taki, że mąż, który uwielbia białą czekoladę, zjadł pół słoika za jednym razem, po czym wcisnął mi go i powiedział z wyrzutem „zabierz to ode mnie!” :) Krem jest bardzo kokosowy, nie za słodki, z wyraźnie wyczuwalna biała czekoladą. Świetnie sprawdzi się jako słodki krem do kanapek, deserów, czy nawet tortów... pod warunkiem że nie zjecie go całego łyżeczką ;) SKŁADNIKI: 200g(...)suchej cieciorki (ciecierzycy) łyżeczka sody oczyszczonej 120g wiórków kokosowych 200g białej czekolady 3 łyżki masła kilka kropli aromatu kokosowego lub waniliowego 3 łyżki cukru 1/3 szklanki mleka w proszku WYKONANIE: Ciecierzycą moczę przez noc w zimnej wodzie. Gotuję z dodatkiem sody oczyszczonej i odcedzam. Ciepła ciecierzyce miksuję na gładko w robocie kuchennym. Czekoladę łamię na kawałki i kroję na mniejsze
Pyry na GazBardzo lubię Rafaello, dlatego postanowiłam przygotować je samodzielnie w domu. Przejrzałam i wypróbowałam wiele przepisów i tak to oto, powstał mój przepis: Na 40 kulek: 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki kaszki manny 1/2 szklanki cukru 50 ml wódki 1/2 kostki masła ok. 20 ciastek pepitek migdały 1/2 szklanki wiórek kokosowych, kaszkę i cukier dokładnie wymieszać zalać(...)patelni, tzn. na bardzo małym ogniu, bez tłuszczu podsmażyć je, ale nie mogą się zarumienić. Ciastka pokruszyć na drobno. Masło utrzeć na puch i dodawać powoli masę kokosową. Z gotowej masy formować kulki z migdałem w środku, obtaczać w wiórkach kokosowych, schłodzić w lodówce
Jadło i czytadłoWitam już poświątecznie i zapraszam na obiecany makowiec z kokosową kruszonką. Bardzo smaczny, wilgotny, łatwy w przygotowaniu. Praktycznie bez wad, no może jest jedna - za szybko znika ze stołu - :) Polecam :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm.) Ciasto kruche: - 20 dkg masła - 37 dkg mąki - 13 dkg cukru - 1 całe jajko + 1 żółtko - cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka(...)śmietany - szczypta soli Masa makowa - gotowa masa makowa 2 puszki, każda po 850 gram Kokosowa kruszonka - 3 białka - 3/4 szklanki cukru pudru - 200 gram wiórek kokosowych Dodatkowo - masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki Wykonanie Ciasto: Masło ucieram do białości, stopniowo dodaję, cały czas ucierając, cukier, jajka, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, śmietanę i sól. Szybko zagniatam ciasto
Kuchnia z widokiem na ogródpłaskiej łyżeczki soli himalajskiej) - świeżo mielony pieprz - gałka muszkatołowa (na czubku łyżeczki) - garść świeżych ziół: bazylii i tymianku - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (nie trzeba) - olej kokosowy bezzapachowy lub rzepakowy do smażenia Składniki sosu pieczarkowego: - 250g pieczarek - 1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego - 1 łyżka kremówki - 1 łyżeczka masła - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (maizena) - sól i pieprz(...)smaku Pieczarki umyć, pokroić w cienkie półplastry i podsmażyć na oleju kokosowym, dodać sól, świeżo mielony pieprz. Zaciągnąć skrobią kukurydzianą z małą ilością wody. Wody dolewamy do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Dodać kremówkę i łyżeczkę masła. Surową kaszę podprażyć kilka minut w suchym garnku, gdy będzie ciepła przełożyć ją do miski. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną
Smaczne Zdroweupieczeniu czterech warstw ciasta zapał zgaśnie, to musicie mi wierzyć na słowo, że te cztery warstwy ciasta mimo, iż oddzielnie pieczone powstają dość szybko. Ciasto kruche, orzechowe i kokosowe. Mieszanka smaków a wszystko przełożone pysznym, lekkim kremem maślano – budyniowym. Dla mnie poezja. Ciasto jest podzielne, na dużą blachę. Długo poleży a im bardziej sobą przesiąknie tym lepiej Bardzo polecam(...)pierwszą część ciasta. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, około 30 minut, do lekkiego ze-złocenia ciasta. Wyjmujemy, studzimy na kratce kuchennej. Identycznie postępujemy z drugą częścią. Ciasto kokosowe: 200 g kokosu 220 g cukru kryształu 5 białek Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. Na sam koniec wsypujemy kokos i mieszamy łyżką. Formę o wymiarach
Made By Mom And SonKurczak curry z mleczkiem kokosowym Odpowiednio zbilansowana dieta redukująca nie musi być niesmaczna oraz monotonna. Może zawierać wiele urozmaiconych, pełnowartościowych posiłków takich jak np. kurczak curry z mleczkiem kokosowym. Nie warto odkładać tego na później, wiosna zbliża się coraz większymi krokami. Zapraszam na konsultacje dietetyczne, które umożliwią Ci zdrową redukcje masy ciała(...)Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka - marchew - 2 sztuki - papryka (3 kolory) - 3 sztuki - czerwona cebula - 1 sztuka - mleczko kokosowe - 1 opakowanie - makaron pełnoziarnisty wstążki - 1 szklanka - czosnek - 2 ząbki - pieprz, sól, curry Sposób przygotowania: Mięso z piersi z kurczaka pokroić na podłużne kawałki, przyprawić curry, solą oraz pieprzem, a następnie usmażyć
Fit-aminamoczenia. Najlepszym zaś sposobem jego przyrządzenia jest ugotowanie go na parze - do wody przechodzi wtedy znacznie mniej cennych dla zdrowia antocyjanów. Ja z czarnego ryżu zrobiłem pudding z mlekiem kokosowym - bezmleczny i bezglutenowy deser, który dobrze smakuje i na ciepło, i na zimno. Składniki (na 3-4 porcje): 250 g czarnego ryżu 200 ml mleka kokosowego 1/4 szlanki wody(...)minut - do momentu, w którym ziarna staną się miękkie i kleiste, ale też pozostaną nieco chrupkie. Pod koniec gotowania ryżu, w drugim garnku zagotować wodę, dodać mleko kokosowe oraz imbir i cukier (do pożądanego smaku - co kto lubi) i ponownie doprowadzić do wrzenia. Dodać ugotowany ryż i gotować jeszcze przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, by nie przywarł
W SMAKktóre nastały, zupę pomarańczową podaję na ciepło - z wiórkami gorzkiej czekolady lub pokrojoną w cienkie paski papryczką chilli. Latem - na zimno, ze skórką pomarańczową. Zupę pomarańczową przyrządzam na mleku kokosowym, które nadaje jej nieco orientalnego smaku. Musi być ono dobrej jakości - szukajcie takiego, które w wykazie składników ma tylko "mleko kokosowe". Macie wtedy pewność, że nie będziecie jeść emulgatorów(...)spore marchewki ok. 3 cm kawałek imbiru sok z 4 pomarańczy skórka z 1 pomarańczy sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 l mleka kokosowego Sposób przygotowania: Dynię i marchew obrać i pokroić w kostkę. Imbir obrać (najwygodniej robi się to łyżeczką do herbaty) i zetrzeć na grubych oczkach. Wszystkie składniki zalać mlekiem kokosowym, doprowadzić do wrzenia
W SMAKrano (1-2 kostki) zapobiega późniejszemu podjadaniu czekoladek i batoników Przygotowałam czekoladki w 2 wariantach. Muszę się przyznać, że zarówno ja, jak i pozostali degustatorzy zdecydowanie preferujemy nadzienie kokosowe, niestety bardziej kaloryczne;) Potrzebne materiały: Czekoladki 2 tabliczki czekolady gorzkiej (im wyższa zawartość kakao, tym zdrowiej) Silikonowe foremki do czekoladek/lodu – ważne jest, aby były elastyczne, żeby można było łatwo wyjąć(...)czekoladki bez ich kruszenia Mały pędzelek, najlepiej silikonowy (ja akurat użyłam zwykłego, najtańszego, takiego jak do malowania farbkami – też daje radę;)) Kokosowe nadzienie – ok. 15 czekoladek (zależy oczywiście od wielkości foremek, ja miałam dosyć małe): 2-3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka śmietanki 36% 1-2 łyżki cukru nierafinowanego 1 kropla aromatu waniliowego (można też użyć rumowego, śmietankowego, migdałowego
Powiedz dietom nieMój mąż poprosił mnie o coś kokosowego. Miały być kokosanki ale w ostatniej chwili postanowiłam, że będzie to przedsmak mojego tortu urodzinowego. W ten oto sposób padło na Rafaello. Bardzo je lubię jednak w większości przepisów znajdują się surowe jajka, których ja unikam jak ognia ... Udało się! Przepis ten jest bez jajek a kuleczki rozpływają się w ustach :) Kuleczki(...)Rafaello SKŁADNIKI: 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 85 g herbatników 1 łyżka gęstej śmietany 80 g wiórków kokosowych migdały bądź płatki migdałowe PRZYGOTOWANIE: Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Kiedy całość połączy się dodajemy śmietanę, a następnie około 5 łyżek wiórków kokosowych - całość dokładnie miksujemy. Odstawiamy na godzinę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisezon ten ucieka nieubłaganie ... Dzisiaj będzie szybko i smacznie. Połączenie truskawek i leśnych jagód z nutą kokosu dało pomysł na świetny deser dla całej rodziny. Smoothie truskawkowo-jagodowy z kokosową nutą SKŁADNIKI: 450 g truskawek 200 ml jagód (miałam mrożone) 100 ml jogurtu naturalnego wiórki kokosowe mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy szklaneczki lub pucharki, na jeden talerzy wylewamy wodę(...)drugi wysypujemy wiórki kokosowe, brzegi szklaneczek moczymy w wodzie, następnie obtaczamy w wiórkach uzyskując białą obwódkę, odstawiamy. Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na pół, przekładamy do malaksera i rozdrabniamy na gęsty mus. Do szklaneczek przekładamy mus. Następnie jagody przekładamy do malaksera i je rozdrabniamy, dodajemy jogurt i mieszamy. Uzyskany mus przekładamy na warstwę truskawek. Całość dekorujemy wiórkami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirównież budyniem lub jeść bez dodatków. Przepis stąd: KLIK . 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej Symbio 3 szklanki mleka 1/2 szklanki ekologicznego cukru trzcinowego Symbio 1 puszka mleka kokosowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 4 łyżki soku z cytryny 1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku w ciepłej wodzie. Zalewamy mlekiem, dodajemy cukier, wiórki kokosowe i gotujemy do miękkości przez 25 minut(...)momentu zagotowania. Jeśli kasza zbyt szybko wchłonie płyn, dolewamy wodę lub mleko. Kaszę studzimy. 2. Do wystudzonej kaszy dodajemy cukier, sok z cytryny i stałą (białą) część mleczka kokosowego. Całość mieszamy i blendujemy. Sprawdzamy czy jest dla nas wystarczająco słodkie, ewentualnie dodajemy cukru. 3. Na natłuszczoną i obsypaną wiórkami tortownicę 21cm wykładamy ciasto i pieczemy przez 50 minut w temperaturze
Szefowa kuchni