BEZGLUTENOWE WEGAŃSKIE PANCAKES 150obficie wodą, umieszczamy w kielichu blendera i zalewamy wodą na wysokość 0.5 cm ponad poziom ziaren. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Smażymy na suchej patelni lub z odrobiną oleju kokosowego. W wersji wytrawnej smarujemy naleśniki awokado, nakładamy cebulę, pomidora, polewamy odrobiną oleju lnianego i przyprawiamy. W wersji słodkiej smarujemy masłem orzechowym i nakładamy porzeczki. Mniammmmmm
Jeść, by żyć w zdrowiu
JOGURT ROŚLINNY ZE SŁONECZNIKA, SEZAMU, KOKOSA I ARONII 211Składniki na dwie porcje: 3/4 szklanki moczonych przez kilka godzin nasion słonecznika, 1/2 szklanki moczonych nasion sezamu, miąższ z ćwiartki kokosa, 200 ml dobrej jakości wody lub wody kokosowej, 2 łyżki nasion chia, duża garść owoców aronii, 1 łyżeczka dobrego probiotyku, 3 suszone daktyle, borówki i gruszka jako dodatek. Wykonanie: Nasiona moczymy przez kilka godzin lub całą noc. Następnie przepłukujemy
Jeść, by żyć w zdrowiu
PYSZNY PASZTET Z CIECIERZYCY (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 186pieprzu, ewentualnie ziarna sezamu do dekoracji. Wykonanie: Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Następnie przepłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Marchewkę, pora i cukinię kroimy i podsmażamy na oleju kokosowym. Wszystko umieszczamy w kielichu blendera i dokładnie miksujemy. Formę do pieczenia wykładamy papierem i wylewamy masę. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 200 stopni. Kroimy po całkowitym ostudzeniu. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiu
WITARIAŃSKIE CIASTECZKA MARCHEWKOWO - ORZECHOWE 234odżywiania, to zwalczę wszystko! Wracając do ciasteczek... Składniki na 30 sztuk: 1 szklanka orzechów brazylijskich, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 3/4 szklanki migdałów, 1/2 szklanki pulpy po zrobieniu mleka kokosowego, 1 szklanka pulpy po wyciśnięciu soku marchewkowego, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 1 łyżka syropu daktylowego lub 18 kropli stewii. Wykonanie: Wszystkie
Jeść, by żyć w zdrowiu
CHLEB BEZGLUTENOWY ZE SKIEŁKOWANEJ KASZY GRYCZANEJ (BEZ DROŻDŻY, ZAKWASU, TŁUSZCZU, KAZEINY, SKROBII) 266dużej mocy i blendujemy na gładką masę (można dodać trochę wody - max. 100 ml, gdy blender nie daje rady). Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem kokosowym. Odstawiamy w ciepłe miejsce o temperaturze 30-40 stopni na 6 h. Jeśli ciasto nie wyrośnie, to umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 40 stopni na 2,5-3 godziny
Jeść, by żyć w zdrowiu
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 219całym naleśniku, następnie zawijamy jak tradycyjne krokiety. Zamaczamy z każdej strony w cieście naleśnikowym, a następnie obtaczamy w zmielonych płatkach owsianych. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju kokosowym (nierafinowanym). Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiu
RYŻ Z WEGAŃSKIM SOSEM "ŚMIETANOWO"-GRZYBOWYM 193danie doskonałe. Oj... będę to przygotowywać częściej. I Wam też to radzę. Składniki na 3 porcje: 200 g brązowego ryżu, sos: 1/2 średniej wielkości kalafiora, 5 łyżek mleka kokosowego, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych, 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie), 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, garść świeżej natki pietruszki, garść suszonego lub świeżego czosnku niedźwiedziego (w przypadku
Jeść, by żyć w zdrowiu
PYSZNE CIASTECZKA WŁOSKIE Z NADZIENIEM 315zobaczyć miłą niespodziankę. Ciasteczka są łatwe w przygotowaniu. Kształtem przypominają nasze polskie pierogi. A jak smakują? Przekonajcie się sami SKŁADNIKI : mąka pszenna – 250 gram plus ekstra do posypania olej kokosowy – 60 ml ( można użyć również słonecznikowy czy inny ) jajko – 1 sztuka proszek do pieczenia – pół łyżeczki cukier brązowy – 70 gram serek mascarpone – pół opakowania – 125 gram cynamon – pół łyżeczki PRZYGOTOWANIE
kuchniabellissima.wordpress.com
Pieczona jaglanka z jabłkami 223dowolne inne owoce. Możliwości jest tyle, że książkę można by napisać. Kwestia tego, co masz w lodówce i szafce, i na co masz ochotę. Dla mnie, np. mleko kokosowe + maliny + tahini, to równie szałowe połączenie, jak wersja szarlotkowa. Koniecznie pieczona jaglanka powinna zawitać u Ciebie na śniadanie! Artykuł Pieczona jaglanka z jabłkami pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendman
Pomysł na… kukurydziane racuszki z jabłkami 228placków: 350 g maślanki naturalnej 200 g jabłek – ok. 3 małe sztuki lub 2 średnie 200 g mąki kukurydzianej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka erytrolu olej kokosowy do smażenia Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajko i maślankę, mieszamy. Dodajemy mąkę, cynamon i erytrol i mieszając łączymy składniki do uzyskania jednolitej masy. Smażymy
Kucharzyca
Co Lila jadła w środę? 27 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 203skorupka za młodu nasiąknie , który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Zrobiłam Lilce kanapkę, poskubała trochę z niechęcią i powiedziała, że chce owsiankę. Kokosowa owsianka z jogurtem, mango i nasionami chia. Mała miłośniczka płatków owsianych nasyciła się nimi aż po uszy! :-) Śniadanie pewniak - lubię jak zajada się ciepłą owsianką przed przedszkolem - wtedy mam pewność
lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Babeczki marchewkowe 307Składniki: na 12 babeczek 1 i 2/3 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka sody 3/4 szklanki oleju kokosowego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 2 większe marchewki Przygotowanie: … Czytaj dalej Babeczki marchewkowe
czarrna od kuchni
Czekoladowe ciasto z pastą migdałową - bez jajek, wege :) 231pasta migdałowa odgrywa tu główną rolę i wszyscy czym prędzej się do niej dobierają jedząc wypiek :) Składniki: 150 g mąki pszennej o wyższym typie 50 g cukru kokosowego 2 czubate łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody szczypta soli 200 ml napoju owsianego z kokosem (Amandin) 6 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego
Zdrowie na języku :P
Zapiekany pęczak z mięsem mielonym 203łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu piri piri lub 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1,5 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki czosnku w proszku Sól himalajska Olej kokosowy lub rzepakowy Przygotowanie: Kasze gotujemy zgodnie z tym co pisze na opakowaniu lub po prostu do momentu aż zmięknie. Mięso podsmażamy na odrobinie oleju z pokrojonymi w kosteczkę pieczarkami
Czarnawisienka
Podsumowanie roku na balkonie – Karo In The Garden 295było najmniejszego problemu. 10 marca wysiałam namoczone przez 24 godziny nasiona pelargonii do wielodoniczek, po dwie sztuki do każdej przegrody wypełnionej mieszanką świeżej ziemi, bardzo drobnego perlitu i włókna kokosowego. Na ciepłym, słonecznym parapecie większość namoczonych wcześniej nasion zaczęła kiełkować już dwa dni później (najdłużej ociągały się białe). Już 21 marca pierwszy raz pikowałam pelargonie, a 5 kwietnia przesadziłam najładniejsze
Karo in the Kitchen