miodu (u mnie syrop z agawy, bo miód w wysokich temperaturach traci swoje cenne właściwości. Syrop z agawy kupiłam w Rossmann na dziale ze zdrową żywnością) 1 łyżeczka wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka płatków migdałowych (opcjonalnie) 1. Płatki owsiane i otręby zalewamy gorącym mlekiem i pozwalamy im się zrelaksować przez ok 10 min. 2. Owoce obrać ze skórki(...)jabłko zetrzeć na grubych oczkach, banana pokroić w półplasterki. 3. Owoce wraz z miodem (bądź z syropem z agawy), cynamonem, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi dodajemy to płatków owsianych i dobrze mieszamy. 4. Tak przygotowaną owsiankę przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok 25 min w temp. 180 C. VOILA!!! I ten zapach w domu... ACH!!! Smacznego, Bon Apettit, Enjoy
Restauracyjka Literackajajko, bułka tarta szczypta ostrego chilli sól, pieprz świeżo zmielony masło i olej do smażenia Dodatek: liście świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki skondensowanego mleka kokosowego sól, pieprz świeżo zmielony masło i olej do smażenia Wykonanie: Filet z piersi kurczaka rozklepać przez folię spożywczą, tak, żeby nie poprzecinać włókien. Posolić i posypać pieprzem. Na połowie(...)kopertę, panierować i usmażyć. Czosnek i cebulkę drobno pokroić, przesmażyć na maśle z odrobiną oleju. Dodać umyte i osączone liście młodego szpinaku. Chwilę smażyć, mieszając. Na koniec dodać mleko kokosowe, wymieszać i gotowe. W czasie smażenia piersi, zdążymy zrobić szpinak
Kulinarny karnet ChristopheraAlice's basket with spinach. Składniki: 1 opakowanie ciasto francuskie 25 dag świeży szpinak 1 opakowanie sera favita 3 ząbki czosnek 1 cebula 50 ml. mleko kokosowe sól, pieprz 1 jajko 1 łyżka masło olej pomidorki coctailowe kilka orzechów włoskich Wykonanie: Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem odrobiny oleju, dodać szpinak, doprawić solą(...)świeżo zmielonym pieprzem, chwilę poddusić szpinak . Dodać mleko kokosowe wymieszać, zredukować. Trochę wystudzić, przełożyć na deskę i szpinak trochę posiekać, następnie wymieszać z pokrojonym w kostkę serem favita. Ramekiny ( porcelanowe kokilki ), przesmarować olejem, wykleić ciastem francuskim, wstawić do nagrzanego piekarnika 180oC i piec 15 minut. Podpieczone koszyczki napełnić szpinakiem, udekorować pomidorkiem i orzechem i zapiekać
Kulinarny karnet Christopheraczosnek 1 łyżka majeranek olej do smażenia Sos. 1 cebula 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki pokrojony imbir 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki cukier palmowy 1 puszka mleko kokosowe 100 ml bulion z drobiu 1 łyżka oleju W schabie robimy otwór, najlepiej długim nożem. Wbijamy nóż w środek schabu i lekko nacinamy raz w jedną, a następnie w drugą(...)drobną kostkę, przesmażyć na oleju, dodać pokrojony drobno czosnek i imbir, a po chwili całość posypać łyżeczką curry, wymieszać i podlać bulionem z drobiu. Zredukować, dodać mleko kokosowe, wymieszać i włożyć da sosu plastry schabu. Schab dusić do zredukowania sosu około 15 minut. Podać z ryżem. Bardzo dobrze smakuje ryż długo ziarnisty wymieszany z dzikim
Kulinarny karnet Christopheraczerwona papryczka chilli 1/2 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki świeżego imbiru1 łyżka kolendry zmielonej 1 łyżeczka kurkumy zmielonej 1 łyżeczka musztardy w proszku 1,5 szkl. mleczka kokosowego 1/2 cytryny 2-3 łodygi selera naciowego 1 garść suszonych pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka oliwki Wykonanie. Pstrągi umyć, oczyścić z łusek. Na patelni stopić masło, dodać posiekaną drobno cebulkę, zmiażdżony(...)czosnek, utarty imbir, posiekaną suszoną papryczkę chilli i chilli w proszku, kolendrę, kurkumę i sproszkowaną musztardę. Smażyć 3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Zagotować i trochę zredukować na małym ogniu. Włożyć rybę, przykryć i dusić 10 minut,rybę przewrócić i dusić 10 minut. Sos od czasu do czasu przemieszać. Łodygi selera naciowego pokroić w cienkie
Kulinarny karnet Christopheraprzestają być zdrowe. Tak więc zdradzam Wam przepis i mam nadzieję, że tym samym wywołam efekt uzależnienia u kilku osób:) SKŁADNIKI: 4 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki zmielonych migdałów 1 szklanka nasion(len, sezam, słonecznik, dynia) posiekane orzechy włoskie żurawina rodzynki cynamon imbir 3-4 łyżki miodu/syrop z agawy w wersji wegańskiej 1/4 szklanki oleju(...)lniany, sezamowy lub z pestek winogron) 2 szklanki wody WYKONANIE: 2 szklanki płatków owsianych mielimy na mąkę, 2 bierzemy w normalnej postaci- wsypujemy do miski razem z wiórkami kokosowymi, migdałami i miksem nasion Orzechy włoskie, żurawinę, rodzynki, cynamon i imbir dodajemy według uznania Dodajemy miód/syrop, olej i mieszamy(najlepiej ręką) Na koniec dodajemy wodę- u mnie jest to najczęściej
peanutbuttermonstertłuszczu, 21,8g węglowodanów oraz 3,1g błonnika. SKŁADNIKI: 400g płatków owsianych górskich 100g masła orzechowego bez soli i cukru firmy Primavika/zmielonych orzeszków ziemnych 40g siemienia lnianego 40g wiórków kokosowych 60g sezamu 30g nasion słonecznika 30g pestek dyni 30g rodzynek 10g soli- łyżka 12g cynamonu- 3 łyżeczki 100g miodu/syropu z agawy w wersji wegańskiej ok. 500ml wody PRZYGOTOWANIE: 2 szklanki(...)płatków owsianych mielimy na mąkę, 2 bierzemy w normalnej postaci i wsypujemy do miski razem z wiórkami kokosowymi i miksem nasion Dodajemy masło orzechowe/orzeszki ziemne, rodzynki, sól i cynamon- u mnie to cała torebka Dodajemy miód/syrop i mieszamy całość ręką Na koniec dodajemy wodę aż do uzyskania kleistej konsystencji Kładziemy masę na wyłożoną papierem do pieczenia płaską blaszkę
peanutbuttermonsterpieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać.Wlać na formę do pieczenia.Piec w tem. 180C ok. 40 minut. Po upieczeniu ciemny biszkopt przekrawamy na pół. Ciasto makowo kokosowe: 5 białek ½ szkl cukru 10 dag kokosu 1 szk suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę(...)margarynę z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać. Wierzch: 1 duża paczka okrągłych biszkoptów rodzynki 2 jasne galaretki Przełożenie placka ; Ciemny biszkopt – masa – ciasto makowo - kokosowe – masa – ciemny biszkopt – masa – okrągły biszkopty – na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę – zalać galaretką , która zaczyna się lekko ścinać
Apetyczna babeczkadodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w tem 175 C ok. 30-40 min. Placek kokosowy ; 6 białek 1 szk cukru ½ szk suchego maku 20 dag kokosu ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, dodać cukier(...)przygotowany budyń i zagotować. Tłuszcz utrzeć, dodając po 1 łyżce,przestudzony budyń. Składniki do przełożenia ; 2 paczki delicji 2 galaretki pomarańczowe Przełożenie placka ; Biszkopt, połowa kremu,placek kokosowy,druga połowa kremu,ciasta delicje- tężejąca galaretka. Źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaSkładniki; 12 dag mąki pszennej 7 dag masła lub margaryny 5 gad cukru pudru 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia Do zdobienia: biała czekolada lub biały lukier wiórki kokosowe czerwona posypka lub czerwona galaretka w proszku żelki na pomponik do czapki małe, drobne cukierki na oczy i nos Reszta podpowie Wam fantazja:) Z podanych składników szybko zagnieść ciasto(...)kilka tabliczek białej czekolady, moczymy przednią część ciasteczka, górę czyli czapkę obsypujemy czerwoną posypką, przyprawiamy pompon do czapki z żelka, dodajemy oczy i nos, a następnie brodę obsypujemy wiórkami kokosowymi
Apetyczna babeczkawspomnieniem lata z dzieciństwa. To słoiczki zamknięte z pysznymi truskawkami w pysznej zalewie. Uwielbiam ten smak :), a robi się ją bardzo szybko! Laski wanilii i cukier brązowy ,trzcinowy lub kokosowy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl. Składniki: 2 kg truskawek 1/2 litra wody 60 dag cukru kokosowego lub trzcinowego,ew. cukier kryształ 10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 3 laski wanilii
Apetyczna babeczkastopni. Masa śmietankowa: 250 ml śmietany 36% 1 śmietany śnieżka 2 śmietan-fixy 6 dag wiórków kokosowych Śmietanę ubić, dodać śnieżkę w proszku, zmiksować, a następnie wsypać śmietan-fixy i dalej miksować. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, wszystko dobrze mieszamy.Dodatkowo: 1/2 świeżego ananasa 1 galaretka cytrynowa Przełożenie
Apetyczna babeczkacukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag roztopionej margaryny 1/2 kg śliwek Kruszonka: 15 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki wiórków kokosowych 4 łyżki cukru Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki wrzątku 1. Margarynę roztapiamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do czasu uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę(...)formę wyłożoną papierem do pieczenia.2. Śliwki umyć, osuszyć, wyciągnąć pestki, przekrawać na połówki i równo rozłożyć na ciasto.3. Roztopić margarynę na kruszonkę, lekko przestudzić, dodać mąkę, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać i powstałymi grudkami posypać śliwki.4. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ciasto przez ok. 50-60 minut.5. Cukier puder przesiać do miski, dodać wrzątek, utrzeć łyżką
Apetyczna babeczkaskórą)- 600g obranych ziemniaków- 3 jajka- 2 lekko kopiaste łyżki mąki orkiszowej (u mnie typ750)- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 1/2 płaskiej łyżeczki soli- olej do smażenia (u mnie kokosowy bezzapachowy)Dynię umyć, wydrążyć miękki miąższ (gdy używamy Hokkaido skóry nie obieramy), obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Obrane ziemniaki również ścieramy na tej samej tarce, dodać jajka, mąkę(...)orkiszową i dokładnie zamieszać. Odstawić na chwilę, aż trochę puści sok. Ciasto ma być gęste i mokre (suche placki będą się rozwalały). Na rozgrzaną patelnię nakładamy olej (u mnie kokosowy) i po 1 łyżce masy na każdy placuszek, spłaszczamy lekko (formujemy placuszki) i smażymy po kilka minut z każdej strony aż się ładnie przyrumienią. Odsączamy na papierowym ręczniku i serwujemy
Smaczne Zdrowe