korzeń - 500 przepisów (strona:5/34)

Rosół drobiowy 224

święta i co w nim się zazwyczaj znajduje? Składniki: (na około 2,5 - 3 litry czystego rosołku) 2 kg kury lub kurczaka zagrodowego 4 duże marchewki 1 duży korzeń selera 4 pietruszki 1 por 1 duża cebula 1 duża wiązka świeżego lubczyku lub 1 łyżka suszonego (opcjonalnie) 4 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu czarnego

Kuchcik gotuje
Cytrynki w miodzie. Cytrynki do herbaty. 229

przepisy na cytrynki w syropie. Składniki: 3 cytryny, 5 cm korzeń imbiru, 200 ml miodu. Przygotowanie:  Cytryny dobrze umyłam i sparzyłam. Pokroiłam w plasterki wraz z korzeniem imbiru. Na zmianę układałam w wyparzonych słoiczkach plasterki cytryny i imbiru. Miód podgrzałam z odrobiną wody, tak by był płynny i zalałam nim cytrynki. Takie słoiczki przechowuję

Aga w kuchni
Domowa grzybowa vegeta – sos w proszku 505

gruby , okazały por 1 L , słoik suszonych grzybów leśnych – najlepiej mieszanych 2 marchewki – duże 3 spore korzenie pietruszki lub pasternaku 1 mały seler , korzeń 4 ząbki czosnku mały pęczek liści selera 1/2 pęczka natki pietruszki 2 cebule 2 łyżki soli Do przygotowania naszej przyprawy najlepiej – najprościej użyć elektrycznej, suszarki do warzyw -grzybów , ale równie

Ogrodnik w podróży
A na zimę zielone mistrzostwo świata w słoiku, czyli ogórki kiszone Mamy Hani (najlepsze pod słońcem!!) 169

czynności mój Mąż okazał się utalentowany i wspomógł Mamę. Kiedy ogórki już upchnięte do każdego słoika wkładamy duży ząbek czosnku lub dwa małe, kawałek chrzanu (najlepiej  korzeń pokroić w ćwiartki lub na połówki). Na wierzch umiejętnie (tzn. tak by nie wystawał) umieszczamy koszyczek kopru lub dwa mniejsze. Zalewamy zagotowaną i wystudzoną, słoną wodą. Mama przygotowuje zalewę

Kuchnia po mojemu
Wiejska kartoflanka z kiełbasą 301

Oprószona natką pietruszki. Smak dzieciństwa. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków; 200 g cienkiej kiełbasy dobrej jakości; 1 średnia marchewka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 mała pietruszka (korzeń); 2 ząbki czosnku; 2 średnie cebule; Gałązka świeżego lubczyku; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 czubata łyżka masła; 1 czubata łyżka mąki pszennej; Pęczek natki pietruszki

Gospodyni Miejska
Zupa gulaszowa na ostro z lanymi kluseczkami i świeżą kolendrą 322

moją recepturą! Rozgrzewa, syci i goście zawsze proszą o dokładkę ;) Zapraszam!  Receptura: Na bulion:  - 2 l wody  - 6 dużych marchewek -  3 korzenie pietrudzki - 1 korzeń selera - 1 duża cebula  - 1 główka czosnku - 1 papryczka chili świeża  - liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy Na lane kluseczki: - 2 jaja rozmiar

Sajkofanka smaku
Pierogi z kapustą i grzybami 277

pierogów: Ciasto 3 szklanki mąki poznańskiej (na pierogi) 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka masła ¾ łyżeczki soli Farsz 75 - 100 g suszonych grzybów 1 liść laurowy 1 korzeń pietruszki 700 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 1 łyżka klarowanego(...)masła lub oleju sól pieprz gałka muszkatołowa kminek mielony Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na 6-8 godzin. Po tym czasie zagotować z liściem laurowym i obranym, umytym korzeniem pietruszki. Gotować, aż zmiękną (ok.15-20 minut). Kapustę drobno pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę. Grzyby osączyć (wywar zachować) i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (lub masła

Pełny talerz
PASZTET Z SELERA I KASZY JAGLANEJ 279

się do niego nasz sos do big maca (tatarski) . To kolejny przepis z Jadłonomii, który nas nie zawiódł. Polecam ten pasztet na zbliżającą się Wielkanoc. Składniki: - 1kg selera (korzeń(...)tylko biała część) - 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (3/4 szkl.suchej) - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 100ml oleju (u mnie bezzapachowy kokosowy) - 2 ząbki czosnku - 2 cm korzenia imbiru - 2 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (u mnie 1/2 pęczka świeżej) - 1/2 łyżeczki lubczyku - 1/2 łyżeczki mielonej

Smaczne Zdrowe
Rosół z mięsnymi kołdunami 238

karkówki lub łopatki) 1 ½ - 2 litry wody 1 płaska łyżka soli 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 średnia marchewka 1 średni korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera Natka pietruszki Nadzienie: ugotowane mięso z rosołu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko Sól Pieprz Ciasto: 3 szklanki mąki ( + ½ szklanki do podsypania) 5 jajek Ok. ½ łyżeczki soli

Smakowy Raj
Kołduny litewskie 222

mięsa wołowego lub wieprzowego 1 ½ - 2 litry wody 1 płaska łyżka soli 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 średnia marchewka 1 średni korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera Natka pietruszki Mięso kroimy na dwa lub trzy mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i dodajemy do niego ziele angielskie i listki laurowe. Całość gotujemy

Smakowy Raj
SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY 266

łyżka soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Słonecznik prażę na suchej patelni, aż będzie złocisty, aby wydobyć z niego orzechowy aromat. Studzę. Rzepę, korzeń i natkę pietruszki, majonez, sok z cytry mieszam razem, dodaję prażony słonecznik i doprawiam solą oraz pieprzem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Grzane wino z suszonymi figami 200

imbiru kilkanaście goździków 3 łyżeczki mielonego cynamonu Przygotowanie: Figi kroimy na połówki. Obieramy pomarańczę i tniemy ją na plasterki lub półplasterki, zostawiając niewielki kawałek w celu wyciśnięcia soku. Korzeń imbiru obieramy i kroimy w małe kawałki. Pomarańczę nadziewamy częścią goździków. Do garnka wlewamy wino i dodajemy wszystkie składniki. Wyciskamy niewielką ilość soku z pozostawionego kawałka pomarańczy. Gotujemy

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Królik w śmietanie 249

ziemniakami, ryżem lub chlebem. Polecam:)!Królik w śmietanie – składniki:1 królik ok. 1.2 kg1 kostka masła1 cebula1-2 białe części pora5-6 marchewek1 korzeń pietruszkikawałek korzenia selera2-3 liście laurowe2 ząbki czosnku300 ml śmietanysól, pieprz, tymianek suszony lub świeży, cytryna, rozmaryn 1. Królika umyć, osuszyć i doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Skropić cytryną, przykryć

UgotujmyTo.pl
Ćwikła z chrzanem 194

Młode buraczki, świeży korzeń chrzanu i mamy świetny dodatek do mięs, ryb i kanapek.Składniki:-1 kg ugotowanych buraków-20 dkg świeżego korzenia chrzanu-sól-ocet lub sok z cytryny   Buraki i chrzan obieramy a następnie kroimy na mniejsze kawałki.Do maszynki zakładamy sitko z drobniutkimi oczkami a na wylot maszynki woreczek foliowy

Maminek kulinarny
Zupa-krem z dyni i włoszczyzny 261

pół łyżeczki curry 1 cm korzenia imbiru Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę. Warzywa przekładamy do głębokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki oliwy, curry oraz pokrojony drobno korzeń imbiru i smażymy często mieszając przez ok 10 minut. Następnie dolewamy wywar z warzyw, który można zastąpić kostką rosołową, gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną

Taste Of My Day
Rosół z pieczarkami i pulpecikami 286

gotujemy mięso przez ok. 10-15 minut, zdejmując cały ten czas szumowiny z mięsa, które zebrały się na górze. Zmniejszamy ogień na mały, dodajemy obrane marchewki i pietruszkę, obrany korzeń selera, natkę, kapustę, por, opaloną na palniku cebulę, suszony grzybek, a także ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy bez przykrycia przez 2-3 godziny, tak aby rosół tylko

Poezja smaku
Ogród na balkonie. 215

miejsca, żeby wykształcił się rzodkiewkowy korzeń. Coś tam się chyba dzieje bo łodyżka zaczyna nabierać czerwonego koloru. Nie chcę ich jednak rozrywać, boję się, że uszkodzę korzenie, mam nadzieję, że sama się rozrośnie jak dostanie trochę więcej miejsca. Pomidorki koktajlowe, ostra papryczka, truskawki i poziomki. Tutaj niestety nie odniosłam zbyt dużego sukcesu. Truskawka i poziomka nie chcą

Brzuszki Łakomczuszki
Pietruszkowa do sześcianu 197

wręcz z niechęcią. Myślę, że tą zupą przekonacie niejednego pietruszkowego niejadka :) Do przygotowania ok 4 porcji zupy przygotujcie: 2- 2,5 litra bulionu, warzywnego lub warzywno-drobiowego 5 dużych korzeni pietruszki na zupę i 2 mniejsze na talarki 5 sporych ziemniaków dwa pęczki natki pietruszki łyżkę startego parmezanu 10 marynowanych kaparów 5-6 łyżek oliwy z oliwek kilka łyżek(...)gotującego się wywaru- zawsze to dodatkowy pietruszkowy smaczek. Jednak nie trzymajcie tych zieloności za długo w zupce, chcemy, bowiem żeby miała biały kolor. Bulion z ugotowanymi ziemniakami i korzeniami pietruszki doprawcie, jeśli to konieczne, i zmiksujcie. Zupkę wylejcie na talerz, dołóżcie zielone pesto, około łyżeczki, i połóżcie pietruszkowe talarki. Teraz wystarczy tylko ruch łyżki i piękny, zielono-biały obraz

Pichceniomania
Korzenny koktajl SUPERFOOD 144

Koktajl SUPERFOOD na bazie kawy zbożowej, sproszkowanego korzenia maca z dodatkiem chia i korzennych, rozgrzewających przypraw. Z mleka roślinnego, z dodatkiem kakao i skórki pomarańczy. Niesamowicie aromatyczny koktajl z bananem, daktylami(...)samymi mega zdrowymi składnikami. Idealny napój na rozpoczęcie dnia! Składniki (na 2 porcje): 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego 3-4 daktyle 1 łyżka nasion chia 1 łyżka sproszkowanego korzenia maca 1 łyżka cukru kokosowego bio 1 banan 1 łyżeczka kakao 3 łyżki kawy zbożowej Inka klasyczna skórka otarta z połowy pomarańczy Mleko gotuję i ściągam z ognia. Zaparzam

Mango Papaja
Krem z białych warzyw 172

ciepłe posiłki są wskazane. Dzisiaj polecam Wam zupę krem z białych warzyw, która Was rozgrzeje i jest zdecydowanie pyszna.  Składniki:  100 g korzenia selera 100 g korzenia pietruszki 80 g pora (tylko cześć biała) 80 g cebuli  80 g ziemniaków 130 g różyczek kalafiora 120 g kalarepy 3 ząbki czosnku 50 g masła

Niezły Młynek
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 172

siatki wieprzowej 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej 0,5 kg jabłek 0,2 kg jarzębiny mrożonej 100 g cukru pół butelki białego wina wytrawnego 1,5 kg ziemniaków 2 korzenie pasternaku 1 kostka masła 50 ml śmietany 36 % 0,2 l śmietany 36% zwykłej lub podwójnie pasteryzowanej pół pęczka pietruszki 1 szczypta gałki muszkatołowej 10 sztuk kiszonej rzodkiewki (rzodkiew(...)wody 2 łyżki soli, szczypta pieprzu, 4 ząbki czosnku) 50 ml octu winnego Umyte jabłka wkładamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.  Korzenie pasternaku kroimy wzdłuż i również wkładamy do piekarnika. Czarną kiszkę wyjmujemy z osłonki, przekładamy do dużego naczynia i dodajemy koniak, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz, po czym bardzo

Wiem co jem
Jak zrobić obiad na przeziębienie 239

korzenia selera 2 średniej wielkości cebule duża główka czosnku (lub półtorej małej) litr wody 5 listków świeżej szałwii 1/3 łyżeczki sproszkowanego chili 4 oliwy z oliwek kawałek świeżego korzenia imbiru (3-4 cm) sól sok z cytryny (do smaku)   Sposób przygotowania: Przygotuj rondel z grubym dnem. Rozgrzej wewnątrz niego oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę. Duś

Codogara
Rolady drobiowe z farszem pieczarkowo - pomidorowym z szybkowaru 241

przekrój każdy na pół 1 - 2 ząbki czosnku, obierz i przeciśnij przez praskę sól, czarny pieprz 6 maleńkich plasterków zimnego masła masło klarowane lub inny tłuszcz 3 średniej wielkości korzenie pietruszki, obierz i każdą pokrój wzdłuż na plastry o grubości 0,5 cm 2 - 3 garście natki pietruszki, listki oddziel od łodyg, łodygi zwiąż sznureczkiem chili, pieprz cayenne - opcjonalnie(...)łodygi pietruszki zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu wyjmij rolady na talerz i przykryj folią aluminiową Rolady przed gotowaniem. Na dnie szybkowaru są ułożone plastry korzenia pietruszki. Rolady po ugotowaniu. Sos do rolad Składniki wywar z gotowania rolad masło + skrobia, ok. 2 łyżki lub więcej, utrzyj w miseczce na gładką masę

Szybko Szybkowar
Botwinka 157

używamy botwiny, czyli młodych liści i korzeni buraka i to właśnie wiosna, kiedy liście są młode i miękkie, pełne skoncentrowanego aromatu i smaku buraka. Do zupy dodajemy dowolne dodatki, u mnie są to tylko marchewka, pietruszka i ziemniaki, ale spotykałam się również z rzodkiewką czy szczypiorkiem. 1 pęczek botwinki (3 korzenie wraz z liśćmi)  3 młode marchewki

Szefowa kuchni
Chrzan 99

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1 kg chrzanu w korzeniach, sok z 3 cytryn 2 łyżki cukru Korzenie chrzanu umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dokładnie wymieszać dodając sok z cytryny, cukier oraz przegotowaną wodę do uzyskania pożądanej konsystencji. Niektórzy dodają śmietanę, ale tą można zawsze

królestwo garów
ZUPA CHRZANOWA 217

wprowadziłam małe zmiany. Składniki: - 300-400g ziemniaków - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - 2l bulionu (u mnie od parzonej szynki ) - 300g dobrej białej kiełbasy (u mnie wyrób własny ) - 2 korzenie chrzanu (lub zamiennie słoik dobrego, ostrego chrzanu) - sól - pieprz - natka pietruszki - 1 łyżka majeranku - 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany - szczypta ksylitolu lub cukru (ew.więcej) - dobry, ostry chrzan(...)rozgrzać oliwę), wrzucić obrane, pokrojone w kostkę cebule i podsmażyć do miękkości, następnie dodać obrany i zmiażdżony ząbek czosnku, zamieszać. Zalać bulionem, dorzucić obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i korzenie chrzanu, gotować ok.15 minut. Zdjąć z palnika, zblendować całość na gładki krem. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie zamieszać, mieszając wlać do zupy i dokładnie rozprowadzić. Doprawić

Smaczne Zdrowe
Barszcz wigilijny z pieczonych buraków i uszka z grzybami leśnymi 213

uszka są z mrożonymi grzybami leśnymi. Podobno im mniejsze uszka, tym lepiej świadczy to o kunszcie kulinarnym pani domu ;) Barszcz 1 ½ kg buraków 4 marchewki 2 korzenie pietruszki ½ korzenia selera 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 2 łyżki octu jabłkowego Buraki wyszorować, każdego zawinąć w folię aluminiową. Upiec w piekarniku do miękkości ( około

Pełny talerz
Wielkanocna ćwikła z chrzanem i jabłkiem 193

uważam, że są takie okazje, kiedy na stole powinno być jak najwięcej potraw przygotowanych w domu. Tak jest zawsze u mnie :) Składniki: 1 kg niewielkich czerwonych buraków , 3 średnie korzenie chrzanu , 3 kwaskowate jabłka , sok z cytryny , sól . Buraki dobrze wyszorować, ugotować w skórce(...)miękkości. Ugotowane zalać zimną wodą, lekko przestudzić i obrać ze skóry. (Obierane na ciepło łatwo dają zdjąć z siebie skórę, można to robić rękoma, nożem ścinając tylko końcówkę korzenia i "czapeczkę" z góry.) Buraki zetrzeć na drobnej tarce, przełożyć na gęste sito i odsączyć z nadmiaru soku. Pozostały sok można doprawić i wypić - na zdrowie :) Świeży chrzan umyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pilaw z jarzynami 147

szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 kostka bulionowa 30g margaryny Jarzyny – ilość oraz rodzaj wg uznania + około 30g margaryny  ja dodałam: 1 dużą marchewkę połówkę korzenia pietruszki korzenia selera garść zamrożonych pieczarek Na koniec, przed podaniem: mrożoną nać pietruszki, zielony por *Alternatywą świeżych jarzyn może być gotowy zestaw na patelnię. Margarynę rozpuszczamy w garnku, następnie wsypujemy ryż

Smakowy Raj
Ryż z soczewicą. Wyprawa do Indii. 173

Witajcie :) Dzisiejsze danie korzeniami sięga Indii północnych. Pomysł jest nasz, ale jednak korzenie tego dania określilibyśmy na Radżasthan. Na kuchnię północy największy wpływ miał islam, który dotarł tam z muzułmańskimi władcami Wielkich Mogołów. P rzez wiele wieków kształtowali oni przyzwyczajenia kulinarne tamtejszej ludności.  W tych rejonach podaje się soczewicę niemal do każdego dania. Oczywiście jak wszystkie najlepsze

vegetanie
Walentynki i męskie gotowanie. Kurczak na modłę azjatycką 296

kolacji dziewczę orzeknie, że jesteście gbur i debil oraz cham, to zostanie wam umiejętność robienia dobrego jedzenia. Na to któraś się w końcu złapie. Oczywiście możecie wrócić do korzeni podrywu, czyli do walenia maczugą w łeb i nie mówię tu o wyrafinowanym erotyzmie, pytanie tylko brzmi – po co? Żeby nie wyjść na troglodytę i wspiąć się na wyżyny damsko(...)się nada łopatkę do mieszania naczynie, w którym zmieści nam się makaron i wrzątek Podwójny filet z kurczaka (jeśli jesteście centusiem to pojedynczy, ale gruby) 2 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru marchewkę pietruszkę pół selera 1 paprykę czerwoną kawałek pora 1 cebulę garść dowolnych kiełków garść pistacji lub orzeszków ziemnych pokrojone pędy bambusa (można kupić w zalewie) grzybki

ladykitchen
Pieczarki faszerowane 294

przepis -przygotowany wcześniej- na pieczarki faszerowane. To trochę inny sposób, od tych tradycyjnie faszerowanych dużych/otwartych pieczarek. Trzeba znaleźć pieczarki zamknięte, ale na tyle duże, żeby po usunięciu korzenia można było w środku zmieścić trochę farszu. Można je spokojnie przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce do czasu aż będziemy je chcieli usmażyć. Jednak najlepiej smakują gorące, więc koniecznie(...)usunąć korzenie.2. Do miseczki przełożyć serek, wcisnąć czosnek, dodać posiekany koperek (u mnie mrożony) i doprawić mielonym pieprzem. Wymieszać.3. Łyżeczką nakładać serek do otworu w pieczarce po usuniętym korzeniu. Nakładać tyle, aby po wyrównaniu była równa z powierzchnią pieczarki.4. Do jednej miseczki wsypać kilka łyżek mąki. Do drugiej jajko roztrzepane widelcem z mlekiem. Do trzeciej bułkę tartą.Najpierw

UgotujmyTo.pl
Cocada czyli kokosowy przysmak 263

Jeśli po wczoraj nie macie jeszcze dość słodyczy to zapraszam na Cocada czyli kokosowy przysmak!Cocada to słodycz równie popularna w Brazylii jak feijoada. Korzenie jej również(...)sięgają czasów wielkich plantacji i niewolników. Historia mówi że deser ten był popularny wśród  niewolników chcących w ten sposób osłodzić ciężkie życie i nie chcących zapomnieć o swoich korzeniach (cocada jest popularna również w Angoli).Cocada można w Brazylii spotkać wszędzie ale najbardziej popularna jest w północnej części kraju, gdzie wpływ kuchni afrykańskiej jest silny. W Salvadorze, Bahia

Smaki Brazylii
ZUPA KAPUŚCIANA Z ZIEMNIAKAMI – SKYRIM – Cabbage potato soup 312

KLIKNIJ! 602 kcal | 26 g białka | 27 g węglowodanów | 44 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW PRZYGOTOWANIE 1. POR (10 min)Pora obieramy z wierzchnich liści, odkrawamy białą, stwardniałą końcówkę korzenia oraz ok. 3 cm zielonych liści od góry (nie musicie ich wyrzucać, przydadzą się do gotowania bulionu). Następnie myjemy pora pod bieżącą wodą, mając na uwadze także przestrzenie pomiędzy(...)garnka, w którym będziemy gotować zupę. 2. KAPUSTA (15 min)Z kapustą postępujemy podobnie jak z porem – obieramy z wierzchnich liści, myjemy i pozbywamy się twardego korzenia. Szatkujemy ją na paseczki i wrzucamy na patelnię – dodajemy 2 łyżki masła i jedną łyżkę oleju oraz dosypujemy z dwie szczypty soli. Smażymy na dużym ogniu, co jakiś czas

Nerds Kitchen
Ogórki małosolne 222

umyłam. Czosnek obrałam, korzenie chrzanu oskrobałam i również opłukałam. Słoik i pokrywkę dokładnie wyparzyłam. Ogórki ciasno poukładałam w słoju, wrzuciłam ząbki czosnku, a na wierzch ułożyłam liście i korzenie chrzanu. Zagotowałam wodę z solą - na 1 litr wody daję lekko czubatą łyżkę soli. Wodę odrobinę studzę prostym sposobem: daję jej 5 minut ;) i dopiero wtedy zalewam ogórki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak po indyjsku z ryżem kokosowym 372

czosnek drobno posiekałem. połowę czerwonej i połowę zielonej papryczki chili wraz z pestkami (do przygotowania mniej pikantnej wersji należy usunąć pestki) posiekałem w cienkie plasterki, a połowę obranego korzenia imbiru starłem na tarce o dużych oczkach. W moździerzu starłem na jednolity proszek 2 łyżeczki kminu rzymskiego, 2 łyżeczki nasion kolendry, 3 łyżeczki kurkumy, 3 łyżeczki przyprawy garam masala(...)gram schłodzonego masła. Po rozpuszczeniu masła dokładnie zamieszałem sos celem połączenia smaków. W międzyczasie do blendera dodałem pozostałe pół zielonej papryczki chili, pół czerwonej papryczki chili, pozostałą część korzenia imbiru, łyżeczkę ziaren pieprzu syczuańskiego, łyżeczkę nasion kolendry, łyżeczkę nasion kminu rzymskiego, 5 listków curry i łyżkę oliwy. Całość wstępnie zmiksowałem, po czym dodałem 1/3 puszku mleka kokosowego i wszystko

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania