jest dla Was :) Dzisiaj Walentynki - więc może to być słodki akcent romantycznej kolacji ;) SKŁADNIKI (na 15-16 kuleczek) 100 g kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka miodu 1 łyżka syropu klonowego 1 szklanka wiórków kokosowych + do obtoczenia po kilka kropelek olejku migdałowego i waniliowego kilkanaście blanszowanych migdałów PRZYGOTOWANIE Mleko wlewamy do rondla(...)wrzucamy kaszę. Gotujemy na małym ogniu, aż do całkowitego wchłonięcia płynu przez kaszę. Chwilę studzimy i dodajemy do ciepłej kaszy olej kokosowy, miód, syrop klonowy, wiórki i olejki. Całość blendujemy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki, do środka każdej wkładamy migdał i obtaczamy w wiórkach. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Smacznego :) Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku
Moje Kuchenne Rewelacjesłodyczy, a ma ochotę na coś słodkiego :) ) to zachęcam do przygotowania deseru na zimno - kawowego puddingu z nasionami chia wraz z dodatkiem musu bananowego, masła orzechowego i podprażonych wiórek kokosowych. Pyszne połączenie składników! Poniższy deser należy przygotować kilka godzin przed podaniem (nasiona chia muszą napęcznieć i wchłonąć napar z kawy i gorzkiego kakao). Polecam ♥ Składniki na 3 duże porcje: około(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorzkiego kakao 4-5 łyżeczek ksylitolu (wg smaku) 5 płaskich łyżek nasion chia 1 duży, dojrzały banan trochę soku z cytryny 3 łyżki wiórek kokosowych 2-3 łyżki masła orzechowego Na samym początku kawę rozpuścić we wrzącej wodzie. Lekko ostudzić. Dodać nasiona chia i gorzkie kakao. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Masę
UgotowaćSkładniki na krem: 2/3 szklanki śmietany kremówki 30% 450 g serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru (ja dałam dużo mniej a i tak ciasto strasznie słodziutkie) 1 szklanka wiórek kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego Malibu Śmietanę i serek przekładamy do dzieży i ubijamy do zgęstnienia. Dodajemy cukier puder, wiórki oraz likier. Mieszamy szpatułą i dzielimy masę na 2 części(...)blaty bezowe zmiękną. Kroimy ostrym niżem najlepiej z piłką. Kategoria: Deser , Torty Tagged: cukier puder , kremówka , likier Malibu , płatki migdałowe , rafaello , serek mascarpone , tort bezowy , tort rafaello , wiórki kokosowe
Mam apetyt na ...mleka 10 łyżek mąki orkiszowej (płaskie; można użyć pszennej ) 3 łyżki mąki z żołędzi (płaskie) 1 łyżka miodu (płynnego) 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła/oleju kokosowego (roztopionego) 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna) Dodatkowo: ulubiona konfitura (u mnie z borówki amerykańskiej ) Opcjonalnie: masło/olej kokosowy do smażenia (nie używałam) Żółtko zmiksować z mlekiem, miodem, a następnie(...)obiema mąkami i cynamonem. Białko ubić na sztywną pianę i powoli połączyć z ciastem. Dodać masło/olej kokosowy oraz szczyptę sody Całość ponownie delikatnie wymieszać i odstawić na około 2-3 minuty. (Masa będzie dość rzadka, ale taka powinna być.) Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju (*) i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka stołowa
Di gotujedużą ilość jabłek. Większość poszła do słoików jako mus. Dzisiejsza rolada to pomysł na praktyczne wykorzystanie domowego musu z jabłek. Leciutki biszkopt otulony podprażonymi z masełkiem i cukrem wiórkami kokosowymi. Ciasto w sam raz na leniwą niedzielę ;). Składniki: Biszkopt: 3 jajka 80 g cukru 3 łyżki mąki pszennej (ok. 50 g) 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)proszku do pieczenia Nadzienie: 400 g musu jabłkowego z tego przepisu: klik 1/2 op. galaretki cytrynowej (opakowanie = 75 g) Dodatkowo: 2 łyżki musu jabłkowego 4 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka masła 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną, lśniącą pianę
Nastoletnie Wypiekanieziaren słonecznika 100 g sezamu 100 g suszonej żurawiny 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów blanszowanych 100 g suszonych moreli 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu prawdziwego 4 łyżki dżemu z dzikiej róży Łowicza Płatki owsiane i jęczmienne wymieszać z ziarnami słonecznika, sezamem, żurawiną, orzechami, migdałami, morelami oraz siemieniem(...)lnianym. Większe bakalie należy posiekać nożem. W garnku umieścić olej kokosowy, masło orzechowe, miód, cukier i dżem z dzikiej róży. Podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści i połączy w jednolitą masę. Nie gotujemy. Ciepłą przelać do suchej mieszanki bakaliowej i dokładnie wymieszać. Owsianka stanie się wilgotna i taką przełożyć do formy do pieczenia albo na blachę. Wstawić
https:KKuchniaMniamtych dań, które uwielbiam – kolorowe, spójne smakowo i szybkie w przygotowaniu – jego sporządzenie zajmuje niewiele więcej czasu niż ugotowanie ryżu. Lekko orientalna nuta wybrzmiewa tu za sprawą oleju kokosowego i świeżego ananasa, marchewka z papryką nadają słodyczy, a imbir wraz z ostrą papryką charakteru. Sycące, cieszące oczy i podniebienie. Składniki na 2-4 porcje: 1/2 szklanki suchego pełnoziarnistego ryżu ugotowanego(...)cebule dymki wraz z szczypiorem plaster świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki czarnego lub białego sezamu sól, pieprz, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, szczypta ostrej papryki olej kokosowy do smażenia Ryż ugotować na sypko. W garnku zagotować 3/4 szklanki wody z połową łyżeczki soli, ryż przepłukać na sicie i wsypać do gotującej się wody. Ponownie doprowadzić do wrzenia
Even Better Foodnajmniejszym kosztem, a jeśli ulegać ochocie na produkty niezdrowe – to, mimo wszystko, postarać się uczynić je mniej szkodliwymi. Karmel przygotowany na bazie dobrej jakości masła i cukru kokosowego nie poczyni takich spustoszeń, jak ten z dodatkiem białego czy brązowego cukru i margaryny. Jeśli więc czujecie nieodpartą pokusę zjedzenia karmelowego popcornu, to skuście się na ten z poniższego przepisu – uzyskacie chrupiący(...)tych roślin, które najczęściej poddaje się modyfikacjom genetycznym, dlatego najlepiej jest wybierać ziarna ekologiczne) 2 łyżki masła klarowanego (lub preferowanego oleju do smażenia) 60 g masła 60 g cukru kokosowego 2 łyżki syropu z brązowego ryżu duża szczypta soli szczypta sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Duży garnek o grubym dnie rozgrzać, dodać klarowane masło i po chwili, kiedy
Even Better Foodpozostałej po domowym twarogu 1 łyżka łuski gryczanej 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka naturalnego kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g mąki żytniej razowej 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki oleju rzepakowego+ odrobina do wysmarowania patelni Dodatkowo: 100 g czereśni miód, dżem, wiórki kokosowe do podania Przygotowanie: Jajka roztrzepać w misce, dodać(...)ilością oleju nakładać porcje ciasta (1 placuszek= 1 łyżka masy). Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło z czereśniami, miodem, dżemem i np. wiórkami kokosowymi. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniejajkami. Dziś zapraszam Was na jedno z nich – lekki omlet z pieczarkami, jarmużem i szpinakiem. Szybko, pysznie i zdrowiej od tradycyjnego omletu. Do smażenia użyłam mojego ulubionego oleju kokosowego , a zielone dodatki nie tyko nadają mu smaku, ale też i apetycznego wyglądu. Spróbujcie. Składniki: 3 jajka M 1 garść mieszanki szpinaku z jarmużem 3 większe pieczarki 2 czubate łyżeczki(...)oleju kokosowego (u mnie Woj-len ) sól himalajska i pieprz do smaku Przygotowanie: Pieczarki obieramy, pozbawiamy ogonków i tniemy w kostkę. Smażymy na oleju kokosowym. W międzyczasie do mniejszej miseczki wbijamy jajka, doprawiamy je solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy szybko widelcem (rozbełtać jajka). Wlewamy na nasze podsmażone pieczarki i smażymy całość na małym ogniu pod przykryciem. Gdy jajka
Słodkie okruszkiefekt końcowy. Z pewnością będziemy wracać do deseru. Myślę, że świetnie będzie smakował z dodatkiem wanilii lub soku z limonki. Polecam. Składniki: 1 szkl. ryżu jaśminowego 400 ml mleczka kokosowego 2-3 łyżki cukru (u mnie brązowy) 1 dojrzałe mango szczypta soli sezam do posypania (opcjonalnie) Wykonanie: Ryż przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić(...)godziny (lub dłużej). Następnie ryż gotować na parze przez ok. 30 minut. W drugim garnku zagotować mleczko kokosowe z cukrem i szczyptą soli. Ugotowany ryż połączyć z gorącym mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszać. Garnek przykryć pokrywką i odstawić, do czasu aż ryż wchłonie płyn. Deser podawać ze świeżym mango, posypany sezamem
zadanie-gotowaniejednocześnie sycąca i smaczna, a o tej porze roku — dzięki dodatkom imbiru i chilli — rozgrzewająca Składniki: 200 krewetek obranych ze skorupek 200g łososia pokrojonego w kostkę 400 ml mleka kokosowego 400 ml rosołu drobiowego 3 cebule dymki – ok 60 g 2 łyżeczki startego imbiru 4 ząbki czosnku posiekanego 3 łyżki soku z limonki chilli do smaku szczypiorek 60g oleju kokosowego(...)garnka. Następnie na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć starty imbir, czosnek oraz łososia. Gdy białko mięsa zetnie się, czyli łosoś uzyska biały kolor przełożyć do cebuli, dodać rosół oraz mleczko kokosowe. Po 5 minutach dodać krewetki. Całość doprowadzić do wrzenia a następnie gotować na małym ogniu przez 5 minut. Doprawić do smaku sokiem z limonki, chilli oraz solą i pieprzem. Dodać szczypiorek
Ola la LCHFszybciutko zanotowała źródło i czym prędzej dzielę się nim z Wami; zupa bowiem ta jest tak pyszna, że grzechem byłoby się nie podzielić. Pikantna zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Składniki: (na 6-8 porcji) 800 g piersi z kurczaka (bez skóry) 2 łyżki oliwy z chilli 2 bananowe szalotki 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru skórka otarta(...)cytryny 3 łyżki karry (proszek) 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka mielonej kolendry 1 l bulionu drobiowego 800 g mleczka kokosowego 3 suszone liście kaffiru skórka otarta z 1 limonki sok z 1 limonki 200 g mrożonego bobu dodatkowo: pęczek kolendry pęczek dymki Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Szalotki pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na oliwie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś mam dla Was przepis na pyszny deser, który umilił mi niedzielne popołudnie. Czasem potrzeba takiej malutkiej czekoladowej rozpusty Mus czekoladowo-kokosowy z konfiturą wiśniową dosłownie rozpuszcza się w ustach. Uwielbiam takie połączenie smaków. Taki mus przygotowuje się naprawdę prosto, jedynie w co trzeba się uzbroić, to cierpliwość w oczekiwaniu aż stężeje w lodówce. Mój mus dodatkowo wzbogaciłam o bitą(...)śmietanę, ale możecie pominąć ten element, bo i tak będzie pysznie słodko. Spróbujecie. Składniki: (na 2 porcje) 75 g czekolady mlecznej* 200 ml zimnego mleczka kokosowego (u mnie z eSłoneczko ) 1/2 łyżki ciemnego kakao (u mnie z eSłoneczko )* 3 łyżeczki konfitury z wiśni opcjonalnie: bita śmietana i odrobina kakao *można użyć innej czekolady np. gorzkiej. Wówczas użycie kakao nie będzie
Słodkie okruszki