korzeń - 500 przepisów (strona:4/34)

karp z szarej galarecie 223

dziś. składniki  karp o wadze około dwóch kilo 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 kg cebuli 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól sposób przygotowania Rybę sprawiamy, myjemy, układamy na desce i filetujemy ( na przykład w ten sposób  ) Filety z karpia znów myjemy,  oprószamy pieprzem oraz(...)parę godzin ( ja zostawiłem rybę na noc). Teraz gorsze kawałki ryby( głowa, płetwy, kręgosłup, ogon) myjemy i wkładamy do garnka. Po czym zalewamy zimną wodą dodając marchew, seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz. Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia, a  następnie, d o wywaru dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę. Całość  gotujemy

Miód i pieprz
Zupa gulaszowa 294

obiad.  700g mięsa z szynki lub łopatki duża cebula 2 łyżki mąki pszennej 5 pieczarek 5 dużych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 średnie marchewki korzeń pietruszki 2/3 szkl zielonego groszku mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz łyżka czosnku granulowanego łyżka słodkiej papryki kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 łyżki oleju Mięso myjemy(...)posiekaną cebulkę, po ok 5 minutach pokrojone pieczarki. Smażymy ok 10 minut. Całość zalewamy ok 1,5 l gorącej wody. Dodajemy pokrojoną w talarki marchew, i pokrojony w kostkę korzeń pietruszki. Dorzucamy liście laurowe i ziele ang. Zupę gotujemy do miękkości wszystkich składników. Wtedy dodajemy groszek, paprykę i pokrojone w kostkę ziemniaki. W razie konieczności dolewamy jeszcze trochę

Smakołyki Asi
Syrop imbirowy 267

przygotować syrop z imbiru? Bardzo prosto :) SKŁADNIKI: około 7 cm korzeń imbiru 1 cytryna kilka łyżek miodu laska cynamonu (opcjonalnie) kilka goździków (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce lub bardzo drobno siekamy. 2. Przekładamy do miseczki, zalewamy około 1 litrem przegotowanej, ale nie wrzącej wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy

W kuchni Katie
Krem pomidorowy z frytkami z cukini i szynki złocistej, podawany z kaszą gryczaną ,selerem naciowym i olejem z ostropestu 192

sposób. Ja nie bez powodu zajadam selery, tak korzeń jak naciowe! Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy Hollywood. Korzeń selera dodaje smaku zupie i może zastąpić sól, jeśli soli jeść nie możemy. Seler naciowy świetnie sprawdza się jako składnik różnego rodzaju sałatek. Wszystkie warzywa mają mało kalorii, lecz seler

Z Kuchni Do Kuchni
Czary mary... Krem z pieczonego pasternaku z gruszka czyli Zupowy Wtorek odc.77 222

szczodrze posyp solą, pieprzem i tymianku listkami. Czosnku ząbek nie obrany będzie tutaj pożądany. Wszystkie piecz aż pasternak stanie się miękki i rumiany. Odłóż pasternaku korzenia  kawałek  a resztę wraz z gruszką i czosnkiem bez łupiny dodaj do warzonej mikstury. Użyj  miksującego narzędzia by krem ukręcić idealny. Nałóż go do misek paru(...)posyp migdałem uprażonym i pasternakiem w plasterki pokrojonym. Zajadaj, pokrzepiając ciało i by ducha nakarmić. by uwarzyć krem z pieczonego pasternaku z gruszka mieć musisz: 2 korzenie pasternaku (obrany) 1 gruszka (obrana) 2 ziemniaki (obrane) 1 szalotka (posiekana drobno) ząbek czosnku w łupinie 100 ml białego wina + 500 ml wody sól pieprz listki tymianku oliwa kawałek masła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowa vegeta z suszonych warzyw. 169

chemii :) W skład mieszanki -  warzywnej z brokułami wchodzą: marchew,kapusta włoska,cebula,por, korzeń pietruszki. W skład mieszanki warzywnej do zup wchodzą: marchew, cebula, pietruszka,korzeń selera Jeśli macie w domu suszarkę  do warzyw to spokojnie możecie sami sobie ususzyć marchewkę, seler, pietruszkę co lubicie, potem tylko dodajcie kurkumę i sól, i gotowe. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
szczupak faszerowany drobną rybką 256

ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sok z połowy cytryny 1 marchewka 2 cebule 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól 1/2 pęczka natki pietruszki sposób przygotowania Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie go myjemy . Rybę układamy(...)oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny. Drobne rybki ( oczyszczone i umyte) wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając jedną cebule, marchew, seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz. Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując dalej przez piętnaście minut

Miód i pieprz
Włoska zupa jarzynowa - Minestrone, z makaronem Tortellini. 214

jednak dać makaron z innym farszem, lub całkiem inny makaron a nawet ryż. Przepis własny. Składniki na garnek o pojemności 3 litry: 1 korzeń pietruszki plaster selera (korzeń) 1 bardzo dojrzały pomidor 1/4 główki brokuła - około 150 g garść zielonego groszku lub fasolki szparagowej garść kukurydzy (może być konserwowa) 1 duża marchew lub dwie średnie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa cytrynowa z kurczakiem 219

inaczej, jest to najlepsza potrawa na upały. :) 1 średnia pierś kurczaka 2 średnie cebule lub 4 dymki 1 cytryna 1 średnia pietruszka 1 duża marchew 1 mały korzeń selera 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz kilka kostek rosołowych olej rzepakowy Mięso i myjemy i osuszamy, po czym kroimy w niedużą kostkę. Zasypujemy je równomiernie solą oraz świeżo mielonym(...)przyprawione cząstki kurczaka można odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wrzucamy je na lekko rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i przez kilka minut podsmażamy. Marchew, pietruszkę oraz korzeń selera kroimy w słupki, natkę siekamy, cebulę kroimy w piórka. Cytrynę parzymy we wrzątku, a następnie ścieramy z niej cienko skórkę na drobniutkiej tarce. Do smażącego się mięsa

Kuchenna Kontrrewolucya
PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE CHRZANOWO KOPERKOWYM 670

piersi z kurczaka 1 jajko' sól,pieprz bułka tarta ok 1/3 szklanki sos: Bulion warzywny 1 szklanka pól kubka śmietany 12 % pęczek koperku ok. 5 cm korzeń chrzanu(...)sól,pieprz do smaku Wykonanie: Pierś z kurczaka mielimy, doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą,Wyrabiamy, formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy posiekany koperek, starty korzeń chrzanu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na gorący bulion wrzucamy pulpeciki, po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok 10 minut. Pod koniec gotowana wlewamy śmietanę. Mieszamy. Podajemy razem z sosem

Z Majeczką w kuchni
Kaeng Massaman Kai – CURRY MASSAMAN Z KURCZAKIEM + BALLARINI LUCCA 274

ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego! Ps. Pastę Curry Massaman do dania możemy sami zrobić w domu! Jak? Zobaczcie! PASTA CURRY MASSAMAN SKŁADNIKI: * suszone papryczki chili – 5 szt * korzeń galangalu – 1 łyżka * trawa cytrynowa – 2 łodygi * czosnek – 2 ząbki * szalotka(...)cynamon – 1 laska * kolendra, nasiona kopru włoskiego – po 1 łyżce * pieprz, kmin, kardamon – 1 łyżeczka * goździki – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Chili, szlotkę, czosnek, korzeń galangalu oraz trawę cytrynową siekamy. Dodajemy resztę przypraw i wrzucamy na suchą i gorącą patelnię. Prażymy kilka minut a następnie zmielimy w blenderze.   PATELNIA GRANITOWA GŁĘBOKA BALLARINI Z LINI

Ostra na Słodko
Klopsiki ...oszukane gołąbki 223

dziedzinie marek. Nowy produkt kieleckiej spółdzielni otrzymuje się ze świeżych, pozbawionych skórki tartych lasek chrzanu, kwasów (ocet, kwasek cytrynowy), soli i cukru oraz dodatków spożywczych. Dzięki wysokiej zawartości korzenia chrzanu, bo aż 70 proc., produkt stanowi ciekawą propozycją z zachowaniem ceny adekwatnej do jego walorów jakościowych i smakowych. Dla porównania, konkurencyjne wyroby zawierają najczęściej od 50 do 60 proc(...)korzenia chrzanu. kawałek młodej kapusty 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg płatków ryżowych 2 jajka 1 łyżka chrzanu   WSP "Społem ' 2 -3 łyżki  bułki tartej   Oleofarm sól ziołowa Rafex 1 l wody wegeta 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany bulionetka do sosu cebulowego Knorr Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać płatki

Moje domowe kucharzenie
Domowa Przyprawa typu Vegeta 547

czytaniem składu na opakowaniu. Oto moja wersja domowej vegety czy jak kto woli mieszanki suszonych warzyw. Składniki: marchew 1200 g pietruszka korzeń 270 g seler korzeń 1 duży / 2 małe 270 g cebula 2 duże 200 g por 1 sztuka - biała część 100 g papryka czerwona 1 duża lub dwie mniejsze 200 g czosnek 5 ząbków

IzaGotuje
Kaczka po chińsku 296

marchewki, 1/4 korzenia selera, 5 grzybów mun, 100 gram pędów bambusa, 1 zielonej papryki chili, 1 czerwonej papryki słodkiej, 1 małej cukinii, 1 puszki pomidorów, 4 cm kawałka korzenia imbiru, 1/2 cytryny, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek miodu, 1 łyżki oliwy, 1 łyżki octu ryżowego, 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczek pieprzu kajeńskiego, 2 łyżeczek pieprzu syczuańskiego(...)proste. W naczyniu pomieszałem 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę pieprzu kajeńskiego, 4 łyżki sosu sojowego, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach czterocentymetrowy kawałek korzenia imbiru, sok z połowy cytryny i łyżeczkę lekko roztartego w moździerzu pieprzu syczuańskiego. W powstałej marynacie zanurzyłem mięso i pozostawiłem je na noc skórą do góry. Piersi kaczki

Wyprawy kulinarne
Jarzynka na zimę do słoików 371

zimę ( Doskonały dodatek do zup,sosów i mięs ) Składniki : 1,25 kg marchewki 65 dkg pietruszki    ( korzeń ) 65 dkg selera         ( korzeń ) 25 dkg cebuli 25 dkg kapusty włoskiej 20 dkg porów 20 dkg natki pietruszki  10 dkg natki selera 60 dkg soli Sposób wykonania :  Wszystkie warzywa umyć obrać

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z cieciorki lekko wędzona 286

pozytywnie, a goście poproszą o dokładkę! Składniki -cieciorka  SKWORCU -pieczarki marynowane całe  ORZECH -kukurydza mini i czosnek włoski w oleju u mnie Ole -seler naciowy korzeń -marchewka -ogórki kiszone najlepiej domowe - ser rycki wędzony RAMZES -mrożona lub świeża natka pietruszki(...)sól,pieprz -majonez -musztarda Najpier ugotuj cieciorkę, ale jej nie rozgotuj. Ugotuj marchewkę ze skórką i pokrój w kosteczkę. Do cieciorki dodaj kukurydzę mini i czosnek włoski.  Pokrój korzeń selera naciowego drobno i dodaj do całości. Lekko przemiszaj. Pokrój pieczarki marynowane Orzech. Dodaj do sałatki. Dodaj również pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone. Dość duży kawałek ryckiego Ramzesa

Z Kuchni Do Kuchni
ZUPA GULASZOWA WERSJA ll 349

chudej wołowiny bez kości - 1kg obranych ziemniaków (można dać więcej) - 5-6 średnich cebul - po strąku papryki: żółtej, zielonej i czerwonej (lub dowolnie) - 3 marchewki - 1 większy korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - 1 cała główka czosnku - ok.300ml czerwonego wytrawnego wina (lub wody) - 1-1,5l bulionu mięsnego, warzywnego (dowolnie) lub wody - sól do smaku - 4 łyżeczki ostrej(...)podsmażamy. Gdy podsmażymy całe mięso, posypujemy je ostrą papryką, zalewamy winem i mieszamy. Garnek przykrywamy, zmniejszamy palnik i gotujemy ok.1h. Po ok.40 minutach dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, korzeń pietruszki i łodygi selera naciowego. Dolewamy część bulionu (szklankę pozostawiamy do podduszenia warzyw na patelni) i gotujemy dalej. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojone

Smaczne Zdrowe
ROSÓŁ Z PERLICZKI LUB PRZEPIÓREK Z DOMOWYM MAKARONEM 305

powodu braku w lodówce selera w korzeniu, pominęłam ten jeden składnik, rosół smakuje nam jeszcze bardziej (nawet po dwóch dniach nie zmienia smaku, z dodatkiem selera w korzeniu już na drugi dzień miał zmieniony smak, to oczywiście nasze odczucie). Polecam dodać do rosołu 2-3 łodygi selera naciowego, który daje niesamowity aromat jak i również smak. Odkąd kilka(...)dzisiejszym odkryciem jest rosół z przepiórek, bardzo delikatny, dietetyczny i baardzo smaczny. Ja przygotowuję je w garnku ok.5,5lSkładniki:- 1 tuszka perliczki  lub 6 przepiórek- 1-2 duże korzenie pietruszki- 3-4 marchewki (najlepiej karotki)- 2-3 łodygi selera naciowego- kawałek pory (daję zarówno kawałek jasny jak i ciemny)- kilka gałązek natki pietruszki- sól himalajska lub morska- woda

Smaczne Zdrowe
Zabielany krupnik na pęczaku z grzybami 167

wody600 g serc z indyka5 marchewek1 pietruszka ( korzeń )1/2 małego selera ( korzeń )500 g ziemniaków ( po obraniu )10 cm pora1/2 pęczka natki pietruszki250 ml ( objętościowo ) kaszy pęczak2 solidne garście suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki )2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiegopieprz kolorowy do smakusól do smakukucharek w płynie do smaku1/2 szk śmietany 18%1 łyżka mąki pszennej

Ewa w kuchni
Tradycyjny kapuśnaik 217

brzuszkiem :)) Dalszą historię babcinego kapuśniaczka opowiem przepisem :) SKŁADNIKI :kapusta kiszona 70 dag klik jak ją zrobić marchew 1 dużą pietruszka korzeń 2 szt seler korzeń 1 mały cebula 1 małarozmaryn św.1 gałązkę tymianek św. 2 gałązki oregano św. 2 gałązki lubczyk św. 2 gałązki ziele angielskie

Basia w kuchni
Ogórki małosolne 211

przygotowania ich wystarczy naprawdę bardzo niewiele :) Składniki: 1,5 kg ogórków (ilość ogórków zależy od naczynia jakie posiadacie)  główka czosnku korzeń chrzanu ( nie za duży, korzeń widoczny na zdjęciu wystarczy na 3 takie słoje) koper z kwiatami 2 łyżki soli kamiennej woda Przygotowanie: Ogórki dobrze myjemy i obcinamy końcówki po obu stronach, ząbki czosnku

Niezły Młynek
OGÓRKI KISZONE- NAJLEPSZE 385

prostu najlepsze ! Składniki:- ogórki gruntowe , najlepiej małe i bardzo jędrne ( ja na raz przeważnie kiszę ok.5kg)- gałązki kopru z baldachimem ( z nasionami) - zawsze wybieram zielone, nie zasuszone- korzeń chrzanu- czosnek- sól kamienna do przetworów, najlepiej niejodowana+ słoiki ok.0,6-0,8lOgórki dokładnie umyć w zimnej wodzie. Najlepiej gdy mamy ogórki z"pewnego źródła", tzn. takie które nie zrobią(...)niestety tak też bywa...Przygotować słoiczki i najlepiej nowe nakrętki- po jednym użyciu nakrętki często noszą ślady rdzy, a wtedy już się nie nadają , bo zmieniają smak.Obrać korzeń chrzanu i ząbki czosnku.Proporcje są dowolne, ja na 1 słoiczek ok. 0,7l daję:- 2-3 ząbki czosnku- kawałek chrzanu pokrojony na małe kawałki( im więcej chrzanu tym ogóry

Smaczne Zdrowe
Kurczak sezamowo-cytrusowy 208

unosił się po całym domu...Na stówę! :) Kurczak w sezamie z pomarańczami i limoniami - 6 podudzi z kurczaka  - garść sezamu - limonka  - pomarańcza Marynata:  - 3 cm korzeń imbiru - 2 łyżki miodu - skórka i sok z jednej pomarańczy - ząbek czosnku - łyżeczka sosu sojowego(...)szczypta cynamonu - szczypta kardamonu - pieprz -  mielone nasiona kozieradki  - goździki  Przygotować marynatę: Sparzyć pomarańczę po czym zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Czosnek posiekać na drobno. Korzeń imbiru zetrzeć na tarce, dodać miód, sos sojowy i przyprawy. Wszystko razem połączyć. W marynacie ułożyć kurczak. Najlepiej na cała noc, żeby smaki przegryzły się za sobą ;) Następnego

Sajkofanka smaku
Zupa jarzynowa z jajkiem i kalerosse 201

kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. 1,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 por (biała część) 2 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ½ pęczka natki pietruszki ½ główki kalafiora 100 g kalerosse 7 brukselek 3 ziemniaki 4 jajka 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sól Pieprz Liść lubczyku 2 łyżki śmietany

VioletoweKucharzenie
Rosół drobiowy 224

święta i co w nim się zazwyczaj znajduje? Składniki: (na około 2,5 - 3 litry czystego rosołku) 2 kg kury lub kurczaka zagrodowego 4 duże marchewki 1 duży korzeń selera 4 pietruszki 1 por 1 duża cebula 1 duża wiązka świeżego lubczyku lub 1 łyżka suszonego (opcjonalnie) 4 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu czarnego

Kuchcik gotuje
Cytrynki w miodzie. Cytrynki do herbaty. 229

przepisy na cytrynki w syropie. Składniki: 3 cytryny, 5 cm korzeń imbiru, 200 ml miodu. Przygotowanie:  Cytryny dobrze umyłam i sparzyłam. Pokroiłam w plasterki wraz z korzeniem imbiru. Na zmianę układałam w wyparzonych słoiczkach plasterki cytryny i imbiru. Miód podgrzałam z odrobiną wody, tak by był płynny i zalałam nim cytrynki. Takie słoiczki przechowuję

Aga w kuchni
Domowa grzybowa vegeta – sos w proszku 505

gruby , okazały por 1 L , słoik suszonych grzybów leśnych – najlepiej mieszanych 2 marchewki – duże 3 spore korzenie pietruszki lub pasternaku 1 mały seler , korzeń 4 ząbki czosnku mały pęczek liści selera 1/2 pęczka natki pietruszki 2 cebule 2 łyżki soli Do przygotowania naszej przyprawy najlepiej – najprościej użyć elektrycznej, suszarki do warzyw -grzybów , ale równie

Ogrodnik w podróży
A na zimę zielone mistrzostwo świata w słoiku, czyli ogórki kiszone Mamy Hani (najlepsze pod słońcem!!) 169

czynności mój Mąż okazał się utalentowany i wspomógł Mamę. Kiedy ogórki już upchnięte do każdego słoika wkładamy duży ząbek czosnku lub dwa małe, kawałek chrzanu (najlepiej  korzeń pokroić w ćwiartki lub na połówki). Na wierzch umiejętnie (tzn. tak by nie wystawał) umieszczamy koszyczek kopru lub dwa mniejsze. Zalewamy zagotowaną i wystudzoną, słoną wodą. Mama przygotowuje zalewę

Kuchnia po mojemu
Wiejska kartoflanka z kiełbasą 301

Oprószona natką pietruszki. Smak dzieciństwa. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków; 200 g cienkiej kiełbasy dobrej jakości; 1 średnia marchewka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 mała pietruszka (korzeń); 2 ząbki czosnku; 2 średnie cebule; Gałązka świeżego lubczyku; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 czubata łyżka masła; 1 czubata łyżka mąki pszennej; Pęczek natki pietruszki

Gospodyni Miejska
Zupa gulaszowa na ostro z lanymi kluseczkami i świeżą kolendrą 322

moją recepturą! Rozgrzewa, syci i goście zawsze proszą o dokładkę ;) Zapraszam!  Receptura: Na bulion:  - 2 l wody  - 6 dużych marchewek -  3 korzenie pietrudzki - 1 korzeń selera - 1 duża cebula  - 1 główka czosnku - 1 papryczka chili świeża  - liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy Na lane kluseczki: - 2 jaja rozmiar

Sajkofanka smaku
Pierogi z kapustą i grzybami 277

pierogów: Ciasto 3 szklanki mąki poznańskiej (na pierogi) 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka masła ¾ łyżeczki soli Farsz 75 - 100 g suszonych grzybów 1 liść laurowy 1 korzeń pietruszki 700 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 1 łyżka klarowanego(...)masła lub oleju sól pieprz gałka muszkatołowa kminek mielony Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na 6-8 godzin. Po tym czasie zagotować z liściem laurowym i obranym, umytym korzeniem pietruszki. Gotować, aż zmiękną (ok.15-20 minut). Kapustę drobno pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę. Grzyby osączyć (wywar zachować) i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (lub masła

Pełny talerz
PASZTET Z SELERA I KASZY JAGLANEJ 279

się do niego nasz sos do big maca (tatarski) . To kolejny przepis z Jadłonomii, który nas nie zawiódł. Polecam ten pasztet na zbliżającą się Wielkanoc. Składniki: - 1kg selera (korzeń(...)tylko biała część) - 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (3/4 szkl.suchej) - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 100ml oleju (u mnie bezzapachowy kokosowy) - 2 ząbki czosnku - 2 cm korzenia imbiru - 2 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (u mnie 1/2 pęczka świeżej) - 1/2 łyżeczki lubczyku - 1/2 łyżeczki mielonej

Smaczne Zdrowe
Rosół z mięsnymi kołdunami 238

karkówki lub łopatki) 1 ½ - 2 litry wody 1 płaska łyżka soli 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 średnia marchewka 1 średni korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera Natka pietruszki Nadzienie: ugotowane mięso z rosołu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko Sól Pieprz Ciasto: 3 szklanki mąki ( + ½ szklanki do podsypania) 5 jajek Ok. ½ łyżeczki soli

Smakowy Raj
Kołduny litewskie 222

mięsa wołowego lub wieprzowego 1 ½ - 2 litry wody 1 płaska łyżka soli 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 średnia marchewka 1 średni korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera Natka pietruszki Mięso kroimy na dwa lub trzy mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i dodajemy do niego ziele angielskie i listki laurowe. Całość gotujemy

Smakowy Raj
SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY 266

łyżka soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Słonecznik prażę na suchej patelni, aż będzie złocisty, aby wydobyć z niego orzechowy aromat. Studzę. Rzepę, korzeń i natkę pietruszki, majonez, sok z cytry mieszam razem, dodaję prażony słonecznik i doprawiam solą oraz pieprzem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Grzane wino z suszonymi figami 200

imbiru kilkanaście goździków 3 łyżeczki mielonego cynamonu Przygotowanie: Figi kroimy na połówki. Obieramy pomarańczę i tniemy ją na plasterki lub półplasterki, zostawiając niewielki kawałek w celu wyciśnięcia soku. Korzeń imbiru obieramy i kroimy w małe kawałki. Pomarańczę nadziewamy częścią goździków. Do garnka wlewamy wino i dodajemy wszystkie składniki. Wyciskamy niewielką ilość soku z pozostawionego kawałka pomarańczy. Gotujemy

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Królik w śmietanie 249

ziemniakami, ryżem lub chlebem. Polecam:)!Królik w śmietanie – składniki:1 królik ok. 1.2 kg1 kostka masła1 cebula1-2 białe części pora5-6 marchewek1 korzeń pietruszkikawałek korzenia selera2-3 liście laurowe2 ząbki czosnku300 ml śmietanysól, pieprz, tymianek suszony lub świeży, cytryna, rozmaryn 1. Królika umyć, osuszyć i doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Skropić cytryną, przykryć

UgotujmyTo.pl
Ćwikła z chrzanem 194

Młode buraczki, świeży korzeń chrzanu i mamy świetny dodatek do mięs, ryb i kanapek.Składniki:-1 kg ugotowanych buraków-20 dkg świeżego korzenia chrzanu-sól-ocet lub sok z cytryny   Buraki i chrzan obieramy a następnie kroimy na mniejsze kawałki.Do maszynki zakładamy sitko z drobniutkimi oczkami a na wylot maszynki woreczek foliowy

Maminek kulinarny
Zupa-krem z dyni i włoszczyzny 261

pół łyżeczki curry 1 cm korzenia imbiru Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę. Warzywa przekładamy do głębokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki oliwy, curry oraz pokrojony drobno korzeń imbiru i smażymy często mieszając przez ok 10 minut. Następnie dolewamy wywar z warzyw, który można zastąpić kostką rosołową, gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną

Taste Of My Day
Rosół z pieczarkami i pulpecikami 286

gotujemy mięso przez ok. 10-15 minut, zdejmując cały ten czas szumowiny z mięsa, które zebrały się na górze. Zmniejszamy ogień na mały, dodajemy obrane marchewki i pietruszkę, obrany korzeń selera, natkę, kapustę, por, opaloną na palniku cebulę, suszony grzybek, a także ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy bez przykrycia przez 2-3 godziny, tak aby rosół tylko

Poezja smaku
Ogród na balkonie. 215

miejsca, żeby wykształcił się rzodkiewkowy korzeń. Coś tam się chyba dzieje bo łodyżka zaczyna nabierać czerwonego koloru. Nie chcę ich jednak rozrywać, boję się, że uszkodzę korzenie, mam nadzieję, że sama się rozrośnie jak dostanie trochę więcej miejsca. Pomidorki koktajlowe, ostra papryczka, truskawki i poziomki. Tutaj niestety nie odniosłam zbyt dużego sukcesu. Truskawka i poziomka nie chcą

Brzuszki Łakomczuszki

Proponowane wyszukiwania