Przepis na te rogale jest już na blogu. Ale chciałam zrobić je jeszcze raz by miały cały post tylko dla siebie. Dzisiaj z musem jagodowym od Anielskich Przysmaków oraz kokosowym lukrem. Przy okazji przepis bierze też udział w Durszlakowej Akcji Ale Mniam Rogale! Częstujecie się! Składniki : * kostka drożdży * kostka margaryny Kasia * 3 łyżki cukru * 3 łyżki zimnej(...)wody * 0,5kg mąki pszennej tortowej * ulubione nadzienie - u mnie mus jagodowy Lukier : * białko jajka * 6 łyżek cukru pudru * 3 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie : Drożdże rozetrzeć w wodzie z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać , dodać pokrojoną w kostkę margarynę oraz drożdże i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto , wykroić trójkąty , nadziewać dżemem , budyniem , czekoladą
Magiczne Życie MartyCześć :) Pierwsze przymrozki za nami... rano wychodząc na uczelnię zmarzłam... a to dopiero jesień :( Dzisiaj będzie tutaj bardzo kokosowo za sprawą puszki mleczka kokosowego, które dostałam od mojej Mamy przy ostatniej wizycie w domu :) Ciasto jak widać ciut zimowe za sprawą dekoracji :) Z tego co zauważyłam, chociażby oglądając puszki w sklepie, mleko nie zawsze ma formę lejącą (na opakowaniach mleka(...)rzadko kiedy jest podana ilość tłuszczu) - to, które użyłam miało konsystencję baaardzo gęstego jogurtu, czy też śmietany - trzeba było je wyciągać łyżką :) w smaku jak mleko kokosowe, nie słodkie :) Przepis znaleziony tutaj Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćmaku masa budyniowa 500ml mleka kilka kropel aromatu migdałowego opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 200g masła 50g wiórków kokosowych 50g migdałów całych lub płatków kilka łyżek wody kilka kropel aromatu migdałowego Wykonanie: BISZKOPT - spód tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, jeżeli piekarnik potrzebuje czasu do nagrzania się(...)można górny blat umieścić na spodzie tortu, a na górze - ten spodni, który od tortownicy jest zawsze równy), skropić go przygotowanym ponczem, nałożyć 1/3 kremu i rozsmarować, posypać wiórkami kokosowymi - podobnie zrobić z drugim blatem - nasączyć, nałożyć krem i posypać wiórkami - ostatni blat nasączyć od spodu, ułożyć na pozostałych blatach i rozsmarować na nim i na bokach tortu pozostały krem
Smakołyki BerenikiIdę, lecz nie sama. Z wiatrem. I ptasim śpiewem do towarzystwa. Ale... najważniejszy jest On. Kiedy tak chodzimy, czas staje w miejscu. Pozwala się ustawiać. Jesteśmy władcami. CIASTO BRZOSKWINIOWO - KOKOSOWE. (znów autorką jestem ja;) biszkopt: 5 jajek szklanka cukru szklanka mąki szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzieliłam od żółtek, ubiłam sztywną pianę. Zółtka utarłam z cukrem. Dodałam przesianą(...)proszkiem. Wmieszałam bardzo delikatnie białka. Wylałam do wyłożonej papierem tortownicy. Piekłam w 180 stopniach przez 30 minut. Zostawiłam do ostygnięcia. wierzch: 4 kisiele brzoskwiniowe 4 duże brzoskwinie szklanka wiórków kokosowych Brzoskwinie obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Kisiel przygotowałam według przepisu na opakowaniu, zmniejszając o połowę ilość wody. Do gorącego kisielu dodałam owoce, dokładnie wymieszałam. Ciepłą masę wylałam na biszkopt. Wiórki
W kuchni Karmel-itkiLubimy ciasta cytrynowe. To ma wyjątkowo wyczuwalny smak cytryny. Takie lekko orzeźwiające ciasto. Oryginalny przepis pochodzi z Moje Wypieki . Autorka użyła masła, ja zaryzykowałam z olejem kokosowym, ciasto wyszło fajne, z lekką nutą kokosową. Składniki: 140 g oleju kokosowego Biooil ( w postaci stałej) - (w oryginalnym przepisie było 180 g masła) 150 g drobnego cukru do wypieków 3 duże(...)skórka otarta i wyciśnięty sok) 160 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki kukurydzianej Wykonanie: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. W pierwszej kolejności zmiksowałam olej kokosowy z cukrem. Potem wrzuciłam pozostałe składniki razem i zmiksowałam na gładką masę, lekko ziarnistą. Dno formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Ja jak widać
Blondynka Gotujetytułowy zachód słońca. :) Ciasto wielokrotnie przeze mnie pieczone (to taki pewniak jeśli mamy ochotę na ciasto marmurkowe). Tym razem w formie babki. Ciasto składa się z trzech warstw: makowej, kokosowej i kakaowej. Smaki bardzo fajnie się przenikają. W zależności od potrzeb można dzielić na dwie, trzy lub więcej części. Np. z dodatkiem orzechów laskowych, włoskich czy migdałów. Przepis daje wiele(...)orzechów włoskich (może być zwykły) łyżeczka rumu łyżeczka aromatu waniliowego/migdałowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. maku 3/4 szkl. wiórek kokosowych 1-2 łyżki kakao polewa czekoladowa z przepisu wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat, rum i olej
coolinarnastrefa.blogspot.comCiasto: 7 jajek 200 g masła 300 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 5o g wiórków kokosowych i zmielonych migdałów tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Wierzch: słoik prażonych jabłek Polewa : 4 łyżki mleka 100 g masła 70 g cukru pudru 2 batoniki chałwy ( użyłam dużych(...)czym schłodzic w lodówce. Resztę ciasta zawinąc w folię i włożyc do zamrażalnika na 1 godz. Oddzielnie ubic 5 białek z resztą cukru na sztywno i wymieszac z wiórkami kokosowymi i zmielonymi migdałami. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia , natłuszczamy i sypiemy bułka tartą. Na dno i brzego tortownicy rozsmarujemy ciasto ciemne na to pianę z kokosem i migdałami, jabłka oraz
Słodkości i nie tylkoszklanki mąki tortowej - 5 jajek - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 250g margaryny - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 opakowania budyniu czekoladowego - 1 kg jabłek - 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy ciasto z żółtek, 1 szklanki cukru pudru, margaryny oraz proszku do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na pół i obie połówki rozwałkowujemy na wielkość blachy(...)grubych oczkach. Budynie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Jabłka układamy na cieście a na nie równomiernie wylewamy masę budyniową. Wyrównujemy całość i oprószamy wiórkami kokosowymi. Drugą część ciasta delikatnie przekładamy na krem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 C. Jabłecznik pieczemy przez 30 minut, po czym wyjmujemy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno z 1/2 szklanki cukru pudru
Zainspirowana w kuchnimanny Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 3/4 szklanki kaszy manny 3 łyżki cukru 3 łyżki cukru waniliowego garść posiekanych orzechów (ewentualnie rodzynki lub posiekane migdały) opakowanie wiórek kokosowych (75 gram) Mleko, wodę, cukry i mannę gotujemy na małym ogniu, stale mieszając. Dodajemy posiekane orzechy (ewentualnie rodzynki lub posiekane migdały) i odstawiamy do przestudzenia (masa ma być gęsta niczym(...)budyń). Z jeszcze ciepłej masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych i odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).Z podanej porcji wyszło mi dokładnie 31 rafaello
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasię udaje i wszystkim smakuje.składniki:500 g serka mascarpone300 ml śmietanki 30 %300 g gorzkiej czekolady (ja dałam 60 % z biedronki)3/4 szklanki cukru2-3 garście mrożonych malinwiórki kokosowe do posypania150 g herbatników pełnoziarnistych100 g margarynyMargarynę rozpuścić w rondelku i przestudzić. Herbatniki wrzucić do rozdrabniacza i drobno zmielić. Dodać wystudzoną margarynę i razem zmiksować. Masę przełożyć do tortownicy(...)czekoladę i wymieszać. Potem dodać ubitą śmietankę i dokładnie wymieszać. Połowę czekoladowej masy przełożyć do tortownicy i nieco wyrównać, rozłożyć maliny i wyłożyć resztę masy. Wyrównać i posypać wiórkami kokosowym. Wstawić do lodówki na min. 8 godzin
Monia miesza i gotujedeser, który można szybciutko zrobić, gdy mamy niespodziewanych gości albo ochotę na coś słodkiego. Z pewnością zadowoli on każdego łasucha oraz dzieciaków. Banany przed zawinięciem można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi albo zostawić oblane jedynie czekoladą. Składniki na 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g) 4 banany Tabliczka mlecznej czekolady Opcjonalnie wiórki kokosowe Przygotowanie: Rozwinąć ciasto i podzielić
Fabryka pomysłówszklanka maślanki naturalnej 100 ml oleju 2 jajka Składniki suche: 300 g mąki pszennej 0.5 szklanki cukru pudru ( można mniej jak ktoś lubi mniej słodkie) 6 sztuk Princessy kokosowej ( 1 batonik -33g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo wiórki kokosowe do posypania. Wykonanie: Batony Princessa kruszymy na drobniutkie kawałki. Mieszamy wszystkie suche składniki razem(...)drugiej misce dokładnie mieszamy składniki mokre. Następnie łączymy składniki suche i mokre. Mieszamy energicznie do połączenia składników. Ciasto wykładamy do foremek do 3/4 wysokości i posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach przez 20 minut. (Do suchego patyczka). Z przepisu wychodzi około 10-12 muffinek :) Oryginalny przepis mamy tu--> Ostra na słodko
Czerwona Porzeczkaszklanki mąki 8 jajek 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki maku 8 łyżek oleju 8 łyżek mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki wiórek kokosowych Przygotowanie: Mąkę przesiać. Połączyć ze sobą składniki suche tj. mąkę, mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dosypywać po łyżce cukru
Fabryka pomysłówświeżej dyni 250 g ziemniaków 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła, oleju lub oliwy 100 ml słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego pół łyżeczki kurkumy sól i pieprz W rondelku rozpuść tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek – zeszklij. W tym czasie obierz dynię i ziemniaki – pokrój je w kostkę. Przełóż
Kulinarny S.O.S.pojawi się przepis z użyciem batatów . Tym razem prezentuję proste talarki, które bardzo lubi Natalia. (Możecie też zrobić frytki - klik .) 1 średni bataty 1 łyżeczka oleju (np. rzepakowego, kokosowego ) Ponadto: ulubione zioła Batata należy obrać, umyć i dokładnie osuszyć, a następnie pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Całość przełożyć do miseczki z olejem i dokładnie wymieszać
Di gotuje