łyżeczki proszku do pieczenia – 100 g zimnego masła – 2 żółtka – 2 łyżki wódki (opcjonalnie) – nie dodałam Dodatkowo: – około 150 – 200 ml kremu cytrynowego lemon curd – 100 g czekolady gorzkiej – 100 ml śmietanki kremówki Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne, pokrojone w cienkie paski masło i zagniatamy ciasto dokładnie(...)się zarumieniło. W trakcie pieczenia, gdy zauważyłam, że ranty mi się całkowicie rozjechały, podepchnęłam je delikatnie nożem, żeby je odrobinę podnieść i piekłam dalej. Po ostudzeniu część jajka wypełniłam kremem cytrynowym, a część czekoladowym. Żeby przygotować krem czekoladowy, podgrzewamy śmietankę (ale nie gotujemy) i do mocno ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy dokładnie, aż czekolada się rozpuści, a składniki dokładnie połączą

Relaxtime
Tort cytrynowy 3857

wyjątku wszystkim, którzy go kosztowali :). Bardzo polecam, zwłaszcza amatorom cytrynowych klimatów :).  Biszkopt:* 5 jajek ( najlepiej dość dużych ) 125 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 175 g cukru Krem cytrynowy: 400 ml mleka 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 120 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii opcjonalnie - opakowanie cukru ze skórką cytrynową(...)około 40 cm upuścić na podłogę. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ( nie wcześniej ) ostrym i giętkim nożem oddzielić boki tortu od formy. Biszkopt najlepiej jest upiec wieczór wcześniej. Krem cytrynowy: Połowę mleka, żółtka oraz obie mąki zmiksować na gładką, bezgrudkową masę. Drugą połowę mleka zagotować wraz z cukrem i ekstraktem z wanilii. Zestawić z ognia i mieszając rózgą kuchenną

Opowieści z piekarnika
Babka cytrynowa 275

obłędna! Taka wilgotna i cytrynowa, a kokosu praktycznie nie czuć (co nawet potwierdza mój nie-lubiący kokosa luby, który się tą babką zajadał :D). Na wierzch lukier cytrynowy albo krem cytrynowy … po prostu bajka ;) Na pewno zrobię ją jeszcze raz – tym razem już na święta ;)   Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku(...)wreszcie wkładamy do piekarnika ;) Pieczemy w 160°C przez 30-35 minut i sprawdzamy, czy patyczek wychodzi z babki suchy. Jeśli tak – gotowe! ;) Wystarczy polać cytrynowym lukrem albo kremem cytrynowym gdy już przestygnie :D     Lukier cytrynowy: 1/4 szklanki słodzidła w proszku (u mnie pół na pół erytrol i cukier kokosowy – zmielone w młynku do kawy

Jak gotować i nie zwariować
Krem cytrynowy ( krem do tart i kruchych babeczek ) 150

pomarańczami. I to właśnie zimą, ceny cytrusów, wołają z półek - "KUP MNIE"... i zrób ze mną coś - coś wyjątkowego. Nie wrzucaj do gorącej herbaty, nie zjadaj ot tak wprost. Krem cytrynowy, zagęszczany lemon curd, świetnie sprawdza się jako nadzienie do tart, kruchych babeczek, a także do przekładania ciasteczek czy bezików.  Równie bosko smakuje wyjadany wprost ze słoiczka ! Składniki(...)przerywając mieszania ( najlepiej mieszać rózgą ) gotować, aż krem zacznie gęstnieć. Powinien przypominać konsystencją rzadki budyń. Zdjąć krem z palnika, dodać namoczoną żelatynę i mieszać, do połączenia składników. PROPOZYCJE WYKORZYSTANIA KREMU CYTRYNOWEGO:  * Jeśli kremu nie chcemy zużywać od razu - przełożyć do słoiczków, zakręcić szczelnie i przechowywać w lodówce około tygodnia. * Jeśli kremem chcemy wypełnić tartę lub babeczki - ostudzić krem, następnie

kolorowotorcikowo
Ciasteczka cytrynowe 902

Ciasteczka cytrynowe to małe, kruche krążki przełożone pysznym, mocno cytrynowym kremem. Jeśli nie mamy wystarczająco dużo czasu jednego dnia, przygotowania można podzielić na dwa etapy. Przyrządzony krem świetnie przechowa się w lodówce i może zostać wykorzystany na drugi dzień do przełożenia świeżo upieczonych ciasteczek.Z podanego przepisu można upiec 36 pojedynczych krążków, czyli 18 złożonych ciasteczek. Ciasteczka cytrynoweSkładniki:ciasto85g mąki pszennej20g(...)delikatnie zdjąć z papieru (można podważyć nożem, jeśli lekko się przykleją)- schłodzony krem wyjąć z lodówki- ostudzone ciasteczka smarować na spodzie kremem i składać po dwa razem, lekko dociskając- ciasteczka schłodzić Ciasteczka są niezbyt słodkie, za to mocno cytrynowe, a ich niewielki rozmiar sprawia, że są idealną przekąską i trudno poprzestać na jednej sztuce. Można je przechowywać w chłodnym miejscu

Smakołyki Bereniki
Tort cytrynowy z lemon curd 278

gotujemy, ciągle mieszając. Gotujemy ok 2 minuty, pod sam koniec dodajemy oliwę i znów gotujemy 2 minuty. Jeśli będą grudki  należy przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Krem cytrynowy: 500 g mascarpone 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki lemon curd Serek mascarpone ubić razem z kremówką, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać resztę(...)cukier puder, a następnie dodajemy lemon curd. Biszkopt kroimy na 3 równe części. Jeden krążek układamy na paterze i nasączamy (do nasączenia użyłam mocnej herbaty z cytryną). Wykładamy połowę kremu cytrynowego, przykrywamy kolejnym blatem, który również nasączamy i smarujemy resztą kremu. Na wierzch kładziemy trzeci blat i dekorujemy w dowolny sposób

Cynamonowe szczęście
Tort bezowy z kremem cytrynowym i orzechami 228

ogromnych rozmiarów, został stworzony z potrzeby wykorzystania zalegających produktów w lodówce. W pierwszej kolejności martwiłam się o białka, które już kilka dni stały w lodówce, a w drugiej o krem cytrynowy, który szykowałam do rurek z kremem i oczywiście przygotowałam o wiele za dużo. Połączenie wyszło naprawdę pyszne, chociaż mam jedno ale… Nie wiem czy białka były już troszkę(...)stopni i piekłam jeszcze godzinę. Studziłam w zamkniętym piekarniku. Blaty przełożyłam kremem, zostawiając jeszcze trochę na wierzch i przyozdobiłam całość orzechami Wykorzystanie białka Ciasto bezowe Beza z kremem cytrynowym Smacznego!!! Justyna Zapisz Zapisz Zapisz

Relaxtime
EKSPRESOWY KREM CYTRYNOWY NA BAZIE SERKA MASCARPONE 153

Pyszny, lekki krem cytrynowy, który doskonale nadaje się do przełożenia ciast, tortów czy babeczek. Nie za kwaśny, orzeźwiający smak, który na pewno zachwyci każdego. Krem przygotowałam dosłownie w kilka chwil z kilku składników. Jego wykonanie nie jest ani trochę skomplikowane.  Robiłam już maślany krem cytrynowy czy krem na bazie lemon curd, ale o tym kiedy indziej w osobnych postach(...)ciągle mieszając ugotować kisiel, na końcu dodać skórkę cytrynową, wymieszać. Masę należy wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, stopniowo dodawać kremówkę do masy cytrynowej, na końcu dodać serek mascarpone i wszystko wymieszać mikserem. Krem jest gotowy do użytku

Zrób to smacznie
Lemon curd - krem cytrynowy 116

Dzisiaj na słodko. Kilka dni temu zrobiliśmy angielski krem cytrynowy, czyli lemon curd. To znaczy Madzia zrobiła, jak mam bliżej prawdy być. Bo ja w pracy byłem. A Madzia w domu na zwolnieniu lekarskim siedziała. Tak to jest jak się chodzi w szpilkach, a się nie umie. Nogę łatwo sobie wtedy popsuć :) A teraz, lekko po 7 rano, Madzia śpi(...)także do naleśników. A nawet można robić z nim kanapki: kromka chleba, twaróg i lemon curd. Niebo w gębie! Zresztą ilość wariacji jest nieograniczona. Więc jeśli macie ochotę na krem cytrynowy, to tylko lemon curd. Ta rzecz anglikom się naprawdę udała. A najlepsze jest to, że robi się go bardzo szybko. My przygotowaliśmy ten krem z myślą o lodach

Marder&Marder Manufacture
Dwupiętrowy tort na chrzciny dla dziewczynki 210

tort na chrzciny Składniki: (na tortownice o średnicy 18 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej skórka otarta z 1 cytryny krem cytrynowy: 200 ml śmietany kremówki (38%) 100 g lemon curd 50 g cukru pudru 1 listek żelatyny Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym wbić żółtka(...)wymieszać. Przestudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać letni lemon curd, dokładnie wymieszać. Biszkopt przeciąć w poziomie na 3 części. Na płaskim talerzu ułożyć spód, zapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć krem cytrynowy, przykryć drugim blatem ciasta i schłodzić w lodówce. (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 7 jajek 265 g cukru 45 g mąki ziemniaczanej 130 g mąki pszennej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cytrynowy krem, Bieszczady 190

cytryny Herbatniki rozdrobnij, np. za pomocą blendera. W oddzielnej misce krótko zmiksuj/zblenduj mleko, jogurt i sok z cytryny. Dodaj skórkę cytrynową i wymieszaj łyżką. Nakładaj do pucharków warstwy: herbatniki, krem cytrynowy, herbatniki, krem cytrynowy. Można udekorować plasterkiem cytryny. Fotorelacja z Bieszczad (kwiecień 2017) Gastronomia -> warto spróbować lokalnych przysmaków: pierogów nazywanych  warenyky , z kaszą gryczaną i serem wędzonym

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania