Moje pierwsze kokosowe kulki z czekoladą. W smaku przypominają znany nam kokosowy baton Bounty, który uwielbiam, szczególnie w wersji z gorzką czekoladą. Dzisiaj właśnie w takiej wersji. Oczywiście jeśli nie lubicie gorzkiej czekolady, zastąpcie ją mleczną, deserową, białą - do wyboru, do koloru. Pyszności. 'kokosowe kulki Bounty' Składniki (na ok.10-15 kulek): - 100g wiórków kokosowych - 4-5 łyżek mleka skondensowanego słodzonego - 200g
CookYourselfPrzepyszny i przesłodki zielony koktajl! Szpinak to numer jeden ze składników, które dodaje do koktajli :) Plus nowość w mojej kuchni, mleko kokosowe - z puszki! Nadaje całemu napojowi delikatności i puszystości. Py-cho-ta! Składniki (2 porcje): duża dojrzała gruszka duży dojrzały banan 200 ml mleka kokosowego 200 ml wody duża garść świeżego szpinaku Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Mleko kokosowe(...)które użyłam pochodzi z Rossmanna z serii Ener Bio. Ma idealny skład, bez dodatku ulepszaczy i konserwantów. Pięknie pachnie. Ma przyjemny mocno kokosowy smak. Na górze puszki zbiera się mocno skoncentrowana, gęsta "śmietanka", pod którą skrywa się bardziej rzadsza "woda" koksowa. Po wymieszaniu całość przybiera normalnej konsystencji, nie za rzadkiej i nie za gęstej, w sam raz :) Jedyny minus
Zdrowie na języku :Pdobrego upiekliście na niedzielę? Ja wypróbowałam przepis na ciasto Bounty. Delikatny biszkopt, kokosowy krem i słodka czekolada to naprawdę idealne połączenie. Zachęcam do wypróbowania. Ciasto Bounty Składniki: Biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 0,75 ml mleka, 20 dag wiórek kokosowych, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki(...)minut (do suchego patyczka). Krem: Z 0,75 ml mleka odlewamy szklankę w której rozpuszczamy obie mąki. Pozostałe mleko musimy zagotować z cukrem i wsypujemy do niego wiórki kokosowe. Cały czas mieszając gotujemy przez kilka minut, po czym odstawiamy z ognia na 20 minut. Następnie podgrzewamy mleko z wiórkami kokosowymi i wlewamy do niego mleko z mąkami. Wszystko dokładnie
paapilotkaaWilgotna babka o bardzo subtelnym smaku likieru kokosowego z dodatkiem truskawek, oblana delikatnym lukrem truskawkowym- który powstał na bazie soku powstałego z odmrożenia truskawek- oraz posypana wiórkami kokosowymi, dla wzmocnienia kokosowego smaku. Ideał, mówię Wam- IDEAŁ i tak, jak od zawsze babka cytrynowa była moją faworytką, tak teraz babka Malibu nie ma sobie równych i jest po prostu the best(...)jajka- 4 szt. * likier Malibu- 250 ml * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * truskawki mrożone- około 150 g Lukier: * cukier puder- 4 łyżki* * sok truskawkowy- 2 łyżki Dodatkowo: * wiórki kokosowe- do ozdoby Babka: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Truskawki odmrozić na sitku ustawionym na miseczce (soku nie wylewać, będzie potrzebny do przygotowania lukru). Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę
Kraina Miodem Płynącasię podoba, czego chcieć więcej? Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Spód Ciasteczkowo-Kokosowy: ok. 200 g ciastek maślanych pełnoziarnistych 30 g oleju kokosowego Na tym etapie zmiksowałam ciastka w blenderze, na bardzo drobny "piasek", wlałam rozpuszczony olej kokosowy i wszystko razem wymieszałam. Obręcze(...)potraw ustawiłam na desce i do każdej obręczy wyłożyłam po około dwie kopiaste łyżeczki tego "ciasteczkowo-kokosowego piasku". Ugniotłam porządnie i deskę z obręczami wstawiłam do lodówki. Jednak pisku mi sporo zostało, więc wyłożyłam jeszcze do dwóch niewielkich miseczek. Ale spokojnie z podanej ilości składników możecie zamiast mini serniczków zrobić sernik w wysokiej tortownicy o średnicy 20 cm. Tylko wtedy
Blondynka GotujeSałatka owocowa z sosem kokosowym to pomysł na szybką przekąskę na słodko. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Jeżeli chcecie zabrać ją do pracy to owoców nie mieszajcie z sosem (najlepiej wymieszać ją przed samym zjedzeniem), ponieważ już po godzinie (po wymieszaniu z sosem) sałatka może wyglądać nieapetycznie. Składniki na 2 porcje: 4 brzoskwinie paraguayo 1/4 melona(...)borówek 1-2 banany sos kokosowy: 3-4 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego 1-2 łyżki wiórków kokosowych miód do smaku mięta do dekoracji Borówki i brzoskwinie umyć. Banany obrać i pokroić w plasterki. Melona wydrążyć i pokroić w kostkę. Brzoskwinie przekroić na pół, pozbawić pestek i pokroić na plasterki. Do miski wrzucić banany, borówki, brzoskwinie i melona
UgotowaćNiedzielny deser, który jesteście w stanie przygotować w niecałe 30 minut. Masa jogurtowa z mleczkiem kokosowym i maliny - naprawdę pyszne połączenie. Do białej masy dodałam nasiona chia, które zagęściły jogurt i mleczko kokosowe. Warto dodać, że nasiona chia zawierają bardzo dużo błonnika, więc poniższy deser zapewni nam na długi czas uczucie sytości. Po za tym deser jogurtowo-malinowy będzie idealny(...)walentynkowy podwieczorek. Jeżeli lubicie bardziej słodkie desery - to dodajcie o wiele mniej malin. Składniki na 3 porcje: 1 mały jogurt naturalny (180 g) 1 puszka mleczka kokosowego (165 ml) maliny (świeże lub mrożone) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki nasion chia Do miseczki dodać jogurt naturalny, mleczko kokosowe, 1 łyżkę cukru pudru i nasiona chia. Wszystko ze sobą wymieszać
Ugotowaćlodówce i zamrażarce zawsze plątają się samotne warzywa, pozostałe po wcześniejszym gotowaniu i tylko czekające na to, aby je przygarnąć. W kuchennej szafce zawsze warto znaleźć miejsce dla mleka kokosowego i sosu salsa. Kiedy mam te wszystkie produkty pod ręką, jestem w stanie szybko wyczarować coś dobrego, bez względu na to, jak bardzo mi się nie chce gotować(...)tego niesłusznym byłoby narzucanie Ci użycia konkretnie tych składników, które wymieniłam poniżej. To tylko propozycja. Jeżeli chodzi o dodatek warzywny zostawiam Ci pełną dowolność. Jednak będę upierała się przy kokosowym mleku, który sprawi, że farsz będzie aksamitnie gładki i kremowy oraz sosie salsa, który nada wspaniałego warzywnego aromatu. Pamiętaj, aby wybrać ten dobrej jakości, składający się z samych warzyw
Roślinna - blog wegańskiPołączenie pysznego kremu i kokosu daje niesamowity efekt smakowy . składniki na 4 porcje 1 szklanka mąki pszennej 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200g wiórków kokosowych 3/4 kostki margaryny 2 opakowania krakersów garść płatków migdałowych przepis Mleko łączymy z cukrem ,mąką i cukrem waniliowym .Następnie garnek stawiamy na ogniu icały czas mieszamy doprowadzając masę(...)wrzenia . Studzimy i dodajemy część wiórków kokosowych , miękką margarynę i całość bardzo dokładnie mieszamy , żeby nie powstały grudki . Na spód blachy rozkładamy krakersy a na nie kładziemy grubą warstwę masy. Następnie układamy drugą warstwę krakersów i obficie smarujemy masą kokosową . Wierzch wygładzamy i posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi . Ciasto odstawiamy do schłodzenia
Smakowite Daniadzieci wprost za nim przepadają . składniki na 4 porcj e masa kokosowa 1 kostka margaryny pół szklanki cukru pudru 10 dag wiórków kokosowych sok z jednej cytryny masa czekoladowa pół szklanki cukru pół szklanki wody(...)łyżki kakao 3 paczki herbatników przepis Ucieramy margarynę z cukrem pudrem . Do puszystej masy dodajemy sok z cytryny i wiórki kokosowe .Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki . W maszynce do mięsa mielimy ciastka lub rozkruszamy je na proszek tłuczkiem do mięsa , dodajemy cukier wymieszany z kakao , wlewamy trochę wody ( ciasto powinno być gęste ) , mieszamy . Na pergaminie formujemy z ciasta kwadrat
Smakowite Daniajest miłośnikiem białej czekolady na pewno zachwyci się smakiem tego ciasta. Pyszne rafaello z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi na biszkopcie to niezwykły deser dla każdego łasucha. składniki na 4 porcje biszkopt 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia(...)masa 1/2 litra śmietany kremówki 1 tabliczka białej czekolady wiórki kokosowe ok 350 g 1/2 kostki margaryny przepis Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp180 st. C. Po upieczeniu i wystygnięciu, ciasto przekrawamy na pół, jedną połówkę ścieramy na tarce
Smakowite Daniałyżek mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia krem 500 ml śmietany 36% 2 tabliczki białej czekolady ( po 100g) 200g wiórków kokosowych dodatkowo 250 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 100g płatków migdałowych 1 opakowanie śmietan fixu 70 dag truskawek przepis(...)Białą czekoladę łamiemy na kawałki a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, w czasie ubijania dodajemy po łyżeczce letniej czekolady. Pod koniec ubijania dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Schładzamy w lodówce. Opłukane i oczyszczone z szypułek truskawki kroimy na połówki. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno dodajemy śmietan fix. Na spodnią część biszkoptu nakładamy
Smakowite Daniateraz coś dla wszystkich tych którzy lubią budyń i kokos, bardzo smaczne ciasto kremówka na kruchym cieście. Ciasto bardzo proste w wykonaniu ze słodkim spodem i masą kokosową. Ważnym elementem ciasta jest budyń bez cukru aby wypiek nie był przytłaczająco słodki . składniki na okrągłą tortownicę(...)waniliowego bez cukru masa ll 2 jajka 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 200 g wiórek kokosowych przepis Z litra mleka odlewamy niewielką jego ilość i rozpuszczamy w nim budyń , pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i całość energicznie mieszamy żeby nie porobiły
Smakowite DaniaCudowny smakołyk za którym przepadają moje dzieci to przepyszne ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą posypane wiórkami kokosowymi czyli niezwykły deser dla każdego łasucha, który zachwyci niejedno podniebienie. składniki na tortownicę 20 cm masa 2 tabliczki(...)białej czekolady ( po 150g ) 1/2 litra śmietany 30% 2 opakowania śmietany śnieżki 250 g wiórków kokosowych biszkopt 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia przepis Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania wsypujemy cukier, żółtka a następnie mąkę
Smakowite Daniakrólują niepodzielnie panacakes (przepis tu: http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/09/zapraszam-na-sniadanie-pancakes.html). Te placuszki to była moja śniadaniowa pozycja. Szybka, zdrowa i pyszna! Składniki: 2 duże, miękkie banany 2 jajka 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Dodatkowo: do ciasta można dodać garść jagód, borówek, pokrojonych drobno truskawek Do smażenia: masło klarowane lub olej kokosowy W miseczce widelcem ugniatamy banany. Dodajemy jajka(...)cynamon, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli mamy ochotę dodajemy również owoce: jagody, borówki czy truskawki. Smażymy małe placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju kokosowym. Smażymy na złoto z obu stron. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!