KOKTAJL KOKOSOWO-OWSIANO-MIODOWY 195Pyszny koktajl idealny zamiennik śniadania. Polecam każdemu. Pyszny ,lekki i smaczny. Smacznego i na zdrowie :) SKŁADNIKI: 150 ml mleczka kokosowego 1 banan 1 łyżka miodu 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych PRZYGOTOWANIE: Banana obieram. Do kubka blendera dodaję wszytskie składniki. Blenduję . Piję od razu
Gotowanie Patki
Cztery przepisy na zdrowe, wiosenne posiłki. 246eksperymentować, smakować, by rozkochać się w lekkości posiłków. Moja zasada zdrowego odżywiania jest bardzo prosta! 5 posiłków dziennie, minimum 2 litry wody, unikać niezdrowych tłuszczy, zastępując je np. olejem kokosowym. Wkładam do diety dużo warzyw i owoców, jednocześnie pilnując, by kolacja była białkowa - dobry ser załatwia sprawę. Teraz panuje moda na zdrowe odżywianie. Trenerzy personalni prześcigają się w przygotowaniach
Poezja Smaków - blog kulinarny
pancakes gryczane – bezglutenowe, bez nabiału 206być cierpliwy, inaczej naleśniki będą się rozrywać podczas obracania. Gotowe. Smacznego! Naleśniki możemy podawać w wersji wytrawnej lub na słodko. U mnie podane z masłem orzechowym i posypane wiórkami kokosowymi ale równie dobrze sprawdzą się z owocami, konfiturą itp. Według tego przepisu możemy na patelni możemy wylewać kilka mniejszych placuszków, wtedy będzie nam łatwiej je przewracać na drugą stronę
Gar Zdrowia
OBŁĘDNA WEGAŃSKA POTRAWKA Z KAPUSTY I PORA 182zielona część), imbir wielkości opuszka palca, 4 ząbki czosnku, 1 1/4 szklanki gęstego mleka roślinnego, u mnie - kokosowo - owsiane domowej roboty (1/2 szklanki płatków owsianych + 1/2 szklanki płatków kokosowych + 1 szklanka wody), 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie: Kapustę kroimy w kostkę, pora na plasterki, imbir i czosnek na małe kawałeczki. Wrzucamy na rozgrzana patelnię i przez
Jeść, by żyć w zdrowiu
CHIAS – ZASTRZYK ENERGII W JEDNEJ BUTELCE 246energia w płynie – jak taki bezbolesny zastrzyk! Nasiona chia oczywiście od dawna znam ( pewnie każdy z Was zna ). Kupiłam je kiedyś do domu, zrobiłam pudding na bazie mleka kokosowego i od tej pory leżały w kuchennej szafce ( jakby tak dobrze pogrzebać to pewnie dalej leżą! ). Coś mi nie spasowało – smak, konsystencja, no i to czekanie aż pudding będzie
Ostra na Słodko
Sos pieczarkowy 226pieczarek, 1 cebula, 100 ml śmietany 18%, 150-200 ml wody, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, 1 łyżka masła lub oleju (np. z pestek winogron lub kokosowego) Przygotowanie: Umyte i obrane pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnie na duży ognień, kiedy się lekko się przyrumienią, dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę i tłuszcz, zmniejszamy
rozgotowana
Chia fresca. Meksykańska lemoniada. 209przeciwutleniacze. Nierozsądnym byłoby z tego nie skorzystać ;) Lemoniada jest bardzo smaczna. Można do niej dodać świeże owoce, takie jak borówki, maliny, porzeczki czy truskawki. Wiele przepisów bazuje na wodzie kokosowej. Taką nie dysponowałam, dlatego też użyłam zwykłej, przegotowanej i wystudzonej wody. Składniki: 1 l wody niegazowanej sok z 1 limonki 2 łyżeczki miodu 3 łyżki nasion chia kilka listków mięty
zadanie-gotowanie
Omlet biszkoptowy z jadalnymi kwiatami! 201dodaje ani jednego, ani drugiego Białka ubij na sztywno, ale niezbyt długo dodaj żółtka dalej ubijaj, aż masa troszkę zbieleje. Smaż z każdej strony na małej ilości oleju kokosowego lub maśle. Jeśli zaczynasz przygodę z omletami to zacznij od omleta wielkości małego talerzyka, taki będzie Ci łatwo obrócić na patelni. Z czasem rób co raz większe. ;-) Omleta podałam z borówkami
SMYKWKUCHNI
Leczo z mielonym mięsem i cukinią 190łopatką i podsmażaną cukinią. Myślę, że smak miło was zaskoczy. Leczo podaję z ryżem lub kaszą. Składniki: 2 duże cebule olej do podsmażania składników (proponuję rafinowany olej kokosowy Skworcu ) 500 g mielonej łopatki sól i pieprz 500 g pieczarek 1 czerwona papryka 500 g pomidorów lub puszka pomidorów 2 czubate łyżki keczupu 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
Smak mojego domu
ZUPA KALAFIOROWA Z GORGONZOLĄ 210zaskoczeni jak dobrze smakuje pomimo malej ilości prostych, ogólnodostępnych składników i krótkiego czasu potrzebnego do jej wykonania. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 łyżka masła 1 łyżka dobrego oleju roślinnego np. kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 ziemniaki 2 marchewki lub garść mini marchewek 2 garści różyczek kalafiora 1 litr bulionu lub wody szczypta kurkumy i suszonego lubczyku sól, świeżo
cool and minty
WIENIEC PTYSIOWY Z KREMEM WANILIOWYM, INKĄ I OWOCAMI 290czerwone i zielone winogrona oraz kiwi. Posypujemy pistacjami, cukrem pudrem i płatkami migdałów. Zajadamy! Najlepszym dodatkiem do tego ciacha będzie pyszna kawa Inka z magnezem robiona na gorącym mleku kokosowym i podana w dużej szklance do latte! PYCHA! Ps. jeśli macie ochotę na inne przysmaki – zerknijcie na bloga! Czeka tam na Was genialny omlet oraz pyszna kawa! Projekt powstał
Ostra na Słodko
Metrowiec 238łyżce wcześniej przygotowanego „budyniu”. Wykonanie: Ciasta pokrój na kromeczki. Układaj je na przemian (raz ciemne, raz jasne), przekładając masą. Gotowe ciasto można polać polewą i obsypać wiórkami kokosowymi (według upodobań). GOTOWE :D Ciasto kroimy w poprzek, tak aby uciąć około 3 kromki
Kulinarna (nie)codzienność
Batony energetyczne 205Składniki (na 7 sztuk) - szklanka daktyli (ok. 100 g), - szklanka prażonych orzechów ziemnych (ok. 240 g), - szklanka wiórków kokosowych (ok. 90 g). Sposób przygotowania 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min. 2. Daktyle miksujemy (bez wody). 3. Orzechy ziemne rozdrabniamy (bardzo dokładnie – na pył) 4. Mieszamy daktyle z orzechami i wiórkami. 5. Masę przekładamy do formy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ciasto wyśmienite 463powidłami i na koniec wyłożyć jasne ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 - 50 minut. w temp. 180 C. ( ciasto musi się zarumienić ) Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Różne smaki w kuchni
Kotlety z pieczarek 236absolutnie tego nie żałuję. Wyszły obłędne. Szukasz innego sposobu na wykorzystanie pieczarek? Może zainteresuje Cię zupa krem z pieczarek . Jest delikatna, kremowa i stosunkowo lekka, pomimo dodatku mleczka kokosowego. Wegańskie bolognese natomiast, to bardzo podobne składniki z jakimi mamy do czynienia w dzisiejszych kotletach, ale dzięki użyciu pomidorów i makaronu uzyskujemy zupełnie inne, ale równie ciekawe danie. Artykuł Kotlety
Blendman