ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki (około 12 szt.): 300g wiórków kokosowych 300g mleka skondensowanego słodkiego ( użyłam mleko w tubce 2szt) 50g miękkiego masła 300g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej Wykonanie: do miski dodajemy kokos, mleko skondensowane słodkie oraz masło, wszystko dokładnie
Słodkie zapomnienieciemnego kakao szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ do ¾ szklanki brązowego cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka zimnej wody lub soku czy mleka owsianego ⅓ kubka oleju np. kokosowego 1 łyżka octu np. jabłkowego dodatkowo garść np. suszonej żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej z firmy Helio ( generalnie do tego ciasta możecie użyć również owoców typu jabłko, banan czy maliny
Słodkie zapomnienietheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki (35szt+/-): 2 jajka ( osobno białka i żółtka) 3 łyżki cukru kokosowego ( dałam ksylitol) 2 czubate łyżki mąki pszennej ( dałam pełnoziarnistą) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nie przerywając miksowania dodajemy cukier/ksylitol łyżka po łyżce
Słodkie zapomnieniełyżki ciemnego kakao ¾ kubka cukru brązowego 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 ⅓ kubka mleka może być roślinne ½ kubka oleju np. rzepakowego lub kokosowego 1 łyżka octu winnego garść porzeczek czerwonych Wykonanie: do jednej miski wkładamy suche składniki czyli mąkę, kakao,( dodatkowo dodałam trochę cynamonu) cukier brązowy, cukier waniliowy, sodę oraz sól, mieszamy
Słodkie zapomnieniebidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki (8-10 szt.): 2 dojrzałe banany 2 łyżki masła orzechowego 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki suszonej żurawiny 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki pestek dyni 1 łyżka pestek słonecznika dodatkowo dodałam szczyptę cynamonu Wykonanie: banany rozgniatamy na papkę np. widelcem, następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki czyli masło orzechowe, płatki owsiane, żurawinę
Słodkie zapomnieniestołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę z delikatnym, przepysznym kremem kasztanowym z dodatkiem mascarpone i bitej śmietany. Kasztany są bowiem nieodłącznym
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanajczęściej bywa na wigilijnym stole, przynajmniej u nas, w różnych regionach różnie to bywa... Zacznijmy od karpia. U nas bywa karp tradycyjny, smażony maśle lub na oleju kokosowym: Mój sposób na pysznego, chrupiącego karpia: Wigilijna zupa rybna z karpia: Śledzie z cebulką i ogórkiem w oleju: Śledzie z cebulką, ogórkiem i grzybkami marynowanymi: Śledzie w przyprawach korzennych: Śledzie z majerankiem
Smaczne Zdroweowsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Pierniczki Pierniczki z lukrem królewskim Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierniczki z kremem kakaowo-miętowym Tiramisu kokosowe Koktajl bananowy z suszonymi śliwkami i cynamonem Koktajl pierniczkowy z pomarańczą i kaki Koktajl pomarańczowy z płatkami owsianymi Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Koktajl pomarańczowo-marchwiowy z kokosem
Moja smaczna kuchniaJeszcze zdążycie go zrobić, do świąt zostało kilka dni i akurat likier pięknie dojrzeje. Na blogu są także inne przepisy na pyszne domowe likiery: Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Likier korzenny Grzaniec, czyli grzane wino Eggnog, likier jajeczny Likier piernikowy Czas przygotowania: 10 minut
Kulinarne przygody Gatitykakaowe Rok temu pojawiły się na blogu Ule orzechowe i kokosowe , dziś postanowiłam dodać do kompletu ule kakaowe. Wykonuje się je na bazie herbatników, są nieco czasochłonne ze względu na to, że każdy jeden ul trzeba wylepiać osobno, ale warto poświęcić trochę czasu. Składniki: Na około 12 dużych uli Na masę zewnętrzną: 100 g herbatników
My sweet a lifesuszonymi owocami, domowym jogurtem i cytrusami. Polecam! Ps. Chleb ze skiełkowanych ziaren płaskurki i/lub samopszy jest boski (przepis niebawem)!!! Składniki na 2 porcje: Jogurt: 1/2 szklanki płatków kokosowych, 1/4 szklanki sezamu niełuskanego, 1 1/2 szklanki wody, 2 suszone daktyle, szczypta soli, ewentualnie łyżeczka probiotyku w proszku. Dodatkowo: 3/4 szklanki płatków z samopszy, 1/2 szklanki uprzednio moczonych przez noc ziaren
Jeść, by żyć w zdrowiudlatego najlepiej obserwować granole, i dostosować temperaturę i czas pieczenia do swojego sprzętu, aby się nie spaliła. Do gotowej granoli można dodać ulubione składnikiorzechy, wiórki kokosowe, suszone owoce. Przechowuj w suchym miejscu. Smacznego
wegujemyserniczki. Mała forma i niezwykły smak, na pewno przypadną do gustu naszym gościom. Spód mini-serniczków: 100 g ciastek Petit Beurre 5-6 łyżek roztopionego masła 20 g wiórków kokosowych Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 250 g serka ricotta 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy (proszek) 1 cukier wanilinowy 1 jajko Dodatkowo: około 1/2 puszki masy kajmakowej Wszystkie składniki
Świat Ciastaprawda? 😊 Składniki na 1 porcje: -5 wafli ryżowych ( z brązowego ryżu) -80 g twarogu -2 łyżki jogurtu naturalnego -150 g owoców (u mnie mix jagodowy) -10 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Twaróg, jogurt i owoce miksujemy np. blenderem ręcznym. Następnie wedle uznania możecie zrobić "torcik" (przełożyć wafle i potem dookoła posmarować) lub po prostu w formie kremu na wafle
Zdrowie i pysznie na talerzuwszystkich niejadków, ale także dla łasuchów, błyskawiczna i pyszna jarzyna do obiadu. Polecam bardzo gorąco. Składniki: - 3-4 średnie marchewki - 1-2 łyżki masła klarowanego (w wersji wegańskiej olej kokosowy) - sól (u mnie himalajska) - czarny sezam do posypania (można pominąć) Marchew dokładnie umyć, obrać, odciąć końcówki. Obieraczką do warzyw pociąć na cienkie paski. Na patelni roztopić masło klarowane, na rozgrzany
Smaczne Zdrowe