kokosowe - 19941 przepisów (strona:257/1330)

Kokosanki. Ciasteczka idealne na tłusty czwartek. Pyszny sposób na pozbycie się białek z jaj 117

tych po siostrzanych świderkach w sosie Carbonara   postanowiłam zrobić coś bajecznie prostego i smacznego - kokosanki. Kiedyś na słodkim blogu Pani Beaty Kuśmierek widziałam przepis na takie białkowo - kokosowe ciasteczka i stąd w ogóle ten pomysł. Siostra w mobilnym internecie znalazła jakąś podobną wersję. Wystarczyło tylko wypróbować co i Wam polecam. Składniki: 200-250 gram wiórków kokosowych 80-100 gram(...)margaryny 2 - 3 białka 1/2 szklanki cukru 4-5 łyżek mleka  szczypta soli Przygotowanie: Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego cukier i mleko. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. Należy uważać bo masa lubi się przypalać. Wychłodzone białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mieszamy delikatnie z przestudzoną masą kokosową. Czekamy

Kuchnia po mojemu
Ziarenkowa granola migdałowo-kokosowa 128

orzechy :) Składniki na duży słój: 100 g płatków owsianych 100g płatków orkiszowych 20g otrębów pszennych 100 g mieszanki  "Migdałowy Przylądek"  od Ziarenkowo 3-4 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki syropu z agawy (lub płynnego miodu) Mieszanki od Ziarenkowa :) Olej kokosowy podgrzewamy, aż zrobi się płynny i mieszamy z syropem z agawy. Płatki owsiane, orkiszowe i otręby mieszamy(...)dużym naczyniu, nastepnie dodajemy do nich mieszankę oleju kokosowego z syropem z agawy i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy płasko na blaszkę od piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach czesto mieszając. Płatki powinny się mocno przyrumienić, ale nie przypalić. Po wyjęciu z piekarnika studzimy naszą mieszankę i dodajemy do niej ziarenka Ziarenkowo. Wszystko razem mieszamy i przekładamy

Zawsze głodna!
Batoniki. Zdrowa przekąska 162

Jest on doskonałym zlepiaczem, dzięki niemu ciasto nabiera wilgoci, ale nie rośnie. Batoniki musli Składniki: 1 szkl płatków błyskawicznych żytnich Szczytno; 1/2 szkl płatków owsianych górskich; 2 łyżki wiórków kokosowych; 2 łyżki płatków migdałowych; 1 łyżka pestek dyni; 1 łyżka siemienia lnianego; 2 łyżki żurawiny suszonej; 1 łyżeczka cynamonu; 1 łyżeczka miodu gryczanego; 2 banany; 1 łyżka oleju kokosowego(...)Krok po kroku.           Na początku w misce miksuję banany na gładką masę, a następnie dodaję wszystkie suche składniki i mieszam. Rozpuszczam olej kokosowy w kąpieli wodnej i dodaję do całości wraz z wodą, ponieważ masa wyszła za sucha. Całość odstawiam na 10 minut. Po tym czasie formuję batoniki i układam na papierze

Życie na widelcu
Kakaowo Ziemniaczane Jajka 122

trafiłam przypadkiem. Połączenie ziemniaków i kakao wydało mi się troszeczkę dziwne, więc postanowiłam spróbować. Rezultat okazał się ciekawy, na pewno warto było spróbować. Składniki: 200 g ziemniaków szklanka wiórków kokosowych szklanka cukru pudru ⅓ szklanki kakao 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, gdy trochę ostygną obrać i przecisnąć przez praskę. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni(...)złoty kolor. Do wystudzonych ziemniaków dodać cukier, kakao, wiórki kokosowe i sok z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na około 10 minut. Uformować niewielkie jajka. Można je obtoczyć w wiórkach kokosowych

Mama Gotuje
Brownie z fasoli adzuki 166

szklanki ugotowanej/z puszki) 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (można zastąpić ryżową/kukurydzianą) 6 czubatych łyżeczek siemienia lnianego + pół szklanki wrzątku 4 czubate łyżki kakao 100 ml oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego) 100 ml melasy z karobu ziarnka z 1 laski wanilii 1/4 łyżeczki cynamonu 100 g brązowego cukru trzcinowego (możesz zastąpić namoczonymi daktylami) Na polewę(...)kokosowej śmietanki 2 łyżki kakao 1-2 łyżki cukru pudru garść podprażonych i posiekanych orzechów ziemnych Przygotowanie: Fasolę namocz przez noc, ugotuj do miękkości i odsącz. Odstaw do wystygnięcia, a następnie zmiksuj blenderem na pastę . Siemię zalej wrzątkiem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut . Następnie dodaj do fasoli wraz z resztą składników. Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz wspomóc się blenderem

Food Square
Panna cotta na mleku kokosowym z sosem malinowym 163

Dietetyczny deser również może być pyszny! Mleczko koksowe to mój nowy nabytek i jak widać na blogu, bardzo przypadł mi do gustu :)  Część wykorzystałam do przygotowania musu kokosowego z ananasowym puree, a z tego co pozostało stworzyłam idealny, elegancki deser. Delikatna, odchudzona panna cotta bez dodatku tłustej śmietanki i cukru. Wzbogacona likierem malibu i odrobiną miodu. Wierzchnia warstwa(...)malinowy na czerwonym winie... brzmi cudownie, a smakuje jeszcze lepiej!   Panna cotta: 250 ml mleka kokosowego 1 łyżka miodu 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki ciepłej wody 4 łyżki malibu    Sos malinowy: 300 g malin świeżych lub mrożonych 2 łyżki czerwonego wina 2 łyżeczki miodu  1 łyżeczka mąki ziemnaczanej 1 łyżka soku spod malin Żelatynę zalać wodą

Chocolate Muffin Blog
Jaglany mus kokosowy z ananasowym puree 145

Zapraszam na prawdziwie królewskie śniadanie w formie podwójnego kremowego musu :) Deser przygotowałam na bazie mleka kokosowego, które zachwyci Was aromatem i aksamitną konsystencja. Znajdziecie je w prawie każdym sklepie, w dobrych cenach np. podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu :) Baza musu to kasza jaglana, a całość wykończona jest ananasowym puree. Ja w tym daniu się zakochałam, jeśli kochacie kokos to skończycie(...)samo :) Na deser czy na śniadanie? Wybór należy do Was :)   Mus : 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 3/4 - 1 szklanka mleka kokosowego  ewentualnie 1 łyżeczka miodu Puree : garść kawałków ananasa Dodatkowo : orzechy włoskie kawałki ananasa Kaszę umieścić w wysokim naczyniu, wlać mleko kokosowe i zmiksować na gładki mus.  Kawałki ananasa umieścić w innym naczyniu i zmiksować na puszyste

Chocolate Muffin Blog
Domowe mleko kokosowe 123

zrobić samemu w domu to po pierwsze frajda, po drugie oszczędność,  a po trzecie pewność, co jest w środku. U nas ostatnio robimy dużo koktajli owocowych, a mleko kokosowe idealnie się do nich nadaje. Tym bardziej, że tradycyjny nabiał w dużej ilości nie służy naszej starszej córce. Oprócz koktajli wypróbowałam je także do naleśników gryczanych i kaszy jaglanej(...)proste, spróbujcie sami!       Składniki: 200 g wiórków kokosowych (najlepiej ekologicznych) 1 l wody   Przygotowanie: Wiórki kokosowe zalać letnią przegotowaną wodą, przykryć i odstawić na noc (ja nie wstawiam do lodówki). Rano doprowadzić do wrzenia na małym ogniu - niech powoli się podgrzewa. Jak tylko się zagotuje ostawić do wystygnięcia. Następnie miksować w blenderze przez ok. 5 minut

Kulinarne Inspiracje
Mleko kokosowe 75

Mleko kokosowe jest tak na prawdę na tyle łatwe w wykonaniu, że na początku nie chciałam robić dla niego nawet osobnego wpisu. Mleko jednak potrzebowałam do innego przepisu, który zamieszczę niebawem więc przy okazji zrobiłam zdjęcia. Wszystkie mleka roślinne robi się w zasadzie tak samo. Jedną porcję dowolnych orzechów zalewa się 4 porcjami wody. Najtrudniejsza czynność to kupienie wiórek kokosowych(...)zawsze są w domu a mleko potrzebne mi raczej spontanicznie. Jeśli kośby chciał wykonywać mleczko ze świeżego orzecha to przepis jest ten sam. A więc do dzieła! Składniki: wiórki kokosowe bez dodatkowych składników woda Wykonanie: Szklankę wiórków zalewamy szklanką wrzątku. Czekamy aż przestygnie i zalewamy jeszcze dwiema. Zostawiamy wodę z wiórkami na noc. Rano dolewamy szklankę wody i wszystko miksujemy

Lubczyk i Wanilia
Crostata serowo kokosowa 181

Dzisiaj coś na szybko czyli  Crostata  serowo kokosowa . Pyszne i proste w wykonaniu ciasto , sprawdza się szczególnie wtedy gdy mają odwiedzić nas niespodziewani goście(...)Zapraszam :)  Składniki : 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego 1 opakowanie ciasta francuskiego Masa serowo kokosowa : 200 g sera białego pół tłustego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy około 100 / 150  g wiórek kokosowych  4 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie : Blaszkę do tart wysmarować margaryną , ja swoją wyłożyłam papierem żeby po upieczeniu dobrze się wyjmowała. Ciasto kruche rozwałkować

Sama słodycz i szczypta chili
Bounty 193

Biszkopt czekoladowy 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 łyżki octu Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 300 g wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 kostka margaryny Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę, proszek(...)papierem do pieczenia. Ciasto wstawiam do nagrzanego, do 170'C, piekarnika na jakieś 40-45 min. Gdy ciasto jest już w piekarniku, 2 1/2 szklanki mleka gotuję z wiórkami kokosowymi oraz cukrem przez ok 20 min na wolnym ogniu. Kiedy masa zgęstnieje, wrzucam margarynę i mieszam do rozpuszczenia. Budyń rozprowadzam w pozostałym mleku i dodaję do masy kokosowej. Ciepłą masę

Ciasteczkowy Potwór
Z masą brzoskwiniową Siostry Anastazji 119

dziś wiele pisać, więc podam tylko przepis.  Dodam tylko, że przepis pochodzi z książki siostry Anastazji:) czyli wart grzechu:) Składniki: biszkopt orzechowy z 6 jaj Biszkopt kokosowy : 6 białek 1/2 szklanki cukru kryształu 15 dag kokosu lub wiórki kokosowe- duże opakowanie 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : 1 puszka brzoskwiń 1 kostka masła(...)żółtek 1/2 opakowania budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Upiec biszkopt orzechowy , wystudzić i przekroić na pół. Zrobić biszkopt kokosowy, czyli białka ubić na sztywno dodając porcjami cukier i lekko wymieszać z kokosem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. I piec w temp.180'C przez ok 30-40 min.Z brzoskwiń odlać sok i dopełnić

Ciasteczkowy Potwór
Piankuś wg s. Anastazji 210

Proste, smaczne i efektowne ciasto, które poleca jedna z najlepszych kucharek, czyli  siostra Anastazja :) Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki  1 łyżka kakao Masa kokosowa: 1/2 litra mleka 1 kostka masła 5 żółtek 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek wiórek kokosowych 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Pianka: 5 białek(...)nagrzanego do 170°C na 35-40 minut. Upieczone wyjmuję, zdejmuje papier i odstawiam by wystygło.  Odlewam pół szklanki mleka, dodaję żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe i mieszam na jednolita masę.  Resztę mleka zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące wlewam przygotowany "budyń" i gotuję aż zgęstnieje. Nakrywam folią i odstawiam do całkowitego wystygnięcia

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto anielskie 180

orzechy i spirytus. Masę podzielić na cztery części. Uwaga ode mnie: kiedy dodamy do masy orzechy, to masy za długo nie miksujemy, gdyż robi się rzadka od orzechów. Masa kokosowa: 400 g masła; 2 jaja; 1,5 szklanki mleka; 1,5 szklanki cukru kryształu; 200 g wiórek kokosowych; Zagotować 1 szklankę mleka i zaparzyć kokos. Całe jaja ubić z cukrem(...)zimnej, przegotowanej wody; sok z 3 cytryn; 2 łyżki cukru kryształu; Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć 3 biszkopty. Przełożenie ciasta: Nasączony biszkopt-cienka warstwa masy orzechowej-jedna część masy kokosowej-biszkopt posmarowany z obu stron cienką warstwą masy orzechowej-druga część masy kokosowej-biszkopt posmarowany od spodu cienką warstwą masy orzechowej-polewa czekoladowa. Ciasto udekorować na koniec kokosem

In my kitchen
Orzechowa kokosanka z jabłkami 204

wymieszać. Na koniec dodać zmielone orzechy, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wylać ciasto orzechowe i delikatnie wyrównać na całej powierzchni. Ciasto kokosowe: 8 białek; 1 szklanka cukru kryształu; 200 g wiórków kokosowych; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia;   Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i ubijać(...)momentu, aż cukier się rozpuści a piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać wiórka kokosowe, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć ostrożnie na ciasto orzechowe na całej powierzchni. Piec w 180 st.C około 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek; 1 łyżka masła; 3-4 łyżki wody; 1 galaretka cytrynowa; 1 opakowanie biszkoptów

In my kitchen