się popularnym produktem, chętnie używanym w deserach. W związku z tym, d ziś przygotowałam dla Was 4 pomysły na deser z udziałem nasion chia :). Chia z mlekiem kokosowym i borówkami Składanki: 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki 2 łyżki nasion chia mała garść borówek opcjonalnie: syrop klonowy lub jakaś inna substancja słodząca Przygotowanie: Wlej mleko kokosowe do małego
wegujemyjakiegoś czasu w lodówce zalegała mi puszka mleczka kokosowego, więc wykorzystałam ją do przygotowania pysznej i kremowej owsianki. W koszyku z warzywami i owocami zauważyłam kilka łodyg świeżutkiego rabarbaru, a więc i one znalazły się w tej śniadaniowej miseczce. Owsianka jest przepyszna! A rabarbar mięciutki, słodko-kwaśny. Te dwa składniki tworzą smaczne, a zarazem ciekawe połączenie. Składniki(...)porcje): 120 g płatków owsianych 1 puszka (400 g) mleczka kokosowego 200 ml wody 4 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego szczypta soli himalajskiej 1 łodyga rabarbaru 1 łyżka ksylitolu Przygotowanie: Płatki przesyp do garnka, zalej wodą i mleczkiem kokosowym. Doda syrop klonowy i szczyptę soli. Wymieszaj, zagotuj i gotuj na pełnym
Zdrowie na języku :Psłodki deser bez wymyślnych bezglutenowych mąk. To już kolejny przepis po tych ciastkach gdzie potrzeba tylko kilku podstawowych składników do jego przygotowania. Lubię prostotę i szybkość, a te ciasteczka kokosowe są gotowe w ciągu dosłownie 12 minut! A może nawet szybciej… Same ciastka są kruche, słodkie, pyszne i mocno sycące. (i nie zawierają jajek więc są też opcją dla alergików(...)czekolady jest to punkt obowiązkowy. OK, nie piszę już więcej bo okaże się, że przeczytanie wpisu zajmie Wam więcej czasu nich iż upieczenie . Składniki (4-6 ciastek): ⅓ szklanki mąki kokosowej 2 łyżki masła 2 łyżki miodu ew. gorzka czekolada do posypania (bo z czekoladą wszystko jest lepsze). Przygotowanie: Wszystkie składniki blendujemy lub dobrze mieszamy. Z masy formujemy kształt naszych ciasteczek
PaleoLifeZnudziły Ci się klasyczne pomysły na kurczaka? Uwierz mi, tym połączeniem się zachwycisz, a z talerzy obiad zniknie szybciej, niż myślisz. Składniki: 2/3 puszki mleczka kokosowego 1 podwójna pierś z kurczaka 1 por ulubione przyprawy, np.: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, papryka olej do marynowania 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka pokrój w Continue Reading Artykuł Kurczak(...)porem i mleczkiem kokosowym pochodzi z serwisu Głodni Wrażeń
Głodni Wrażeń - fit przepisyczyli nasiona szałwii hiszpańskiej cieszą się ostatnio sporym zainteresowaniem, między innymi wśród blogerów. Sama często jadam je wymieszane z jogurtem, z musli i owocami. Dziś w nieco innej formie, kokosowej, całkowicie bezcukrowej (miodu czy innych słodzików też nie ma - uwierzcie, wystarczy dojrzałe mango), wegańskiej i wolnej od glutenu. Polecam! PS deserek najlepiej zrobić wieczorem poprzedniego dnia. Składniki (2 większe porcje(...)mniejsze) 3/4 szklanki mleczka kokosowego 3/4 szklanki innego mleka (roślinnego lub w wersji niewegańskiej - krowiego) 50 g nasion chia 2 dojrzałe mango Mleczko kokosowe wymieszać z mlekiem w naczyniu (np. w miseczce). Dodać nasiona chia, wymieszać i odstawić na 30 min. Przelać do pucharków lub szklanek, przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Mango
Słodkie inspiracjeczekoladowy krem z batatów, jego autorka (@swood.food) pisała, że jak była na cukrowym detoksie to krem ten ratował jej życie. Krem ten zawiera tylko trzy składniki: bataty, olej kokosowy i kakao ( ja zamieniłam na karob) i jest naturalnie słodki tylko dzięki batatom. Nie jest to krem czekoladowy życia, Emilce nie posmakował, ale dla osób które ograniczają cukier, albo go odstawiły(...)time 30 min Total time 40 min Prosty, trójskładnikowy krem czekoladowy na bazie batatów Author: www.cookingforemily.pl Serves: 4-5 Ingredients 2 średniej wielkości słodkie ziemniaki 3 łyżki oleju kokosowego 5 łyżek karobu (można zastąpić 4 łyżkami kakao) Instructions Słodkie ziemniaki umyć, ponakłuwać widelcem i upiec w piekarniku aż będą całkowicie miękkie (ok 30 minut). Ziemniaki lekko przestudzić, wyjąć łyżeczką
Cooking for Emilydania nie zajmie Wam dużo czasu. Zapach i smak curry świetny. Nam smakowało:) Składniki na 3-4 porcje: 300 g schabu 3 łyżki żółtej pasty curry 1 łyżka oleju kokosowego puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 szkl. ryżu basmati 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki soli sok z połowy cytryny pomidorki koktajlowe awokado Umyty i osuszony(...)rozgrzanym oleju. Dodajemy pastę curry, mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę. Następnie na patelnię wlewamy około 200 ml zimnej wody i gotujemy do czasu aż większość płynu odparuje. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy aż tworzący się sos zgęstnieje. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny, mieszamy. W międzyczasie przygotowujemy ryż. Przesypujemy go do garnka. Zalewamy wodą, tak by wody było około
Smaki Na Talerzumarchewki z klopsikami w stylu marokańskim składniki: 800 g marchwi 2 ziemniaki 1 duża cebula lub 2 małe 2 ząbki czosnku 2 szczypty mielonego imbiru 200 ml mleczka kokosowego limonka 250 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 jajko 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego pęczek kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól, pieprz olej do smażenia(...)mnie kokosowy wykonanie: Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Połowę cebuli odkładamy do mięsa. Do pozostałej dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. W garnku należy zagotować 800ml wody. Do wrzątku wkładamy pokrojoną w plastry marchew oraz ziemniaki, dodajemy też cebulę z czosnkiem i imbir. Gotujemy do chwili aż warzywa zmiękną. Odstawiamy do przestygnięcia, a gdy zupa
Przysmaki KarolkiBardzo szybko się je przyrządza, bo jest bez spodu, ale jednocześnie wychodzi puszyste i piankowe, bardzo zbliżone do sernika. Ciasto jest bez cukru i sera, na jogurcie naturalnym :) Jogurtowo-kokosowe ciasto a'la sernik (bez cukru) 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżki erytrolu 2 łyżki ksylitolu 40 g mąki kokosowej 4 jajka 1 opakowanie (64 g) budyniu śmietankowego(...)Jajka ubić z ksylitolem i erytrolem na puszystą masę. W osobnej misce wymieszać budyń z mąką kokosową. Do ubitych jajek powoli dodawać jogurt, mieszając na wolnych obrotach miksera. Wsypać suche składniki i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w 180 stopniach (w połowie pieczenia przykryć wierzch ciasta folią
FitKotmasła 250 ml wody 100 g cukru 150 g kaszy manny 100 g pokruszonych Herbatników Regionalnych Petit Beurre Pełnoziarnistych z masłem firmy Cukry Nyskie 50 g wiórek kokosowych 50 ml wódki 1. Wodę gotujemy z masłem i cukrem. Do wrzącej wsypujemy kaszę mannę i wiórki kokosowe. Ciągle mieszając trzymamy garnek na małym ogniu przez kilka minut. 2. Kiedy masa trochę(...)Wstawiamy formę do lodówki na kilka godzin. Następnie ostrożnie wyjmujemy z niej baranka. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery Tagged: Cukry Nyskie , herbatniki , kasza manna , na szybko , wiórka kokosowe , Wielkanoc , z alkoholem
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyskładników, które pewnie masz już w domu. Nie ma co przedłużać zapraszam do przepisu :) Wegańska tarta czekoladowa bez pieczenia z nutą pomarańczy Składniki: 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego 2 czekolady deserowe 1 pomarańcza 90 g daktyli 50 g mielonych migdałów 30 g płatków owsianych Przygotowanie: Namocz daktyle w gorącej wodzie przez 10 minut. Po tym czasie odciśnij daktyle(...)gotowa, wyłóż nią dno oraz brzegi przygotowanej formy 20 cm. Wstaw do lodówki, aby spód się schłodził. W międzyczasie rozdrobnij czekolady na kostki i przełóż do miski. Z mleka kokosowego oddziel tłuszcz kokosowy, przełóż do garnka i zagotuj często mieszając. Gdy mleko już będzie bulgotać, zdejmij je z gazu i wlej do miski z czekoladą. Do masy dodaj startą skórkę
wegujemyoryginału. Tworząc tę recepturę, inspirowałem się tradycyjnym sernikiem wiedeńskim i postanowiłem przygotować go w podobny sposób. Jednak, żeby go odchudzić, zniwelowałem ilość tłuszczu do mimimum, zastępując masło olejem kokosowym, zaś zamiast cukru użyłem ksylitolu. Ten przepis to idealna alternatywa dla tych, którzy cenią sobie zdrowe ciasta bez glutenu, bez cukru i bez nabiału i nie chcą w Święta rezygnować(...)zarówno na Wielkanoc, jak i bez okazji. Jest tak pyszny, że z pewnością nie pożałujecie! :) * SKŁADNIKI na formę o średnicy 20 cm 200 g kaszy jaglanej 50 ml oleju kokosowego 5 jajek 100 g ksylitolu lub erytrytolu 1 cytryna 1 pomarańcza 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub ziarenka wybrane z 1 laski) 2 łyżki skrobii, np. ziemniaczanej 100 g rodzynek
Food Squarebiałej komosy ryżowej Quinoa firmy Targroch 1 mały burak 1 jabłko 1/4 szkl suszonej żurawiny firmy Targroch 1 szkl mleka 3-4 szkl mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru kokosowego firmy Targroch 125 g masła 15 g drożdży 1 cukier waniliowy 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i tyle mąki, aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Dokładnie łączymy wszystkie(...)powinno mieć ładny, różowy kolor. Odstawiamy je w ciepłe miejsce. 5. Kiedy podwoi swoją objętość, przekładamy je do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm. Wierzch posypujemy cukrem kokosowym. 6. Pieczemy w 180 °C około 40 minut. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: burak , ciasto , cukier kokosowy , drożdżowe , jabłko , owoce , Quinoa , Targroch , warzywa , zdrowa kuchnia , żurawina
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywątrobę, a dodatkowo wzmacnia odporność. Warto mieć tą przyprawę w swojej kuchni! SKŁADNIKI : krewetki – 120 g suszone płatki chili – szczypta czosnek – 3 ząbki sok z połowy limonki mleczko kokosowe – 1 puszka oliwa z oliwek makaron linguine – 200 g ser żółty – 10 dkg sezam – 4 łyżki woda – ok. 1 litra suszona lub świeża siekana pietruszka – 2 łyżki papryka słodka(...)krewetki z chilii oraz obranym i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażyć 5 – 7 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dolać wodę, wycisnąć sok z limonki i dodać mleczko kokosowe. Całość doprawić przyprawami: kurkumą, słodką papryką, solą i pieprzem. Zetrzeć ser, dodać do zupy i gotować jeszcze przez chwilę. W osobnym garnku ugotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Makaron
kuchniabellissima.wordpress.comkulę śnieżną. Składniki ciasto 250 g mąki pszennej 100 g mąki migdałowej firmy Targroch ok. 1 szkl mleka 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 3 łyżki wody 1/2 szkl cukru kokosowego firmy Targroch 1/4 szkl oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem 200 ml śmietany 30 % 1 biała czekolada kule śnieżne 4 łyżeczki żelatyny firmy Gellwe 8 łyżeczek zimnej wody(...)małych baloników 15 wykałaczek dodatkowo wiśnie czerwone kandyzowane firmy Targroch 1. Do przesianej mąki pszennej z proszkiem dodajemy mąkę migdałową i cukier kokosowy. Mieszamy suche składniki. 2. Zmielone siemię lniane rozprowadzamy z 3 łyżkach zimnej wody. Dolewamy mleko ( możemy najpierw dodać 3/4 szklanki a potem ewentualnie resztę) i olej. 3. Mokre składniki łączymy z suchymi i dokładnie mieszamy. 4. Ciasto
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty