korzeń - 500 przepisów (strona:27/34)

Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynką 203

się troszkę gorzkawe. Wybór Wam zostawiam. *Ostatnio w necie spotkałam sie z dyskusja na temat terminu ragù. Nie mylić z francuskim terminem „ragoùt”, choć włoskie ragù ma również francuskie korzenie. Otóż, terminem „ragù” we włoskiej kuchni określa się sos mięsny, rybny czy warzywny dodawany z reguły do makaronu.  I taka ciekawostka, to co pół świata nazywa sosem bolognese

Mia Cucina Sofieta
5 filmów o jedzeniu, które uprzyjemnią grudniowe wieczory 186

Szef kuchni, po miażdżącej recenzji swojej twórczości, wyrusza w podróż food trackiem robiąc kubańskie kanapki. Podróż ma oczywiście służyć nabraniu dystansu do życia, które prowadził i powrotu do kulinarnych korzeni i fascynacji. Opowieść o odnajdywaniu siebie w wieku, w którym człowiek zdążył się już zagubić w prozie życia. Film okazał się być dość prostą historią z cyklu kina drogi

W kuchni wieczorem
Grillowanie. Przyprawy i zioła – zioła świeże vs suszone 179

zwrócić uwagę na zioła i przyprawy, które idealnie pasują do potraw z grilla. Dzięki nim będziemy mogli stworzyć jeszcze bardziej aromatyczne dania.Popularne przyprawy:Przyprawy są środkiem aromatyzującym. Pochodzą z korzeni, nasion, owoców, warzyw itp. Niektóre popularne przyprawy stosowane do grillowanych potraw to: Sól selerowaCynamonGoździkiNasiona kolendryKminekCzosnek w proszkuImbir w proszkuMusztarda w proszkuGałka muszkatołowa w proszkuCebula w proszkuPaprykaPieprzJeśli kiedykolwiek poszukiwaliście przepisów

naRuszcie
Owsianka 175

Dzisiaj postawiłam na prostotę samą w sobie i wróciłam do "korzeni". Otóż na śniadanie przygotowałam owsiankę, taką, od której zaczęłam swoją owsiankową przygodę :)~ Owsianka z babcinym dżemem ~Składniki:60g górskich płatków owsianychszczypta solidżemPłatki wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzątkiem, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie, stawiamy rondelek na gazie i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Owsiankę przekładamy

Kuchenny Skrawek Nieba
Moje pesto 176

Istnieje wiele metod przyrządzania pesto. Wszyscy przypisujemy je do włoskiej kuchni, i racja, jednak mało wiemy o jego korzeniach. Podobno bardzo przypominający go sos istniał już w Persji. Niektórzy tłumaczą nawet, że jest to sos, który ewoluował z Salsa di Noci lub sosu z orzechów włoskich, który przyrządzany był w Średniowieczu. W 1627, Salvatore Massonio był jednym z pierwszych

Gotowanie to kochanie
Paski drobiowe w kokosowej tempurze 229

Tempura   天ぷら  jest potrawą kuchni japońskiej, ale jej korzenie sięgają Portugalii. Do przygotowania używamy owoców morza, warzyw, grzybów… i nie tylko. Paski drobiowe w kokosowej tempurze, to danie na obiad, kolację lub jako przystawka.     Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)Marynata do mięsa:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól wędzona- pieprz syczuańskiSkładniki na ciasto:- 2/3 szklanki

mojewypiekiinietylko
Makaron chow mein z krewetkami na ostro 256

Singapurze jest naprawdę imponująca. Singapurska kuchnia stanowi przejaw etnicznej różnorodności Singapuru. Powstała na przestrzeni kilkuset lat wzajemnego oddziaływania tubylczych Malajów, dominujących Chińczyków, Hindusów, społeczności Peranakan, Euroazjatów o portugalskich korzeniach i Europejczyków, a wśród nich szczególnie Brytyjczyków i Portugalczyków. Jednym z wielu przysmaków serwowanych w Singapurze jest makaron chow mein z krewetkami na ostro. Inspirację zaczerpnęłam od Shinju.     Składniki

mojewypiekiinietylko
KREMOWA GRECJA W PIEKARNIKU 179

będziecie chcieli otwierać okien, by nie stracić tego zniewalającego aromatu. W mgnieniu oka przenosimy się do świata aromatów, smaków i kolorów. Budzą się w nas Greckie korzenie... Lekko i apetycznie, zdrowo i kolorowo, aromatycznie i nie za drogo - czy to nie brzmi jak kulinarny ideał? Pora chyba dać się uwieść. Nas zapach z piekarnika zniewolił. Serca podbite, umysł zawładnięty

Wypisz Wymaluj
Pierwsza Sylwestrowa propozycja i sałatka jarzynowa 244

Dobra na każdą okazję, tym razem polecam jej przygotowanie na Sylwestra. Sałatka jarzynowaSkładniki: 2 kg marchwi 1,5 kg korzenia pietruszki 2 puszki groszku konserwowego  400 g kiełbasy głogowskiejsól pieprz majonez kielecki Przygotowanie: Marchew i pietruszkę obieramy ze skóry, płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy, aż będą miękkie

Moja smaczna kuchnia
Ogórki konserwowe (korniszony) II 221

moje podstawowe ogórki korniszony oraz korniszony z miodem.Składniki:3-4 kg drobnych ogórkówZalewa:3 litry wody1/2 litra octu (10%)2 szklanki cukru5 łyżek soliDo każdego słoika wkładamy:kawałek korzenia chrzanu liść laurowykilka ziarenek ziela angielskiegogorczycaząbek czosnkuplasterek cebulikilka plasterków marchewkikoperSposób przygotowania:1. Zalewę zagotowujemy i studzimy.2. Ogórki dokładnie myjemy.3. Do wyparzonych słoików wkładamy składniki wymienione powyżej oraz ogórki. Zalewamy

Kuchnia domowa Ani
Ogórki kiszone z chilli 211

Inna odmiana tradycyjnych ogórków kiszonych. Papryczka chilli nadaje ogórkom ostrości.Składniki:Na każdy słoik potrzeba nam:ogórki gruntowekawałek korzenia chrzanułodyga kopru z baldachimem 1 ząbek czosnku1 liść laurowy4 kulki ziela angielskiegokawałek papryczki chilli (u mnie 1/4 papryczki)Zalewa:1 litr wody + 1 łyżka soli kamiennejSposób przygotowania:1. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki.2. Słoiki napełniamy składnikami podanymi powyżej.3. Zalewę

Kuchnia domowa Ani
Tajska zupa z kurczakiem i słodkimi ziemniakami 380

Przepis ze strony BBC Good Foodskładniki1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwone chili, pozbawione pestek i posiekane 2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany1 łodyga trawy cytrynowej, rozbić końcówkęgarść kolendry , liście i łodygi oddzielić2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu z kurczaka 160 ml śmietanki  kokosowej (dałam

Stare Gary
Ogórki malosolne 161

kopiasta lyzke soli.Obrac czosnek.Wieksze kawalki przekroic na pol i do kazdego sloja wlozyc po 2 kawalki czosnkuW slojach ukladac ogorki pionowo i dosc ciasno,dolozyc koper,czosnek i kawaleczek korzenia chrzanu.Zalac przygotowana zalewa.Na dnie pozostanie gorczyca.Rozlozyc ja lyzeczka do wszystkich sloikow  w jednakowej ilosciSloiki zakrecic.Ulozyc na papierowyh recznikach,gdyz burzliwa fermentacja w pierwszym dniu spowoduje wyciek zalewy.Ogorki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem porowo-ziemniaczana 177

proste jedzenie nie musi byc wcale nudne.Skladniki:2-3 pory3 ziemniaki1 cebula2 lyzki masla ghee1 listek laurowy0,75-1 l bulionu warzywnego solbulion warzywnyszczypiorekWykonanie:Z pora odciac czesc z korzeniem i ciemnozielone liscie.Przekroic wzdluz na pol i dobrze wyplukac.Wyciac z jasnozielonej czesci  kawalek dlugosci okolo 15 cm i pociac w bardzo waziutkie paseczki.Julienne obgotowac 2-3 minuty ,przelac zimna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ZUPA - KREM Z CUKINII - NAJLEPSZA 211

umyj i obierz. Do garnka wlej wodę, wrzuć por, pokrojoną w 3-4 cm kawałki marchewkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojone na pół gałązki selera naciowego lub seler w korzeniu pokrojony w większą kostkę, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj garnek pokrywką i gotuj bulion na średnim ogniu przez około 25 min, aż warzywa zmiękną.ZUPA:Cukinie dokładnie umyj

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania