duże obawy (tak samo jak z piernikiem staropolskim), okazały się one zbyteczne. Żurek na domowym zakwasie wyszedł pyszny! :) Żurek wielkanocny: 2 litry wody 1 por kawałek selera 2 korzenie pietruszki 1-2 marchewki natka pietruszki kilka suszonych grzybków 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 400 g białej kiełbasy 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 200 g boczku
Zawsze głodna!bataty. Nie trzeba kupować kilograma, wystarczy kilka. Bulwy powinny być jędrne twarde, nie popsute, nie zniszczone. Kupiony batat powinien mieć dużo oczek – bo to z nich wyjdą pędy i korzenie. Rozmnażanie jest proste – kupione bataty myjemy dokładnie pod letnią bieżącą wodą, używając do tego miękkiej gąbeczki do naczyń. Bulwy przed eksportem utrwala się i spryskuje preparatem który
Karo in the Kitchenjajko 2 łyżki soczewicy czerwonej 2 łyżki płatków jaglanych 1 łyżka otrąb owsianych szczypta soli szczypta pieprzu tymianek, oregano, rozmaryn Barszcz: 8 średniej wielkości buraków 4 marchewki 4 korzenie pietruszki 2 cebule 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego Sok wyciśnięty z 1,5 cytryny Łyżeczka suszonego koperku Łyżeczka oleju kokosowego 2,5 l wody sól, pieprz Tuńczyka odsączyć
FitKotjaką się skusiłam była " Cinamon Princess ", czyli cynamonowa księżniczka :) Wiedziałam, że idealnie będzie pasować do moich śniadaniowych placuszków. Nie myliłam się! Złożona z suszonych jabłek, rooibosa, rodzynek, pieczonego korzenia cykorii, laski cynamonu, suszonych gruszek oraz pąków róż dała niesamowity napar o pachnącym aromacie i intensywnym smaku cynamonu z jabłkiem - niczym domowa szarlotka! Była przepyszna! Do popołudniego kawałka ciasta sprawdzi
Zdrowie na języku :PBarbara obudziła się z zimowego letargu i spojrzała na to, co najlepsze na Dolnym Śląsku. To zawsze ogromnie cieszy, gdy smaki są inspirowane regionem i lokalnymi produktami. Powrót do korzeni, domowych smaków i historii, ale odczytanej z już odkurzonej książki kucharskiej (bo w nowoczesnym wydaniu) jest zdecydowanie czymś wyczekiwanym. Na początku nasz apetyt rozbudziła deska serów z Ekologicznego Gospodarstwa
Food Squaredrzewo chrzanowe jest gatunkiem drzewa tropikalnego pochodzącego głównie z terenów Indii i Pakistanu. Jest niezwykle odporne na susze i może zostać wykorzystane w całości, czyli zarówno liście jaki i korzenie, nasiona, owoce są zdatne do użytku. Właściwości i zastosowanie: zawiera witaminy: A, C, D, E i K oraz z grupy B, jest bogatym źródłem sodu, wapnia, żelaza, magnezu
Zdrowie na języku :Posób 1 litr esencjonalnego wywaru warzywnego lub mięsno - warzywnego 400g nasion ciecierzycy puszka pomidorów + 1 łyżka cukru 2 ząbki czosnku 3 cm świeżego, startego korzenia imbiru 2 dość duże buraki 3-4 łyżki oleju sezamowego kilka łyżek oliwy z oliwek do smażenia garść rukoli pół szklanki nasion sezamu świeżo zmielona sól
Symfonia Smakówcebuli, dlatego moje leczo jest tych produktów pozbawione. Użyłam tu seler naciowy, ale jak się później dowiedziałam nie powinien on być spożywany w tej diecie, można go natomiast zastąpiąc korzeniem selera. Danie to jest pozbawione glutenu i wegańskie. Przygotowanie jest bardzo proste i bardzo szybkie a dodatek wielu ziół sprawia, że jest też bardzo aromatyczne. Można podawać z ryżem
pyszne zdrowościromantyczny, pikantny wieczór we dwoje z repetą! Czas przygotowania: 15-20 min Składniki: 400-500 g wieprzowiny (schab lub polędwica) - jak będzie mniej też smacznie wyjdzie 2 cm korzenia imbiru 1 litr wody (na bulion) 1/2 kostki rosołowej bezglutenowej 1 cebulka 3 łyżki stołowe sosu sojowego bezglutenowego 3 łyżki stołowe sosu rybnego 3 łyżki stołowego sosu
Lajtkraft food intoleranceSkładniki : 1 kg dojrzałego czerwonego agrestu 500 ml spirytusu 95 % 50 dkg cukru kawałek korzenia imbiru (2 cm) laska wanilii Sposób wykonania : A grest umyj, rozgnieć, wsyp do czystego słoja. Dodaj cukier, wanilię , pokrojony w plastry imbir, wymieszaj, zalej spirytusem. Słój zamknij i odstaw w ciepłe, nasłonecznione miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie odcedź wszystko przez sitko
Przepisy i porady kulinarneprostu każda okazja jest dobra, żeby zjeść coś pysznego bez wyrzutów sumienia. No ale do rzeczy. Z synem upiekliśmy tort. Można by rzec, że wróciliśmy do korzeni. Albo że po prostu jesteśmy leniwi. Mniejsza o to. Upiekliśmy tort. Wzięliśmy ciuchciową foremkę, posypaliśmy karobem miejsce kół w formie i upiekliśmy biszkopt. Biszkopt nie przekładany niczym, a tym bardziej niczym
Przepysznik - BLW i nie tylkosmakuje. Jestem mile zaskoczona jej bogatym smakiem. Szczególnie, że wyraźnie różni się od zielonej herbaty, którą zwykle piję. Składniki 1 litr wody 2 łyżeczki kurkumy 3 plasterki świeżego korzenia imbiru 2 łyżki miodu 1/2 cytryny – pokrojonej w plasterki 1 laska cynamonu opcjonalnie – 5 listków świeżej mięty Sposób przygotowania Włożyć wszystkie składniki do dzbanka/słoika i zalać gorącą
Pink Envelopesmoothie, jarmużowe chipsy, domowe burgery i hummusy. Pokochaliśmy food trucki, targi śniadaniowe, szalone podróże widelcem po mapie i odkrywanie kuchni dalekiego świata. W 2016 roku przewidywany jest powrót do korzeni i polskich smaczków. Zatęsknimy za daniami z czasów naszego dzieciństwa i uzbrojeni w nowe kulinarne doświadczenia zaczniemy je przygotowywać w odważny i nowoczesny sposób, przemycając do klasycznych potraw nowe
Smakowity Blog Kulinarnyczęsto jest przypadłością sklepowych bulionetek. Potrzebujemy: 1 cały pęczek lubczyku (taki z jednej sklepowej doniczki) 1 pęczek natki pietruszki 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 korzenie pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 1 suszony grzybek 5 ziarenek ziela angielskiego 6 ziaren
Marder&Marder Manufacture150g) kilka łyżeczek musztardy 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 łyżki octu 3-4 łyżki oleju rzepakowego Sos 250g marchewki 150g korzenia selera 2-3 gałązki natki pietruszki 250 ml rozcieńczonego bulionu (najlepiej wołowego) Do podania gotowane ziemniaki kopytka Instrukcje Jeśli wołowina jest w kawałku, należy ostrożnie pokroić ją bardzo ostrym nożem
Kulinarna Pokusa