kokosowe - 19941 przepisów (strona:263/1330)

Kakao,czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka 126

najładniejsze, a czekolada to najbardziej skuteczna terapia. Trochę odpoczywając od świątecznych przygotowań, zapragnęłam zrobić ciastka tak pyszne, by każdy się w nich zakochał. Miały być podobne do kokosowej kawy, którą ostatnio piłam w mojej ulubionej kawiarence. Mocno kakaowe, z czekoladowym sercem. Miękkie, duże, pachnące.Okazały się jeszcze lepsze.Są NIE-ZIEM-SKIE!Czekolada i kokos to dwie(...)podzieloną na 3 równiutkie części:)Moim drugim ulubionym cytatem jest " bądź powodem, dla którego ktoś się dziś uśmiechnie" - dzięki tym ciasteczkom mój dom był dziś bardzo szczęśliwym domem:)KAKAOWO-KOKOSOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADOWO-PIANKOWĄ NIESPODZIANKĄSkładniki (ok.20 DUŻYCH ciastek):4 łyżki margaryny w temperaturze pokojowej1 szklanka cukru trzcinowego1/4 szklanki mleka 3,2 %1 jajko w temperaturze pokojowej1,5 łyżeczki proszku

Gotowanie to kochanie
Tort naleśnikowy 183

Odstawiłam na 30 minut, aby mąka napęczniała. Po tym czasie ciasto zgęstnieje do konsystencji śmietany. Patelnię do naleśników (taka z bardzo niskim brzegiem) podgrzałam na kuchni i posmarowałam olejem kokosowym. Wlałam porcję ciasta, rozprowadziłam na patelni i usmażyłam z dwóch stron. Usmażone naleśniki wykładałam na duży talerz, który przykrywałam pokrywką. Dzięki temu naleśniki były sprężyste i miękkie. Dno tortownicy(...)średnicy 26cm, wyłożyłam papierem do pieczenia, wysmarowałam olejem kokosowym i posypałam wiórkami kokosowymi. Wszystkie składniki na masę zmiksowałam w blenderze. Po kolei układałam naleśniki i przekładałam masą serową. Na tort zużyłam 8 naleśników, ale można wiecej i zrobić wyższy. Na ostatni naleśnik nie dawałam już masy, tylko wiórki masła startego na tarce, płatki migdałowe oraz posypałam brązowym cukrem demerara. Tortownicę

mojewypiekiinietylko
Sushi owocowe 109

gustu jednym i drugim. Tym razem, inspiracją dla mnie był przepis Wilsona Chunga na „ sushi na słodko kokosowo-bananowe”.    Składniki: - 500g ryżu do sushi- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)- 600ml wody- 80g cukru pudru- 1 łyżeczka soli- sushi nori 6 szt.- 1 dojrzały banan- 1 dojrzałe mango- truskawki- orzeszki pistacjowe niesolone (zmielone)- mata bambusowa Ryż wsypujemy do dużej(...)miski i 4 krotnie płuczemy w zimnej wodzie (aż woda przestanie być mętna). Przepłukany, odsączony ryż przekładamy do garnka z dobrze dopasowaną pokrywką, zalewamy 200ml mleka kokosowego i 600 ml wody. Zagotowujemy na dużym ogniu (maksymalna temperatura na kuchence elektrycznej), potem zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 10 minut. Następnie wyłączamy kuchenkę i pozostawiamy ryż na 10 minut, przykryty pokrywką

mojewypiekiinietylko
Racuszki ryżowo jabłkowe 124

racuszki z twarogu, bananowe, racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku. Kontynuując ten temat… racuszki ryżowe z jabłkami.    Składniki:  - 1  ¾ szklanki mąki ryżowej- 4 jajka- 400g jogurtu greckiego- 200ml mleka kokosowego- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki cukru z wanilią- laska wanilii (ziarenka)- szczypta soli (do białek)- 5 jabłek- olej kokosowy do smażenia- cukier puder do oprószenia- syrop klonowy(...)opcjonalnie, ale polecam) W misce łączymy składniki: mleko kokosowe, jogurt, ziarna wanilii, cukier z wanilią, żółtka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę – ponownie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 20 minut. Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki i cienkie plasterki. Dodajemy do masy, mieszamy, aby jabłka nie ściemniały. Ubijamy na sztywno pianę z białek i szczypty

mojewypiekiinietylko
Kasza gryczana – inaczej 148

wielokrotnie. Tym razem ze zmianami… dodałam boczniaki. Sam pomysł zaczerpnęłam od Ani z bloga Szczypta Smaku.   Składniki:  - 300g kaszy gryczanej- 1 jajko- 300g boczniaków- 750ml wrzącej wody- olej kokosowy- sól- trochę posiekanego szczypiorku Kaszę gryczaną wysypujemy na talerz. Wbijamy jajko i dokładanie mieszamy. Wyrównujemy na całej powierzchni talerza i odstawiamy na ok. 45 minut, aby kasza obeschła(...)międzyczasie kilkakrotnie mieszamy). Boczniaki dokładnie oczyszczamy i kroimy w paski, następnie w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy boczniaki, solimy i smażymy do odparowania wody i lekkiego zrumienienia – odstawiamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej kokosowy i wsypujemy podeschniętą kaszę. Smażymy  ok. 2-3 min. Wlewamy 750ml wrzątku (uwaga na parę!), solimy. Gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie

mojewypiekiinietylko
Makaron chow mein z krewetkami na ostro 204

świeżo startego imbiru- 1 czerwona cebula- 1 szalotka- 1 zielona papryczka (ostra)- 1 puszka kiełków fasoli mung- 250ml wywaru z warzyw lub ryb- sok z ½ limonki- 3 łyżki mleka kokosowego- makaron chow mein (2 op., jak na zdjęciu)- kolendra (najlepiej świeża, ja miałam suszoną)- suszone chili w plasterkach (opcjonalnie)- olej kokosowy Jeżeli mamy krewetki mrożone, rozmrażamy je, zdejmujemy pancerzyki(...)przygotowanej marynaty wkładamy osuszone krewetki, dokładnie mieszamy z marynatą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Cebulę i szalotkę kroimy w dużą kostkę – podsmażamy chwilę na oleju kokosowym. Drobno kroimy zieloną papryczkę (nasiona usuwamy) i dodajemy do cebuli razem ze startym imbirem. Następnie dodajemy krewetki z marynatą, podsmażamy. Wlewamy gorący bulion warzywny lub rybny. Zmniejszamy temperaturę pod patelnią

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 125

Takim efektownym tortem można podbić nie tylko serca dzieci. Bezglutenowy tort RENIFER Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki kilka kostek czekoladybiszkopt7 dużych

CoolinarniePL
Koreczki owocowe z kremem kokosowym 189

banan czy morela) drugi bardzo aromatyczny (np. mango, liczi, papaja) a trzeci soczysty (np. dojrzała gruszka, jabłko, kiwi czy pomarańcza). Będą to mini koreczki do których zrobimy pyszną masę kokosową o którą to ocierać się będą owe koreczki podczas konsumpcji :]. Masę można przygotować wcześniej (nawet wpłynie to lepiej na intensywność smaku) ale koreczki trzeba zrobić maks. pół godziny przed podaniem(...)kilkunastu osóbCzas przygotowania 30 minutSkładniki:Owoce (taka ilość by starczyło dla gości)Krem:Śmietana kremówka 30% tł. 330mlCukier trzcinowy ok 2 płaskie łyżkiMąka kokosowa 4 łyżkiWiórki kokosowe 3 łyżeczkiOdrobina soku z cytrynyPrzygotowanie:1/ Ubijamy kremówkę mikserem, gdy śmietana jest już prawie ubita dodajemy cukier trzcinowy i miksujemy aż się wchłonie. Gdy bita śmietana jest juz gotowa dodajemy mąkę i chwile

Kuchnia PROzdrowotna
Buraczane frytki w rozgrzewającym sosie 186

sprzymierzeniec zmęczonych i apatycznych - a tacy możemy być w chorobie, witamina C z grejpfruta podniesie na duchu a imbir ze swoim bakteriobójczym działaniem postawi na nogi. Całość zamknie olej kokosowy bogaty w drogocenne tłuszcze na którym zahartujemy buraka. Zacznijmy :)Czas przygotowania 30-40min Składniki:3 średnie buraki1 grejpfrut sweetie duży3 łyżki oleju kokosowego do smażeniaImbir sproszkowany 1 łyżeczka(...)burak będzie bardziej chrupki, im chudsze tym będzie miększy. Pokrojone buraki przekładamy do miski2/ Na patelni wok (bardzo wskazana) lub wysokim i szerokim rondu rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy buraki, lekko przesmażamy na małym ogniu - dosłownie minutę by olej oblepił wszystkie buraki. Pamiętajmy że musimy cały czas mieszać i nie dopuścić do przypalenia3/ Następnie dolewamy

Kuchnia PROzdrowotna
Czekoladowy mus piankowy z papają i kokosem 190

czekoladowej egzotyki. Mamy martwy sezon z owocami więc tropiki są chętnie wybierane, często właśnie za sprawą promocji. Dlatego też papaja znalazła się w moich rękach i podam ją z kokosową nutą zatopioną w czekoladowym pianko-musie. Tak naprawdę chciałem pokazać że papaja to całkiem wdzięczny owoc za sprawą papainy i arganiny - poczytajcie szczególnie o tym pierwszym ze względu(...)ciężkim dniu :]Czas przygotowania: 30 minutDla 2 osóbSkładniki:1 papajaok. 50 g czekolady białejok. 50 g czekolady gorzkiej5 łyżek mleka4 łyżki bitej śmietany pół łyżeczki oleju kokosowegowiórki kokosowe, listek bazylii, ksylitolPrzygotowanie:1/ Obieramy papaję, wykrawamy pestki i resztę kroimy w kostkę, zagotowujemy na małym gazie mleko i dodajemy czekoladę gorzką i mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Ściągamy

Kuchnia PROzdrowotna
Bajaderki, kokosanki i inne pralinki :) 184

prezent gotowy!Składniki:kokosanki o smaku rafaello:200 ml kwaśnej śmietany 18 % + 3 łyżki śmietanki kremówki do rozpuszczenia czekolady2 opakowania śnieżki200 g wiórek kokosowych + 50 g do obtoczenia50 gramów migdałów (można pominąć)1 tabliczka białej czekoladyKwaśną śmietanę ubijamy mikserem ze śnieżkami, następnie dodajemy wiórki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 3 łyżki(...)lodówki na 20 minut do stężenia. Następnie formujemy w dłoniach małe kulki, wsadzamy do środka każdej kulki kawałek migdała i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Możemy je udekorować cukierniczymi, srebrnymi perełkami. Gotowe kulki wkładamy do lodówki. Składniki:kakaowe bajaderki:100 g margaryny (miękkiej)1/2 szklanki cukru pudru1 cukier waniliowy60 g herbatników

Bon Appetit Małgorzaty
Rafaello na krakersach 386

przygotowania:1. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem waniliowym, dodajemy, obie mąki, 1 szklankę mleka i dokładnie mieszamy.2. Dwie pozostałe szklanki mleka gotujemy z cukrem i połową wiórków kokosowych. Do gotującego się mleka dodajemy masę z żółtkami, mieszamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy masło lub margarynę, mieszamy, aż tłuszcz się roztopi, a masa zrobi się(...)ostatnią warstwą byłą masa kokosowa.4. Wierzch obficie posypujemy resztą wiórków kokosowych.5. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy krakersy zmiękną.6. W wersji dla dorosłych do masy kokosowej można dodać spirytusu lub innego alkoholu.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Oszukane Bajaderki 125

biszkoptu, ciastek, ciast, babek1/3 szklanki mleka5 daktyli 1 kieliszek Malibu2 łyżki kakao2 łyżki miodu wrzosowego1 łyżka oleju kokosowego3 rozpuszczone krówki (cukierki rozpuszczamy tak jak czekoladę, w kąpieli wodnej)wiórki kokosowe do obtoczeniaDaktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i mielimy na pastę. Pokruszony biszkopt mieszamy ze wszystkimi składnikami (prócz wiórek kokosowych). Powinniśmy otrzymać wilgotną, gęstą, kleistą masę- jeśli jest zbyt(...)sucha dodajemy mleka. Formujemy kulki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych i wstawiamy do lodówki na kilka godzin- najlepiej całą noc. Kulki stężeją. Można polać je polewą z rozpuszczonych krówek

Mango Papaja
KoktajLOVE: Egzotyczny rum 150

również będą zadowoleni z takiego 'drinka', oczywiście bez dodatku rumu- ale o tym zapewne wiecie! ;)))2 drinki po 230 ml:* sok ananasowy- 125 ml* sok pomarańczowy- 125 ml* syrop kokosowy- 80 ml** rum- 100 ml*** świeża mięta- do ozdoby* kostki lodu- 4 szt.Schłodzone soki połączyć z syropem kokosowym oraz rumem.Rozlać do dwóch szklanek.Dodać po 2 kostki lodu(...)ozdobić liściem mięty.Na zdrowie! :)))* syrop kokosowy (barmański) można kupić na dziale alkoholowym, ale spotkałam też na półkach z sokami do rozcieńczania** ilość rumu dozować indywidualnie. Mnie taka ilość wystarczyła, aby był wyczuwalny smak, ale nie przeważający

Kraina Miodem Płynąca
Świąteczne Rafaello 742

Pyszne kokosowe kulki rafaello z białej czekolady - w wydaniu świątecznym - z dodatkiem skórki pomarańczowej :)SKŁADNIKI300g białej czekolady3 łyżki mleka1/2 szklanki cukru pudru100g masła2 łyżki kandyzowanej skórkipomarańczowej150g wiórków kokosowychPRZYGOTOWANIEMasło ucieramy z połową cukru. Czekoladę z mlekiem roztapiamy na parze. Dodajemy masło z cukrem, połowę wiórków i kandyzowaną skórkę.  Mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 45 minut,aż masa(...)zgęstnieje. Formujemy kulki wielkości orzecha i obtaczamy je w pozostałych wiórkach wymieszanych z cukrem pudrem. Ponownie schładzamy - aż stwardnieją - około godzinę. Pyszne kokosowe trufle gotowe. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje