curry . Już zrobiłem dla Was chłodnik hiszpański czyli gazpacho , a teraz przyszedł czas na zupę pomidorową, ale gotowaną i to w towarzystwie mojej ulubionej pasty (czerwonej) curry i mleczka kokosowego. To jaką pastę wybierzecie zależy już od Was. Ja robiłem już na średnio i mocno ostrej i wychodzi naprawdę dobre. Kilka miesięcy wstecz używałem jednak bardzo delikatnej pasty curry(...)zastąpić suszonymi warzywami lub sklepowym badziewiem. I tak będzie pyszne! Składnik: Pomidory – 1kg Cebula – 1 sztuka Czosnek – 3 ząbki Pasta curry – 2 łyżki Mleczko kokosowe – 200ml Kostka rosołowa – 1 łyżka domowej = 1 kostka sklepowej (opcjonalnie) Olej – 3 łyżki Sól i pieprz – do smaku Wykonanie: Pomidory natnij i zalej wrzątkiem. Po około
BlendmanWilgotne ciasto z dodatkiem białej czekolady, a w nim zatopione łodygi kwaśnego rabarbaru. Wszystko przykryte jest chrupiącą, kokosową kruszonką. Proste i bardzo smaczne ciasto, w sam raz na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego :) ok 500 g rabarbaru 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 200 g jogurtu naturalnego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 100 g czekolady białej KRUSZONKA: 50 g masła 1/4 szklanki maki pszennej 1 szklanka wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru brązowego Przygotować kruszonkę. Rozetrzeć w palcach mąkę pszenną z wiórkami, cukrem i miękkim masłem. Odstawić w chłodne miejsca. Jajka utrzeć z cukrem do białości. W trakcie ubijania wlać cienkim strumykiem olej, a następnie jogurt naturalny. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek
https:KKuchniaMniamsłodko! Gorąco polecam ;) Składniki: (na 2 porcje) 300 g ugotowanej komosy ryżowej 2 łyżki miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 kiwi garść malin 30 g wiórek kokosowych 1/2 łyżki masła 1 łyżka ksylitolu 4 ciasteczka owsiane, pokruszone Przygotowanie: Ugotowaną komosę ryżową wymieszać z miodem i jogurtem. 3/4 przełożyć do dwóch wysokich szklanek(...)pucharków. Masło stopić w garnuszku, wsypać wiórki kokosowe oraz ksylitol. Smażyć, do zezłocenia kokosu, co jakiś czas mieszając. Ostudzić. Kiwi obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Maliny zmiksować blenderem, odstawić na bok. Na komosę w szklankach nałożyć pokrojone kiwi. Na kiwi wyłożyć zmiksowane maliny (odstawiając 1 łyżkę na bok) oraz podprażone wiórki kokosowe. Na to dać 1/2 pokruszonych ciasteczek
Nastoletnie Wypiekaniesorbet, ale wiedziałam, że moje muszą być bardziej kremowe. Tylko odrobinę, bo to właśnie odrobinę kremowej konsystencji brakowało mi w nich do ideału. Moją wersję przygotowałam na bazie śmietanki kokosowej, dzięki czemu konsystencja jest idealnie kremowa. Śmietankę kupicie między innymi w Kuchniach Świata (polecam Real Thai, ma bardzo czysty skład). Wegańskie lody różane z makaronem ryżowym Składniki: na 4 duże(...)gałki 1 puszka schłodzonej śmietanki kokosowej (niesłodzonej) 4 łyżki stewii z erytrytolem 1 łyżka wody różanej 1 łyżka roztopionego nierafinowanego oleju kokosowego ok. 30g makaronu ryżowego (nitki) Sposób przygotowania 1. Śmietankę przelewamy do garnuszka, stawiamy na gaz i podgrzewamy. 2. Dodajemy stewię z etrytrytolem, wodę różaną i olej. Mieszamy. Gdy śmietanka się zagotuje (powinna mocno bulgotać przez ok. 2 minuty
Fill The Bowlpolecam ;) Składniki: (na 2 porcje) 100 g płatków owsianych 180 ml soku jabłkowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) 1 łyżka miodu 1 małe jabłko, starte 4 łyżki płatków kokosowych (można zastąpić wiórkami kokosowymi) 2 kiwi Przygotowanie: Wieczorem: Płatki owsiane zalać sokiem jabłkowym i miodem. Odstawić na całą noc pod przykryciem w chłodne miejsce(...)rano: Do napęczniałych płatków dodać obrane i starte na drobnych oczkach jabłko, dobrze wymieszać. Tak przygotowaną owsiankę przełożyć do dwóch miseczek. Podawać z pokrojonymi w plasterki kiwi oraz płatkami kokosowymi. Owsiankę można również przełożyć do pudełka śniadaniowego lub słoiczka i wziąć ze sobą do pracy jako drugie śniadanie. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieskładników odżywczych. Szkoda tylko, że jest tak trudno dostępna. Niemniej jednak półkilogramowy woreczek, który udało mi się upolować, postanowiłem wykorzystać do ugotowania z niej przepysznej kremowej owsianki na mleku kokosowym. Sprawdziła się znakomicie! Dobór owoców pozostawiam już Wam, jednak lekko kwaśna marakuja świetnie się komponuje z delikatną kaszą, podkręcając jej smak. To przepis w sam raz na leniwe śniadanie podczas(...)długiego weekendu majowego! ;) * SKŁADNIKI na 2 porcje 1 szklanka białej kaszy gryczanej (niepalonej) 2 szklanki wody 4-5 łyżek mleka kokosowego 1-2 łyżki syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu szczypta cynamonu szczypta kardamonu sól morska do smaku 4 owoce marakui * PRZYGOTOWANIE Kaszę gryczaną gotujemy w proporcji 1:2 do miękkości — przez około kwadrans. Następnie garnek
Food Squarekokosowy krem z tofu* z domowym dżemem truskawkowym i prażonymi wiórkami kokosowymi~ *z dodatkiem "śmietanki' kokosowej Dziękuję za wszystkie kciuki w piątek! Chyba mocno trzymaliście, bo...udało mi się! Zajęlam 3 miejsce w eliminacjach okręgowych i jadę na finał ogólnopolski już za miesiąc! :o Zupełnie nie byłam na to przygotowana i teraz trochę się stresuję...Zaczęło się od tego
breakfast of dreamssojowy po prostu wymiata i jak dla mnie staje na podium wśród pasztetów i past. Moim skromnym zdaniem wszystkie składniki użyte do wykonania pasztetu są niezbędne. Duża ilość oleju kokosowego zapewni fajną konsystencję oraz pełny smak. Sos worcester jest składnikiem, który w wersji wegańskiej może być ciężej dostępny (ja swój kupiłem za jakieś śmieszne pieniądze w Kauflandzie). Zawsze można spróbować(...)zastąpić, np. winem (porto). Smak pasztetu powinien być inny, ale równie ciekawy. Składniki: Soja – 1kg (ugotowanej) Cebula – 3 duże Bulion – 250ml Borowiki suszone – 20g Olej kokosowy bezzapachowy – 250g Sos sojowy – 5 łyżek Sos worcester – 2 łyżki Płatki drożdżowe – 5 łyżek Wykonanie: Na dużej patelni rozgrzej cały olej kokosowy i podsmaż na średnim
BlendmanRozgrzewający kurczak na ostro w sosie curry na mleku kokosowym Po prostu smacznie ! Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka pokrojonych pomidorów pelati 400 ml mleka kokosowego 1 pęczek świeżej kolendry sól morska do smaku 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu pieprz czerwony (kilka ziaren) 2 lub 3 ostre papryczki(...)kolejności dodawać wszystkie wymienione przyprawy, przesmażyć, dodać pomidory, odparować z nich wodę. Na powstałym sosie ułożyć kawałki kurczaka, dusić pod przykryciem około 10 minut, przemieszać, dolać mleko kokosowe, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut do miękkości i połączenia się smaków i aromatów. Na koniec dorzucić posiekaną świeżą kolendrę, oprószyć czerwonym pieprzem. Podawać z ryżem
Wino Francja Kuchniamodnych składników. W wersji "słoikowej" można go zabrać ze sobą do pracy, stanowi też świetną propozycję deseru na piknik czy grill. :) Składniki: 1/4 szklanki nasion chia 2 szklanki mleka kokosowego 1 duże, dojrzałe mango jagody goji kruche ciasteczka z kakao Wykonanie: Nasiona chia wymieszaj dokładnie z mlekiem kokosowym. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Obierz mango, usuń pestkę, następnie(...)pokrój w kostkę i zmiksuj blenderem na gładki mus. Dodaj do niego jagody goi, wymieszaj. Pokrusz w miseczce ciasteczka. W wysokiej szklance układaj kolejne warstwy deseru: kokosowy jogurt z chia, pokruszone ciasteczka, mus z mango, pokruszone ciasteczka. Wierzch udekoruj kilkoma jagodami goji. Od razu podawaj
Garniec Magalietakie składniki były akurat w domu a musiałam szybko zrobić coś sycącego na obiad. Wpadł mi gdzieś kiedyś w oko przepis na zupę z dyni z dodatkiem mleka kokosowego, a że i ono było, postanowiłam też je dodać. Zupa wyszła gęsta i bardzo pożywna. I bardzo smaczna. Ja swoją zupę miksowałam ale można warzywa tylko rozgnieść. składniki 1 łyżka(...)łyżeczka kurkumy 3- 4 ząbki czosnku, rozgniecione 400 g kalafiora podzielonego na różyczki 500 g dyni, obranej, bez pestek, grubo pokrojonej 400 ml (puszka) mleka kokosowego 500 ml bulionu warzywnego lub wywaru z kurczaka Sól i pieprz do smaku do podania pestki dyni, grzanki, kolendra, płatki ostrej papryki - dowolnie przygotowanie Warzywa naszykować zgodnie z opisem
Stare Garyprzepis na coś lekkiego, co przyniesie ulgę naszym żołądkom po wielkanocnym obżarstwie. Pyszna i lekka zupa krem z marchewek, z imbirem, trawą cytrynową i delikatnym aromatem pomarańczowym, zabielona mleczkiem kokosowym – pycha! Szybka, łatwa i przyjemna, a na pewno zachwyci całą rodzinę. Polecam! Scroll down for recipe in English Marchewkowa zupa krem (6 porcji) Składniki: 1 łyżka oleju 1 cebula(...)marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki 2 pędy trawy cytrynowej, rozgniecione (lub 1/2 łyżeczki pasty s trawy cytrynowej, opcjonalnie ) skórka obrana z 1 pomarańczy 400 g puszka mleka kokosowego 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól i pieprz do smaku listki kolendry do podania uprażone na suchej patelnie ziarna (dynia,słonecznik) do podania Przygotowanie: W średnim rondlu rozgrzej olej, włóż
karmelowyJeżeli lubicie gęstsze zupy, gdzie wszystko jest razem zmiksowane to ta zupa przypadnie Wam do gustu. A jeżeli lubicie kurczaka, marchew w towarzystwie mleka kokosowego to tym lepiej dla Was. Ta kombinacja nie tylko nastawia pozytywnie ze względu na kolor ale wspaniale rozgrzewa w chłodniejsze dni. Do przygotowania zupy potrzebujemy: 5 marchewek kawałek imbiru 1 cebulę 1 puszkę mleka kokosowego(...)wolnym ogniu podsmażyć cebulę z imbirem. W tym czasie obrać i pokroić marchewki oraz pomarańcze – wrzucić na patelnię i daje podsmażać. Gdy całość będzie zarumieniona wlać mleko kokosowe. Mięso pokroić w kawałki i dorzucić do zupy. Gotować do miękkości około 20-30 minut. Całość zmiksować do gładkiej konsystencji i doprawić do smaku. Podawać gorącą w bulionówkach, posypaną obficie pietruszką
Szybko Tanio Smaczniebitą śmietaną i czekoladowymi bezami. Ciasto nie wymaga pieczenia, a dzięki dodatkowi soku z limonki i mięty, jest orzeźwiające ;) SPÓD: 150 g biszkoptów 1 łyżeczka kakao 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka miodu 100 g daktyli MASA ANANASOWA: 1 puszka ananasa (340g) 1 1/2 szklanki napoju (jabłko, limonka, mięta) 1 op. budyniu śmietankowego 50 g masła KREM ŚMIETANKOWY: 1 szklanka(...)cukru pudru bezy czekoladowe Daktyle zalać wrzątkiem, tak aby znalazły się pod wodą i odstawić do wystudzenia. Biszkopty rozkruszyć w rozdrabniaczu na proszek i wymieszać z kakao oraz wiórkami kokosowymi. Daktyle odsączyć z wody i zmiksować blenderem razem z miodem do uzyskania gładkiego kremu. Połączyć razem z biszkoptami i wylepić dno formy o średnicy 20 cm. Ananasa pokroić w małą
https:KKuchniaMniamosób z cukrzycą! Miód należy zastąpić syropem z agawy. Orzechy (w tym włoskie) mają niski indeks glikemiczny (15), więc śmiało mogą znaleźć się w czekoladzie diabetyka. 3/4 szklanki oleju kokosowego (mierzyłam w stanie stałym; najlepszy jest nierafinowany) 1/4 szklanki kakao (można mniej) 2-3 łyżki miodu/syropu klonowego/syropu z agawy Dodatkowo (opcjonalnie): 30g orzechów włoskich (użyłam Helio ) 5 łyżek wiórek kokosowych(...)Olej kokosowy rozpuścić w rondelku. Dodać kakao, miód (lub jeden z syropów). Całość mieszać do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu wsypać orzechy lub swoje ulubione dodatki. Czekoladową masę przelać do płaskiego naczynia (*) wyłożonego folią spożywczą i wstawić do lodówki - aż czekolada zrobi się twarda. (*) Robiłam w formie o wymiarach 12 x 16 cm i czekolada wyszła
Di gotuje