Tylko nie mówcie, że nie lubicie kokosu, bo nie uwierzymy?! W każdym razie... my kochamy tak bardzo, że nie mogłyśmy się zdecydować, jak powinny wyglądać nasze kokosanki (ciasta kokosowe bez mąki). Tak więc Panie i Panowie czas spróbować kokosu w dwóch całkiem nowych odsłonach. Jedne chrupiące, drugie wilgotne w środku. Zabawne są, bo choć składniki są praktycznie te same(...)chrupiąca.SKŁADNIKI:- kaszka ryżowa (opakowanie lub pół na pół z kaszką kukurydzianą),- pół szklanki cukru,- 2-3 całe jajka,- kostka masła,- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowcy - bezglutenowy),- wiórki kokosowe opakowanie,WYKONANIE:Wyrobić ciasto do połączenia składników. Na posypanej kaszką stolnicy rozwałkować na pół cm i wycinać ciastka. PIECZENIE:Około 20 minut. 180 stopni, góra-dół, termoobieg.Jedne i drugie
Wypisz WymalujW ten weekend pralinki , czekoladki zagoszczą w domu w ramach wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę..ja z braku czasu i nadmiaru pokruszonych herbatników zrobiłam ekspresowe pralinki
Moje domowe kucharzenieprzyrządzane z przymusu.LIKIER A'LA MALIBU/własny;/300g wiórków kokosowych0,4-0,5 litra wódki0,1 litra spirytusu 96%1 puszka mleka skondensowanego słodzonego1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonegoWiórki kokosowe zalewam w dużym słoju alkoholem i pozostawiam na 3 dni.Po tym czasie dokładnie wyciskam alkohol z wiórków, zalewam je ciepłą wodą i odstawiam na noc (wody do 3/4 poziomu wiórków
W kuchni Karmel-itkiPomysł na tę babkę od razu mnie zaintrygował :) Ciemno czekoladowa babka w białe serowo-kokosowe kropeczki wyglądała bardzo fajnie i miałam wielką nadzieje, że będzie też równie smaczna. Nie zawiodłam się ... mocno czekoladowa (użyłam czekolady z 70% kakao), wilgotna i po 2 dniach równie pyszna jak i w dniu upieczenia. Musze jedynie popracować nam kropeczkami. Następnym razem(...)pieczenia 2 szkl. mąki 1/2 szkl, mleka 1/4 szkl. oleju tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie: Kulki: W blenderze miksujemy biały ser, żółtko, cukier do połączenia się składników. Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość i masę wstawiamy do lodówki na ok. 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i ze schłodzonej masy formujemy małe kuleczki - każdą obtaczamy w kokosie. Układamy na talerzu
Walijskie Pichcenieciasto jest bardzo smaczne! Masa jogurtowo-kokosowa delikatnie kwaskowa, przełamana słodkim dżemem z czarnej porzeczki ... do tego sypka maślana kruszonka. Polecam jedynie po wystudzeniu dobrze schłodzić ciasto w lodówce(...)godzin w lodówce. Ja lubię rozkładać sobie pracę, więc ciasto przygotowałam sobie poprzedniego dnia. Składniki na masę jogurtową: 3 op. jogurtów naturalnych (po 400g każdy) 250g drobnych wiórków kokosowych 2 budynie waniliowe bez cukru aromat waniliowy 5 białek 3/4 szkl cukru Ponadto: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub o innym smaku (u mnie słoik 450g) Jogurty zmiksować
Walijskie Pichcenienaturalnego 200 gram sera twarogowego chudego aromat waniliowy 5 łyżek stewii łyżeczka sody 100 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 70% płatki migdałów 2 łyżki mąki kokosowej Fasolę blenderujemy na gładki mus, dodajemy mąkę kokosową, mleko, kakao, 4 łyżki stewii, 4 jaja, cynamon, sodę i dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy twaróg z jajem, łyżką jogurtu
Mango PapajaSkładniki (na 4 duże porcje): 500 gram piersi kurczaka 1 duży batat 500 gram dyni, po obraniu 1 puszka pomidorów 1/2 puszki mleka kokosowego 2 łyżki zielonej pasty curry łyżka oleju sezamowego sól pieprz 1/2 szklanki bulionu Na oleju sezamowym smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy go solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz dynię. Wlewamy bulion(...)dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i gotujemy całość jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Podajemy z ryżem lub pitą, gotowe
Mango Papajaprawie napoleonka. Przepis znalazłam tutaj. Składniki:trzcinowy cukier puder 1/2 szklanki mąki pszennej1 i 1/2 szklanki mleka sojowego arkusz ciasta francuskiego (ok. 275 g)2 łyżki oleju kokosowego (w postaci płynnej) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (1 łyżka, jeśli użyjemy waniliowego mleka sojowego)1/4 szklanki cukru trzcinowego (więcej lub mniej w zależności od tego, czy mleko, którego użyjemy, jest(...)mleka z cukrem podgrzewamy na małym ogniu. Zmiksowane mleko z mąką wlewamy powoli do podgrzanego mleka z cukrem i ciągle mieszamy, dopóki nie uzyskamy gęstej masy budyniowej. Dodajemy olej kokosowy i ponownie mieszamy. Krem odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie, miksujemy go mikserem ręcznym, aby masa była gładka. Na ostudzone ciasto francuskie nakładamy ostudzony krem. Wypukłe strony ciasta
Weganizm infantylnyTort czekoladowy z kokosem i owocami Tort z adwokatem i truskawkami Torcik czekoladowy Tort makowy Tort makowo kokosowy Tort czekoladowy z śliwkami Tort bezowy Pavlova Tort śmietankowo jabłkowy Tort orzechowo kokosowy Tort śmietankowy z brzoskwiniami Tort schwarcwaldzki Tort piernikowy Tort czekoladowy z truskawkami Tort miodowy z kremem Tort tiramisu
Ala piecze i gotujecukinią, bakłażanem i ananasem Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ małej papryki zielonej ½ małej papryki czerwonej 1 średnia marchewka ½ niewielkiej cukinii ½ małego bakłażana 5 plastrów ananasa 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½ limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej(...)dodajemy cukinię, bakłażana, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 15 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy do warzyw z mięsem mleko kokosowe, sok i skórkę z limonki, ananasa pokrojonego na mniejsze kawałki oraz koncentrat i pastę curry. Ilość pasty curry zależy od ostrości jaką chcecie uzyskać, im więcej tym danie bardziej ostre
Mania Gotowaniajaglanej (można użyć gotowej mąki jaglanej) szklanka puree z upieczonej dyni 1/2 szklanki świeżej żurawiny 50 gram posiekanych orzechów włoskich 2 jaja 3 łyżki miodu 2-3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli W jednej misce mieszamy jaja z miodem, rozpuszczonym i ostudzonym olejem kokosowym oraz puree
Mango Papajacoś pomiędzy brownie a biszkoptem. Poza tym jak tyko trafiłam na ten przepis to nie byłabym sobą gdybym go nie zrobiła. W oryginalnym przepisie jest w nim masa majonezowo-kokosowa, ale ja z niej zrezygnowałam i przełożyłam masą kokosową typową dla bounty. Wyszło mega pyszne połączenie. Zatem zapraszam do eksperymentowania. Źródło przepisu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSmażone lody. Rzadko kto wierzy, a jednak! Troszkę zachodu będzie, ale warto. Więc zaczynamy! Potrzebować będziemy Herbatniki, Mogą być też dodatkowo wiórki kokosowe. Ulubione lody, Jajko, Olej do smażenia. Więc zaczynamy. Robimy kulki z lodów i wkładamy do zamrażarki na ok 2 godz. Kruszymy herbatniki w miseczce. Wyjmujemy lody ( najlepiej pojedynczo )z zamrażarki i panierujemy wciskając jak największą ilość okruchów(...)lodów. I ponownie kulki znów lądują w zamrażarce na 2 godz. Teraz roztrzepujemy jajko i kolejno obtaczamy kulki w jajku i ciastkach (do okruchów ciastek możemy dodać np wiórki kokosowe). I do zamrażarki najlepiej na całą noc. Wlewamy do garnka tyle oleju aby kulki mogły pływać. I bardzo dobrze go rozgrzewamy. Smażymy 20 sek. Po 10 sekundach obracamy kulki
Malinowe Pocałunkistronie everydayme.pl. Nagroda kusząca… Warsztaty kulinarne z Grzegorzem Łapanowskim.Pomyślałam sobie raz kozie śmierć, i wysłałam swoje zgłoszenie. Wybrałam jeden z efektywniejszych deserów, pięknie prezentujący się tort truskawkowo-kokosowy z bitą śmietaną. Ograniczona ilością znaków kombinowałam jak w najprostszy sposób opisać krok po kroku produkcję tego małego i jadalnego dzieła sztuki. Domowe mleko kokosowe, dżem… a znaków tak mało
Malinowe Pocałunkiłasuchem i nie mam problemów z robieniem dla niego takich niespodzianek. Kocha wszystko co słodkie i dobre. A forma zachwyci niejedną osobę. Składniki: ok 700 ml mleka kokosowego (ja robię swoje) 300 ml śmietanki kremówki 30% 7-8 płaskich łyżeczek żelatyny cukier waniliowy (u mnie mielona wanilia) cukier do smaku galaretka malinowa 300 g malin (ja miałam mrożone(...)szkl wody 3 łyżeczki żelatyny galaretka malinowa cukier do smaku Mleko kokosowe łączymy ze śmietanką kremówką i podgrzewamy. Możemy zagotować, ale nie ma takiej potrzeby. Dodajemy cukier waniliowy i cukier do smaku. Żelatynę zalewamy chłodna wodą, tak, aby tylko ją pokryła. Czekamy, aż spęcznieje. Następnie wstawiamy do mikrofali na ok 30 sek, mieszamy. Jeżeli nie rozpuściła się nam wstawiamy
Malinowe Pocałunki