przepis na coś lekkiego, co przyniesie ulgę naszym żołądkom po wielkanocnym obżarstwie. Pyszna i lekka zupa krem z marchewek, z imbirem, trawą cytrynową i delikatnym aromatem pomarańczowym, zabielona mleczkiem kokosowym – pycha! Szybka, łatwa i przyjemna, a na pewno zachwyci całą rodzinę. Polecam! Scroll down for recipe in English Marchewkowa zupa krem (6 porcji) Składniki: 1 łyżka oleju 1 cebula(...)marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki 2 pędy trawy cytrynowej, rozgniecione (lub 1/2 łyżeczki pasty s trawy cytrynowej, opcjonalnie ) skórka obrana z 1 pomarańczy 400 g puszka mleka kokosowego 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól i pieprz do smaku listki kolendry do podania uprażone na suchej patelnie ziarna (dynia,słonecznik) do podania Przygotowanie: W średnim rondlu rozgrzej olej, włóż
karmelowyJeżeli lubicie gęstsze zupy, gdzie wszystko jest razem zmiksowane to ta zupa przypadnie Wam do gustu. A jeżeli lubicie kurczaka, marchew w towarzystwie mleka kokosowego to tym lepiej dla Was. Ta kombinacja nie tylko nastawia pozytywnie ze względu na kolor ale wspaniale rozgrzewa w chłodniejsze dni. Do przygotowania zupy potrzebujemy: 5 marchewek kawałek imbiru 1 cebulę 1 puszkę mleka kokosowego(...)wolnym ogniu podsmażyć cebulę z imbirem. W tym czasie obrać i pokroić marchewki oraz pomarańcze – wrzucić na patelnię i daje podsmażać. Gdy całość będzie zarumieniona wlać mleko kokosowe. Mięso pokroić w kawałki i dorzucić do zupy. Gotować do miękkości około 20-30 minut. Całość zmiksować do gładkiej konsystencji i doprawić do smaku. Podawać gorącą w bulionówkach, posypaną obficie pietruszką
Szybko Tanio Smaczniebitą śmietaną i czekoladowymi bezami. Ciasto nie wymaga pieczenia, a dzięki dodatkowi soku z limonki i mięty, jest orzeźwiające ;) SPÓD: 150 g biszkoptów 1 łyżeczka kakao 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka miodu 100 g daktyli MASA ANANASOWA: 1 puszka ananasa (340g) 1 1/2 szklanki napoju (jabłko, limonka, mięta) 1 op. budyniu śmietankowego 50 g masła KREM ŚMIETANKOWY: 1 szklanka(...)cukru pudru bezy czekoladowe Daktyle zalać wrzątkiem, tak aby znalazły się pod wodą i odstawić do wystudzenia. Biszkopty rozkruszyć w rozdrabniaczu na proszek i wymieszać z kakao oraz wiórkami kokosowymi. Daktyle odsączyć z wody i zmiksować blenderem razem z miodem do uzyskania gładkiego kremu. Połączyć razem z biszkoptami i wylepić dno formy o średnicy 20 cm. Ananasa pokroić w małą
https:KKuchniaMniamosób z cukrzycą! Miód należy zastąpić syropem z agawy. Orzechy (w tym włoskie) mają niski indeks glikemiczny (15), więc śmiało mogą znaleźć się w czekoladzie diabetyka. 3/4 szklanki oleju kokosowego (mierzyłam w stanie stałym; najlepszy jest nierafinowany) 1/4 szklanki kakao (można mniej) 2-3 łyżki miodu/syropu klonowego/syropu z agawy Dodatkowo (opcjonalnie): 30g orzechów włoskich (użyłam Helio ) 5 łyżek wiórek kokosowych(...)Olej kokosowy rozpuścić w rondelku. Dodać kakao, miód (lub jeden z syropów). Całość mieszać do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu wsypać orzechy lub swoje ulubione dodatki. Czekoladową masę przelać do płaskiego naczynia (*) wyłożonego folią spożywczą i wstawić do lodówki - aż czekolada zrobi się twarda. (*) Robiłam w formie o wymiarach 12 x 16 cm i czekolada wyszła
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Babeczki smakują rewelacyjnie i kuszą swym kokosowym aromatem. Posiadają mięciutkie wnętrze i nawet na drugi dzień - nadal pozostają świeże. Ozdobiłam je masą cukrową, ale można użyć dowolnego kremu lub bitej śmietany. Część została bez jakichkolwiek dodatków, ponieważ moja rodzina stwierdziła, że pomimo iż są pyszne - to szkoda ich jeść(...)około 6 sztuk) 75g masła/margaryny 60g cukru 1 jajko (duże lub 2 małe) 2 łyżki mleka 60g maki pszennej 40g mąki kokosowej kilka kropel aromatu śmietankowego/waniliowego/kokosowego Dekoracja: masa cukrowa (biała) perełki cukrowe (srebrne) Mąkę pszenną i kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę utrzeć z cukrem - na puszystą masę. Ciągle mieszając - dodać jajko i wlać
Di gotujeochoty na owsianki, ani te całonocne ani gotowane na świeżo. Przypadła mi do gustu ostatnio quinoa – gotuję ją dzień wcześniej i rano tylko zalewam gorącym mlekiem kokosowym. Voila! Gotowe. No w sumie to jeszcze dorzucam sobie na wierzch jakieś owoce ; ) Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy: 2 filiżanki quinoa 2 filiżanki wody 2 filiżanki mleka kokosowego 2 łyżki syropu(...)agawy Quinoa płuczemy obficie na sitku i umieszczamy w rondlu z wodą i gotujemy. Zajmie to ok 15 minut. W drugim garnku przygotowujemy i podgrzewamy mieszankę mleka kokosowego i syropu z agawy. Ugotowaną quinoa przenosimy do miseczek i zalewamy gorącym mlekiem. Dekorujemy owocami. Zjadamy. Pycha
Szybko Tanio SmaczniePowiało wiosną ….Tak! Uwielbiam lekkie a zarazem pożywne zupy, pełne aromatycznych warzyw, dodatek zdrowej kaszy jaglanej sprawia, że jesteśmy nasyceni na długi czas. Warzywa podduszone na oleju kokosowym sprawiają że smakuje wyjątkowo. Jest idealna nie trzeba jej niczym zagęszczać, a prostota przygotowania zachęci na pewno nie jedną osobę, nie od dziś wiadomo że te proste….bywają najlepsze, spróbujcie(...)jaglanej 1 świeży brokuł 2-3 różyczki kalafiora 3 ziemniaki 2 -3 marchewki 1 duża pietruszka 1 por 1 cebulka dymka ze szczypiorem Pęczek natki pietruszki 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka masła Około 3 litry wody Kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 6-7 ziarenek kolorowego pieprzu Sól do smaku Sposób przygotowania: Kostkę schabową myjemy, wkładamy
Wanilia i KardamonZupa krem rozgrzewająca z marchwi na mleku kokosowym Alternatywa na długie i chłodne, jesienne wieczory. Zapraszam. Składniki: 8 średnich młodych marchwi 4 ziemniaczki 1 por 5 ząbków czosnku 1/2 cytryny albo limonki 1 litr wody 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka soli morskiej 1 szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 szczypta pieprzu cayenne 2 łyżki oliwy(...)czosnek. Na rozgrzany tluszcz wrzucić cebulę, czosnek, a następnie resztę jarzyn. Dodać przyprawy, chwilę podsmarzyć całosć. Zalać wodą, tak aby wszystko zostało przykryte. Gotowac 25 minut. Dodać mleczko kokosowe, całosć zmiksować, dodać miód, gotować do 3 minut. Podawać ze swieżą kolendrą oraz skropić dobrą oliwą bądź olejem sezamowym. Smacznego
Wino Francja Kuchniaczarnuszki. W ten sposób zrodził się pomysł na tartę :) Składniki (na formę o średnicy ok. 26 cm): Ciasto 200 g mąki krupczatki 2 jajka łyżka (ok. 40 g) oleju kokosowego pół łyżeczki soli Farsz ok. 300 g buraków startych na tarce o grubych oczkach pomarańcza ok. 150 g sera z niebieską pleśnią 2 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoiczka(...)startych buraków dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Wymieszać. Do buraków dodać chrzan, czarnuszkę, kminek i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Składniki na ciasto wyrobić na gładko. Sugeruję dodać olej kokosowy na końcu - ma on posłużyć do całkowitego zlepienia ciasta, jego ilość zależy od wielkości jajek. Może się okazać, że trzeba go dodać więcej lub mniej. Ciasto rozwałkować najpierw szklanką lub małym
Weekendy w domu i ogrodziepodczas mieszania składników, ale się tak nie stało :) Kasza jaglana występuje zresztą tutaj w trzech postaciach - płatków, mąki i poppingu. Dodałam do ciasteczek też zmielone orzechy włoskie i olej kokosowy, przez co nabrały smaku i aromatu, a dodatkowo stały się super-ciasteczkami, bo zawierają w sobie zdrowe superfoods ;) Chrupiące ciasteczka jaglano-orzechowe 65 g oleju kokosowego 80 ml mleka zwykłego(...)zmielonej na mąkę kaszy jaglanej 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka domowego masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki ekspandowanej kaszy jaglanej Olej kokosowy (najlepiej w postaci płynnej) wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i ekspandowaną kaszę jaglaną wymieszać w osobnej misce. Płynne
FitKotKokosowy krem z tofu, z borówkami i wiórkami nie sadziłam, że moim mikserem mogę stworzyć tak gładki krem z tofu :O <. 3 Natalia chyba Ci się zaraz coś przypali.. tak mam to chyba w zwyczaju z wiórkami xd Przepis: 250-300g naturalnego tofu 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1/4 szklanki wody/mleka roślinnego(...)cytryny coś do posłodzenia (u mnie słodzik..dość dużo xd) ew. łyżka mąki kokosowej Wszystkie składniki zmiksować ze sobą na gładką masę, schłodzić w lodówce
More food, love and dreamsNiby nic bo krem pieczarkowy, ale mały dodatek w formie mleka kokosowego zrobił naprawdę piorunującą zmianę. Ok, przyznaję się, wczoraj robiłam porządki w spiżarni, i jak każdy szanujący swoje finanse wegus, gdy rzucają w Lidlu czy Biedrze coś wege robię zapasy, a ja całkowicie zapomniałam o 12 puszkach, więc teraz spodziewajcie się wysypu przepisów z mleczkiem kokosowym. Jeżeli robicie zupę(...)porcji: 500 g pieczarek 1-2 cebule (około 200 g) 1 duży ziemniak (około 300 g) 1 marchew (około 100 g) 1 pietruszka (około 100 g) puszka mleka kokosowego łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka pieprzu łyżka! czosnku suszonego łyżeczka soli 4 łyżki oleju roślinnego Wartości odżywcze na 100 g/1 porcję (zakładając 6 porcji z całości): kcal: 83/ 210 białko
greenscarfpieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki kakao 200 g czekolady (ja dałam 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej) 1 duże jajko 1/2 szklanki maślanki 1/4 szklanki oleju kokosowego (mierzymy po roztopieniu) 1/2 szklanki cukru 2 duże banany lub 3 mniejsze (powinny być mocno dojrzałe) Do tego przepisu najlepiej wykorzystać papilotki tulipany lub zrobić je samemu z kawałków papieru(...)misce mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, kakao i pokrojoną czekoladę. W drugiej misce rozgniatamy banany widelcem, dodajemy maślankę i jajko (koniecznie w temperaturze pokojowej inaczej olej kokosowy zrobi się twardy), cukier i rozpuszczony olej kokosowy. Całość mieszamy do połączenia składników. Mieszamy razem suche i mokre składniki. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami (te, które widzicie
CiastkozercyOleju mizerne resztki a na margarynie – której również nie było – nie piekę. I tak o to, po dokładnym oczyszczeniu szafek i połączeniu składników powstało fantastyczne ciasto owsiano-kokosowe. Do tego trochę owoców, które zawsze trzymam w zamrażarce na czarną godzinę. Ciasto wyszło pulchne, słodkie i przyjemnie chrupiące. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 200g śmietany(...)opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki wody owoce (w moim przypadku wiśnie, truskawki i śliwki) Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masę wymieszać z kwaśną śmietaną. Dodać mąkę, sól, płatki owsiane oraz wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Do masy dodać 2 łyżki
Jacob Tastesprostszych rzeczy do zrobienia. Wystarczy obrać i wycisnąć. Aby witaminy takie jak A D E K były przyswajalne przez nasz organizm, potrzebują tłuszczu. Ja dodaję łyżeczkę oleju kokosowego, jest bardzo wartościowym składnikiem całej mikstury. Dziś połączyłam jabłko, banana, grejpfruta,marchew. Dodałam łyżkę mielonego lnu do odbudowania flory bakteryjnej i osłony jelit oraz oleju kokosowego do przyswojenia witamin . SKŁADNIKI : składniki(...)szklanki marchew 3szt większe jabłko 4 szt banan 1 szt grejpfrut połowę siemię lniane mielone 1 dużą łyżkę 1 łyżeczkę oleju kokosowego SPOSÓB WYKONANIA : Marchew, jabłko, banan, grejpfrut obieramy. Przeciskamy wszystko przez wyciskarkę oprócz banana. Gdy mamy już cały sok wyciśnięty dodajemy banana, siemię, olej i całość miksujemy na jednolitą konsystencję. Sok jest pożywny
Basia w kuchni