korzeń - 500 przepisów (strona:30/34)

PIERNIK POSTNY -BEZ JAJ:) 254

Piernik mający swe korzenie w wschodnich regionach Polski. Ciasto to jest pieczone bez użycia jaj.  Pachnący miodem, przyprawami i bardzo wilgotny.SKŁADNIKI: Forma; 25x30 cm2,5-3 szklanki mąki pszennejszklanka cukru0,5 szklanki olejusłoik powideł śliwkowych2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao2 łyżki mioduprzyprawa do piernikagorzka czekolada PRZYGOTOWANIE:Powidła przekładamy do miski, odmierzamy taką samą ilość wody (czyli

RAROSSA
GOFRY MIGDAŁOWE, AMARANTUSOWO-OWSIANE - BEZGLUTENOWE... dżemem malowane. 252

Śniadanie - ponoć najważniejszy posiłek dnia. Patrząc na nasze pierwsze posiłki, śmiało można stwierdzić, że korzenie nasze sięgają Marii Antoniny! Słodko musi być bowiem od rana! Ale to nie jedyny wymóg - musi być też bardzo zdrowo i po prostu smacznie. Ten poranek (późny poranek - bo w domu mamy "szpital"), rozpoczęliśmy od żartu naszego Młodego Bezglutenowca (specjalisty od tzw. "sucharów"). Puentą

Wypisz Wymaluj
KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH 247

ważny (w zasadzie najważniejszy) jest smak, a więc serek może zagrać pierwsze skrzypce. Bazylia i pomidory wpasowują się w klimat. Podkreślają to, że w naszej miseczce znajdują się włoskie korzenie. Delikatność pomidorów, ziołowy posmak bazylii... razem tworzą przepyszną kompozycję. Oczywiście i efekt wizualny nasze dzieło zawdzięcza tej sałatkowej (i nie tylko) bazie - delikatny odcień, leciutko wpadający w pomarańcz mieniący

Wypisz Wymaluj
ZWIĄZEK AZJATYCKO-WŁOSKI. 179

można zjeść ciastka i mieć ciasta... A co, gdy przy kuchennym blacie staje się na rozdrożu? Co, gdy trudno jest się zdecydować pomiędzy azjatyckim klimatem, a włoskimi korzeniami? "Ryż czy makaron... oto jest pytanie" rzekłby poeta, ale po co? Otóż można dojść do konsensusu. Smacznego, aromatycznego, barwnego pojednania pomiędzy smakiem orientu, a nutą Italii. Spoiwem staje się makaron ryżowy

Wypisz Wymaluj
KLASYCZNE LECZO Z KIEŁBASĄ 493

Leczo to jedno z naszych ulubionych jednogarnkowych dań.  Jest to potrawa gęsta, sycąca, z dużą ilością warzyw i kiełbaski.   Danie to ma swoje korzenie ma na Węgrzech, więc obowiązkowo powinno być pikantne. Super smakuje  jesienią i zimą, ze względu na swoje walory rozgrzewające, ale ja robię je wtedy kiedy po prostu mamy na nie ochotę, nawet

Walijskie Pichcenie
Walentynki już jutro - 14 lutego. 231

pożądanie już od czasów ,gdy hiszpańscy konkwistadorzy przywieźli je do Europy z zamorskich wypraw. Wśród owoców morza najbardziej miłosne są krewetki. Najbardziej „całuśne” są oczywiście pierniczki całuski ,bo zawierają korzenie ,które od tysięcy lat w Chinach pałają miłością, czyli goździki, gałka muszkatołowa i cynamon.  W trakcie kolacji polecam dobrą komedię  z  J.Albą i J.Roberts –„ Walentynki

Kulinarny karnet Christophera
Pikantna zupa bananowa z białą czekoladą 171

Spicy banana soup with white chocolate Składniki. 2 banany 1 cebula 1 papryczka chilli 3 liście limonki (kaffir) 10 dag czekolady białej 1 cm korzenia imbiru 1 goździk zmielony 1 łyżka oleju natka pietruszki 1 cytryna 1 owoc granatu szczypta soli 0,5 l bulionu z kurczaka Wykonanie. Cebulę i chilli posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone banany

Kulinarny karnet Christophera
Ogórki małosolne 220

większej ilości (u mnie 6zł/kg)... to nie mogłam się oprzeć :)Składniki: 2 kg ogórków gruntowych ciepła woda 1 czubata łyżka soli na każdy litr wody koperek 1/3 korzenia chrzanu 2 ząbki czosnku 5 liści wiśni 2 liście orzecha włoskiego   Przygotowanie:     Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy ogonki. Układamy je w dużym słoiku. Między ogórki kładziemy chrzan

Aga w kuchni
Wołowy Rendang z żółtym ryżem 199

oleju, najlepiej arachidowego 2 łyżeczki kolendry mielonej 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka kurkumy 1 trawa cytrynowa 2 liście laurowe 2 liście curry (opcjonalnie) Składniki na pastę: 7 cm korzenia imbiru 1 mała biała cebula 1-2 łyżki pasty Sambal Oelek 5 dużych ząbków czosnku 2 liście limonki kaffirDo podania: ryż jaśminowyłyżeczka kurkumyskórka z cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA

Tajskie smaki
ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM - PIKANTNA 253

zupy, raczej są to zupy pełne warzyw. Zup nigdy nie zaciągam mąką. Często jadamy najzwyklejszy rosołek przyprawiony tylko solą z dodatkiem marchewki, pietruszki , pory i selera naciowego, ( selera w korzeniu do rosołu nigdy nie dodaję- zauważyłam iż zmienia on smak wywaru, na drugi dzień taki wywar mógł już posłużyć tylko jako baza do zup. Odkąd dodaję seler naciowy , taki

Smaczne Zdrowe
Kurczak w pięciu smakach 365

Danie można podać również z ryżem. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 2 marchewek, 1 sporej pietruszki, 1 małego selera, 1 pora, 1 cukinii, niewielkiego kawałka korzenia imbiru, 4 ząbków czosnku, 4 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiem, pęczka natki kolendry, 2 gwiazdek anyżu, 7 goździków, 1 łyżeczki cynamonu, 15 ziaren pieprzu syczuańskiego, 1 łyżeczki ziaren kminu

Wyprawy kulinarne
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 157

bardziej byłam zaskoczona, jak wiele rodzajów ciast przygotowują i jakie są one pyszne! Ravani, kataifi, politiko i oczywiście baklava - cudownie super słodkie, wilgotne dzięki nasączeniu cukrowym syropem. Wszystkie mają korzenie tureckie. Świetnie smakują z gałką lodów waniliowych. Wystarczy jeden kawałek na dwie osoby.Ravani (brakuje na zdjęciu) to rodzaj biszkoptu z semoliną i jogurtem, nasączonego słodkim syropem.Kataifi składa się

Chilli Czosnek i Oliwa
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 255

stały rytuał. Uwielbiam też pieczone bataty, marchewkę i brukselkę. Jeżeli jeszcze nie jedliście tak przygotowanych warzyw, koniecznie spróbujcie. Pieczenie potrafi wydobyć niesamowite słodkie nuty ze zwykłych ziemistych bulw i korzeni. Chipsy z pieczonych warzyw z solą morską to jest prawdziwa pycha! A pamiętacie sos z pieczonych pomidorów?  Podobnie jest w burakami - pieczenie usuwa ziemisty posmak tego warzywa

Chilli Czosnek i Oliwa
Ogórki małosolne błyskawiczne 447

tych błyskawicznych ogórków małosolnych jest większa;) mimo wysokiej ich ceny, ale na zachcianki nie ma mocnych Najlepsze Ogórki małosolne błyskawiczne: Składniki: 1 kg ogórków gruntowych, wiązka liści chrzanu i korzenia, z baldachami kopru i małą główką czosnku, 1 i 1/2 łyżki soli, 1 i 1/2 litra wody , Ogórki dokładnie myjemy. W 1 i 1/2 litra gorącej wody rozpuszczamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania