Lody o zdecydowanie kokosowym smaku. Samo ich przygotowanie zajmuje dosłownie moment. Potem jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość i pozwolić działać zamrażarce. Coraz częściej eksperymentuję z różnymi domowymi specjałami, które mogłyby nam zastąpić te sklepowe. Robiłam już lody śmietankowe, waniliowe, truskawkowe, a teraz kokosowe. Wszystkie są bardzo smaczne, intensywne w smaku. Ich małym minusem jest fakt, że dość mocno zamarzają(...)Trzeba pamiętać o tym, aby wyjąć je z zamrażarki około dziesięciu minut przed konsumpcją. Dla mnie nie stanowi to przeszkody, najważniejszy jest brak niepotrzebnych składników :) Składniki: 200 ml mleczka kokosowego 200 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 szkl. cukru Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w garnku. Podgrzać do momentu, aż cukier się rozpuści. Nie gotować. Następnie wystudzić i przelać
zadanie-gotowanieniespodzianka. BARDZO DZIĘKUJĘ ODWIEDZAJĄCYM !!! :D Składniki : 280 g nerkowców szklanka żurawiny 50 g ryżu preparowanego (dmuchanego) 50 ml ciepłej (nie gorącej) wody 3 łyżki miodu cytryna mała puszka mleka kokosowego (165 ml) galaretka cytrynowa 300 ml wrzątku Nerkowce namoczyć na noc w przegotowanej wodzie. Wody powinno być tyle, by przykrywała orzechy. Namoczenie bardzo ułatwia potem zmielenie orzechów. Do lodówki wstawić(...)puszkę z mlekiem kokosowym. Rano odlać wodę, której orzechy nie wchłoną. Orzechy wrzucić do malaksera. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. Zmiksować orzechy na drobną miazgę. Do miazgi orzechowej zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok z połówki cytryny, dodać stałą masę z puszki z mlekiem kokosowym oraz łyżkę miodu. Całość zmiksować, by składniki się połączyły. Wyłożyć masę
Weekendy w domu i ogrodziewęglowodanów, 17 g tłuszczu około 1 kg gruszek (5-6 sztuk) 100 g mielonych migdałów 100 g płatków owsianych 50 g brązowego nierafinowanego cukru 30 g oleju kokosowego 2-3 łyżki wody Przygotowanie: W misce umieść mielone migdały, cukier (łyżeczkę odłóż do karmelizowania gruszek), płatki owsiane, masło kokosowe (łyżeczkę zostaw do karmelizowania gruszek) i cynamon. Rozetrzyj wszytkie składniki w palcach(...)syropie gruszki i duś na małym ogniu około 5 minut, po czym delikatnie przewróć na druga stronę i duć 3-5 minut. Foremki do zapiekanie bardzo delikatnie natłuść masłem kokosowym, umieść gruszki i posyp kruszonką. Piecz e temp. 180-190 C przez około 30 minut. Smacznego
greenscarfSzybkie ciasteczka owsiane bez mąki pszennej. Jako dodatki możecie wykorzystać dowolne składniki, u mnie tym razem są to wiórki kokosowe, słonecznik i suszona żurawina. Ciasteczka są słodzone miodem, ale można zamienić go na ksylitol lub cukier trzcinowy. Zapraszam! Składniki: 2 łyżeczki miodu 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki owsianej 1/2 szklanki słonecznika garść suszonej żurawiny garść wiórków kokosowych(...)łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego, rozpuszczonego 2 jajka Masło lub olej roztopić na małym ogniu. Wlać do miski i za pomocą łyżki wymieszać z resztą składników. Przygnieść, aby płatki pochłonęły mokre składniki. Łyżeczką nabierać porcje ciasta, zgnieść w ręce i uformować kulkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 18-20 minut w 180*C. Upieczone
Chocolate Muffin Blogtego całość jest lekka, zdrowa i kolorowa ;) Zielone szparagi z jajkiem, ziemniakami i batatami pęczek zielonych szparagów 5-6 młodych ziemniaków średniej wielkości 1 duży batat ekologiczne jajka olej kokosowy sól, pieprz, koperek, suszony lub świeży czosnek Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wyłożyć na jeden koszyk parowaru. Szparagi umyć i odkroić zdrewniałe końce (najlepiej ugiąć końcówkę(...)datkiem koperku około 35-40 minut (tak naprawdę wszystko zależy od gatunku ziemniaka). Batata parować około 20 minut, a doprawione czosnkiem szparagi 15. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego, wybić jajka (u mnie 2 sztuki na porcję), doprawić solą i pieprzem i smażyć na małym ogniu pod przykryciem (u mnie do momentu ścięcia białka tak, aby żółtko pozostało płynne). Warzywa
FitKotsię w ustach. Spróbujcie. Moje pyszne śniadanie podałam na ręcznie rzeźbionej deseczce z Graciarni . Uwielbiam wszelkie drewniane akcesoria. A Wy? Placuszki śniadaniowe na serku kanapkowym. Placuszki usmażyłam na oleju kokosowym Olejowe Smaki. Placuszki śniadaniowe na serku kanapkowym 2016-05-17 22:40:40 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)opakowanie naturalnego serka kanapkowego (100 g) 1 jajko 4 łyżki mąki 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cukru (lub np. miodu) 1 łyżeczka oleju kokosowego Olejowe Smaki propozycja podania: cukier puder Przygotowanie Do miski przekładamy serek kanapkowy, dodajemy jajko i dokładnie całość mieszamy np. przy użyciu widelca. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier (ilość
Słodkie okruszkibyła już tarta ze szpinakiem , teraz czas na tartę z botwinką. Inspiracja White Plate . Składniki na formę o średnicy 26 cm: Spód: 200 g mąki pszennej 70 g oleju kokosowego lub zimnego masła 2 żółtka szczypta soli 2 żółtka 2-3 łyżki zimnej wody Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto stanie się mokre(...)słoika, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Podpiec ciasto przez 10-15 min do złego koloru. Farsz: 2 łyżki oleju kokosowego lub masła 3 ząbki czosnku 1 duży pęczek botwinki lub dwa małe 3/4 lub 1 łyżeczka soli duża szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta kminku szczypta papryki chili szczypta gałki muszkatołowej pęczek
moj przepis naPrzepis na Pysznego Kurczaka z Makaronem w sosie Kokosowo - Żurawinowym. Szybki pomysł na pyszny Obiad. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - -KOKOSOWY KURCZAK- ✔ 500 g PIERSI Z KURCZAKA ✔ PIEPRZ CYTRYNOWY ✔ 300 g MAKARONU ✔ 400 g MLECZKA KOKOSOWEGO ✔ 150 g ŻURAWINY ✔ OLEJ KOKOSOWY(do smażenia) ZDJĘCIA Z PLANU
Sylwetka Od Kuchnicurry . Już zrobiłem dla Was chłodnik hiszpański czyli gazpacho , a teraz przyszedł czas na zupę pomidorową, ale gotowaną i to w towarzystwie mojej ulubionej pasty (czerwonej) curry i mleczka kokosowego. To jaką pastę wybierzecie zależy już od Was. Ja robiłem już na średnio i mocno ostrej i wychodzi naprawdę dobre. Kilka miesięcy wstecz używałem jednak bardzo delikatnej pasty curry(...)zastąpić suszonymi warzywami lub sklepowym badziewiem. I tak będzie pyszne! Składnik: Pomidory – 1kg Cebula – 1 sztuka Czosnek – 3 ząbki Pasta curry – 2 łyżki Mleczko kokosowe – 200ml Kostka rosołowa – 1 łyżka domowej = 1 kostka sklepowej (opcjonalnie) Olej – 3 łyżki Sól i pieprz – do smaku Wykonanie: Pomidory natnij i zalej wrzątkiem. Po około
BlendmanWilgotne ciasto z dodatkiem białej czekolady, a w nim zatopione łodygi kwaśnego rabarbaru. Wszystko przykryte jest chrupiącą, kokosową kruszonką. Proste i bardzo smaczne ciasto, w sam raz na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego :) ok 500 g rabarbaru 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 200 g jogurtu naturalnego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 100 g czekolady białej KRUSZONKA: 50 g masła 1/4 szklanki maki pszennej 1 szklanka wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru brązowego Przygotować kruszonkę. Rozetrzeć w palcach mąkę pszenną z wiórkami, cukrem i miękkim masłem. Odstawić w chłodne miejsca. Jajka utrzeć z cukrem do białości. W trakcie ubijania wlać cienkim strumykiem olej, a następnie jogurt naturalny. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek
https:KKuchniaMniamsłodko! Gorąco polecam ;) Składniki: (na 2 porcje) 300 g ugotowanej komosy ryżowej 2 łyżki miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 kiwi garść malin 30 g wiórek kokosowych 1/2 łyżki masła 1 łyżka ksylitolu 4 ciasteczka owsiane, pokruszone Przygotowanie: Ugotowaną komosę ryżową wymieszać z miodem i jogurtem. 3/4 przełożyć do dwóch wysokich szklanek(...)pucharków. Masło stopić w garnuszku, wsypać wiórki kokosowe oraz ksylitol. Smażyć, do zezłocenia kokosu, co jakiś czas mieszając. Ostudzić. Kiwi obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Maliny zmiksować blenderem, odstawić na bok. Na komosę w szklankach nałożyć pokrojone kiwi. Na kiwi wyłożyć zmiksowane maliny (odstawiając 1 łyżkę na bok) oraz podprażone wiórki kokosowe. Na to dać 1/2 pokruszonych ciasteczek
Nastoletnie Wypiekaniesorbet, ale wiedziałam, że moje muszą być bardziej kremowe. Tylko odrobinę, bo to właśnie odrobinę kremowej konsystencji brakowało mi w nich do ideału. Moją wersję przygotowałam na bazie śmietanki kokosowej, dzięki czemu konsystencja jest idealnie kremowa. Śmietankę kupicie między innymi w Kuchniach Świata (polecam Real Thai, ma bardzo czysty skład). Wegańskie lody różane z makaronem ryżowym Składniki: na 4 duże(...)gałki 1 puszka schłodzonej śmietanki kokosowej (niesłodzonej) 4 łyżki stewii z erytrytolem 1 łyżka wody różanej 1 łyżka roztopionego nierafinowanego oleju kokosowego ok. 30g makaronu ryżowego (nitki) Sposób przygotowania 1. Śmietankę przelewamy do garnuszka, stawiamy na gaz i podgrzewamy. 2. Dodajemy stewię z etrytrytolem, wodę różaną i olej. Mieszamy. Gdy śmietanka się zagotuje (powinna mocno bulgotać przez ok. 2 minuty
Fill The Bowlpolecam ;) Składniki: (na 2 porcje) 100 g płatków owsianych 180 ml soku jabłkowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) 1 łyżka miodu 1 małe jabłko, starte 4 łyżki płatków kokosowych (można zastąpić wiórkami kokosowymi) 2 kiwi Przygotowanie: Wieczorem: Płatki owsiane zalać sokiem jabłkowym i miodem. Odstawić na całą noc pod przykryciem w chłodne miejsce(...)rano: Do napęczniałych płatków dodać obrane i starte na drobnych oczkach jabłko, dobrze wymieszać. Tak przygotowaną owsiankę przełożyć do dwóch miseczek. Podawać z pokrojonymi w plasterki kiwi oraz płatkami kokosowymi. Owsiankę można również przełożyć do pudełka śniadaniowego lub słoiczka i wziąć ze sobą do pracy jako drugie śniadanie. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieskładników odżywczych. Szkoda tylko, że jest tak trudno dostępna. Niemniej jednak półkilogramowy woreczek, który udało mi się upolować, postanowiłem wykorzystać do ugotowania z niej przepysznej kremowej owsianki na mleku kokosowym. Sprawdziła się znakomicie! Dobór owoców pozostawiam już Wam, jednak lekko kwaśna marakuja świetnie się komponuje z delikatną kaszą, podkręcając jej smak. To przepis w sam raz na leniwe śniadanie podczas(...)długiego weekendu majowego! ;) * SKŁADNIKI na 2 porcje 1 szklanka białej kaszy gryczanej (niepalonej) 2 szklanki wody 4-5 łyżek mleka kokosowego 1-2 łyżki syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu szczypta cynamonu szczypta kardamonu sól morska do smaku 4 owoce marakui * PRZYGOTOWANIE Kaszę gryczaną gotujemy w proporcji 1:2 do miękkości — przez około kwadrans. Następnie garnek
Food Squarekokosowy krem z tofu* z domowym dżemem truskawkowym i prażonymi wiórkami kokosowymi~ *z dodatkiem "śmietanki' kokosowej Dziękuję za wszystkie kciuki w piątek! Chyba mocno trzymaliście, bo...udało mi się! Zajęlam 3 miejsce w eliminacjach okręgowych i jadę na finał ogólnopolski już za miesiąc! :o Zupełnie nie byłam na to przygotowana i teraz trochę się stresuję...Zaczęło się od tego
breakfast of dreams