spotkania z przyjaciółmi lub w gronie najbliższych. Proste w przygotowaniu, w lekko „odchudzonej” wersji. Ciasto przygotowałam na bazie naturalnie mętnego soku pomarańczowego Smaki Victorii (zdecydowanie polecam!), oleju kokosowego i cukru z melasą trzcinową. Dodatkowo ciasto zwieńczone zostało lukrem mandarynkowym na bazie ksylitolu i naturalnie mętnego soku mandarynkowego Smaki Victorii . Polecam spróbować, wyszło naprawdę pysznie Składniki: (na keksówkę(...)szklanki cukru z melasą trzcinową 1/2 szklanki naturalnie mętnego soku z pomarańczy Smaki Victorii 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika (u mnie domowa) 3 jajka klasy M 2 szklanki mąki 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na mandarynkowy lukier: około 4 łyżki ksylitol lub trzcinowego cukru pudru naturalnie mętny sok z mandarynek Smaki Victorii
Słodkie okruszkiniezwykle szybkie w przygotowaniu. Gorąco polecam. Składniki: 1 cebula 1 pierś z kurczaka 1 mały brokuł 1/2 puszki ananasa w kostce (lub odpowiadająca ilość świeżego) 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki oleju (np. kokosowego) sól Wykonanie: Cebulę posiekać, oprószyć solą i podsmażyć do miękkości(...)oleju. Dodać imbir, przyprawę curry i cynamon. Wymieszać. Dodać mięso pokrojone w dużą kostkę. Zwiększyć nieco ogień i smażyć mieszając kolejne 5 minut. Dodać różyczki brokuła oraz mleko kokosowe i koncentrat. Wymieszać. Przykryć patelnię i dusić na małym ogniu do miękkości brokuła. Pod koniec dodać ananasa. Ewentualnie dosolić do smaku. Podawać z ryżem
zadanie-gotowaniePodstawą rolady jest biszkopt z dodatkiem wiórków kokosowych, orzechów i rodzynek. Pieczony razem z jabłkami, a następnie zwinięty. To prosta, szybka rolada bez kremu. 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych 50 g rodzynek ok 700 g miękkich jabłek cynamon lub przyprawa(...)równomiernie cukier trzcinowy i ułożyć w rzędach cząstki jabłek. Oprószyć cynamonem lub przyprawą do szarlotki. Mąkę pszenną przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone orzechy, wiórki kokosowe i posiekane nożem rodzynki. Wymieszać i odstawić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i ustawiając mikser na najwyższych obrotach, dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum
https:KKuchniaMniamwszystkim, przepis jest łatwy i bardzo uniwersalny! Składniki na 4 porcje: 450 g filetu z kurczaka z chowu ekologicznego, bez skóry 2 szklanki jarmużu 1 cebula 1 puszka mleka kokosowego 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka soli kamiennej 1 łyżka oliwy/oleju kokosowego dodatkowo: 2 szklanki ugotowanej kaszy quinoa Wykonanie: rozgrzej oliwę na dużej patelni(...)Połóż cebulę, posól, smaż na średnim ogniu około 7 minut, aż sie zeszkli. Posyp curry, smaż jeszcze minutę, aż przyprawa pokryje cebulę dodaj mleczko kokosowe, pomidory, smaż 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Włóż pokrojone na 2-3 cm kawałki mięso do sosu i gotuj około 10 minut, aż się dobrze zetnie. Wmieszaj pokrojone liście
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wspaniale z mięsem czy rybami. Stanowią również doskonały składnik deserów. Ostatnio na imieniny mojego taty przygotowałam kruche babeczki z kremem na bazie soku i skórki z limonki oraz mleka kokosowego z bitą śmietanką. Niestety nie miałam czasu na przygotowanie korpusów do babeczek więc użyłam gotowych, kupionych w markecie. Sam krem jest bardzo orzeźwiający w smaku i wspaniale czuć(...)limonkę. Zdecydowanie mogę Wam polecić te babeczki, na pewno Wam posmakują! Składniki: opakowanie korpusów do babeczek – 12 sztuk 3 jajka 3/4 szklanki mleka kokosowego 3/4 szklanki cukru sok z 3 limonek skórka otarta z 2 limonek 1 łyżeczka mąki 100 g masła w temperaturze pokojowej 1,5 szkl śmietany 30% 2 śmietan-fixy 2 łyżki cukru pudru skórka
Życie ze smakiemSKŁADNIKI: CIASTO: • 2 szkl. mąki • 3/4 szkl. cukru pudru • 3 łyżki kakao • kostka schłodzonego masła • 4 żółtka MASA: • 200 g wiórków kokosowych • 1/2 szkl. cukru • 1/5 szkl. mleka • 1 łyżeczka żelatyny PRZYGOTOWANIE: Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i kakao, wymieszać, dodać pokrojone masło i żółtka, zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. 30 minut(...)masa będzie dość gęsta, ale wilgotna. Żelatynę zalać łyżeczką zimnej wody i dokładnie wymieszać, napęczniałą zalać dwiema łyżkami gorącej wody, wymieszać, aż się rozpuści, przygotowaną żelatynę wymieszać z masą kokosową i odstawić do ostudzenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm, wykrawać np. szklanką koła, tak aby była ich parzysta ilość, ułożyć je (można dość blisko siebie
KUCHNIA POLSKAkogoś trzeba zachęcać? Polecam! Składniki (na około 8 trufli): Trufle: 1 szklanka daktyli bez pestek 1 szklanka wiśni mrożonych bez pestek 1/4 szklanki nasion chia 1/4 szklanki mąki kokosowej Polewa: polewa czekoladowa według tego przepisu (około 1/2 porcji) Wykonanie: Przygotowujemy polewę czekoladową według tego przepisu . Połowa porcji polewy wystarcza na podwójną porcję trufli. Pojedynczej porcji trufli nawet nie robię(...)wiśnie z zamrażarki, odmierzamy jedną szklankę i odstawiamy na około 5 minut. Do blendera (z ostrzem S) wrzucamy daktyle i miksujemy około minutę. Dodajemy wiśnie, nasiona chia i mąkę kokosową i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli Wasze wiśnie były zbyt wodniste, to proponuję dosypać odrobinkę mąki kokosowej. Z uzyskanej masy formujemy kulki. Albo sześciany, jak kto woli Ja preferuję
Lamarida.plpudding można dać się pokroić! Serio! Mięciutkie kuleczki tapioki w kremowym mleku kokosowym z wanilią i kawałeczkami owoców. To zdecydowanie idealny deser o każdej porze roku. W dodatku robi się go tak szybko! Latem można podać go na zimno z mnóstwem owoców, a zimą w rozgrzewającej wersji na ciepło. Do gotującego się mleka, można dorzucić laskę cynamonu i podać(...)pieczonym jabłkiem. Też będzie pycha! * SKŁADNIKI na 4-5 porcji 800 ml mleka kokosowego (2 puszki) ¾ szklanki drobnej tapioki 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu 1 laska wanilii ¼ łyżeczki soli himalajskiej 2 kaki 100 g borówek * PRZYGOTOWANIE Mleko kokosowe przelej do garnka z nieprzywierającym dnem. Wrzuć przekrojoną na pół laskę wanilii z wybranymi ziarenkami. Wsyp erytrytol, sól oraz tapiokę. Zacznij podgrzewać
Food Squareorzechów, to i nie robię też tostów z mąki migdałowej . W zamian za to powstał równie łatwy i szybki w przygotowaniu, aromatyczny i przepyszny chlebek tostowy na bazie mąki kokosowej, której w ogóle nie czuć dzięki dodanej mieszance ziół. Idealny zarówno dla osób na LCHF, jak i dietach bez glutenu lub laktozy. 1 kromeczka to tylko 1 g węgli więc(...)polecam gorąco! Składniki na 4 trójkąciki tostowe: 25 g mąki kokosowej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu sól himalajska do smaku 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich , oregano , bazylii opcjonalnie czosnek 5 g masła klarowanego , smalcu lub oleju koksowego do wysmarowania tostera Rozgrzać toster. W tym czasie wszystkie składniki poza tłuszczem dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być niezbyt gęsta
Ola la LCHFwymagają trudno dostępnych składników, także śmiało można przygotować je w swoim domu. Składniki: 50 g mąki owsianej 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżezka cukru kokosowego 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka kakao szczypta soli 1/3 łyżeczki cynamonu 100 g bardzo gęstego jogurtu (użyłam typu islandzkiego) 50 ml mleka 1 łyżeczki(...)oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz oleju) przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i nakładaj porcję ciasta, ok. 1 łyżka. Przewróć placki na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja wymieszałam pozostałą ilość jogurtu (50 g) z połową banana i miodem, w ten sposób powstała pyszna masa, idealna
Zdrowie na języku :Pkawki. Mniammmm Serdecznie polecam. Inspiracja Kulinarne Szaleństwa Margarytki , z przepisu zachowałam jedynie proporcje, ponieważ mąkę pszenną zamieniałam na zmielone kasze, jajko zamieniałam na siemię lniane, masło zamieniłam na olej kokosowy, pominęłam cukier puder. Składniki na około 80 – 100 sztuk (zależy od wielkości) 500 g mąki (u mnie 250 g zmielonej na mąkę niepalonej kaszy gryczanej i 250 g zmielonej(...)mąkę kaszy jaglanej) 200 g syropu klonowego/daktylowego/z agawy lub miodu 125 g oleju kokosowego 20 g zmielonego siemienia lnianego 10 g sody oczyszczonej szczypta soli 13 g przyprawy do pierników (ja używam Kotanyi) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, siekać do momentu, aż wszystkie składniki utworzą jednolitą kulę. Ciasto można również wyrobić ręcznie
moj przepis naDziś zapraszam Was na szybkie ciasteczka z cukrem kokosowym . Kruche, proste w przygotowaniu, nie za słodkie, takie na jeden gryz Idealne do herbaty lub po prostu, gdy mamy ochotę na coś pysznego. Spróbujcie. Składniki: (na 1 blaszkę) 150 g mąki pszennej 1 żółtko jajka klasy L 100 g masła (zimnego) 50 g cukru kokosowego – u mnie(...)Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (siekam je zawsze nożem, aby łatwiej wyrobić ciasto), 1 żółtko i cukier kokosowy. Ciasto zagniatamy dokładnie ręką, wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy lub kawałki ciasta rozgniatamy ręką (ja często tak robię jak się spieszę) na oprószonej mąką stolnicy. Z ciasta wycinamy małe ciasteczka. Układamy
Słodkie okruszkismak, mocno przebija się kakao, ale także obecna jest nutka kokosa. Składniki (9 kawałków): 150 g mleka odtłuszczonego w proszku 3 łyżki kakao 100 g oleju kokosowego 2 łyżki cukru kokosowego 30 g amarantusa ekspandowanego Przygotowanie: Olej kokosowy i cukier podgrzewaj do rozpuszczenia. Do miski przełóż pozostałe składniki i wlej olej z cukrem
Zdrowie na języku :Pspoglądać i kontrolować czas pieczenia, który u każdego może się nieco różnić. Składniki: (na 20-25 sztuk) 60 g masła 4 łyżki mleka 150 g cukru 180 g wiórek kokosowych 2 łyżki maku 1 łyżka budyniu śmietankowego (proszek) 2 białka szczypta soli Przygotowanie: Masło, mleko i połowę cukru (75 g) umieścić w garnku, podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą. Wsypać(...)oraz wiórki kokosowe, wymieszać, zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Białka wraz z solą ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać pozostały cukier, cały czas miksując. Na koniec wsypać proszek budyniowy, krótko zmiksować. Ubite sztywne białka połączyć delikatnie z kokosową masą. Przy pomocy łyżki z masy formować okrągłe kokosanki umieszczając je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując nieduże
Nastoletnie Wypiekaniezmyć” możliwą chemię domowymi sposobami. Po trzecie: Nie dodajemy białego cukru. Te 3 argumenty sprawiły, że kupiłam 3 pomarańcze i tańczę! Ha! Przepis poniżej: 1 szklanka cukru kokosowego 4 łyżki wody 3 pomarańcze 1 łyżka sody kuchennej Pomarańcze myjemy i polewamy wrzątkiem w sitku. Do miski wsypujemy sodę i zalewamy wodą ( około 3-4 szklanki). Wkładamy(...)pewności, że cała chemia „odeszła”, wrzucamy skórki do garnka i zalewamy wrzątkiem. Obgotowujemy jeszcze skórki przez 2 minuty. Odlewamy wodę na sitku. Do małego garnka wsypujemy cukier kokosowy i 4 łyżki wody. Mieszamy i zagotowujemy. Wsypujemy skórki. Zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy garnek. Gotujemy 20 minut. Odkrywamy garnek i gotujemy jeszcze 30-35 minut
Krupeczki