łasny;/ 3-4 porcje 700 ml czystego rybnego wywaru* 1 szklanka wina białego wytrawnego 350g świeżego pstrąga (filet) 1/2 pora (najlepiej zielona część) 2 średnie marchewki 1 mały korzeń pietruszki 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 1/2 szklanki śmietanki 12% ew. sól, pieprz 2 szczypty gałki muszkatołowej Pora kroję w półplasterki, czosnek obieram, miażdżę i siekam
W kuchni Karmel-itkizupy więcej, tak by wystarczyła również na drugi dzień, smakuje wtedy jeszcze lepiej. Mniam pyszności... :-)Składniki:- 0,5kg ziaren suchej fasoli, u mnie jaś karłowy- 3 marchewki- 1 korzeń pietruszki- 2 łodygi selera naciowego- por- kawałek- 0,4kg obranych,surowych ziemniaków- 6 kulek ziela angielskiego- 2 liście laurowe- kawałek wędzonki (chudy boczek, ogonówka, szynka itp.)- ilość dowolna
Smaczne Zdrowepopicia w bulionówce. Polecam wszystkim wielbicielom zup, szczególnie teraz gdy większość jest w posiadaniu gotowanych golonek. Ja przygotowałam w garnku ok.5lSkładniki zupy:- 3 średnie marchewki- 1 duży korzeń pietruszki lub pasternaku- kawałek pory- 1-2 łodygi selera naciowego- 4-6 kulek ziela angielskiego- 1-2 listki laurowe- ok.2-3 litry wywaru od gotowania golonek- 2-3 łyżki octu
Smaczne Zdrowecałości przytoczę go poniżej. Przepis drugi – wyniosłam z domu, czyli tradycyjny. Składniki: - ogórki gruntowe- sól kamienna (1 łyżka na 1 l wody)- łodygi kopru z nasionami- korzeń chrzanu- czosnek Jako pierwszy – przepis Pani Lilii przytaczam w całości: „Ja mam łatwiejszy sposób na ogórki małosolne – 1kg ogórków, 1 łyżka soli, tradycyjne przyprawy i szczelny
mojewypiekiinietylkoSkładniki: - 13 dużych pieczarek (portobello)- 220g mielonych migdałów- ok. 40g pistacji- 2 pory- 2 jajka- sól- olej arachidowy Pieczarki dokładnie oczyszczamy przy użyciu pędzelka. Łyżeczką wydrążamy korzeń. Kapelusze obieramy ze skórki (skórki zostawiamy, zużyjemy do farszu). Na suchej patelni lekko prażymy mielone migdały, uprażone przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej arachidowy. Kroimy korzonki, pozostawione
mojewypiekiinietylkogorzkie, z powodu upałów i małych opadów deszczu. No ale małosolne muszą być! :DOgórki małosolneSkładniki:2 kg ogórków gruntowych 4 gałązki kopru (kwitnącego)korzeń chrzanu2 - 3 liście winogronapół główki czosnku1 łyżka soli na 1 l wody (ja solę raczej na oko ale zasada jest jedna: woda musi być przesolona
Bon Appetit Małgorzatyrosół z parmezanem, żółtkiem i pomidorami :)Składniki na włoski rosół:2 skrzydełka kury2 pałki kurzekawałek wołowiny z kością2 golonki z indyka2 średnie marchewki1 duża pietruszka (sam korzeń)1/2 średniego selera1 cały porze 3 przypalone cebule2 liście laurowe3 ziela angielskie4-5 ziaren czarnego pieprzu5-6 liści świeżego lubczykuświeżo zmielony czarny pieprzsólWłoskie dodatki:żółtka (1 żółto na jedną
Bon Appetit Małgorzatyulubionych mięsiw, podchodząc jednocześnie do niej z swoistym szacunkiem staram się zawsze aby była pyszna, krucha i zwalała z nóg ;)Składniki :karkówka wieprzowa (ok 2kg) marchew korzeń pietruszkicebula3-4 ząbki czosnku2 ziemniaki przyprawa do karkówki lub (jak u mnie) papryka słodka, papryka ostra, majeranek, kolendra, rozmaryn, pieprz czarny, chili, zioła prowansalskieoliwa50g masłapół szklanki wody
Mechanik w kuchniPuree ziemniaczane to najczęstszy dodatek do drugiego dania.Wcale nie musi byc nudne.Wystarczy do gotowania dorzucić korzeń pasternaku,a od razu nabierze charakteru i ciekawego smaku ,równocześnie podwyższając jego wartości odżywcze i zdrowotne.PASTRNAK wraca do łask z innymi zapomnianymi warzywami,a jest to bardzo odżywcze warzywo.Przewyższa wartościami odżywczymi marchew i brukiew.Posiada tyle witaminy C co pomidory
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ogórki gruntowe ( ilość zależna od potrzeb ) na naszą porcję ok. 2 kg-2 l wody-4 łyżki soli-kilka ząbków czosnku-po kilka liści wiśni i czarnej porzeczki-korzeń chrzanu-gałązki kopru Ogórki myjemy i obcinamy końcówki.Układamy w słoju.Dodajemy liście, chrzan, koper i czosnek. Wodę z dodatkiem soli zagotowujemy i wrzątkiem zalewamy ogórki
Maminek kulinarnypiórka. Polędwicę kroimy w paski i układamy na sałatce. Całość posypujemy sezamem uprażonym na suchej patelni.Sos: Wyciskamy sok z 2 limonek, dodajemy cukier brązowy, sos sojowy, starty korzeń imbiru, pokrojoną papryczkę chilli i listki kolendry. Wszystko razem mieszamy z saszetką oleju Kujawskiego z czosnkiem.Sos podajemy obok sałatki lub polewamy nim warzywa i mięso.Przepis bierze udział w konkursie
Smakowity Blog Kulinarnyvegety);400 ml mleczka kokosowego;1 filet z piersi kurczaka (o wadze około 300 g);125 g makaronu chow mein;1 szalotka;1 czerwona papryczka chili;3 cm korzeń imbiru;3 ząbki czosnku;1 łyżeczka kurkumy;1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej;1 łyżeczka kuminu;1/2 łyżeczki kolendry;1 łyżeczka sosu sojowego;Sok wyciśnięty z połowy limonki
Gospodyni Miejskaserem. Okrasa proponuje z twarogiem wędzonym ja ze smażonym z kminkiem. Zapraszam. Składniki: 1 dynia 2 ziemniaki 1/2 selera naciowego ( korzeń) 1 pietruszka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sólpieprz kajeński 1 łyżeczka imbiru mielonego 1/2 łyżeczka ziaren kolendry 1 serek pleśniowy olej łyżka kminku rzymskiego
pieprzny smaczekDomowe buraczki z chrzanem. Super dodatek do mięs, serów i kanapek, idealna na co dzień i od święta. Składniki:1 kg buraków ćwikłowychmały korzeń chrzanucytryna przyprawy: sól, pieprz, cukierocet (najlepiej jabłkowy) Buraki myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy około dwóch godzin. Uzupełniamy parującą wodę żeby buraki były całe zakryte. Sprawdzamy widelcem czy są miękkie
prawdziwe jedzeniekoziego sera (150 g)50 g posiekanych orzechów włoskich 1 ząbek czosnku2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprz do smakuPuree z selera i jabłek:1 duży seler (korzeń)2 średniej wielkości jabłka1 cytrynagarść posiekanej natki pietruszki2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprz do smakuSałata z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi:kilka liści różnych rodzajów sałat (w sumie około
W kuchni Katie