korzeń - 500 przepisów

Karp pieczony w korzeniach 313

Carp baked in the rootsSkładniki.1 filet z karpia1 łyżeczka kminku rzymskiego1 chilli czerwone małe1 wiązka kolendry1 łyżeczka soli1 łyżka soku z cytryny5 łyżek oliwy z

Kulinarny karnet Christophera
Poświąteczne Sprzątanie Organizmu- Usuwamy Toksyny 2961

organy wewnętrzne z toksyn – należy do nich: - pokrzywa (ziele i korzeń) - dziurawiec - mięta - skrzyp - imbir - zielony owies - łopian (korzeń) - fiołek trójbarwny - wiązówka błotna - tamaryndowiec - morszczyn pęcherzykowaty - mniszek lekarski (korzeń) - koper włoski- cykoria (korzeń) - koniczyna - poziomka - jeżówka - czarnuszka - kocanka (kwiat) - kora brzozy oprócz rodzimych ziół(...)samodzielnie według własnego gustu i smaku – przykładowe kompozycje: Zioła mnicha na oczyszczanie – zielona herbata, pokrzywa, mięta, mniszek lekarski, rumianek, melisa Herbata oczyszczająca Yogi Tea – lukrecja, cynamon, korzeń łopianu, imbir, mniszek lekarski, koper włoski, anyż, owoce jałowca, kolendra, kardamon, czarny pieprz, pietruszka, szałwia, goździki, kurkuma Obecnie w profesjonalnych terapiach oczyszczających wykorzystuje się nowe, unikalne produkty: Neera

NaKońcuJęzyka
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 257

słupki, które przy dłuższym gotowaniu zmiękną i będzie można je zjeść. Galangal należy przechowywać w lodówce, owinięty w ręcznik papierowy. Można go też zamrażać. Ciekawostką jest, że wyciąg z korzenia galangala jest składnikiem polskiej wódki "Żołądkowa Gorzka". I IMBIR- Bardzo popularny składnik kuchni azjatyckiej, ze względu na swój wspaniały cytrynopodobny zapach oraz ostry smak. Świeży korzeń imbiru(...)tylko tajskich. KOLENDRA-  W Azji wykorzystuje się każdą część tej rośliny: korzeni i łodyg używa się do przygotowywania past, np. „magicznej pasty”, liści – do zup, dań smażonych i do ozdoby, zaś nasion – do dań z curry. Niestety, tylko kolendra sprowadzana z Azji posiada korzenie. Ta z naszych supermarketów jest ich pozbawiona, a szkoda, bo te cieniutkie

ClauditteMissCooking
Sok z jabłkowo-gruszkowy z pietruszką i imbirem 185

wspiera pracę układu pokarmowego, ma właściwości odkażające * świeży imbir - działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo, wspomaga trawienie i poprawia ukrwienie, ma właściwości rozgrzewające Składniki: 3 jabłka 3 gruszki 1 duży korzeń pietruszki około 2 cm kawałek korzenia imbiru Wykonanie: Owoce i warzywa dokładnie umyć. Korzeń pietruszki obrać ze skóry, pokroić w  kawałki. Jabłka(...)obierać, podzielić tylko na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Gruszki obrać i przekroić na pół. Korzeń imbiru obrać ze skórki. Owoce i warzywa wrzucań naprzemiennie do otworu skowirówki. Tak przygotowany sok najlepiej pić od razu po wyciśnięciu. Sok możemy także przechować w lodówce, w szczelnie zakręconej butelce, maksymalnie do 12 godzin. Smacznego ! * przepis bierze udział w akcji - "Zdrowie

kolorowotorcikowo
Skorzonera 166

był Hulkiem, skorzonera może być dzielną Black Widow z Avengersów. Zapraszam do degustacji! Black Widow bo korzeń skorzonery jest czarny- zresztą jej druga nazwa to właśnie czarny korzeń. Mówi się na nią też wężymord, bo stosowana była jako remedium na jad żmij (sama nazwa skorzonera podobno też ma z tym faktem związek- scorzone miało oznaczać czarnego(...)czarownicę? Potas, magnez, sód, fosfor, żelazo, karoten, wapń, chlor, witaminy: E, B1, B2 i C, kwas nikotynowy oraz fruktoza. Chociaż myślę, że dla czarów najbardziej zniechęcający był sok w korzeniach- biały, ale barwiący na czerwono. Ciężko go sprać i zmyć, dlatego skorzonerę należy obierać w gumowych rękawiczkach (po dłuższym obieraniu zaczynają się bardzo lepić- trzeba się spieszyć). Można też

les mirabelles
Chrzan tarty domowy ze skórką z cytryny 219

naszego zaufanego sprzedawcy pojawił się korzeń chrzanu i to było impulsem do zrobienia naszego chrzanu domowego. Dziwię się, że tak długo czekał na ten impuls. Kupiliśmy największy korzeń, na próbę, i w poszukiwaniu inspiracji mąż wyruszył w sieć. Spośród najciekawszych przepisów wybraliśmy te z Leśnego zakątku, z Kuchni na obcasach oraz od Dorota Smakuje(...)znajdziecie: dwutlenku siarki, mleka w proszku, kwasku cytrynowego, octu czy pirosiarczynu sodu. Prezentujemy chrzan chyba w najbardziej klasycznej postaci, gdzie jedyną fanaberią jest wspomniana już skórka z cytryny. Składniki: Korzeń chrzanu (masa po obraniu ok 180g), sok z cytryny + skórka z jednej cytryny, sól, cukier. Korzeń chrzanu moczyć w wodzie przez co najmniej godzinę, następnie obrać

Delicious Titbits
MOJA WERSJA KRUPNIKU 294

ilością warzyw: marchew, korzeń pietruszki, por, dużo selera naciowego i natki pietruszki, kilka ziemniaków no i oczywiście kasza jęczmienna- u mnie gruba (nasza ulubiona), ja nie dodaję korzenia selera (bo choć uwielbiam go w surówkach, to gotowany już niekoniecznie, ale można oczywiście dodać). Ja przygotowuję zupę w 5l garnku. Mamy wówczas na dwa dni, pierwszego w miseczkach(...)pęczek natki pietruszki - sól do smaku (u mnie himalajska) Do dużego 5l garnka przelewam (sam) wywar mięsny i wlewam wodę, po zagotowaniu dodaję umyte, pokrojone w kostkę marchewki oraz korzeń pietruszki lub pasternaka i łodygi selera naciowego a także pokrojony w krążki por. Gotuję pod przykryciem ok.10 minut. Dosypuję 10 kopiastych łyżek kaszy jęczmiennej, zagotowuję i gotuję ok.20

Smaczne Zdrowe
flaki w wołowym bulionie 185

pieprz flaki 700-800 g oczyszczonych flaków wołowych ( najlepiej już obgotowanych) 2  średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3-4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru 3  łyżki masła 1 łyżka majeranku domowe  maggi sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką(...)seler oraz pietruszkę i kroimy je w słupki ( lub jeżeli ktoś woli w talarki). Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki masła i wrzucamy  na nią drobno posiekany czosnek oraz korzeń imbiru pokrojony w bardzo drobną kostkę.  Całość smażymy przez 2-3 minuty, na niewielkim ogniu, a następnie na patelnię dodajemy pokrojone warzywa. Teraz wszystko delikatnie solimy

Miód i pieprz
Botwinka 243

jego ilość powoduje nieprzyjemne chrzęszczenie między zębami. Najwięcej uwagi należy poświęcić miejscu, w którym łodygi zbiegają się z korzeniem, gdyż tam najłatwiej zbiera się piasek. Samo miejsce połączenia korzenia z łodygami najlepiej w ogóle usunąć, a łodygi rozdzielić i opłukać dokładnie każdą z osobna, jak i wszystkie pozostałe części rośliny. Ewentualny pośpiech lub lenistwo na tym etapie przygotowania(...)jednak podana tradycyjnie z jajkiem na twardo, młodymi ziemniakami i koperkiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g botwiny 350g mięsa z kością (z drobiu lub wieprzowiny) kawałek pora (150g) kawałek korzenia selera (150g) 2 średnie marchewki (250g) 1 średnia cebula (150g) 2 liście laurowe 10 ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego sól (ok. 1,5 płaskiej łyżeczki

Kulinarna Pokusa
Domowy chrzan 175

postanowiłam tarkę zamienić na blender. Okazało się to dobrym pomysłem. Już przy obieraniu chrzanu oczy zaczęły mnie piec, ale to był dopiero początek. Po otworzeniu blendera, tuż po zmiksowaniu korzeni łzy lały mi się strumieniami. Jednak mimo to uważam, że i tak było warto troszeczkę się pomęczyć. Domowy chrzan jest nie tylko w 99,9% naturalnym chrzanem, ale jest(...) chrzanu jest suchy, trzeba moczyć go w zimnej wodzie przez około godzinę. Ja miałam świeżo wykopany chrzan więc pominęłam ten etap. Na początku obrałam i dokładnie umyłam korzeń chrzanu. Następnie pokroiłam go na mniejsze kawałki, włożyłam do blendera (do pojemnika z nożami), i miksowałam tak drobno jak się dało. Następnie zmiksowany chrzan zalałam wrzątkiem

Mama Gotuje
ZDROWY BATONIK ŚWIĄTECZNY - (Bakaliowiec, keks, blok bakaliowy bez mąki, mleka, masła) 219

kroimy tak aby powstała nam ta sama wielkość z każdego rodzaju, orzechy włoskie mielimy. Wszystko mieszamy razem, Osobno miksujemy (do połączenia składników) jajka, miód, cynamon, miąższ z laski wanilii, korzeń lukrecji i cynamon. Jajeczną masę dzielimy - 2/3 dodajemy do bakalii i mieszamy, 1/3 łączymy z "Cynamoniwym Rajem". Przygotowujemy keksówkę/Rozmiar zależy od tego, jak wysoki 'keks' chcecie(...)ziaren pachnie równie dobrze jak smakuje.Kupić go można tutaj: KLIK.Użyłyśmy też dwóch magicznych "proszków", które niesamowicie kojarzą nam się z tym świątecznym okresem. Mianowicie kardamon i korzeń lukrecji (czyli korzenne klimaty). I o ile kardamon większość zna (a nie każdy docenia) o tyle lukrecja jest pewnie powiewem nowości. Warto spróbować jedno i drugie bo...:KARDAMON

Wypisz Wymaluj
DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych). 280

Cukier wanilinowy, Skórka cytrynowa, Skórka pomarańczowa, Cynamon, Goździki, Mielona herbata, Mielona wanilia, Sól, Aromat identyczny z naturalnym." (Opis: Skworcu)Korzeń Lukrecji:"Smakiem przypomina anyż, znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie, jest podstawowym składnikiem ulubionych słodyczy w krajach Skandynawii, starty korzeń lukrecji świetnie sprawdza się w roli przyprawy(...)dań orientalnych, pomaga w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych,poprawia działanie systemu odpornościowego, działa bakteriobójczo." (Opis: Skworcu)Laski cynamonu i cynamon mielony oraz Gorącą Czekoladę, Korzeń Lukrecji i Kawę Marcepanową kupisz tutaj:  Kliknij. Znajdziesz tu też sporo innych produktów, które ułatwią Ci pieczenie, gotowanie i czarowanie w kuchni. Kawy, herbaty, przyprawy, bakalie. Polecamy.Pieprz kolorowy

Wypisz Wymaluj
Galaretka z kurczaka 169

przyzwyczajenia, a może właśnie dlatego, że zawsze to co domowe jest lepsze, bo sami dbamy o to, by wywar był aromatyczny. SKŁADNIKI 1 korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 3 marchewki 1,2 kg mięsa z kurczaka (mogą być 3 duże udka) 3-4 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 7 jajek mały pęczek pietruszki 1 żelatyna wieprzowa(...)łyżki vegety opcjonalnie sól, pieprz poza tym można dodać: groszek, kukurydzę WYKONANIE Do dużego garnka włożyć umyte mięso. Marchewki i korzeń pietruszki obrać i pokroić w plastry. Korzeń selera również obrać, pokroić w kostkę. Wszystko umieścić w garnku z mięsem i zalać wodą (wody nalać około 4 litrów, bo i tak odparuje w trakcie gotowania). Dodać

Passions hobbies life
Zupa krem ze skorzonery.Czy znasz skorzonerę? 188

tłuszczuz marchewki przy pomocy zestera ściąć cienkie paseczkirozlać zupę do miseczek,przybrać podprażonymi pestkami dynii,marchewką i olejem z dynii .Smacznego! CZY ZNASZ SKORZONERĘ ? SKORZONERA (wężymord,czarny korzeń,szparag zimowy) Schwarzwurzel to stosunkowo mało rozpowszechnione warzywo z pewnością zasługuje na kilka  minut uwagi.Jeśli jesteś ciekawy co zawierają czarne korzonki przeczytaj notkę.Korzeń skorzonery(...)także sporo składników mineralnych,takich jak: sód,potas,wapń,fosfor,magnez,żelazo,cynk,miedź i mangan.Oprócz tych związków w korzeniu skorzonery występuje lecznicza inulina.Dzięki temu składnikowi warzywo to polecane jest dla osób chorych na cukrzycę jako substytut sacharozy.Współczesna medycyna potwierdza także,ze skorzonera wzmacnia układ odpornościowy,a niemiecki znawca ziół Konrad Kobl,że poprawia pracę mózgu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Daucus carota 154

carota – tak brzmi łacińska nazwa korzeniowego warzywa, które znamy jako korzeń marchewki. Dziś chciałabym przedstawić wam zastosowanie marchwi w zupełnie innym kontekście niż zastosowanie kuchenne kuchenne.Witaminy Korzeń marchwi poza karotenoidami (czyli prowitaminą A), alfa, beta, gamma, zawieradodatkowo 4-10 proc. Cukrów (m.in. glukozę i sacharozę), białko, olejek lotny, witaminy(...)także minerały takie jak: wapń, żelazo, miedź, fosfor i pektyny. Jestniskokaloryczna – 100 g marchwi to około 33-36 kcal.Zastosowanie w medycynie:Korzeń marchwi ma właściwości pasożytnicze, przeciwcukrzycowe, rozkurczowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje trawienie. Zwiększa odporność i elastyczność skóry oraz błon śluzowych. Owoc marchwi działa moczopędnie, wiatropędnie, rozkurczowo na naczynia wieńcowe serca.Marchew zapobiega degradacji i starzeniu się

NaKońcuJęzyka

Proponowane wyszukiwania