korzeń - 500 przepisów (strona:18/34)

Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 201

osób Składniki: 600 g filetu karpia 1 kg scorzonery 50 g cukru 50 g masła 2 banie 2 l mleka 3 cebule 1 cytryna 5 goździków 20 g korzenia imbiru szczypta szafranu Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy w plastry i wraz z goździkami dodajemy do mleka, które delikatnie podgrzewamy, po czym dodajemy nitki

karmelowy
Karp w galarecie 198

Pewnie nikt nie wyobraża sobie wigilii bez karpia. Od kiedy pamiętam karp na wigilijnym stole był zawsze obecny. Jak przystało na kaszubskie korzenie i ta ryba jest lekko kwaśna. Nie polewamy jej przed podaniem ani cytryną czy też octem. Składniki: 1 karp   ( około 1 ½ kg ) 3 l wody 2 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka 1 cebula Sól Vegeta

Smaki Ewy
Karp w mleku po polsku - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego 213

banie    2 l  mleka    3 cebule    1 cytryna    5  goź dzikó w     20 g korzenia  imbir u   szczypta szafranu       Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka doprawiamy sola oraz pieprzem. Cebulę kroimy w plastry i wraz z goździkami dodajemy do mleka które delikatnie podgrzewamy

SzczyptaSmaQ
Najlepsze pierniczki cioci 147

blogu już od ponad miesiąca. Zasypuję Was masą inspiracji na dania bardziej i mniej wymyślne. Takie, które już znacie i totalne nowości. Dziś jednak zabieram Was w podróż do korzeni, do tego co dla nas znane, lubiane. Najlepsze pierniczki cioci to przepis oparty na ciasteczkach jakie do tej pory przygotowuje moja ulubiona ciocia. Bo co to za ulubione Święta

Mango Papaja
Bloody Mary + Krewetki = Shrimp Cocktail idealny na świąteczne przyjęcie lub kaca 318

apetizers”. Nadal traktowany jest jako obowiązkowy w menu kasynowych restauracji Las Vegas. Wciąż pojawia się w menu wielu tradycyjnych restauracji, w szczególności tych o włosko-amerykańskich korzeniach. Dlaczego piszę o Shrimp Cocktail? Ponieważ przez dekady był on niezastąpioną zakąską i przystawką do drinków na amerykańskich świątecznych przyjęciach. W szczególności na Boże Narodzenie. Dlaczego wspomniałam Bloody Mary? Ponieważ istnieją

Jem więc Jestem
Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) 188

domach na święta w doniczce poinsecja, mogłyby je po prostu uśmiercić.   Poinsecja to roślina należąca do gatunku wilczomleczowatych i wszystkie jej części są szkodliwe. W łodygach, liściach i korzeniach znajduje się trujące mleczko. Spożycie go może spowodować miejscowe podrażnienie jamy ustnej, a w dużych ilościach może wywołuje poważne zatrucie wymagające leczenia szpitalnego. Starajcie się sami gwiazdy betlejemskiej zbytnio

Karo in the Kitchen
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 487

kamiennej ½ główki czosnku – 6 średnich ząbków 5-6 listków laurowych 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu opcjonalnie : 1 łyżeczka ziaren kolendry, 2 jagody jałowca, kawałek korzenia chrzanu   Z tej porcji składników otrzymacie około 1,200ml gotowego zakwasu buraczanego. W zależności od stanu ukiszenia i temperatury otoczenia może być go więcej lub mniej

Karo in the Kitchen
Ale piernik! 249

półki uginają się pod ciężarem ogromnego wyboru pierniczków, które niewiele mają już wspólnego z tą piękną tradycją. Dlatego raz w roku proponuję nie chodzić na skróty i sięgnąć do korzeni. Przygotowanie piernika staropolskiego nie jest ani trudne, ani skomplikowane, ale trzeba zacząć na długo przed tym, zanim będzie można zasiąść do stołu. Surowe ciasto musi bowiem długo dojrzewać

Ratunku obiad
Kurkuma - przyprawa życia 171

Kurkuma (ostryż długi, szafran indyjski, turemerik), roślina podobna do imbiru, która rośnie w rejonach tropikalnych. Korzenie jej zawierają żółtą substancję - kurkumę - które zawierają kurkuminę i inne kurkumidoidy. Kurkuma jest używana od 5000 lat w medycynie ajurwedyjskiej. To najbardziej wartościowa, ogólnodostępna przyprawa. Nie brak dowodów naukowych na zbawienne działanie kurkumy na nasze zdrowie. Dlatego warto zrobić dla niej miejsce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii 328

utęsknieniem. Główny posiłek to wczesny obiad, około godziny 16. Potrawy na świętecznym, aerykańskim stole ewoluuja i gusta Amerykanów zmieniają się z roku na rok, ale dziękczynnieniowy indyk ma korzenie w historii tego państwa. Przygotwanie wielkiego indyka (w całości) tak, żeby nie był suchy, wymaga nie byle jakiej wprawy. Najczęściej rozpoczyna się od „brining” czyli kilkudniowego peklowania. Potem

Jem więc Jestem
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 160

pół i kroimy w cienkie plasterki. Białą część pora też kroimy na pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki marynaty do mięsa. Kawałek korzenia imbiru obieramy i siekamy na drobne kawałki przed wrzuceniem do słoika. Mięso wkładamy do miski. Jak wszystkie składniki marynaty się połączą zalewamy nią mięso i dokładnie mieszamy

Martyna Cooks
Roladka z kurczaka na puree z dyni 210

puree z dyni posypaną palonym porem Składniki: - 1 pierś z kurczaka (ok.270 g) - 5 sztuk suszonych morel - pół małego jabłka - 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej - 1 cebula - 1,5 cm korzenia imbiru - 500 g dyni - 1 łyżka masła - sól, pieprz - ostra papryka - ćwiartka pora Dodatkowo: - olej do smażenia pora - 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy do smażenia roladki - folia

Kuchenne Wariacje
Krwawe ciasteczka na Halloween 203

podopiecznymi pukałam do drzwi sąsiadów, przekonując, że wrzucenie cukierka do koszyczka jest dużo lepszym pomysłem niż narażanie się na bliżej niesprecyzowanego psikusa. W Danii ta tradycja dopiero powoli zapuszcza korzenie; do moich drzwi nie pukają dzieci zawinięte w prześcieradła, ale chętnie spotykam się ze znajomymi, żeby się razem pobawić. W tym roku było nas nieco więcej; a jak ogólnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tatar – klasyczny befsztyk tatarski z sardynką i włoskimi dodatkami 302

nazwy są dwie. Jedzenie surowego mięsa w krajach Zachodu w XVI wieku kojarzyło się z barbarzyńskim zachowaniem Tatarów, którzy dla Europejczyków byli dzicy i prymitywni. Druga teoria ma swoje korzenie (jakże mogło by być inaczej) w kuchni francuskiej. Na początku wieku XX popularnym daniem został ‘steak l’americanne avec sauce tatare’, czyli siekana wołowina po amerykańsku, podawana

Karo in the Kitchen
I z gruszki, i z pietruszki 277

burych dni, zabrałam się za odgruzowywanie tego bloga. Tego ponieważ jak wiecie działam jeszcze na Owsiance . Na sam początek zapraszam na rozgrzewającą zupę krem z pietruszki.  2 duże korzenie pietruszki 1 gruszka 3 szklanki bulionu szczypta curry, imbiru pieprz cytrynowy, sól łyżka masła W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Podsmażyć na nim przez 10 minut pokrojoną pietruszkę

bastalena

Proponowane wyszukiwania