migdałów 1/4 kostki (50 g) zimnego masła + trochę do nasmarowania kokilek 1/3 szklanki (40 g) cukru pudru 4 łyżeczki (25 g) brązowego cukru (opcjonalnie) 1 łyżka (6 g) wiórków kokosowych Dodatkowo: 4 duże gałki dobrych waniiowych lodów cukier puder Przygotowanie: 1) Brzoskwinie umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. 2) Do miski wsypać mąkę, mielone migdały, cukier puder(...)wiórki kokosowe i dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko rozcierać palcami, aż powstaną grudki ciasta i odstawić na 15 min. do lodówki. 3) Kokilki nasmarować masłem, do każdej nałożyć po równo przygotowanych brzoskwini, każdą porcję posypać 1 łyżeczką brązowego cukru i na koniec kruszonką. 4) Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min, aż kruszonka się zarumieni
Fitsweet.mesekret jak sprawić, żeby choć na chwilę w Waszej kuchni zaświeciło słońce. Pomoże w tym gęsty, sycący, soczyście żółty krem z kukurydzy o lekko słodkim smaku subtelnie podkreślonym mleczkiem kokosowym i zaostrzonym dużą ilością aromatycznych przypraw. Każda miseczka to porcja pozytywnej energii niezastąpiona w chłodne jesienne dni i tak samo dobrze smakująca w ciepłe, pogodne z babim latem(...)przepis na ZUPĘ-KREM Z DYNI . Składniki (4 porcje): Zupa: 4 kolby kukurydzy cukrowej 1 średniej wielkości ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu 1 szklanka (250 ml) mleczka kokosowego 3 łyżki masła 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego pieprz sól Dodatkowo: 1 kukurydza do podania 1 łyżeczka masła
Fitsweet.megodziny Składniki: 20g suszonych grzybów 250g kapusty kiszonej odciśniętej z soku 2 liście laurowe 2-3 ziaren ziela angielskiego 1 mała cebula biała 1 łyżka smalcu gęsiego lub oleju kokosowego sól i pieprz do smaku 90g kleistego ryżu lub mąki z kleistego ryżu + 2 łyżki do obsypania stolnicy 35g mąki z białego ryżu 30g mąki z tapioki 15g skrobi kukurydzianej(...)mąki ziemniaczanej 15g mąki gryczanej 1/2 łyżeczki soli 100ml mleka roślinnego (ja używam owsianego) 1 jajko 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub oliwy z oliwek + ok. 2 łyżki do smarowania pierogów Przygotowanie 1 Suszone grzyby przekładam do miseczki, zalewam gorącą wodą, przykrywam i odstawiam na 30 minut. 2 Kapustę gotuję ok. 20 - 25 minut na średnim ogniu w minimalnej ilości
Book of spellsepparkakor z mąki kasztanowej to mój kolejny eksperyment na fit pierniczki bez cukru i glutenu. W zeszłym roku podzieliłem się z Wami przepisem na pierniczki z mąki kokosowej i migdałowej z daktylami (znajdziecie go tutaj ), a w tym przedstawiam absolutnie genialny przepis, który smakuje niczym szwedzkie imbirowe ciasteczka pepparkakor . Mąka kasztanowa sprawdziła się w piernikowym cieście wprost znakomicie. Pierniczki zyskały(...)pepparkakor , ale są równie dobre i nie powodują, aż takich wyrzutów sumienia. ;) * SKŁADNIKI na ok. 50 pierniczków 150 ml melasy z karobu lub z morwy białej 100 ml oleju kokosowego 100 g ksylitolu lub erytrytolu 1 jajko 350 g mąki kasztanowej + do podsypania 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonych goździków 1 płaska łyżeczka sody
Food Squarewymagają pieczenia, tylko trochę “leżakowania” w chłodzie – w sam dając czas na wyostrzenie apetytu A na pewno nikt nie będzie zawiedziony ich smakiem. Polecam! Składniki: 2 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki kakao 4 łyżki syropu z agawy lub klonowego 4 łyżki płynnego oleju kokosowego łyżka wiórek kokosowych do dekoracji Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy
Lamarida.plmożliwy jest też w wersji wegańskiej. * * * Składniki (proporcje dla 3 osób: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżeczki cukru trzcinowego szczypta soli 1 łyżka masła ( wersja wegańska: 1 łyżka oleju kokosowego) garść rodzynek 1 jabłko miód (wersja wegańska: syrop klonowy) cynamon Wykonanie: 1. Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, najpierw pod zimną wodą, następnie pod gorącą wodą, a potem odsączamy na sitku. Dzięki(...)wypłukaniu kasza traci goryczkę (tak powiadają). 2. Zagotowujemy szklankę wody, następnie wsypujemy wypłukaną kaszę, dodajemy odrobinę masła ( w wersji wegańskiej: oleju kokosowego) , szczyptę soli i cukier trzcinowy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Nie mieszamy. Kasza tworzy kanaliki, którymi uwalnia się wilgoć. Kasza nie powinna się przypalić. Jeżeli będziemy mieszać, wtedy nie będzie sypka
Kawa z mlekiemłyżeczki suszonego imbiru 1/4 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych 50 g z grubsza posiekanych orzechów laskowych lub innych orzechów 60 g niesiarkowanych wiórek kokosowych do otoczenia kulek ewentualnie można obtoczyć w kakao Suszone owoce umieścić w miseczce, zalać wrzącą wodą, tylko do przykrycia owoców, namoczyć 10 min. Owoce dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Wodę(...)orzechy, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, aby płatki owsiane wchłonęły nadmiar wody. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego! Kulki mocy z białej fasoli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 g ugotowanej fasoli Jaś, bardzo dokładnie odsączonej
moj przepis nataki sposób otrzymacie coś, co jest jednocześnie ciasteczkiem, jak i energetyczną przekąską. Domową i zdrową. I pyszną! Składniki: 1 szklanka płatków jaglanych 1 szklanka jagieł ekspandowanych 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka miodu 1 łyżka oleju kokosowego 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej sok z 1/2 cytryny szczypta soli Wykonanie: Płatki jaglane uprażyć na suchej patelni. Wymieszać w dużej misce(...)pozostałymi suchymi składnikami. Dodać podgrzany do płynności miód z olejem kokosowym oraz sok cytrynowy i dokładnie wymieszać. Przenieść na blachę 30x15 cm wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Rozprowadzić masę i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 30 minut. Po ostudzeniu (1 godzina) pokroić ostrym nożem na prostokąty, ale nie ruszać - pozostawić do przeschnięcia na kilka
zadanie-gotowaniePrzepyszny kokosowo - waniliowy deser, chrupiący, kremowy, wyrazisty. Pysznego kokosowego smaku nadają mu wiórki, a smak waniliowy uzyskałam poprzez posłodzenie deseru łyżką miodu sufletu z dodatkiem prawdziwej wanilii. Cudo! Potrzebujemy: 100 g suchej kaszy jaglanej 1 szklanka wiórków kokosowych 1 i 1/2 szklanki mleka 1 łyżka miodu sufletu z wanilią Najlepsze Produkty garść migdałów kilka łyżek rozpuszczonej czekolady Kaszę(...)jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka razem z wiórkami kokosowymi. Kaszę i wiórki zalewamy mlekiem i gotujemy do momentu aż kasza wsiąknie cały płyn. Po ugotowaniu odstawiamy ją do ostygnięcia. Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy je na 5 minut, po czym odcedzamy i obieramy ze skórki. Dzięki moczeniu we wrzątku migdał niemalże sam wyskakuje z brązowej skórki. Migdały możemy
MamaOskarkagłowy. Trochę powrót do korzeni i nawiązanie do nazwy w jednym. Jabłka i cynamon to może oczywistość we wszelkich wypiekach, ale tutaj użyłam wyobraźni i dodałam mąkę kokosową, olej z nutą kokosa i niewielką ilość karobu, a babeczki zyskały nowy, ciekawy smak. Ładnie rosną, a dodatkowo nie są suche dzięki startym jabłkom. Bez mąki pszennej, bez cukru(...)najbardziej abstrakcyjnego snu :D). Kocie muffinki z jabłkami i lekką pianką składniki na 9 muffinek 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki kokosowej 2 jajka 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego (u mnie wersja kokosowa) 1 łyżka syropu klonowego 80 g ksylitolu lub erytrytolu 1 łyżeczka karobu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/4 łyżeczki cynamonu
Fitkotulubionymi dodatkami staną się najlepszą śniadaniową lub podwieczorkową propozycją. Polecam! :) Racuchy jabłkowo-bananowe: 1 banan 2 jabłka ok. 350g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 6 czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej 6 czubatych łyżek mąki ryżowej/kukurydzianej/owsianej 1 łyżeczka cynamonu Banana rozgniatamy w misce, jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Następnie do owoców(...)dodajemy jogurt naturalny, jajka, miód i olej kokosowy. Wszystko mieszamy. Do mieszanki dodajemy następnie oba rodzaje mąki i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy. Dzięki dodatkowi oleju kokosowego na patelni nie musimy dodawać już innego tłuszczu. Racuchy smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania ładnego koloru. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 15 dużych racuchów. My lubimy zajadać
Cooking Monstersię sosu rybnego, niektóre sosy są bardzo rzadkie i mało aromatyczne, więc trzeba będzie go dodać trochę więcej. Oczywiście pasta curry występuje w nierozłącznym i smakowitym duecie z mleczkiem kokosowym. Tajskie curry możemy przygotować w wersji mięsnej, na przykład z drobiem, w wersji wegetariańskiej z duża ilością warzyw, ciecierzycą i tofu, lub z owocami morza. Curry z krewetkami(...)ananasem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ugotowanych i obranych krewetek 2 grube plastry świeżego ananasa 2 marchewki 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 3 cm kawałek świeżego imbiru lub kilka plasterków galangalu ok. 1 łyżki czerwonej pasty curry* 3 listki limonki kaffir 1 łodyżka trawy cytrynowej opcjonalnie 1/3 łyżeczki pasty z suszonych krewetek
Kulinarne przygody Gatityniewielkich jabłek 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jaja 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego Targroch 1/2 szklanki mleka Polewa czekoladowa: 75 g gorzkiej czekolady 2 łyżki golden syrup lub miodu 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego Targroch Ponadto: 2 garści płatków migdałowych Targroch(...)piekarnika i studzimy. W wydrążeniach po gniazdach nasiennych będziecie mogli zobaczyć sok jabłkowy, który w miarę stygnięcia ciasta będzie je cudownie nawilżał. Z czekolady, golden syrupu i oleju kokosowego robimy polewę. Ja całość włożyłam na 30 s do mikrofalówki i całość dokładnie wymieszałam. Polewą oblewamy ciasto, które znajduje się jeszcze w foremce. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni
MamaOskarkaPomysł na piątkowy obiad - dorsz w cieście kokosowym podany z pieczonymi fioletowymi ziemniakami i gotowanymi warzywami. Panierka idealnie przylega do ryby, więc usmażony dorsz będzie soczysty w środku. Jeżeli szukacie innych pomysłów na rybne dania to zajrzyjcie TUTAJ . Składniki na 4 porcje: 2 filety dorsza bez skóry (wagowo około 0,5 kg) sól, pieprz przyprawa do ryb olej(...)smażenia ciasto do panierki 2 jajka 2/3 szklanki mąki pszennej (100 g) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (100 g) 1/2 szklanki wody 3 łyżki wiórek kokosowych sól do smaku Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Składniki na ciasto wymieszać ze sobą, np. za pomocą trzepaczki i odstawić na co najmniej 30 minut
UgotowaćDziś przygotowałam z jej udziałem pyszne, małe kulki, które podbiją podniebienie wszystkich miłośników słodkiego wydania tego warzywa. Oprócz dyni znajdują się tam daktyle, które nadają naturalnej słodyczy oraz mąką kokosowa, która łączy masę w całość. Wegańskie trufle z dynią Składniki na masę do trufli: 1 szkl daktyli 1/2 szkl wody 4 łyżki puree dyniowego 5 łyżek mąki kokosowej(...)gorącej wodzie. Po 15 minutach przełóż daktyle z wodą, w której się moczyły do malaksera i zblenduj na jednolitą masę. Dodaj dynię, cynamon i sól. Zblenduj. Dodaj mąkę kokosową i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągnij masę z lodówki i formuj z niej kulki. Po zużyciu całej masy, obtocz kulki w startej czekoladzie
wegujemy