kawałków Składniki: 2 ½ szklanki mleka (725 ml) 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 30 dag masła 25 dag wiórków kokosowych + wiórki do ozdoby 30 sztuk herbatników 1 szklanka adwokata (250 ml) Przygotowanie: W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka oraz dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki(...)żółtkami i ugotować z tego budyń. Masło utrzeć, a do niego stopniowo (po 1 łyżce) dodać ostudzony budyń. Na koniec dodać alkohol i wiórki kokosowe. Na blaszce położyć papier do pieczenia, na nim rozłożyć 10 herbatników i nałożyć 1/3 masy. Na masę jeszcze raz warstwę herbatników i kolejną porcję masy
KuchniaWeDwoje.pljest w środku. Polecam takie bombki na deser w Sylwestra, a Nowy Rok przywitam z bąbelkami Monte Santi :) 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 200 g wiórków kokosowych ok 200 g czekolady gorzkiej Białka wlać do miski, dodać sól i cukier. Ubijać, aż białka się spienią, a cukier się rozpuści. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Na blachę położyć papier(...)zastygnięcia. Do obtaczania dobrze jest użyć czekolady zatemperowanej. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasteczka , Dania bez glutenu , Dla dzieci , Na specjalne okazje , Na wynos , Wykorzystanie białek Tagged: czekolada , wiórki kokosowe
https:KKuchniaMniamDziś polecam Wam jedną z moich ulubionych szybkich przekąsek – panierowane pieczarki. Dla odmiany przygotowałam je w zdrowszej wersji, bo na oleju kokosowym. Takie szybkie pieczarki są doskonałe na każdą uroczystość. Polecam przygotować je w większej ilości na zbliżającego się Sylwestra. Panierowane pieczarki podaję zawsze w towarzystwie mojego ulubionego sosu czosnkowego i ketchupu. Składniki: (na około 15 małych pieczarek(...)małych pieczarek 1 jajko sól i pieprz do smaku około 3 czubate łyżki oleju kokosowego (u mnie Woj-len) * bułka tarta do obtoczenia do podania: sos czosnkowy i ketchup Kielecki łagodny (u mnie WSP Społem) , zielona pietruszka *pieczarki smażę na malutkiej patelni Przygotowanie: W miseczce roztrzepujemy jajko, doprawiamy je dobrze solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Pieczarki
Słodkie okruszkiStyropian już jest na blogu, ale ciut inny..ten styropian czyli oszukany sernik ..bo bez sera.. Ten jest z dodatkiem śmietany i wiórek kokosowych..polecam i jeden i drugi przepis oraz na styropian bez dodatku ciasta kruchego. Przepis znaleziony w necie, tylko nie zapisałam gdzie. Przed pieczeniem nagrzać piekarnik. Składniki na kruche ciasto: 3 szkl. mąki krupczatki(...)margaryny Składniki na masę: 5 białek 1 szkl.cukru kryształu 2 opakowania sypkiego budyniu śmietankowego lub waniliowego (2 x 40 g) 1 litr gęstej śmietany 18% 200 g wiórków kokosowych sok wyciśnięty z dużej cytryny Dodatkowo: 6 łyżek kwaśnych powideł śliwkowych Składniki na ciasto zagnieść.Podzielić na dwie części-jedną większą, drugą mniejszą.Większą część schłodzić w lodówce, a mniejszą
Moje domowe kucharzeniePyszny i prosty deser, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. 800ml. Mleka kokosowego 8 łyżki tapioki 4 łyżki syropu klonowego Laska wanilii Szczypta soli 4 łyżki płatków uprażonych płatków migdałowych 2 łyżki oleju kokosowego Śliwki węgierki Olejek z bergamotki Mleko mieszamy z tapioką i odstawimy na godzinę. W tym czasie dwie łyżki syropu klonowego rozpuszczamy z olejem kokosowym. Dodajemy śliwki
MarcinChefMieliście kiedyś ambitny pomysł żeby przygotować dziecku na śniadanie coś zdrowego, pięknego i smacznego? Ja odkąd zobaczyłam przepis na naleśniki z maki kukurydzianej z mleczkiem kokosowym miałam taki właśnie plan. Nie robiłam wcześniej naleśników więc kilka dni przygotowywałam się do tego mentalnie. W końcu zgromadziłam składniki i… zrobiłam. Tadam. Wyglądały i pachniały bosko. Tak też smakowały(...)zjedzeniu przez moje dziecko jednego usłyszałam sakramentalne: a dasz mi bułeczkę z szyneczką. Echhh. Ale przepis i tak polecam. Składniki (na dwa duże placki): jedno jajko 8 łyżek mleczka kokosowego 5-6 łyżek mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżkę oleju rzepakowego 2 łyżki syropu klonowego (ja zastąpiłam miodem) Wykonanie: 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 2. Smażyć
Mama z miastapowstało brownie (jak w oryginale), ale równie dobre ciasto. Trochę się obawiałam efektów po wyjęciu z piekarnika, bo nie rośnie zbyt dużo, ale struktura jest idealna - delikatna dzięki mące kokosowej. Dodatkowo w cieście wylądowały posiekane orzechy, więc jest i element chrupkości ;) Kokosowe ciasto z burakami i karobem 4 małe ugotowane buraki 3 jaja 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli(...)morskiej 2 łyżeczki karobu 4 łyżki ksylitolu 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia garść posiekanych orzechów włoskich ksylitol w pudrze do posypania Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o bokach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładką masę. Jajka przełożyć do misy i ubić na puszystą pianę z dodatkiem
FitKotKokosowa mandarynka, tak można powiedzieć o dzisiejszym drinku. Moc mandarynki z nutą kokosa, w zestawieniu kolorystycznym, które kojarzy mi się z rozgrzanym piaskiem na plaży i lazurowym morzem. Zapraszam :) Składniki: lód 15 ml syropu barmańskiego blue curacao ( polecam syropy Victoria's ) 15 ml kokosowego syropu barmańskiego ( Victoria(...)soku z mandarynek (polecam soki Victoria Cymes ) 20 ml likieru Blue Curacao 30 ml wódki Wykonanie: Do szklanki wkładamy kostki lodu. Wlewamy kolejno dwa syropy barmańskie: blue curacao i kokosowy. Delikatnie, po łyżce, wlewamy sok mandarynkowy. Ilość dostosujcie do wielkości szklanki. Likier Blue Curacao i wódkę wlewamy do kieliszka. Napoje alkoholowe się zmieszają. Napoje alkoholowe, z kieliszka, wlewamy delikatnie
Smak mojego domuPorcje 6 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 3 dojrzałe awokado 4 łyżki kakao niesłodzonego lub karobu 4 łyżki erytrytolu lub ksylitolu 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 1/4 szklanki wody Szczypta soli morskiej Polewa 2 łyżki wrzącej wody 2 łyżki ksylitolu 60g oleju kokosowego nierafinowanego – powinien pachnieć kokosem 2 łyżki kakao niesłodzonego lub karobu Do obtoczenia pokruszone orzechy, wiórki kokosowe Przygotowanie
Powiedz dietom niePewnie powinnam się zabierać już za pieczenie normalnych pierników, ale cóż, próbuję innych kombinacji ;) Te ciasteczka wyszły bardzo kruche, aromatyczne i ciekawe w smaku, bo z dodatkiem wiórków kokosowych. Jeśli chcecie upiec coś na szybko w grudniowym klimacie to polecam :) Najlepsze są oczywiście zaraz po upieczeniu, ale jeśli będziecie je przechowywać w pojemniku to będą równie dobre. Piernikowe ciasteczka owsiane(...)100g płatków owsianych pełnoziarnistych 100g wiórków kokosowych 50 ml rozpuszczonego masła i oleju kokosowego (pół na pół) 1 małe jajko 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru 4 łyżki ksylitolu/erytrolu 70g mąki jaglanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g) 1 łyżka miodu Płatki połączyć z mąką, wiórkami, przyprawą, proszkiem, ksylitolem i budyniem. Dodać
FitKotPora na koktajl! Dzisiejsza propozycja to bananowo-ananasowy napój z mlekiem i dodatkiem mleczka kokosowego. Na zdrowie! Czas przygotowania i ilość porcji 10 minut, 2 porcje. Produkty 1 banan, 4 plastry ananasa, 5 łyżek mleczka kokosowego, 1/2 szklanki mleka. Przygotowanie Banana obierz, umyj i pokrój w plasterki. Wrzuć do wysokiego naczynia. Plastry ananasa pokrój na mniejsze kawałki i również wrzuć(...)naczynia. Dodaj mleczko kokosowe i wszystko zmiksuj blenderem. Następnie dolej pół szklanki mleka i jeszcze raz wszystko zmiksuj. Spróbuj także: Bombowy fit koktajl bananowo-kakaowy banan kakao jogurt Mango koktajl mango jogurt Karotka, koktajl marchewkowo - owocowy marchew pomarańcz jabłko banan
Fit&Fast Kitchenwersji korzennej. Koniecznie musicie ich spróbować! I pamiętajcie, aby upiec porcję takich ciastek Mikołajowi! ;) * SKŁADNIKI na 16 ciastek 4 szklanki amarantusa ekspandowanego 200 g orzechów włoskich 50 g oleju kokosowego 2-3 łyżki syropu klonowego (albo miodu lub syropu z agawy) 2 łyżki mielonego lnu 3 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych do piernika (bez cukru i mąki) * PRZYGOTOWANIE Orzechy włoskie zmiksuj(...)proszek i połącz z amarantusem. Dodaj przyprawę korzenną. Len w osobnej szklance zalej 100 ml wrzątku i energicznie wymieszaj. Powinna powstać gęsta pasta. Wlej ją do amarantusa. Olej kokosowy podgrzej i wlej do reszty składników. Dodaj syrop klonowy. Wszystko wymieszaj dokładnie i wyrób lekko jak ciasto. Powinna powstać gęsta i lepka masa, pozwalająca się formować. W razie potrzeby dosyp więcej
Food Squareprosty deser w formie musu świetnie odżywia mózg dzięki zawartości awokado. To samo awokado świetnie wpisuje się w dietę antyrakową i niektórzy nawet nazywają go "masłem Boga". Dodatek mleczka kokosowego nie podniesie kaloryczności ale uzupełni odżywcze właściwości musu. Natomiast chrupiące ciasteczka amaretti dzięki sproszkowanym gorzkim jądrom moreli uzupełnią niedobory antyrakowej witaminy B17. Połącznie tych 3 składników tworzy idealną przekąskę popołudniową(...)którą serdecznie polecam wszystkim! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 dojrzałe i pokrojone awokado obrane i pozbawione pestki 200ml mleczka kokosowego 12 pokruszony ciasteczek amaretti 1 łyżeczka ksylitolu Przygotowanie: 1/ Miksujemy kawałki awokado z mleczkiem kokosowym na mus, dodajemy pokruszone ciasteczka i dokładnie mieszamy łyżką. Przelewamy do miseczki! SMACZNEGO! (Podajemy świeżo po przygotowaniu, wtedy ciasteczka będą
Kuchnia PROzdrowotnaUwielbiam mleczko kokosowe, ponieważ jest naturalnie słodkie i kremowe, więc nie ma potrzeby dodawać cukru ani bitej śmietany, a efekt jest podobny jak przy dobrej, ale mniej zdrowej kawie z kawiarni. Dzięki wykorzystaniu kawy zbożowej nie musimy się martwić o kofeinę, czyli mamy przyjemne z pysznym i naturalnym. Jedynymi winowajcami w tym przepisie są mini pianki, które jednak w ciepłym(...)mogłam ich sobie odmówić. No dobra jest też odrobina likieru, bo uwielbiam niespodzianki. Likier gromadzi się na dnie szklanki, więc na koniec mamy pyszny finisz. Składniki: puszka mleczka kokosowego 2 łyżki kawy Inki łyżka likieru Baileys mini białe pianki typu marshmallows 2 kostki gorzkiej czekolady starte na tarce Przygotowanie: Mleko kokosowe podgrzewamy w garnku i lekko ubijamy spieniaczem do mleka
Ugotowane pozamiatanepokrojonego w kostki. Po kilku eksperymentach odnalazłam chodzący mi po głowie smak, zmieniłam sposób podania i tak oto trafia on do was! Kremowa konsystencja budyniu z nutą mleka kokosowego i niespodziewana chrupkość słodkiej kukurydzy sprawia, że oszalejecie na jego punkcie. Smacznego ! Składniki (na dwie porcje) : -mąka kukurydziana (dwie łyżki, 30g) -kukurydza konserwowa (połowa puszki, ok.120g) -żółtko jaja(...)1szt.) -mleczko kokosowe (mała puszka ok.165ml) -mleko zwykłe bądź roślinne (ok.1/3 szklanki, do uzyskania bardziej płynnej konsystencji) -sól, stewia (możecie użyć innego słodzika, wedle uznania) Wykonanie: Mąkę wsyp do miski i rozpuść w zimnej wodzie, dodaj żółtko, wymieszaj dokładnie. W rondelku podgrzej mleczko kokosowe z dodatkiem zwykłego mleka, nie doprowadzaj do wrzenia. Przelej je do miski z mąką
Gawron w rosole