domu i również się w nim zakochacie. Sekretem najlepszego mango lassi moim zdaniem jest… po prostu dobre mango, które jest dojrzałe i świeże (nie z puszki) oraz mleko kokosowe, najlepiej własnej produkcji ( przepis na mleko kokosowe ). Mango lassi - indyjski koktajl Wydrukuj przepis Porcji: 2 Czas przygotowania: 3 min Potrzebujesz: 1 dojrzałe mango 300ml mleka kokosowego (przepis na blogu) duża
BlendmanPropozycja na słodkie śniadanie z niską zawartością węglowodanów. Jedynym ich źródłem są otręby owsiane, które zapewniają dużą dawkę dobroczynnego błonnika. W smaku muffiny są po prostu genialne! Puszyste, mocno kokosowe. Skład można dostosować do własnych potrzeb manipulując ilością odżywki białkowej. Bardzo polecam! Składniki: 30 g odżywki białkowej o dowolnym smaku 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka otrębów owsianych 2 jajka(...)Rozgrzać urządzenie do wypieku babeczek lub piekarnik do 180*C. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać. Zagłębienia formy wysmarować olejem kokosowym. Nałożyć po jednej i pół łyżki masy. Piec około 4-6 minut lub 20 minut w piekarniku. Podawać z borówkami i jogurtem. Smacznego
Chocolate Muffin BlogWschodniej, przede wszystkim indonezyjską. Do najważniejszych składników należą bowiem jednoznacznie kojarzone z Indonezją sambal oelek ( ulek ), gałka muszkatołowa oraz goździki. W połączeniu z mango, czerwoną cebulą, limonką i mlekiem kokosowym tworzą bardzo oryginalny sos, łączący trzy rodzaje smaków: słodkie, kwaśne i ostre. O tym ostatnim decyduje w praktyce sambal, który w wersji znanej jako sambal oelek to tak naprawdę starte(...)ząbki czosnku 2 średnie czerwone cebule 1 duże dojrzałe mango (500g) 2 łyżki soku z limonki 2 łyżeczki sambalu oelek 1 łyżeczka gałki muszkatołowej kilka goździków 150ml mleka kokosowego „light” sól brązowy cukier olej rzepakowy mąka pszenna świeża kolendra do dekoracji (opcjonalnie) Instrukcje Czosnek obieramy z łupinek i dokładnie miażdżymy np. w wyciskarce. Mięso dzielimy na kilka mniejszych kawałków, posypujemy
Kulinarna Pokusasamym wyglądem dlatego otwierając lodówkę nie sposób mu się oprzeć. Poza smakiem i wyglądem jest zdrowe, bez mąki, cukru i innych zakazanych używek ;) Spód: szklanka daktyli, szklanka wiórków kokosowych, 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych, 1 łyżka roztopionego masła (lub oleju kokosowego) Daktyle należy namoczyć na kilka godzin przed zrobieniem ciasta, chyba, że macie super mocny sprzęt który je rozdrobni(...)wykładamy dno tortownicy (22 cm) Masa: 2 puszki mleczka koksowego - 2x400 ml 2 gorzkie czekolady o wysokiej zawartości kakao dowolne owoce (jagody, wiśnie, maliny) By ciasto się udało mleczko kokosowe musi postać w lodówce co najmniej dobę. Wykładamy do garnka jego stałą część (wodę wylewamy, ewentualnie zużywamy np do koktajlu) dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy całość mieszając aż czekolada się
Cynamonowe szczęściezimno z kaszy jaglanej Składniki (na formę o średnicy 27 cm): 100g migdałów 100g daktyli 1 szkl. suchej kaszy jaglanej 3 szkl. wody 1 puszka mleka kokosowego (schłodzonego przez dobę w lodówce) 3 łyżeczki agaru 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szkl. soku z cytryny szczypta soli kakao do posypania Przygotowanie: Namocz daktyle w gorącej wodzie(...)Zmiksuj. Powstałą masę schłodź w lodówce przez 20 minut. Ugotowaną i przestudzoną kaszę przełóż do malaksera. Wyjmij spód ciasta z lodówki i równomiernie rozprowadź po formie. Z mleka kokosowego oddziel tłuszcz kokosowy i przełóż do garnka, dodaj agar i zagotuj często mieszając. Następnie gotuj jeszcze przez ok. pół minuty (regularnie mieszając). Potem przelej masę do kaszy jaglanej znajdującej
wegujemyBardzo smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne zimowe dni. Przygotowana z minimalnej ilości łatwo dostępnych składników, takich jak marchewka i suszona soczewica. Mleczko kokosowe można zastąpić każdym innym mlekiem roślinnym lub zwykłym mlekiem krowim. Koniecznie podajcie ją z posypką z kaszy jaglanej i uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych. Przed samym podaniem skropcie sokiem z cytryny oraz(...)sosu sojowego 2 cebule pokrojone w kostkę 2 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego) 1 łyżka oliwy 1 łyżka drobno startego imbiru 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 puszka mleka kokosowego ( 400 lub 200 ml) sól morska, pieprz DO PODANIA: uprażone na suchej patelni płatki migdałów, ugotowana kasza jaglana * , oliwa truflowa, chili w proszku, sok wyciśnięty z cytryny WYKONANIE W szerokim
cool and mintyPrzepyszny kokosowy pudding z CHIA, czyli nasionami szałwii hiszpańskiej. Piękno tego deseru polega na tym, że jest bardzo smaczny, zdrowy i właściwie robi się sam. Nic nie ubijamy, nie gotujemy. Wystarczy zamieszać i ... iść spać ;) Lista zdrowotnych właściwości chia jest bardzo długa. Te małe ziarenka mają wielką moc. Charakteryzują się dużą zawartością cennych dla zdrowia witamin, minerałów, kwasów Omega(...)delikatną galaretkę. Następnie już w organizmie uwalniają płyn stopniowo w miarę trawienia wspomagając w ten sposób nawilżanie organizmu. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 3 łyżki nasion chia ¹⧸₂ szklanki mleka kokosowego ¹⧸₂ szklanki mleka zwykłego lub roślinnego ( migdałowego, ryżowego) 2-3 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu, syropu z agawy świeże owoce ( maliny, borówki, pestki granatu, pokrojone w kosteczkę kiwi oraz truskawki
cool and mintyKulki Mocy opanowały internet! Robi je każdy, choć każdy z troszkę innych składników. Ja proponuję Wam dzisiaj chyba najprostszą wersję, do której wykorzystamy zaledwie masło orzechowe, wiórki kokosowe oraz rodzynki. Ewentualnie można dodać jeszcze miód, gdyby kulki nie były dla Was wystarczająco słodkie, ale moim zdaniem same rodzynki wystarczą :) Polecam! Roboty z nimi na 5 minut... Składniki(...)sztuk) 150 g masła orzechowego 80 g wiórków kokosowych 150 g rodzynków+ wrzątek do zalania Przygotowanie: Rodzynki zalać wrzątkiem do pokrycia, odstawić na 5-10 minut do napęcznienia. Następnie odcedzić i osuszyć. I teraz dwa rozwiązania: 1) Wszystkie składniki umieścić w malakserze lub blenderze i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Uformować z niej
Nastoletnie Wypiekaniemarnować swojej pracy, a tym bardziej żadnych składników. W końcu już robiłam ciastka z marchewki ( klik ), a ciasto marchewkowe - uwielbiam ( klik , klik ). W taki sposób powstały przepyszne ciastka marchewkowo-kokosowe, które piekłam już niejednokrotnie i jestem z nich bardzo dumna! Tak cudownie pachną, że nie sposób się im oprzeć. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Posiadają idealną konsystencję(...)smaczne! Mogą! (około 13 sztuk) 300g marchewki 150g mąki pszennej 1 jajko (małe) 50g ksylitolu (można użyć zwykłego cukru) 1 łyżka cukru waniliowego (płaska) 2 łyżki oleju kokosowego 5 łyżek wiórek kokosowych (płaskich) 1/2 łyżeczki sody 1-2 łyżki mleka (do reakcji z sodą) Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie
Di gotujeZupa z nutką egzotyki. Bataty i mleczko kokosowe to nietypowe składniki, dzięki czemu zupa nabiera ciekawego smaku. Czas przygotowania i ilość porcji 40 minut, około 4 porcji. Produkty 2 bataty, 3 marchewki, 1 cebula, 3 łyżki mleczka kokosowego, 1 litr wody, 1 łyżka masła, płatki migdałów, sól, pieprz. Przygotowanie W garnku rozpuść masło. Warzywa pokrój i wrzuć do garnka(...)rozgrzanym masłem. Przez chwilę podsmaż warzywa. Następnie do garnka wlej litr wody. Zupę gotuj aż warzywa zmiękną. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj trzy łyżki mleczka kokosowego i jeszcze raz dokładnie zmiksuj. Krem gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. Zupę podawaj posypaną płatkami migdałów. Wiem co jem Bataty to warzywa, które warto włączyć do diety ponieważ zawierają
Fit&Fast Kitchensorbet, ale wiedziałam, że moje muszą być bardziej kremowe. Tylko odrobinę, bo to właśnie odrobinę kremowej konsystencji brakowało mi w nich do ideału. Moją wersję przygotowałam na bazie śmietanki kokosowej, dzięki czemu konsystencja jest idealnie kremowa. Śmietankę kupicie między innymi w Kuchniach Świata (polecam Real Thai, ma bardzo czysty skład). Wegańskie lody różane z makaronem ryżowym Składniki: na 4 duże(...)gałki 1 puszka schłodzonej śmietanki kokosowej (niesłodzonej) 4 płaskie łyżki stewii z erytrytolem* 1 łyżka wody różanej 1 łyżka roztopionego nierafinowanego oleju kokosowego ok. 35-40g makaronu ryżowego (nitki)** *w zależności od tego ile nam się „ukroi” ; ) ** można zastąpić ksylitolem jednak będzie trzeba samemu dopasować ilość do słodkości. Sposób przygotowania 1. Śmietankę przelewamy do garnuszka, stawiamy
Fill The Bowlstworzyłem szybki i pyszny tofurnik bez pieczenia . Jeśli koniecznie chcecie zredukować ilość cukru, to cukier puder trzcinowy zastąpcie, np. erytrolem. Jego też można zmielić na puder! Co do mleczka kokosowego, którego użyłem, to było to mleczko z firmy Kier. Nie jest to wpis sponsorowany, ale ten produkt jak dla mnie po prostu jest tak dobry, że wypada o nim wspomnieć(...)spód: Migdały – 300g Daktyle – 150g Sól – 1/3 łyżeczki Składniki na masę „serową”: Tofu naturalne – 500g (u mnie 2 kostki BIO Tofu Polsoja) Mleczko kokosowe – 1 puszka Agar – 3 łyżeczki Sok z cytryny – 100ml Cukier puder trzcinowy – 80g Wanilia – 1 łyżeczka w proszku lub ziarenka z jednej laski Sól
BlendmanCiasto Raffaello z truskawkami na puszystym biszkopcie. Krem jest na bazie śmietany kremówki z roztopioną białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i mascarpone. Ciasto zdecydowanie dla miłośników kokosu Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 200 g białej czekolady(...)serka mascarpone 1 szklanka wiórków kokosowych 1 kg truskawek (trochę zostanie) Przygotowanie: Biszkopt: Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20-25 minut. Ostudzić. Ściągnąć
Oryginalny smakrodzaju naszej bazy. Dodatkowo do masy można dodać ulubione bakalie lub dowolny olejek zapachowy. (około 16 sztuk) 300g biszkoptu kakaowego (*) 4 łyżki masła (płaskie) 4 łyżki oleju kokosowego 3-4 łyżki cukru (w zależności od słodkości biszkoptu) 25g czekolady (ulubionej) mleko Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtaczania Masło, olej i cukier umieścić w garnuszku i podgrzać do momentu połączenia(...)konsystencję. (Ja dodałam około 50 ml.) Na końcu - całość wymieszać z czekoladą. Z masy formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko zwilżyć i dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Praliny schłodzić w lodówce. (*) W przypadku jasnego ciasta należy dodać 1-2 łyżki kakao i wymieszać je razem z rozpuszczanym masłem, olejem oraz cukrem. Moje kuleczki
Di gotujeniebo" lepsze! (około 13 sztuk) 1 szklanka mąki bezglutenowej (użyłam koncentratu mąki bezglutenowej) (*) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki miodu (płynnego; płaskie) 5 łyżek pasty tahini 5 łyżek oleju kokosowego Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtaczania Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.) Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego(...)Każdą kuleczkę dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut w 175-180 stopniach. (Ciastka powinny być zarumienione.) Ostudzić na kratce. (Początkowo będą bardzo kruche i delikatne, ale później stwardnieją.) (*) Ja użyłam gotowego koncentratu mąki bezglutenowej, ale można użyć dowolnej mieszanki np. z mąki ryżowej
Di gotuje