dzisiejszej propozycji pieczone gofry z dżemem na bazie granatu. Składniki: -> 1 szklanka mąki pełnoziarnistej -> 1 miarka odżywki białkowej -> 1 szklanka mleka -> ¼ szklanki oleju ( słonecznikowy, kokosowy) -> 1 jajko -> Szczypta soli -> ½ łyżeczki proszku do pieczenia -> Mus z owoców granatu -> Banan -> Jagody Wykonanie: Wszystko rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do 180C. W tym czasie
Jedz zdrowo żyj zdrowo!niezwykły, a może zwykły, sernik królewski. Taki sernik królewski ja znam od dziecka, jednak ten wpisany na listę produktów regionalnych (woj. małopolskie), zawiera zarówno rodzynki jak i wiórki kokosowe. Ja wolę postawić na prostotę. Charakterystyczną cechą sernika królewskiego jest ciemne ciasto, które ścieramy na spód sernika jak i na wierzch. I chyba te proporcje…złote proporcje między warstwą ciasta
Mieszam w GarnkuPewnego wieczoru odkryłem, że moja lodówka i szafki świecą pustkami i nie mam co zjeść na śniadanie, a pobliskie sklepy były już zamknięte. W lodówce znajdowało się tylko mleko kokosowe, Artykuł Placuszki owsiane z owocami — szybkie śniadanie na słodko pochodzi z serwisu Vegan Taste
Vegan Tasteużywam 3 jaja 1/2 słoiczka dżemu kwaskowatego - ok 150 g 1 szkl cukru - dałam 1/2 szkl cukru brązowego ponieważ nie lubię za słodkich ciast 1 szkl mleka - użyłam mleczka kokosowego, wyszło równie dobre co z krowim 1/2 szkl oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka sody lub 3 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki
Ze smakiem bez glutenupłatków migdałowych, 1 szkl posiekanych orzechów włoskich (można innych), 1/2 - 1 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1 dojrzały banan, 1/2 szkl ziaren słonecznika (można ewentu alnie dodać sezamu, wiórków kokosowych lub siekanych suszonych śliwek) Ewentualnie - 2 łyżki miodu na dosłodzenie Mleko zagotować z dwoma łyżkami brązowego cukru. Na gotujące się mleko wsypać kaszę jaglaną, przykręcić ogień i zostawić lekko pyrkającą
Ze smakiem bez glutenubrązowawy środek 4 duże lub 5 średnich jaj 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 75 g suchego, niemielonego maku 50 g wiórków kokosowych 170 g mąki ryżowej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier 6 czubatych łyżeczek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny - lub mniej jeśli chcemy mieć lukier gęsty Dojrzewanie bananów Banany
Ze smakiem bez glutenusztuk): 400 g mrożonego zielonego groszku 3 - 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 7 - 9 łyżek płatków owsianych 1 pęczek mięty sól, pieprz olej do smażenia najlepiej kokosowy Groszek ugotować, odcedzić i przestudzić. Wrzucić 2/3 groszku do miski i zblendować. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do groszku. Wbić jajko i wsypać płatki owsiane
Bon Appetit Małgorzatyimbiru 1 jajko 4 liście kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/2 łyżeczki pasty curry (opcjonalnie, do zaostrzenia smaku) 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w pióra, imbir ścieramy na drobnej tarce. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i imbir, smażymy
Bon appetit mon amieorzechów laskowych Przygotowanie: Orzechy posiekać na małe kawałeczki. Naczynie, w którym masa będzie się chłodzić (u mnie naczynie żaroodporne) lekko wysmarować tłuszczem (oliwą, masłem lub olejem kokosowym). Masło orzechowe podgrzać w garnku (na najmniejszym ogniu, ponieważ lubi się szybko przypalić), dodać miód i wymieszać. Dodać płatki owsiane i orzechy. Ponownie wszystko dokładnie przemieszać. Przełożyć
KuchniaWeDwoje.pldrugie śniadanie lub zdrową przekąskę. Składniki na około 16 batoników: 500g płatków owsianych 50g siemienia lnianego 50g sezamu 100g miodu 50g orzechów włoskich 150g żurawiny suszonej 50g oleju kokosowego 3 białka jaja jedno jajko cynamon Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż mieszankę z płatków owsianych i mocno dociśnij. Piecz
wysmienityWszystko wymieszać i odstawić do czasu, aż zaczyn ruszy. Dodać zmiksowane razem : 3 jajka 200 ml oleju. Wszystko wymieszać , podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać : 150 g wiórków kokosowych i tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję plastycznego, zwartego ciasta drożdżowego. Do drugiej dodać : 3 łyżki kakao i tyle mąki, aby otrzymać zwarte, plastyczne ciasto drożdżowe. Ciasta odstawić do wyrośnięcia
Moje domowe kucharzenieprzyszłości. To mój kolejny ulubiony przepis z kaszy jaglanej. Ale koniec gadania, łapcie przepis. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. pół szklanki kaszy suchej), 2/5 szklanki mleka kokosowego i 2/5 szklanki wody (możemy użyć też samej wody), pół szklanki mąki gryczanej (ewentualnie innej bezglutenowej), 1-2 jajka (dla wegan zamiast jaj możemy zwiększyć ilość siemienia), 1-1,5 łyżeczki
Gar Zdrowiamasła 125 g cukru pudru 6 żółtek na masę jogurtową: 4 duże (po 360g) kubki jogurtu naturalnego lub greckiego 1,5 szklanki cukru 200 g wiórek kokosowych 6 białek 2 opakowania budyniu śmietankowego 1/3 szklanki oleju szklanka malin (mogą być mrożone) słoiczek konfitury malinowej (lub innej) Składniki kruchego ciasta zagnieść, owinąć je folią i wstawić na godzinę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 jajko 1 szklanka mrożonych jagód 1 łyżeczka proszku do … Czytaj dalej Muffinki jagodowe z kremem
czarrna od kuchniminut w temperaturze 190 stopni. Pod koniec pieczenia zalewamy sosem (przepis na jego wykonanie poniżej). Sos: Marchewkę, seler i cebulę kroimy, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju kokosowego wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po kilku minutach dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy 3 minuty. Wszystko (wraz z suszonymi morelami) umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładki
Jeść, by żyć w zdrowiu