korzeń - 500 przepisów (strona:20/34)

Marynowane śliwki suszone 141

cynamonu 1 szczypta gałki muszkatołowej 5 ziaren ziela angielskiego Wykonanie: Śliwki zalać zimną herbatą i zostawić na noc. Następnie je ugotować (aż napęcznieją). Osobno zagotować ocet z cukrem i korzeniami przez 5 minut. Wyciągnąć przyprawy korzenne, wlać śliwki z herbatą i ostudzić. Słoiki wyparzyć, włożyć napęczniałe śliwki, jednocześnie zalewając zagotowanym syropem. Zakręcić i w zimie używać do mięs

Tradycyjna Kuchnia
Chrzan z jabłkiem 159

dodatek jemy smacznie. I gwarantuję, że z pomocą blendera nie zajmie nam to więcej niż 15 minut. 100g chrzanu 1 średniej wielkości jabłko 2 łyżki śmietany sól 1. Korzenie chrzanu obieramy, ścieramy na tarce (drobne oczka) lub miksujemy w blenderze. 2. Jabłko ścieramy na małych oczkach tarki. 3. Chrzan i jabłko łączymy ze śmietaną. Solimy. Odstawiamy do lodówki

Szefowa kuchni
Faszerowane pieczarki. 215

lubczyk drobno posiekany, 1 cebula, 1 łyżka masła klarowanego, bułka tarta, 1-2 jajka WYKONANIE: przygotowujemy farsz: rozgrzać masło, dodać mięso mielone i wszystkie przyprawy, drobno posiekaną cebulę, lubczyk, korzenie pieczarek- smażyć około 20 min., oczyścić kapelusze pieczarek, do wnętrza wkładamy farsz, moczymy w jajku, obtaczamy w bułce, smażymy na lekkim ogniu z każdej strony około10 min.Gotowe

Kuchnia Beaty
Chałwa z żurawiną 184

użyciem miodu, nie sposób nie wspomnieć o przejmującej książce " Dzień miodu. Opowieść o jedzeniu, miłości i wojnie ", której autorką jest Annia Ciezadlo . Bohaterka ma polsko-grecko-irlandzko-szkockie korzenie i mieszka na Greenpoint w NY. W 2003 r. wyszła za reportera arabskiego pochodzenia. Pojechała z nim do Iraku, gdy jego gazeta wysłała go tam do pracy. Mieszkali w Bejrucie

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierś perliczki w pomarańczach 135

piersi z perliczki, 2 cm korzenia imbiru, 2 pomarańcze, 1 łyżka miodu lipowego, 100 ml bulionu drobiowego, sól, tłuszcz do smażenia (smalec gęsi, masło), 1 łyżka zimnego masła Piersi perliczki oprószyć solą i natrzeć startym imbirem, odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Pomarańcze umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Nadmiar imbiru zdjąć z mięsa. Smażyć na rozgrzanym

królestwo garów
Nalewka na kwiatach czarnego bzu 229

przeziębienia.     Składniki:  60 baldachów kwiatów czarnego bzu, 5 cytryn, 1 limonka, 1 l spirytusu 95%, 1,5 l wody, 600 - 800 g cukru, 2 łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgla (opcjonalnie). Przygotowanie: Wodę zagotować z cukrem, wystudzić. Limonkę i 2 cytryn wyszorować, sparzyć, pokroić w plastry, usunąć pestki.  Kwiaty włożyć do słoja przekładając plastrami cytryn, zalać wodą

SzczyptaSmaQ
grillowane piersi kurczaka w marynacie imbirowej 235

składniki: 2 piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku 3 cm świeżego korzenia imbiru 1 łyżeczka suszonego imbiru sok z 1/2 cytryny 1/2 szkl. oleju 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli wykonanie: Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie ze mieszamy. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę

Domowy Smak Jedzenia
Koktajl na bazie mięty 234

podane w koktajlu z kiwi i truskawek, stopniowo uwalnia swój cudowny aromat i orzeźwia za każdym łykiem coraz bardziej. Składniki: (dla 3 osób) 6 torebek mięty Posti 5 cm korzenia świeżego imbiru 2 duże jabłka 1 litr wody 4 dojrzałe kiwi 1/2 kg dojrzałych truskawek cukier trzcinowy lub miód 1 cytryna Przygotowanie: Imbir oczyścić i pokroić w drobne kawałeczki

Kuchcik gotuje
Bulion mięsno-warzywny 238

trudny, ani czasochłonny w przygotowaniu. Zapisz przepis Drukuj Składniki na ok. 2 do 2,5 litra 350g mięsa 2 nieduże marchewki (200g) 1 łodyga selera naciowego (75g) kawałek (100g) korzenia selera duży kawałek (150g) pora – część biała lub zielona – lub mniejszy kawałek pora plus średnia cebula 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu 2-3 ziarna ziela angielskiego

Kulinarna Pokusa
Duszony dorsz z warzywami korzennymi 247

niewyszukanych składników. Idealna na szybki obiad. Zapisz przepis Drukuj Składniki na 2 porcje 600g dorsza – w formie wg uznania – filetów, dzwonek lub samych polędwiczek 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g) 100ml bulionu pół płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu czubata łyżeczka curry płaska łyżeczka soli świeża i chrupiąca bułka / bagietka (opcjonalnie jako dodatek) Instrukcje Dorsza osuszamy papierowym ręcznikiem

Kulinarna Pokusa
Karkówka z dzika duszona z warzywami i grzybami 366

przyrządzić je z warzywami korzennymi i zarazem „na lekko kwaśno”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600-700g karczka z dzika 1 średnia marchewka (150g) kawałek (100g) korzenia selera 150g pieczarek garść suszonych leśnych grzybów 2 ząbki czosnku 2 średniej wielkości czerwone cebule 3 łyżeczki musztardy (zasadniczo łagodnej, ostrej mogą użyć zwolennicy bardziej pikantnych potraw) 1 łyżeczka

Kulinarna Pokusa
Zupa gulaszowa 258

pestek winogron 4 średnie ziemniaki (500g) 2 duże czerwone papryki 1 duża cebula 3 średnie marchewki 1 średni por (biała część) 1/4 dużego selera korzennego (ok. 200g) 2 średnie korzenie pietruszki Przyprawy kilka ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 1/4 łyżeczki mielonych owoców kolendry 1/4 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki cząbru 1/4 łyżeczki

Kulinarna Pokusa
Rosół 298

sprawdzona przez lata metoda stanowi dobry punkt wyjścia dla własnych eksperymentów. Zapisz przepis Drukuj Składniki 700g mięsa z kury (patrz porady) 200-250g marchewki 1 średnia cebula kawałek korzenia selera lub pietruszki (150g) biała lub zielona część pora (150g) sól 2 liście laurowe 10 ziaren czarnego pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego Do podania dość cienki i niezbyt długi

Kulinarna Pokusa
Nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu 240

smaczne i całkiem nieźle wyglądające danie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 nogi z kury z rosołu 2 średnie marchewki (200g) kawałek białej części pora (100g) kawałek korzenia selera (120g) 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 szklanki wody lub rosołu Do podania 3-4 gotowane

Kulinarna Pokusa
Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym 277

wielu da się coś takiego zjeść, gorąco zachęcam do spróbowania tego niebanalnego dania. Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym 2015-03-05 08:36:22 Oryginalne danie o francuskich korzeniach łączące makaron ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i serem pleśniowym o wyrazistym smaku. Proste, ale niebanalne danie na szybki obiad lub kolację. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 200g

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania