Zamiast pierniczków ja robię pełnoziarniste ciasteczka. Są bardzo kruche i pyszne. Składniki: 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka posiekanych orzechów szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 jajo 1 łyżeczka kakao 200g masła Suche składniki wymieszać. Dodać masło i jajo zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować i powycinać różne kształty
Słodki ZakątekRozpływające się w ustach i bardzo delikatne i pulchne pszenno – żytnie placuszki z serkiem ricotta. Idealne na śniadanie. Składniki: 250g serka ricotta 120 ml mleka 2 łyżki oleju kokosowego 2 jaja 2 łyżeczki cukru waniliowego 50g mąki pszennej 50g mąki żytniej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Mleko, cukier, żółtka, olej i ricottę mieszamy na gładką, jednolitą masę. Stopniowo dosypujemy
Słodki Zakątekzjeść coś tak aromatycznego i pysznego, jak właśnie to danie. Szczerze polecam! Składniki: podwójna pierś kurczaka 1 słoiczek pasty Massaman Curry (ok. 3 łyżek) 1 puszka mleczka kokosowego 1 mała biała cebula 5 ziemniaków garść orzeszków ziemnych świeża kolendra Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i lekko podgotować w wodzie Czytaj dalej... Artykuł Massaman Curry z kurczakiem
Pasja Smakupomysłów na śniadanie . 5 pomysłów na śniadanie 1. Mini omleciki w formie muffinek 2. Koktajl czekoladowy 3. Kasza owsiana na mleku 4. Budyń jaglany 5. Kokosowy mug cake Artykuł 5 pomysłów na śniadanie pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniłyżeczka soli (u mnie himalajska) Farsz: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 50 g mrożonego groszku 1 ugotowane jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz (do smaku) Dodatkowo: 1 żółtko Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść. Kruche ciasto zawinąć
KuchniaWeDwoje.plkotajl nr. I: 1 burak 1 banan 3/4 szklanki żurawiny 1/3 szklanki pestek z granatu 200-250 ml wody mineralnej 1 cm imbiru 1 łyżeczka np. oleju kokosowego 1 plasterek mrożonej cytryny/opcjonalnie Składniki na koktajl nr. II: 1 burak 1 gruszka/jabłko 1 banan 1/2 szklanki pestek z granatu 1 cm imbiru 200-250 ml wody mineralnej 1 łyżeczka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukrem pudrem, jednak zdarza się z syropem klonowym czy z agawy, miodem, konfiturą z prażonych jabłek, powidłami śliwkowymi, innym dżemem, nawet żurawiną czy domową polewą (mocno!) czekoladową, posypuję wiórkami kokosowymi. Świeże owoce, jak borówki czy maliny też mile widziane, koniecznie świeże i sezonowe długo wyczekiwane owoce. Jest wtedy rozpusta na całego! Oczywiście klasyka to klasyka, wiem wiem. Najczęściej zajadamy się
Zasmakuj Kuchniszczypiorem 2 ząbki czosnku pół czerwonej papryczki chili 1 łodyga trawy cytrynowej 800 g świeżych pomidorów śliwkowych , jeśli ich brak, dwie puszki pomidorów bez skóry 1 puszka mleka kokosowego 400 g 1 łyżka sosu sojowego tamari sok z 1 limonki 300-400 ml wody wg.uznania 1 doniczka kolendry (kilka gałązek użyj do dekoracji opcjonalnie) Wszystko oprócz kolendry miksuj do uzyskania
Z Kuchni Do Kuchnidziurką. Tort polać polewą, zaczynając od krawędzi, tak aby powstały „zacieki”, następnie polewą ozdobić wierz tortu. Na tort wyłożyć klika migdałów lub innych orzechów, wiórki kokosowe itp. Można też pokruszyć jeden z blatów ciasta i obsypać tort okruszkami lub zmielić klika biszkoptów i nimi odsypać tort. Tort przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje 12 godzin po przełożeniu. Smacznego! Marcinek
moj przepis naciasteczek: 1 opakowanie (40 g) dowolnego budyniu 150 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g miękkiego oleju kokosowego/margaryny roślinnej Przygotowanie: Miękki (nie mylić z płynnym) olej kokosowy zblenduj/utrzyj na idealnie gładką, puszystą i pozbawioną grudek masę. Następnie dodać całą zawartość opakowania z budyniem, ponownie utrzeć. Przesiać do masy mąkę i wymieszać. Powstanie dosyć miękka, plastyczna masa dająca się
greenscarfnuovo anno ricco di felicità, prosperità, amore, nella speranza che tutti i vostri sogni potranno presto avverarsi!!! **** Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limone e limoncello) **** Ciasto czekoladowo-kokosowe (Torta di cioccolato e cocco) **** Jabłkowe babeczki z ricottą i rodzynkami (Muffin di mele con ricotta e uvetta) **** Pieczone roladki z piersi z kurczaka z jabłkami i suszonymi morelami (Involtini
La grande e la piccola cuocałyżka pestek dyni 1 łyżka płatków migdałowych 1 szklanka mleka lub wody Wykonanie Do rondelka wsypujemy kaszę jaglaną i płatki owsiane. Zalewamy wodą lub mlekiem. Możemy użyć mleka kokosowego, migdałowego lub zwykłego, takie, jakie lubimy najbardziej. Gotującą się kaszę mieszamy, dodajemy daktyle i żurawinę. W tym samym czasie na małej patelni podprażamy pestki dyni i płatki migdałowe. Jeżeli kasza wchłonie
Raj dla Podniebieniacukru. Zimową porą desery też mogą być pyszne i mega zdrowe. Możemy przemycić w nim kaszę w postaci budyniu. budyń jaglany: 400 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki kaszy jaglanej krem czekoladowy: 50 g czekolady gorzkiej 1 awokado 1/2 cytryny pozostałe: 1 owoc kaki 1 łyżka dżemu truskawkowego bezcukrowego 2 łyżki jogurtu greckiego 3 mandarynki
wesoła kuchniamielonych orzechów włoskich 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa orzechowa: 2 łyżki gładkiego masła orzechowego 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki mleka Herbatniki mielimy na pył, przekładamy do miski. Dodajemy mielone orzechy, cukier oraz bardzo miękkie (lub roztopione) masło. Wyrabiamy dłońmi aż do osiągnięcia zwartej konsystencji. Powstałą masę ciasteczkowo-orzechową rozprowadzamy
Smaki Na Talerzułyżeczki słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki ostrej papryki - 2 łyżeczki majeranku - sól i swieżo mielony pieprz - ziele (u mnie 4 kulki) - liść laurowy - 1-2 łyżki oleju (u mnie bezzapachowy kokosowy) - 1/2 łyżki mąki (nie dałam) - natka pietruszki (nie trzeba) Na patelni na oleju podsmażyć pokrojone w paski mięso. Ja obsmażyłam pokrojoną w cienkie paski karkówkę, przełożyłam ją do garnka
Smaczne Zdrowe