zielonych ogórków???, ale gdy jej skosztowałam wiedziałam, że na stałe wkradnie się do mojego menu. SKŁADNIKI: 3 średnie zielone ogórki 3 średnie ziemniaki 1/2 marchewki 1/2 pietruszki w korzeniu 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka zielonej pietruszki sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: Ogórki kroimy w drobną kostkę(najpierw wydrążamy pestki), pozostałe warzywa również w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy
Kuchnia Beatyprostu. Na życzenie czytelników jeszcze kilka zdjęć pierniczków. SKŁADNIKI: 3kg. mąki 1 kg. cukru 1 masło śmietankowe 1 masło roślinne 2 łyżki białego smalcu 4 paczki korzeni 3 łyżki kakao słoik miodu(taki dżemowy) 3 czubate łyżki dobrej kawy sparzonej w szkl. wody 3 łyżki amoniaku zgaszone 1/2 szkl. gorącego mleka 1/2 paczki proszku do pieczenia
Kuchnia Beatyziołowej Ginger Lemon Dream Sirocco. Herbaty te to wyjątkowe kompozycje smakowe, ubrane w eleganckie, podobno ręcznie szyte torebki. Herbatka ta łączy w sobie smak imbiru, trawy cytrynowej, melisy, korzenia lukrecji i mięty. Kompozycja ta jest delikatnie słodka, o wyczuwalnej ostrości smaku. To połączenie smaków i aromatów bardzo przypadło mi do gustu, a właściwie mogę śmiało napisać, że jestem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwysokogatunkowych herbat cejlońskich i południowo indyjskich. Daje złocisto-czerwone napary o czekoladowym aromacie i delikatnej, pikantnej nucie. Napar znakomicie nadaje się jako wytrawne zwieńczenie deseru, u mnie pączka ! Korzenie tego niezwykłego smaku pochodzą z Meksyku uznawanego za ojczyznę kakao, czekolady i chili. Kompozycja jest aktualnie bardzo popularna i na stałe weszła już do kanonu kulinarnego. Uznaje się, że czekolada
Z Kuchni Do KuchniChrzan? Tu bez bicia się przyznajemy do tego, że z braku czasu, siły, ochoty (itd itp - lista jest dłuuuuga i bardzo nieciekawa) nigdy nie bawimy się w tarcie korzenia. Nasze troski i problemy oraz cały wysiłek ograniczają się jedynie do znalezienia odpowiedniego słoiczka i... odkręcenia go. Wbrew pozorom to wcale nie jest takie proste! Bardzo często skład załamuje
Wypisz Wymalujpotem wstawać pić ;) ) - i wszystko to wystarczy tylko obrać. Do tego łyżeczka soli (bo nie solimy gotującej się soczewicy), łyżeczka CURRY i tajemniczy składnik ;) czyli kawałek świeżego korzenia imbiru, długości około 2 cm. No i jeszcze przydałby się jakiś tłuszcz; u mnie ostatnio do wszystkich zup idzie łyżka OLEJU KOKOSOWEGO . I teraz - jeśli ktoś ma duży
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEzapakowane z wodą morską), 1/2 puszki mleczka kokosowego (chudego), 1/2 szklanki wody, 1 łodyga trawy cytrynowej, 2 małe papryczki chili, 1 pęczek dymki, 4 ząbki czosnku, 3 cm korzenia galangalu lub imbiru (w wersji łagodniejszej), 3 listki limonki kafir lub 1/3 limonki garść bazylii tajskiej (lub listki zwykłej), 1 łyżka sosu rybnego, sok z jednej limonki, 1 łyżeczka
SzczyptaSmaQMały słoik selera konserwowego Puszka kukurydzy Por ½ białej części korzenia 2 jajka Ser żółty (ja dałam 4 plasterki) można kupić w kostce i zetrzeć na tarce
Zdrowo i kolorowokapust pekińskiej Pół woreczka kaszy jaglanej Pół puszki czerwonej fasolki 1-2 gałązki selera naciowego (ma dość intensywny smak ) Imbir w korzeniu 2 plasterki (w zależności od preferencji) 1 ząbek czosnku Zioła prowansalskie Przyprawa curry Pieprz czarny Sól Pieprz ziołowy Sos do sałatek
Zdrowo i kolorowonaród się podnieca i wysypu jakich przepisów możemy się spodziewać w tym roku. Niestety nie pozbędziemy się szału na topinambur, wężymord, brukiew, pasternak. Dlaczego niestety? Ano dlatego, że warzywa, korzenie zostały zepchnięte do modnego dodatku. Tym nieogarniętym blogerom uprzejmie przypominam, żeby nie robili ludziom wody z mózgu i zakodowali sobie, że skorzonera to to samo co wężymord. Mam tylko
ladykitchenpierwszy ogień poszło jarmużowe curry - pikantne i rozgrzewające.SKŁADNIKIPasta curry:źdźbło trawy cytrynowej2 szalotki2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kolendry1 łyżeczka kuminuszczypta cynamonuszczypta kardamonu1 łyżeczka brązowego cukru 2 cm korzenia imbiru1 zielona papryczka chilli 1 szklanka świeżej kolendryPłaska łyżeczka soli sok z 1/2 limonkiWoda Szklanka mleka kokosowego Szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula1 mały bakłażan1 mała cukinia4 pomidory
Magiczna kuchnia Dariispróbowałam zrobić coś na jego wzór. Curry wyszło przepyszne, a dopełnione chlebkiem naan było cudownym zamknięciem ciężkiego tygodnia.SKŁADNIKI6 średnich ziemniaków4 duże pomidory1/2 papryczki chilli2 szalotki4 ząbki czosnku2 cm korzenia imbiru2 łyżki oleju1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kolendry1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka garam masala1 łyżka brązowego cukrusok z połowy limonkisól do smakukolendra do podanie PRZYGOTOWANIEZiemniaki dokładnie
Magiczna kuchnia Darii